Nevidomí za volantem navázali spolupráci s profesionály.

Publikováno 11.04.2021 12:01 Novotný Karel


Obrázek

Nevidomí za volantem navázali spolupráci s profesionály.

 

V květnu tohoto roku se nevidomý řidič a rekordman Petr Haluška projede na brněnském automotodromu na Masarykově závodním okruhu ve sportovním voze KTM X-Bow.

Týmu Nevidomí za volantem se podařilo úspěšně navázat spolupráci se závodní stájí RTR Projects v čele s majitelem Tomášem Minibergerem a Kateřinou Blahoutovou. Tato ryze profesionální závodní stáj je hlavním dodavatelem závodních a sériových vozů rakouské automobilky KTM. Všichni milovníci motosportu mají značku této firmy KTM zarytu v paměti především díky jednostopým vozidlům. V posledních dvaceti letech však tato společnost dala vzniknout i strojům dvoustopým.

Petr Haluška, aneb řečený nevidomý bandita, bude moci osedlat závodní vůz buď KTM X- Bow GT či KTM X-BOW RR. O tom, že pro Petra bude řízení vozu výjimečnou událostí, svědčí i mimořádné vlastnosti těchto strojů zmíněné automobilky. Petr po předběžné dohodě usedne do kokpitu  závoďáka, jaký ještě rozhodně neřídil. Vozy typu KTM X-Bow s motorizací 2.0 o max. výkonu 300 HP, o maximální rychlosti 250 Km/h  a se zrychlením z 0 na 100 Km/h za 4 sekundy totiž nemají daleko k Formuli 1.

„Jedna verze je s pádly pod volantem, se sekvenční převodovkou o šesti rychlostních stupních vpřed a jedním stupněm pro jízdu vzad. Druhá verze má klasickou kulisu s pákou na pomyslném písmeni „H“ a rovněž šest rychlostních stupňů pro jízdu v před a jeden rychlostní stupeň pro jízdu vzad,“ říká nevidomý Petr Haluška.

Petr se nemůže dočkat, až si sám vyzkouší, co vozidlo dokáže. Neuvěřitelné vlastnosti stroje a pověst, která je předchází, jsou pro něj silnou motivací k tréninku. Proto má v plánu v průběhu druhé poloviny dubna začít poctivě a intenzivně trénovat na pohyblivém simulátoru. A kde? Opět v Racing Centru v Plzni , se kterým už dlouhodobě spolupracuje na plně pohyblivém simulátoru  SIMRACE FORCE DYNAMIC 301. „Doufám jen, že nepřijde další vlna pandemie COVID 19 a já se dokážu na skutečnou jízdu po okruhu dobře připravit. Květen je pro nás důležitým měsícem,“ těší se Petr.

Na závěr nevidomý bandita dodává: „Tuto informaci předávám Vám všem velkým nadšencům do automobilového sportu. Držme palce, ať se má pandemie na ústupu a ať se situace s opatřeními proti ní v České republice zlepší a můžeme se vrhnout do samotného rekordu za nevidomé, slabozraké a osoby s těžkým zrakovým postižením, tedy do závodu s časem na měřeném nejrychlejším kole na Masarykově závodním okruhu. Věřím, že tato událost, se zapíše do dějin kategorie nevidomého pilota v čele s profesionálním navigátorem závodního vozu.“