Nevídaná píseň 2023: Jaká je vítězná píseň interpretů a autorů se zrakovým postižením?

Publikováno 01.03.2023 12:01 Šnyrych Jan


Obrázek

28. února se uzavřelo dvoutýdenní hlasování veřejnosti, v němž mezi třemi finálovými písničkami zrakově postižených muzikantů hlasující vybírali tu nejlepší, která bude Česko reprezentovat v mezinárodní soutěži Low Vision Song. Děkujeme všem hlasujícím, kterých bylo úžasných 1326. A nyní již můžeme oznámit to nejdůležitější. Vítězem se stává...

1. místo: Oremus Dominum – Cíl je v nás (712 hlasů)

Autoři a interpreti se zrakovým postižením: Radek Žalud, Josef Nicholas Šerdzik

Hlasující o písničce napsali:

„Krásný zážitek, krásná píseň, úžasní zpěváci.“ / „Radek je úžasný zpěvák s velikým srdcem.“ / „Nádherně jim hlasy ladí.Radost poslouchat.“ / „Bere za srdce i duši!“ / „Kompozičně velice zdařilá skladba, nádherná barva hlasu Radka Žaluda, vhodně doplněná školeným sopránem Michaely Jeklové. Vše na mne působí jako prvotřídní muzikálová záležitost, která by se na Broadway v New Yorku, nebo v Londýně neztratila. Vynikající.“ / „Je to píseň, při které mrazí.“ / „Dechberoucí!“ / „Jímavé“ / „Úžasné, povznášející, nabíjející.“

2. místo: Poslední rozcestí (442 hlasů)

Autoři a interpreti se zrakovým postižením: Ráchel Skleničková, Jakub Blažek a Jakub Novák.

Co k této písničce napsali hlasující:

„Nádherná písnička,. Vehnala mi až slzy do očí.“ / „Krásny čistý hlas Ráchel doplnený saxofónom Jakuba = nádherná kombinácia!“ / „She plays like an angel, and she is inspiring - that you can do anything that you set your mind to.“ / „Právě v tom, co poslední dobou prožívám, byla pro mne píseň Poslední rozcestí krásné povzbuzení.“ / „Píseň opravdu nevídaná, dojemná.“ / „Nádherné, působivé, opravdové. „ / „“Husí kůže :)“ / „Ráchel zpěv a Kuba saxík, jízda!“

3. místo: Sovy (172 hlasů)

Autor a interpret se zrakovým postižením: Radomír Staněk

Co se objevilo mezi komentáři hlasujících:

„Krásná, zajímavá skladba.“ / „Radomíra znám prakticky celoživotně, hrál jsem s ním i v několika kapelách a v jeho domácím studiu i nahrával hned několik projektů. Skladby, které dělá spolu s Radimem Bačuvčíkem jsem si poslechl až před pár týdny, přestože jejich společné nahrávání trvá už nějaký ten pátek. Posadilo mne to doslova na zadek. Muzikantsky, obsahově, atmosféricky i tím, že něco tak kvalitního lze spíchnout prakticky doma na koleni. Je to inteligentní, sofistikovaná a precizně zvládnutá Muzika s velkým M. Velebím a smekám čepici.“ / „Oceňuji hudební vývoj v rámci skladby a také text.“ / „Píseň má náboj.“ / „Radomír Staněk na Hrad...“

Soutěž ještě nekončí!

Blahopřejeme vítězům a děkujeme i ostatním účastníkům za opravdu velmi zajímavé a zdařilé nahrávky. Nicméně soutěž pokračuje dál.

Vítězná nahrávka se objeví v mezinárodní soutěži zrakově postižených muzikantů Low Vision Song. Soutěž proběhne 12. května formou živého streamu na YouTube. Vítěz bude vybrán online hlasováním v průběhu soutěže. Věříme, že se u Low Vision Song Contest sejdeme v co největším počtu, abychom Radka Žaluda a Josefa Nicholase Šerdzika podpořili i v mezinárodní konkurenci. O soutěži Low Vision Song vás budeme včas informovat.

Poslechněte si celou první desítku Nevídané písně

Je tak trochu škoda, že finalisté soutěže mohli být jen tři a vítěz jen jeden, protože v soutěži se sešlo mnoho dalších opravdu pěkných a zajímavých nahrávek. Kromě již zveřejněné finálové trojky se s vámi chceme podělit i o sedm dalších nevídaných písní. Níže si můžete vyslechnout jednotlivé nahrávky a přečíst medailonky jejich zrakově postižených autorů. Písničky jsou řazeny abecedně a nikoli podle pořadí v soutěži. Přejeme příjemný poslech!

Bohémská

Interpret, autor hudby i textu: Benjamin Levíček

Benjamin Levíček se představuje:

Jmenuji se Benjamin Levíček, studuju na Cyrilometodějském gymnáziu. Hodně mě baví hudba, aktivně hraju na flétnu a housle, trochu taky na klavír a violu. Také mě baví sporty, aktivně provozuji showdown (ping pong pro nevidomé), rekreačně lyžuji a chodím na túry.

Benjamin Levíček o písni:

Píseň Bohémská na někoho možná může působit jako zamilovaná píseň, ale úplně tomu tak není. Text možná působí trochu tajemně a odkrývá část mého já umělce, trošku bohéma, někoho, kdo se rád baví s různými lidmi.

Čumísek

Interpret, autor hudby i textu: Zbyněk Sklenský

Zbyněk Sklenský se představuje:

Jmenuji se Zbyněk Sklenský a jsem nevidomý od 25 let. Vystudoval jsem hru na klasickou kytaru u Jana Hrona na konzervatoři v Pardubicích a následně muzikologii na Filozofické fakultě MU v Brně.

V současnosti vyučuji hru na klasickou i elektrickou kytaru na ZUŠ v Moravském Krumlově. Spolupodílel jsem se na několika projektech. Za všechny bych jmenoval především současný dixie band Kiksylend, kde působím jako trumpetista.

Zbyněk Sklenský o písni:

Píseň Čumísek stejně jako celé album Rozpaky je vzpomínkou na rok 2003. Její poezie je samovypovídající, dobarvená několika novotvary. Toto demo i celé album jsem si produkoval sám a všechny zvukové stopy nahrál ve svém domácím studiu.

Dokážeš ještě víc

Autor textu: Nela Černohlávková

Autoři hudby: Nela Černohlávková, Ondřej Krejča

Interpreti: Nela Černohlávková – zpěv, Ondřej Krejča – klavír

Nela Černohlávková je nejmladší účastnicí soutěže. Její písnička byla i mezi nahrávkami zkušenějších muzikantů hodnocena velmi dobře, a proto jí porota udělila speciální ocenění pro nejmladšího soutěžícího.

Nela Černohlávková se představuje:

Jmenuji se Nela Černohlávková, je mi 15 let a jsem od narození nevidomá. Jsem žákyní 9. třídy Školy Jaroslava Ježka. Od 2. třídy

hraju na klavír a od 6. třídy zpívám ve školním sboru. Ve volném čase ráda zpívám a skládám své vlastní písničky.

Ondřej Krejča se představuje:

Jmenuji se Ondřej Krejča, je mi 19 let a jsem od narození nevidomý. Mými hlavními zájmy jsou hra na různé hudební nástroje a zpěv. Účinkuji jako zpěvák off stage v některých představeních Hudebního divadla Karlín. Kromě toho i aktivně koncertuji.

Nela Černohlávková o písni:

Píseň Dokážeš ještě víc je jedna z mých prvních písniček, ke které jsem složila i klavírní doprovod a který poté vylepšil kamarád Ondra Krejča. Chtěla bych, aby se píseň dostala k co nejvíce lidem, protože se v textu odráží to, na co se často zapomíná a co je přitom tak důležité : Dělej vše, co cítíš svým srdcem.

Přiznání

Autorka písně a interpretka: Romana Hladišová

Romana Hladišová se představuje:

Jmenuji se Romana Hladišová, jsem z Olomouce, je mi 42 let, na které se vůbec necítím a mám 14-letého syna.

Romana Hladišová o písni:

Píseň Přiznání byla napsána pro moji partnerku a vznikla pro to, aby každý, kdo sám sebe hledá, ať už je to partnerství muž-muž, žena-žena nebo žena-muž a najde se, tak je to v pořádku. Je to poselství pro všechny, že vše může dopadnout dobře.

Vánoční Praha

Autor hudby a textu: Marty Bianco

Interpreti: Marty Bianco – zpěv, Mick Svoboda – instrumenty

Marty Bianco se představuje:

Pod jménem Marty Bianco se skrývá skladatel, textař, zpěvák a kytarista Martin Rous, Který má dnes na OSA stovky písní i textů a má také na kontě několik vydaných notových sbírek z oblasti vážné hudby.

Je známý spíš z rockové scény (např. ze skupiny Sluníčko, kde mj. začínala zpěvačka Lenka Dusilová, nebo ze Šántí, ve které také hrál skvělý muzikant Tibor Adamský – bubeník SOČR a současný člen skupiny GPS).

Od roku 2005 je Marty také folkový písničkář (vítězství v soutěži Notování – 2006, vítězství na Portě – 2006 a 2007 a také vítěz folkové Zahrady – 2009). Je též autorem více než 250 folkových písní.

Od roku 2020 se věnuje také skládání, textování a zpěvu ve skupině GPS (Gospel - Pop – Soul). Umělecké jméno Marty Bianco přijal hlavně z toho důvodu, aby odlišil popovou tvorbu od ostatních oblastí hudby, kterými se dosud zabývá. Skupina GPS, po natočení muzikálového duetu “Párkrát mlčet“ s operní zpěvačkou Andreou Kalivodovou, chystá s touto umělkyní řadu koncertů, na kterých bude také zpívat a hrát fenomenální klavíristka Ráchel Skleničková.

Marty Bianco o písni:

Píseň Vánoční Praha je melodie, která Martymu zněla v hlavě už od dětských let – je nejspíš inspirovaná určitou elegancí, kterou měly písně zpěváků 70. let (Karla Gotta, Milana Chladila atpod.). Jde sice svým způsobem o návrat do minulosti, ale lidem se většinou líbí, třeba i pro kvalitní práci s harmoniemi a výraznými melodickými nápady. S aranží písně Martymu pomohl baskytarista GPS Mick Svoboda, který se také autorsky podílí na repertoáru skupiny. Hlavní těžiště tvorby skupiny se víc přibližuje k pop-rocku – tento směr by měl dominovat i na připravovaném debutovém albu GPS.

Za svitu loučí

Autor textu: Tomáš Brokl

Autoři hudby: Tomáš Brokl, Radek Žalud

Interpret: Radek Žalud

O Radku Žaludovi:

Radek Žalud je nevidomý zpěvák, někdy též označovaný jako český Bocelli. Je absolventem konzervatoře Jana Deyla, kde vystudoval kromě klasického zpěvu i hru na akordeon, na klavír a ladění klavírů. Je též absolventem mnoha mezinárodních mistrovských pěveckých kurzů Maestra Antonia Carangela či Petera Dvorského. Radek Žalud působí jak na operní, tak na populární či dechovkové scéně. Věnuje se nejen klasickým písním a operním áriím, ale i muzikálové, populární a lidové tvorbě.

Tomáš Brokl o písni:

V roce 2018 jsem napsal píseň Za svitu loučí. Dlouho ležela v šuplíku, než jsem ji pustil svému dobrému příteli, nevidomému zpěvákovi Radkovi Žaludovi, kterému se na první poslech zalíbila, a proto ji společně se svými dalšími přáteli počátkem roku 2023 zaranžoval a nazpíval ve studiu.

Zpěv lásky

Autor textu: Marty Bianco

Autor hudby: Mick Svoboda

Interpreti: Marty Bianco – zpěv, kytara, Mick Svoboda – ostatní instrumenty

Mick Svoboda se představuje:

Po dokončení OLŠ jsem nastoupil jako ladič v Československém Rozhlasu, ve studiu 1, na Vinohradské (SOČR). Poté jsem si vyřídil soukromou praxi a od roku 1985 ladím na "volné noze". Současně s tím jsem, po běžných muzikantských začátcích studenta, nastoupil do zábavové kapely okresního rozměru, jako baskytarista. Po velice zajímavé praxi baskytaristy, v černošském jazzovém klubu, jsem po revoluci hrál v baru a protože jsem měl moře dalších zájmů, především studijních, přerušil jsem svou hudební "kariéru". Za minulého režimu jsem studovat nemohl, alespoň ne to, co mě zajímalo, tak jsem využil šance a vystudoval hned tři VŠ., resp. dva obory na jedné a jeden obor na druhé VŠ. Pracoval jsem léta ve vývoji a v neziskových projektech, ve kterých pracuji do dnes.

Celý život mi ale muzika chyběla, tak jsem nakonec podlehl, koupil si baskytaru a našel kapelu, které nevadilo, že nejsem mladík a k base se vracím po 30 letech. Začal jsem opět aranžovat a něco málo také skládat (včetně několika textů). Jednou jsem oslovil Martyho, kterého jsem znal z Deyláku, jestli by mi nepomohl s produkcí a on mě naopak přizval do svého projektu GPS.

Mick Svoboda o písni:

Někdy před mnoha a mnoha lety jsem ladil křídlo na koncert v Neratovicích a protože jsem měl čas, trochu jsem si na piano zahrál. Napadl mě tento motiv (jen piano) a postupně jsem ho trochu rozvinul. Celou svou ladičskou kariéru ho hraju vždy, když dokončím ladění u zákazníka. Ověřuju si jak ladění, tak mechanické vlastnosti nástroje. Před pár lety jsem skladbu rozšířil na orchestrální dílko, zejména o smyčce. Když jsme zahájili společnou tvorbu s Martym, zahrál jsem mu tuhle skladbičku a jemu se tak líbila, že k ní napsal text. Já jsem ustoupil z větší orchestrace a Marty přidal, kromě zpěvu, sólovou kytaru.

O soutěži Nevídaná píseň 2023

Nevídaná píseň je hudební soutěž o nejlepší píseň autorů a interpretů se zrakovým postižením. Pořádá ji Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých za podpory Českého rozhlasu. Do soutěže mohli muzikanti v průběhu ledna přihlásit nahrávky, na kterých se autorsky i interpretačně podílejí zrakově postižení. Z celkem čtrnácti nahrávek, které splnily podmínky soutěže, vybrala odborná porota tři finalisty.

Složení odborné poroty:

  • Luboš Zajíc – prezident SONS, učitel hudby
  • Jan Šnyrych – viceprezident SONS
  • Jiří Dohnal – člen Rady Českého rozhlasu
  • Milan Arner – hudebník, předseda Klubu učitelů hudby se zrakovým postižením
  • Marek Susčík – učitel hudby informatik, absolvent Konzervatoře Jana Deyla

Ve dnech 15. až 28. února proběhlo hlasování veřejnosti, mezi třemi finálovými nahrávkami. Výsledné pořadí je následující:

  1. Oremus Dominum - Radek Žalud, Josef Nicholas Šerdzik
  2. Poslední rozcestí – Ráchel Skleničková, Jakub Blažek, Jakub Novák
  3. Sovy – Radomír Staněk

Vítězná nahrávka bude 12. května 2023 reprezentovat Českou republiku na mezinárodní online soutěži Low Vision Song.