Návštěva Havlíčkova Brodu

Publikováno 30.04.2018 13:25 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Ve čtvrtek 12. dubna 2018 jsme se sešli na pelhřimovském autobusovém nádraží a vyrazili na výlet do Havlíčkova Brodu. Tam jsme měli domluvenou schůzku s předsedkyní tamní odbočky SONS, paní Marií Heilandovou, která nám byla výbornou průvodkyní během celého našeho setkání. Ihned po našem příjezdu na nás čekala před kavárnou přímo naproti autobusového nádraží, kde jsme se představili, seznámili a popovídali si při výborné kávě a „babiččině koláči“, který se jen rozplýval na jazyku.

Odpočati po cestě a posilněni jsme vyrazili procházkovým tempem po stezce kolem řeky Sázavy směrem k náměstí. Počasí bylo velmi pěkné, a tak jsme se kochali krásnou přírodou. Prošli jsme kolem zbytků hradeb, paní Heilandová nám ukázala i budovu Městského úřadu, kde se členové havlíčkobrodské odbočky schází. Za chvilku jsme byli na náměstí, kde byl našim cílem Havlíčkův dům s muzeem, který se nachází v jeho levém horním rohu. O životě, práci a osudu tohoto slavného obyvatele, podle kterého je město pojmenováno a o dalších členech Havlíčkovy rodiny, nám velmi poutavě povyprávěl historik muzea, pan Mgr. Michal Kamp. Ten se především zabývá studiem Havlíčka coby novináře a publicisty. Pan magistr nás seznámil s historickými fakty, které se někdy liší od toho, co se o Karlu Havlíčkovi obecně říká. Z vitrín dokonce vyndával předměty (což běžně nedělá), které jsme si mohli osahat a zblízka prohlédnout. Viděli jsme mimo jiné snubní prsteny, pečetní prsten s iniciálami „HB“, který Karel dostal jako dárek po svém návratu z Brixenu. Do expozice muzea ho věnoval prezident T. G. Masaryk, který byl velkým obdivovatelem Havlíčka. Dále jsme si prohlédli předměty osobní, jako např. papírový vějíř se zapsaným tanečním pořádkem, Havlíčkovu cigaretovou špičku či část vodní dýmky, tak věci ryze praktické – sekáček na homole cukru z obchodu Havlíčkových rodičů, peněženku atd. Poté jsme přešli do místnosti, odkud byl rebelující novinář a vlastenec v noci 16. prosince 1851 unesen a dopraven do vyhnanství v Brixenu. Dominantou vedlejšího pokoje je klavír, na který hrávala dcera Zdenka. Jsou zde umístěny i další předměty a památky na Havlíčkovu rodinu, vypovídající o jejich způsobu života. Po skončení prohlídky jsme poděkovali panu Kampovi za poutavý výklad i ochotu a přesunuli jsme se do restaurace na oběd. Poobědvali jsme v salonku, kde se pravidelně schází odbočka H. Brod na vánočních posezeních, jak nám sdělila paní Heilandová.

Poté jsme se vydali zpět k nádraží a u kavárny jsme se rozloučili, členky havlíčkobrodské odbočky šly na vlak, my na autobus.

Výlet se nám moc líbil a doufáme, že se zase při nějaké příležitosti setkáme. Moc děkujeme paní Heilandové za pozvání a příjemně prožitý den.

                                                                                                                                                   napsaly: M. Heilandová, J. Hrušková


Obrázky