Na odbočce v Příbrami se střílelo

Publikováno 18.06.2023 11:00 Odbočka Příbram


Obrázek

V pondělí 12. Června 2023 v odpoledních hodinách, konkrétně mezi jednou a třetí hodinou vnikla pětice podezřelých do prostor příbramské odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, aby tam ukojila svoje nekalé choutky.

Pro upřesnění: později se zjistilo, že jeden muž, čtyři ženy a pes Terezka (rasy Jezevčík) ve věkovém rozpětí od zhruba pětadvaceti do cca šedesáti let (věk psa se nám nepodařilo zjistit) svůj čin dobře naplánovali. Po předchozí domluvě přes elektronické komunikační prostředky (normálně si volali a psali) se do prostor budovy bývalé základní školy trousili postupně.

V ranních hodinách přišly tři ženy – zaměstnankyně odbočky. Následně dorazila čtvrtá a o něco později muž a pes.

Co se přesně dělo od doby, kdy se všichni sešli, do okamžiku, kdy je svým poněkud nestandardním hlasitým projevem nečekaně prozradila Terezka (štěká jako blázen), není detailně známo.

Z dalšího šetření vyplynulo, že zbraň, ze které toho dne vyšlo přes sto výstřelů, se nacházela v kanceláři odbočky dávno předtím, než pětice své aktivity naplánovala. Na místo určení se tedy dostavili beze strachu, že budou předčasně odhaleni. Chladnokrevnost jejich jednání zaskočila nejbližší okolí a doslova na několik dní paralyzovala celé město.

„Potřeba zvýšené opatrnosti bezpečnostních složek, přesčasy a dodatečné školení, bude daňové poplatníky stát pěknej balík, aniž bychom došli k nějakému výsledku,“ prohlásil nejmenovaný vyšetřovatel incidentu.

Podezřelí totiž vypadají a působí zcela neškodně, není tedy do budoucna vyloučeno, že se čin nebude opakovat.

Dále bylo zjištěno, že dvě podezřelé ženy vůbec neviděly, další žena a muž viděli blbě, pes viděl černobíle a poslední lidská podezřelá byla… podezřele zdravá. Ukázalo se, že jde o vůdkyni skupiny, v tamní komunitě známou jen jako „paní R.“ Ta přiznala, že čin naplánovala, organizovala a dodala zbraň. „Zbytek byl na nich,“ dodala při výslechu.

Odbočce SONS patří pouze jedna místnost. V budově bývalé základky se nacházejí kanceláře i jiných organizací, v nichž toho dne probíhal čilý ruch. Z pohledu podezřelých bylo nanejvýš důležité nevzbudit podezření zejména ve starších klientech nejmenovaných organizací. Jak se všeobecně ví, senioři bývají všímaví, co se nekalých praktik páchaných v jejich okolí týče. Pětice desperátů proto postupovala extrémně promyšleně a své úmysly se jim podařilo dokonale skrýt.

Co se způsobených škod týče, musíme sdělit, že i přes více než stovku výstřelů, nikdo nebyl zraněn, když nepočítáme lehkou nespokojenost některých střelců. Ujmu utrpěla nálada části z nich, protože nevyhráli. Většina prohlásila, že „to bylo fajn a že si to rádi brzo zopakujou.“

Zlikvidován byl též balíček sušenek (čokoládové věnečky), několik kapslí rozpustné kávy a čaj.

Poté, co byli všichni propuštěni do domácího vězení s napomenutím, čekáme, jak se bude situace nadále vyvíjet.

Detaily o zvukové střelbě pro nevidomé si můžete přečíst z následujícího odkazu.

https://www.sons.cz/Simulovana-zvukova-strelba-P4012313.html

Děkujeme za pozornost