Mýdlové řádění

Publikováno 05.12.2022 09:04 Odbočka Příbram


Obrázek

Co do množství a barev konečných produktů, neměli jsme konkrétní plán. Neřešili jsme ani horní hranici množství vyrobených kusů. Nedomluvili jsme se na tom, což se později ukázalo jako drobný zádrhel, protože když se do něčeho pustíte a máte dost materiálu, myslíte, že i dost času. Nakonec nám ještě pár kilo mýdlové hmoty zbylo, takže podobné kreativní odpoledne můžeme v budoucnu s klidem zopakovat.

Ale protože, jak se lidově říká, se toho nebojíme, plán spočíval pouze v tom se sejít a hýřit nápady. Takže i v to pondělí se stalo, že se nás sešlo asi deset, mýdlové hmoty a všelijakých čarodějných komponent do ní bylo dost a času… no, toho jsme měli trochu méně, respektive jsme si zpočátku mysleli, že všechno stihneme, ale potvrdila se známá pravda o tom, že když něco děláte, čas letí rychleji.

Obě plotny vařiče nestíhaly rozpouštět mýdlovou hmotu ve vodní lázni a lidé začali diktovat objednávky.

Postupovali jsme od nejsvětlejších barev po ty tmavší, logicky proto, že když vám v hrnci zbude trocha žluté, tmavší mýdlo z toho uděláte vždy, ale opačně už by to mohl být trochu problém. Krom barev jsme přidávali vůně, sušené květy a peelingy – drcenou i celou lufu a zrníčka jahod a meruněk.

Měli jsme toho víc, například i květy levandule a drcené ořechové skořápky, řasu v prášku, koření jak na barvení, vůni, i peelingový efekt. Měli jsme i černé uhlí a glycerin, s tím se dá také slušně vyřádit.

To jste věděli, že když si doma do obyčejného sprcháče přidáte mletou kávu, výsledný produkt bude hrubší, a tedy vhodný jako peeling na tělo? Takhle se dá samozřejmě postupovat i při výrobě mýdel. Můžete do nich dát cokoli, a pokud to pak snesete ve zdraví, můžete se zbavovat odumřelých kožních buněk mučící technikou drbání v klidu vlastní koupelny.

Mýdlovou hmotu jsme měli jak čirou, tak neprůhlednou. Pokud nespěcháte, nebo se rozhodnete výrobu rozložit třeba do několika dnů, jak jsem to kdysi dělávala doma, zjistíte, jak barvy vypadají v průhledné, jak v neprůhledné, jak zajímavé jsou mramorové kombinace obou v jednom konečném výrobku, nebo jakých barevných kreací se dá dosáhnout klidně i omylem.

Příště budeme muset objednat ještě i bahno z Mrtvého moře, protože mýdlo s ním je skvělé.

Vyrobili jsme cca 40 kusů a kousků mýdlových tvarů, převážně kytek a zvířátek. Lidé si to rozebrali, takže fotky v galerii už jsou jen takovou nostalgickou vzpomínkou.

Rádi si to zopakujeme, protože pořád je co zkusit.

 

 


Obrázky