Muzikoterapie – Rudka u Kunštátu (4. 7. 2017)

Publikováno 24.07.2017 09:08 Odbočka Blansko


Obrázek

Co je to muzikoterapie? Terapie pomocí hudby. To je přece každému jasné. Ale jak funguje, odkud se vzala, proč se používá a pomáhá vůbec? Toto i mnohé jiné se dozvěděli přítomní při naší další prázdninové aktivitě. Že jsme se sešli v Rudce u Kunštátu, to je samo sebou. Přece na nás čeká Zahrada smyslů, pískovcové jeskyně Blanických rytířů a muzikoterapeut pan Pavel.

Hudební nástroj otevírá novou dimenzi, přináší doteky hudby, tónů a vibrací, které na nás působí zvnějšku i zevnitř.

Lidský hlas, melodie a rytmus, zpěv a bubny jsou našimi úžasnými pomocníky na cestě poznání sebe sama, na cestě sebeléčení a uzdravení.

Djembé, šamanský buben i yidaki jsou různé bubny. Mají však společného jmenovatele – rytmus. Toto i mnohé další nás postupně pan Pavel sděloval. Používal k tomu nejrůznější nástroje: bubny djembé, šamanské bubny,  nechyběly také perkusivní nástroje (chřestidla, claves, rolničky), dřevěné flétny (dvojačka, koncovka, šestidírková flétna, zobcová flétna, indiánská flétna), tibetské mísy, gongy, shanti zvonkohra a lidský hlas.

Hudba  je v podstatě určité spektrum vibrací. Lidský organismus je složen z jednotlivých buněk a atomů, které také vibrují. Muzikoterapeutické působení hudby má základ v rezonanci obou druhů vibrací. Toto i mnohé jiné jsme se měli možnost nejen dozvědět, ale i sami si vyzkoušet.

 

Někteří využili i možnosti prohlídky jeskyní s výkladem. Domů jsme se navraceli v odpoledních hodinách plni nových dojmů a poznatků.


Obrázky