Luhačovice a Blatnice vsetínské členy povzbudily k další činnosti

Publikováno 27.07.2020 13:42 Odbočka Vsetín


Obrázek

Luhačovice

Vzhledem ke vzniklé pandemii – Covid 19 jsme po delší časové prodlevě uskutečnili rekondiční pobyt v Lázeňském léčebném domě Praha v Luhačovicích od 20.6. do 27.6.2020, který byl původně plánován na konec května.

Týdenní rekondiční pobyt obsahoval pestrou náplň aktivit, takže si všichni mohli přijít na své. Pracovnice Tyfloservisu Zlín Mgr. Lenka Houšková a Kateřina Petlachová nás seznámily s pestrou škálou slepeckých holí, teoreticky s kompenzačními pomůckami a celkovou náplní Tyfloservisu. Za přísných hygienických opatření jsme si procvičovali chůzi s bílou holí a poté chůzi s průvodcem. Další den za námi přijel pan Tomáš Franěk z firmy Symbio a dále naši kolegové Jiří Sedláček a Vojtěch Železník. Během dopoledních hodin jsme se tedy dozvěděli o kompenzačních pomůckách a kameře Orcam myeye.  V rámci týdenního pobytu jsme si ještě užili cvičení na venkovních posilovacích strojích, vycházky k lázeňským pramenům a jejich ochutnávky, plavání v bazénu, procedury, tanec, ale i předvedení muzikoterapie muzikoterapeutkami Irenou Filákovou, Kateřinou Rožnovjákovou a Danou Pelcovou.

Muzikoterapie byla velkým zpestřením, neboť nám byly předvedeny různé druhy nástrojů, které vydávaly zajímavé zvuky. Po relaxaci a haptické prohlídce těchto nástrojů jsme byli udiveni různými tvary těchto hracích předmětů.

Hlavní náplní našeho programu byla sebeobsluha a vedení domácnosti, kterou jsme trénovali při různých dovednostních soutěžích, tím jsme procvičovali všechny smyslové orgány kromě zraku. Třešničkou na dortu byla speciální jízda vláčkem, kterou nám jako vždy, také i letos za dostupných podmínek zprostředkoval pan Kotas ze Zlína.

Blatnice

Z důvodu různých změn v termínu jsme uskutečnili další pobyt a tentokrát turistický, hned za 14 dnů po příjezdu z Luhačovic. Pobyt jsme zahájili v Blatnici pod Sv. Antonínkem, kde jsme hned první den navštívili místní muzeum. Další den skanzen ve Strážnici a poslední den jsme vystoupali na vrchol Blatnice, kde nás upoutala poutní kaple Sv. Antonína. Všechna zmíněná místa byla úžasná a haptickými prohlídkami jsme si přiblížili spoustu exponátů. Zaujala nás také hmatová prohlídka ve Strážnickém skanzenu, kde jsme rozeznávali hmatem i čichem různé předměty ale i potraviny. Nechyběla, ani degustace kvalitního vína, neboť jsme se nacházeli v kraji vinné révy.

Závěrečným hodnocením jsme zjistili, že uspořádané pobyty, i za určitých omezení splnily svá očekávání.

Věříme, že všechny další pobyty a připravovaná nejbližší venkovní akce, na kterou se členové a hosté, již nyní těší, budou bez omezení.

Ještě o prázdninách v pátek 21. srpna ve Lhotce n. Bečvou, si můžete zasportovat, pobavit se při koncertu, ale i se svými přáteli, doplnit si své poznatky, ale i zatancovat, něco pěkného vyhrát a něco dobrého zakousnout, na celodenní akci UKONČENÍ léta.

Tak, tedy AHOJ !!! a těšíme se na vás ve Lhotce nad Bečvou!   

 

Ludmila Pavelková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Obrázky