Loreta Praha

Publikováno 04.10.2019 13:00 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Loreta Praha

Aktualizováno: 5.3.2020

Lokalita:  mapa

Loreta se nachází v oblasti Hradčan, blízko Pražského Hradu, na Loretánském náměstí č. 7. - její působivé barokní průčelí s věží zvonohry nelze přehlédnout, pokud jdete z Pohořelce dolů směrem k Hradu.

Možnosti prohlídky:  

Nabízíme na objednání komentovanou prohlídku pro nevidomé (raději menší skupinky, max. kolem 10-12 účastníků),  vhodné i pro nevidomé a slabozraké děti a studenty. K dispozici je haptický model objektu z dílny pana Otakara Ručka. Model je umístěn v levé části nádvoří pod balkonem, kde prohlídka začíná stručným shrnutím stavebního vývoje poutního místa, což je dobře srozumitelné díky modelu. V přízemí nádvoří je možno si osahat kované mříže kryjící vstupy do kaplí, reliéfní náhrobníky, barokní dveře zdobené tepanými rozetami. Na nádvoří je také možné dotýkat se po libosti dvou monumentálních sousoší Zmrtvýchvstání Krista a Nanebevzetí P. Marie – jde o kopie barokních děl (poškozené originály jsou uloženy v lapidáriu Národního muzea v Praze). V kostele Narození Páně mohou nevidomí návštěvníci prozkoumat dvě barokní sochy andělů světlonošů, a také neuvěřitelně hladké povrchy pilířů a stěn krytých barokním umělým mramorem. Loretánská kaple je zvenčí zdobena štukovými reliéfy, které je také možno na místě hapticky prohlédnout. V patře ambitu je na panelu o historii zvonohry možno osahat část tónového válce, který ovládá melodii zvonohry – zde návštěvníci dostanou informace o tom, jak tento výjimečný barokní nástroj funguje, a mohou si poslechnout, jak hraje. Také jsou zde vystaveny k haptické prohlídce velmi vhodné dva barokní zvony, které byly ve zvonohře nahrazeny novými od pana Manouška. Pokud jde o poklad, exponáty jsou bohužel v trezorových vitrínách, takže pro nevidomé jen těžko dostupné, ale do budoucna zvažujeme vytvoření reliéfního modelu nejslavnějšího díla – Diamantové monstrance.

Objednávání: Komentované prohlídky je možno objednávat pouze na pracovní dny. Objednávat je třeba raději s větším časovým předstihem (ideálně měsíc předem), výhradně e-mailem se sdělením o plánovaném termínu návštěvy, počtu a věku návštěvníků.

Kontakt: objednávky prosíme směrovat na kurátorku sbírek: Mgr. Markéta Baštová,
e-mai: kurator@loreta.cz

Otevírací doba: letní období (duben-říjen) 9-17 hod, zimní období (listopad-březen) 9.30-16 hod

Vstupné: ZTP a ZTP/P zdarma,  průvodce  zdarma, pro ostatní je vstupné na webu Lorety.

Trasa:     

TRAMVAJ - Plánujete-li procházku do Lorety, je ideální nechat se vyvézt tramvají č. 22 do stanice Pohořelec a odtud pohodlně sejít z mírného kopce na Loretánské náměstí (cca 5 minut chůze), odkud pak lze pokračovat na Pražský Hrad nebo na Strahov. 

METRO - do Lorety se nejsnáze dostanete zelenou trasou metra A, vystoupíte ve stanici Malostranská a odtud budete pokračovat tramvají č. 22 do stanice Pohořelec.

AUTO - v blízkosti Lorety je placené parkoviště na Pohořelci (cca 5 min. chůze)

AUTOBUS - řidiči autobusů mohou využít placené služby krátkodobého zastavení (nástup - výstup) těsně nad Pohořelcem, v ulici Dlabačov (cca 10 min chůze od Lorety).

Vyhledat spojení

Přístup k budově a orientace v ní:

Objekt Lorety je na půdorysu obdélného nádvoří, lemovaného krytou patrovou chodbou. Uprostřed nádvoří stojí samotná kaple lorety, v hlavní ose za loretou je budova kostela. Do objektu vede jediný vchod uprostřed delší strany obdélníka. Když návštěvníci vcházejí, procházejí průčelní budovou, v jejímž středu nad hlavním vchodem se tyčí hodinová věž se zvonohrou. Pokladna je po levé straně v průchodu hlavního vchodu, má podobu okénka. Dále prohlídka pokračuje směrem vlevo krytou chodbou, u vchodu je vždy kustod, který nevidomé nasměruje k haptickému modelu.

Loreta je cca 5 minut chůze ze zastávky tramvaje č. 22 Pohořelec. Jde se zvolna dolů směrem k Hradu a pak se zahne doleva prudčeji z kopce na Loretánské náměstí. Loreta je ve spodní části náměstí po pravé straně. Loreta leží v oblasti Hradčan, nedaleko areálu Pražského hradu. Je to klidná oblast na vrcholku nad městem, poněkud stranou hlavního turistického ruchu. Ideální je dopravit se sem z města tramvají č. 22, do stanice Pohořelec, druhá stanice za Pražským hradem. Než dojdete k Loretě, procházíte klidným lehce svažitým náměstíčkem jménem Pohořelec, kolem mohutné budovy Černínského paláce, kde sídlí Ministerstvo zahraničních věcí (po levé straně). Poté zahnete doleva a svažitou cestou sestoupíte malým parčíkem k balustrádě Lorety. Balustráda je ozdobná terasa před objektem, s kamenným zábradlím a cca 25 soškami andělíčků. K terase vedou ozdobná schodiště, také k hlavnímu vchodu Lorety se vystupuje po několika schodech. Loreta bohužel není bezbariérová, výtahy zde nejsou, do patra i do suterénu se musí po schodech. WC není označeno Braillovým písmem, ale kustodi jsou připraveni nevidomé navigovat. WC se nachází v suterénu (uvnitř Lorety je jen jedno schodiště, takže to snadno najdete). Schodiště má první i poslední stupně označeny výraznou žlutočernou bezpečnostní páskou.

Webové stránky: Loreta Praha

Web s informacemi o objektu: Loreta Praha na Wikipedii

Přístupnost webů je prověřena odečítači JAWS a NYDA.

Poznámka:  

Vodící psi do objektu mohou, ale je třeba to předem oznámit / domluvit.

WC pro návštěvníky je přístupné v rámci otevírací doby – v suterénu pod hlavním schodištěm do patra ambitu.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Ačkoli je Loreta blízko Hradu, leží mimo hradní kontrolovanou bezpečnostní zónu - nemusíte se tedy obávat dlouhých front u bezpečnostních rámů - tato komplikace se Lorety netýká.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Loreta Praha audiopozvánka