Léto s navigací

Publikováno 20.07.2022 13:57 Odbočka Prostějov


Léto s navigací

K napsání příspěvku mě inspiroval rozhovor redaktora zvukového časopisu Naše šance Petra Maška s vedoucím navigačního centra Zdeňkem Bajtlem. Navigační centrum SONS slaví 15. výročí a od 21.6. do konce srpna probíhá léto s navigací. Spočívá to v propagaci jejich služeb a možnosti využití bezplatného kreditního balíčku ve formě deseti událostí. To znamená, že se mohou obracet zrakově postižení na operátory se svými požadavky. Toto zvýhodnění platí i pro uživatele, kteří mají předplacené služby. Navigační centrum nabízí časový nebo kreditní balíček. V rámci časového balíčku uhradí uživatelé na rok 1 000 Kč, půl roku 600 Kč a za tři měsíce zaplatí 350 Kč. Kreditní balíček je odstupňován podle množství úkonů (- 130- 10 událostí, 160 15 událostí a 190 20 událostí). Pokud se jedná o uživatele, kteří mají zaplacené služby na rok za 1 000 Kč, tak mají i bezplatné volání. Potenciální zájemci si mohou jednou bezplatně vyzkoušet nějakou službu kdykoliv během roku.

 

Představení služeb navigačního centra SONS

Zrakově postižení mohou využít pomoc s navigací v cestování, ale i pomoc s orientací v bytě. Dále se jedná o pomoc při technickém problému s počítačem, orientací na webových stránkách atd. v rámci vzdálené asistence. Dále se nabízí možnost video asistence, vyhledání dopravního spojení, optimalizování přestupů, podrobný slovní popis trasy a vytváření itinerářů s podrobným popisem trasy.

Funguje po celé České Republice a ve zmapovaném zahraničí.

Dále se osvědčil projekt Vystupuj (aplikace CG transit). V praxi to znamená, že v průběhu cesty hlásí stanice a kdy se má vystupovat.

Od prosince tohoto roku bude realizován projekt Přestupuj. Bude se týkat konkrétních tras přestupů. Zatím bude tento projekt zprovozněn v Praze, ale počítá se s postupným rozšiřováním i do ostatních regionů. Projekt je financován z nadačního fondu Světluška.

V případě dezorientace si operátor prostřednictvím navigační jednotky nebo GPS v mobilním telefonu zaměří uživatele pomocí satelitní navigace. Poskytne mu potřebné informace o dané lokalitě, aby se bezpečně dostal tam, kam potřebuje. Operátor si může zmapovat terén přes kameru v mobilním telefonu. Může případně dohledat i nějaký předmět nebo zvíře v interiéru a exteriéru. Operátoři pomohli najít uživatelům kočku, želvu apod.

Navigační centrum má provozní dobu od pondělí do pátku od 8- 18:00 a o víkendu od 9- 17:00. Emailová adresa je navigace@sons.cz a telefon 221 462 412. Na telefonním čísle 221 462 413 se poskytuje bezplatná technická podpora uživatelům mobilního telefonu Blindshell.

Pavlína Bartošková