Květen 2023 – informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 16.06.2023 22:20 Šnyrych Jan


Obrázek

Když přemýšlím nad klíčovými slovy, která by charakterizovala činnost prezidenta a viceprezidenta SONS v květnu, napadají mě Olomouc, Frankfurt, vytrvalostní běh, Bratislava, audiopopis, pošta. Pojďme tedy tato klíčová slova rozklíčovat...

Setkání předsedů odboček SONS v Olomouci

4. až 6. května se v Olomouci sešlo přibližně 50 předsedů či dalších zástupců oblastních odboček SONS z celé České republiky. Na setkání jsme měli nabitý pracovní program, v jehož rámci jsme se kolegům snažili předat co nejvíce informací o novinkách v naší organizaci, o práci našich odborných oddělení či též o tom, jak zlepšovat činnost odboček. Kromě pracovní stránky akce je ale neméně důležité i to, že jsme všichni měli příležitost společně se potkat, popovídat si, vyměnit si zkušenosti z naší činnosti a navázat nové kontakty. K tomu všemu bylo dost příležitostí při večerním posezení, při procházkách po olomouckých pamětihodnostech nebo při hudebním večeru s kapelou Kyklop.

Potěšilo nás mnoho ohlasů od kolegů z odboček, kteří si chválili nejen obsahovou náplň akce, ale také příjemnou a přátelskou atmosféru, ve které setkání probíhalo. Za to patří velký dík všem organizátorům, zejména našim kolegyním z Útvaru vnitřních vztahů a také kolegům z olomoucké odbočky, kteří mimo jiné zajistili velmi pěkný program skupinových prohlídek ve městě Olomouci. Potvrdilo se nám, že má rozhodně smysl v poločase mezi celostátními shromážděními SONS pořádat takováto setkání.

Veletrh pomůcek SightCity

Ve Frankfurtu nad Mohanem se letos po čtyřleté covidové přestávce opět konal největší evropský veletrh pomůcek pro zrakově postižené SihtCity. Vypravila se na něj skupina členů Aktiv klubu SONS a k nim jsem se přidal ještě já se dvěma dalšími kolegy.

Měli jsme tak možnost poznat mnoho novinek v oblasti asistivních technologií a dalších pomůcek pro nevidomé a slabozraké. O podrobnosti jsme se podělili v článku časopisu Téčko a v podcastu Téčko Plus. Návštěva Frankfurtu se ale netýkala jen pomůcek. Zatímco den patřil výstavnímu areálu SightCity, večer jsme měli příležitost setkat se s předsedou hesenského svazu zrakově postižených, panem Schaeferem a bylo zajímavé zjistit, co v Hesensku organizace nevidomých a slabozrakých dělá jinak a kde naopak řeší podobné problémy jako my. Druhý večer jsme se zúčastnili večeře mezinárodních partnerů společnosti Matapo, tedy výrobce mobilů BlindShell a dnes jíž také distributora mnoha pomůcek na evropský trh. I to byla samozřejmě příležitost navázat nové kontakty.

Vytrvalostní běžci v SONS a v Izraeli

V prvním květnovém týdnu navštívila Českou republiku skupina zrakově postižených běžců z Izraele. Ti měli kromě toho, že si v Praze zaběhli půlmaraton, také zájem podívat se do naší organizace. Termínově bohužel nebylo možné návštěvu uskutečnit jindy než ve státní svátek 8. května, takže jsme Izraelcům nemohli ukázat všechny služby v běžném provozu. Ale díky tomu, že i v tento den kolegyně Betka Suková přišla sportovcům otevřít prodejnu Tyflopomůcek, mohli si naši hosté prohlédnout celý její sortiment a s Lubošem Zajícem jsme jim popovídali i o naší činnosti a službách, které poskytujeme.

Běhu se ale nevěnují jen Izraelci. Hned další květnový týden se konal vytrvalostní štafetový běh Vltava Run, ve kterém se díky Nadaci Leontýnka tradičně na start postavil i dvanáctičlenný tým zrakově postižených sportovců. Byli mezi nimi i kolegové ze SONS, Petra Schejbalová, Martin Procházka a Luboš Zajíc. Běžci zvládli za dva dny trasu téměř od pramenů Vltavy až do Prahy, což pro každého z nich znamenalo uběhnout tři trasy po deseti kilometrech a celovíkendové cestování v doprovodném autobusu podél trasy bez možnosti pořádného odpočinku a spánku.

Cesta do Bratislavy

V brzkém pondělním ránu po sportovním víkendu jsme se s Lubošem Zajícem a výkonnou ředitelkou Veronikou Pokornou sešli u vlaku směr Bratislava. Luboš vypadal i po svém sportovním výkonu kupodivu vcelku čerstvě, a to bylo dobře, protože nás čekal tentokrát pracovní maraton. Vyrazili jsme na třídenní návštěvu Unie nevidomých a slabozrakých Slovenska.

Naši slovenští kolegové nám připravili opravdu bohatý program. Postupně jsme se setkali s řadou kolegů z UNSS a také ze Slovenské knihovny pro nevidomé. Velmi podrobně jsme probrali, jakým způsobem jejich organizace funguje, jaké poskytují služby, způsoby financování nebo též legislativní podmínky. A nakonec jsme měli příležitost popovídat si i neformálně při večeři na lodi v přístavišti za Bratislavou. I když se v tu dobu zrovna venku čerti ženili, byla na lodi díky našim kolegům atmosféra velmi přátelská. Věříme, že se nám podařilo navázat kontakty a že spolupráce mezi našimi organizacemi bude pokračovat i na úrovni kolegů z odborných oddělení SONS a na úrovni odboček.

Nejen o audiopopisu

Tématem letošního jara je též příprava akčních plánů televizí k navyšování povinného podílu pořadů opatřených audio popisem. Luboš Zajíc společně s Nicole Fryčovou absolvovali již mnoho jednání s provozovateli televizního vysílání, za květen můžeme uvést např. TV Prima, TV Relax nebo O2 TV. A maraton jednání pokračuje i v červnu. Luboš s Nicole se také 10. května zapojili do online semináře Vysílejme přístupně a já jsem s tématem audiopopisu přispěl článkem do nadcházejícího čísla časopisu NRZP Mosty.

Když se dostáváme k tématu přístupnosti, je třeba zmínit, že 18. května byl Global Accessibility Awarenes Day a do posilování povědomí o přístupnosti jsem se v tomto dni zapojil prezentací o přístupnosti pro zástupce organizací státní správy a samosprávy v Královéhradeckém kraji a také v kurzu Digitální design bez bariér, který společně s Radkem Pavlíčkem několikrát ročně vedeme v rámci Akademie CZ NIC.

Česká pošta

Poslední z klíčových slov se do našeho článku dostalo v důsledku oznámeného rušení poboček České pošty. V této věci jsem se společně s předsedou NRZP, panem Krásou sešel s generálním ředitelem České pošty a téma se za přítomnosti zástupce České pošty projednávalo také na Odborné skupině pro přístupnost při VVOZP, jejíhož jednání se účastnil Luboš Zajíc.

Naším cílem je, aby se při změnách v pobočkové síti pošt nesnižoval počet poboček vybavených přístupnostními prvky pro zrakově postižené. Jinými slovy, pokud by se někde rušila pošta vybavená typicky zvukovým majáčkem a vodicími liniemi k přepážce, kde je zrakově postiženému vždy k dispozici asistence, měla by takto být vybavena nová spádová pošta. Pokud byste tedy ve vašem okolí narazili na takovýto případ, neváhejte se nám ozvat.

Pokračování za měsíc od Luboše Zajíce

Dalo by se psát o dalších událostech, které přinesl květen, jako jsou uvažované dílčí změny v přílohách Zory, o nichž jednala Komise pro vydavatelskou činnost, nebo koncert Vokál klubu s Anetou Langerovou, který Luboš Zajíc za SONS navštívil, ale vyčerpali jsme již nejen slíbená klíčová slova, ale hlavně přiměřenou délku článku. Nezbývá tedy než se rozloučit a slíbit, že za měsíc přinese další zprávy o červnové činnosti právě Luboš Zajíc.


Obrázky

Luboš Zajíc a Jan Šnyrych s návštěvou izraelských zrakově postižených sportovců Luboš Zajíc a Jan Šnyrych s návštěvou izraelských zrakově postižených sportovců
zleva Radka Lienertová s kytarou, Luboš Zajíc s klarinetem a Vojta Železník s kytarou při večerním posezení na setkání předsedů odboček zleva Radka Lienertová s kytarou, Luboš Zajíc s klarinetem a Vojta Železník s kytarou při večerním posezení na setkání předsedů odboček
večerní společenské posezení na setkání předsedů odboček v Olomouci večerní společenské posezení na setkání předsedů odboček v Olomouci
Jan Šnyrych na veletrhu SightCity u stánku s braillskými zápisníky Jan Šnyrych na veletrhu SightCity u stánku s braillskými zápisníky