Kuskus se sýrem - rychlé jídlo nejen pro osamělé

Publikováno 29.01.2024 21:00 Odbočka Příbram


Obrázek

V pondělí 29. ledna jsme uspořádali první lekci vaření na naší odbočce. Akci jsme avizovali již v prosinci minulého roku s tím, že za účelem přípravy jednoduchých pokrmů zakoupíme i nějaké ty malé spotřebiče.

Pořídili jsme parní hrnec, rýžovar a horkovzdušnou fritézu.

První odpoledne kulinářských zázraků bylo věnované zatím pouze seznamování se s novými kuchyňskými pomocníky. K vaření tentokrát nebyly potřeba.

Sešli jsme se v šesti lidech a rozhodli se začít zvolna. Kolegyně Andrea Hlaváčková, která s celým nápadem přišla, nás naučila mňamku, která vlastně není vůbec složitá, ingredience moc nestojí, dá se udělat během chvíle a je dobrá.

Na kuskus se sýrem potřebujete překvapivě kuskus v množství, které chcete sníst. Andy díl kuskusu zalila dvěma díly horké vody.

Někdo ho vaří, někdo zase zalévá v jiném poměru. Tady je fajn, že každý mlsný jazýček má jiné preference, tedy ani vás nehodláme do ničeho nutit.

Dál se hodí sýr. My použili nivu, eidam i goudu. Strávníci se zapojili a sýr pečlivě nakrájeli, následně vmíchali do ještě teplého kuskusu.

Přidali jsme i sterilovanou kukuřici. Množství zase záleží na vás. A můžete si krom ní dopřát i jiné zeleninové přísady. Hodí se samozřejmě i masíčko, ideálně třeba malé kuřecí kousky den předtím naložené v nějakém pálivějším sosíku, mňam.

My maso vynechali.

Můžete směs i dle chuti okořenit. Sůl bychom doporučili, další dochucovadla záleží na vás.

Jde prostě o tak jednoduchý recept, který zvládne i pomyslný lajdák, který si nedovede ani zalít čaj. Kdo takového nezná? Nebo jde o jednoduchou alternativu oběda pro single žijící lidi, kteří jsou pracovně vytíženi, neradi vaří ve velkém, nebo dávají přednost jednoduchosti.

A když už jsme u zkušeností, všichni naši strávníci kuskus znali, běžně si ho dělali a během odpoledne došlo i na výměnu některých zajímavých postupů.

Například já dělám kuskusáky.

To je jako bramborák, jen místo potravy původních obyvatel Jižní Ameriky dávám kuskus. Jinak do receptu patří vše, co normálně cpete do bramboráku.

Z výsledné směsky vytvořím takové bochánky a osmažím na malém množství oleje (klidně kokosového).

Co to ten kuskus vlastně je?

Dohledatelná definice říká tohle:

Kuskus (couscous nebo cous cous, z berberského suksu a kseksou, كسكسي‎ z arabštiny) je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně a kuchyně blízkého východu. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.

Můžete jej připravit naslano i na sladko.

Kuskus obsahuje vlákninu, bílkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny (obzvláště B a E) a také minerální látky – tiamin, niacin, vápník, železo a fosfor. Je velmi výživný, snadno nás zasytí a dodá nám energii, ačkoliv má jen minimum tuku. Podporuje trávení a je vhodný při hubnutí či jako součást zdravého životního stylu.

Do ČR se potravina dostala někdy po druhé světové válce. A pokud si vzpomínám, do naší rodiny přišel asi tak o šedesát let později s africkým přítelem mé sestry, který ho pro nás prostě jednou připravil s kuřetem. Pokud si teď říkáte, že bychom na odbočce mohli zkusit i nějaký recept černého kontinentu, tak jo, proč ne. Dalším jídlem, které navrhoval, bylo kozí maso „po jejich.“ Příprava ovšem zahrnovala opatření živé kozy a její usmrcení doma v kuchyni. Takže myslím… že kozu na odbočku tahat nebudeme, ale po nějakém receptu se mrknu.

Kuskus, který jíst nebudeme:

Kuskus je nejen jídlo, ale i středně velký stromový vačnatec, kterého můžete potkat v Austrálii nebo na Nové Guineji a přilehlých ostrovech. Existuje jich hned několik druhů.

U některých druhů se vyvinul chápavý ocas, což znamená, že si s ním může přidržovat různé předměty. Kuskus vypadá jako plyšák, svoje území si ale dovede vehementně bránit. V České republice si ho můžete prohlédnout třeba v pražské nebo jihlavské zoo.

Jana Dvořáčková

 

Zdroje: https://junior.rozhlas.cz/roztomily-kuskus-dokaze-drsne-branit-sve-teritorium-kam-za-nim-vyrazit-v-cr-9107011

https://www.ochutnejorech.cz/blog/kuskus

a wikipedie.


Obrázky