Křížem krážem Evropou - 8. etapa

Publikováno 06.12.2022 07:49 Hluší Zdeněk


Obrázek

 

Když jsme se z Berlína vydali na východ spolkovou zemí Braniborsko k 70 km vzdálené polské hranici, asi tak na půl cestě jsme v městečku Müncheberg zavadili o [Blindenführhundschule Schubert und Wetzel]. To je zajímavé, že ve východním Německu jde už o třetí „psí školu“ z IGDF.

 

V dalším Frankfurtu, tentokrát tím nad Odrou, jsme přešli do Polska a pokračováním východním směrem jsme dorazili do Poznaně, kde sídlí [Labrador Guide Dog Foundation (Fundacja na rzecz Osób Niewidomych Labrador Pies Przewodnik)]. Jak název naznačuje, zrovna labradorští retrívři z naší virtuální smečky se tu cítili nejlíp...

Město je významné tím, že právě tady v 10. století vznikal první stát Polanů a bylo zřízeno první polské biskupství; v roce 1039 ho dobyl český kníže Břetislav I. (přesně 900 let před německými nacisty) a narodili se tu pozdější česká královna Eliška Rejčka, pražský rabín Löw (tvůrce Golema)...

 

Z hlavního města Velkopolska jsme si to namířili na jih - nejprve do Vratislavi/Wroclawi, metropole Dolního Slezska, později ještě jižněji do Kladska. První zmínka o tomto městě pochází od pražského kronikáře Kosmy (uvádí, že v roce 981 byl jeho majitelem Slavník, otec svatého Vojtěcha) a je zde pochován první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic; Ve znaku města je český stříbrný dvouocasý lev se zlatou korunou v červeném poli.

 

A pak už konečně návrat do Čech. Několik účastníků našeho pochodu se ještě v pátek pozdrželo v Hradci Králové, kde mohli pečovat o své psí souputníky Dornovou metodou.

Cíl nakonec byl v centru Prahy, v sídle [Mathilda Guide Dogs], nejmladší české členky Mezinárodní federace škol pro výcvik vodicích psů IGDF.

 

Tak ještě poslední společné vyvenčení, zaštěkání a zavrtění ocáskem - a už se každý rozběhl za svými povinnostmi. Začínal Advent a to mají napilno nejen lidi, ale i pracovití pejsci - navštěvovat předvánoční trhy, zúčastňovat se rozsvěcování vánočních stromů na náměstích, absolvovat slavnostní koncerty, výstavy a divadelní představení, pomáhat při nakupování... A taky vyhlížet listonoše, který někomu dřív, někomu později přinese pamětní list a malou pozornost jako památku na naše společné putování.

 

Tak zatím NA ZAŠTĚKANOU!


Obrázky

Mapka naší poslední etapy Mapka naší poslední etapy
Adélka, Daki, Menta a Vali spolu s dalšími kamarády podstoupily ošetření dornovou metodou. Po tak náročné cestě jim taková péče přišla vhod. Adélka, Daki, Menta a Vali spolu s dalšími kamarády podstoupily ošetření dornovou metodou. Po tak náročné cestě jim taková péče přišla vhod.
V našem cíli - v prostorách NF Mathilda - zapózovali Cedrik a Spike s krásným psím kalendářem. Taky jste si ho už koupili? V našem cíli - v prostorách NF Mathilda - zapózovali Cedrik a Spike s krásným psím kalendářem. Taky jste si ho už koupili?
Labradorka Feminka svou sportovní náturu nezapře. Sotva se vrátila z dvouměsíčního putování, rozhodla se začít s jógou. Labradorka Feminka svou sportovní náturu nezapře. Sotva se vrátila z dvouměsíčního putování, rozhodla se začít s jógou.
Černý Kliff stihl návštěvu adventního trhu ve společnosti své současné lidské smečky. Na osvětlené stánky kulila očka i jeho malá kamarádka a doufejme i budoucí kolegyně, dvouměsíční Maya, pohodlně uvelebená pod paniččinou bundou - jen blonďatá hlavička jí kouká. Černý Kliff stihl návštěvu adventního trhu ve společnosti své současné lidské smečky. Na osvětlené stánky kulila očka i jeho malá kamarádka a doufejme i budoucí kolegyně, dvouměsíční Maya, pohodlně uvelebená pod paniččinou bundou - jen blonďatá hlavička jí kouká.
Pohádkový Advent v brněnském Technickém muzeu. Mezi těmi vílami, vodníky, pážaty, šašky a jinými postavami z pohádek, v něž se pro ten den pracovníci muzea proměnili, se pudlinka Blis určitě cítila jako princezna. Pohádkový Advent v brněnském Technickém muzeu. Mezi těmi vílami, vodníky, pážaty, šašky a jinými postavami z pohádek, v něž se pro ten den pracovníci muzea proměnili, se pudlinka Blis určitě cítila jako princezna.
Adventní koncert v Národním divadle - to si nemohla malá Illy nechat ujít. A starší kamarádka Channy byla s ní. Adventní koncert v Národním divadle - to si nemohla malá Illy nechat ujít. A starší kamarádka Channy byla s ní.
Pudl Ashley navštívil čokoládové městečko. Důvěrně nám ale prozradil, že výstavu uzenin by si užil mnohem víc. Pudl Ashley navštívil čokoládové městečko. Důvěrně nám ale prozradil, že výstavu uzenin by si užil mnohem víc.
Na vánoční nákupy vyrazila do vyzdobeného obchodního centra nerozlučná slovenská dvojice Ivi + Ivi. Na vánoční nákupy vyrazila do vyzdobeného obchodního centra nerozlučná slovenská dvojice Ivi + Ivi.
Sany a Bart už mají cestování dost - právě se uložili k odpočinku. Sany a Bart už mají cestování dost - právě se uložili k odpočinku.
A Valinku ty zážitky natolik zmohly, že usnula, i když ještě ani neměla všechny tlapky na pelíšku. A Valinku ty zážitky natolik zmohly, že usnula, i když ještě ani neměla všechny tlapky na pelíšku.
Pamětní list: Přes světle žlutou stylizovanou mapu Evropy je položena světle šedá psí tlapka. Na ploše čteme: Klub držitelů vodicích psů SONS uděluje Pamětní list Za účast ve virtuálním pochodu Křížem krážem Evropou (Text je vytištěn modře.) Pamětní list: Přes světle žlutou stylizovanou mapu Evropy je položena světle šedá psí tlapka. Na ploše čteme: Klub držitelů vodicích psů SONS uděluje Pamětní list Za účast ve virtuálním pochodu Křížem krážem Evropou (Text je vytištěn modře.)