Křížem krážem Evropou - 4. Etapa

Publikováno 03.11.2022 15:14 Hluší Zdeněk


Obrázek

Z Francie jsme se rozhodli zamířit ještě na Pyrenejský poloostrov. Proto jsme se z kantonu Lezoux vydali na jih, do regionu Okcitánie, kde ve městě Toulouse sídlí "psí škola" [Association Chiens Guides d'Aqveugles Grand Sud Ouest].

Ocitli jsme se tak v jednom z hlavních evropských center leteckého a kosmického průmyslu (nachází se zde ústředí společnosti Airbus, navigačního systému Galileo, satelitního systému SPOT). Místní univerzita patří mezi nejstarší v Evropě (byla založena r. 1229) a jde o třetí největší univerzitu ve Francii (počtem studentů se vyrovná počtu obyvatel Českých Budějovic, Hradci Králové nebo Ústí nad Labem).

 

Jistě by bylo škoda v podhůří Pyrenejí neodbočit k nultému poledníku, do města Lurdy (francouzsky Lourdes) - do jednoho z nejdůležitějších římskokatolických poutních míst na světě.

A k přechodu přes Pyreneje nezvolit cestu skrz ministáteček Andorra (je o něco menší než Praha, ale žije tu pouze cca 77000 lidí). Jeho hlavní město je nejvýše položeným ze všech evropských metropolí - tak honem, než začne chumelit, něco nakoupit (ač Andorra není členem Evropské unie, platební měnou je euro, a DPH na kdeco je jen 4%).

 

Ve Španělsku jsme prošli autonomní Katalánsko, pak na západní polokouli Aragonii a Kastilii, abychom po 1925 km celé etapy dorazili do Madridu, druhého největšího města v EU.

Na školu [Fundación ONCE del Perro-Guía] byli zvědaví především naši benjamínci Keshu a Kliff. Právě odtud pochází jejich maminka Vida, proto se těšili na setkání se španělskými příbuznými. Ale ani je, ani nás by nenapadlo, že před branou školy už bude netrpělivě přešlapovat jejich starší sestřička, černá Hanny. Ve čtvrtek složila zkoušku vodicího psa a hned v pátek se vydala za novou paničkou, která s námi putuje ve společnosti seniorky Glorinky.