Křížem krážem Evropou - 3. Etapa

Publikováno 29.10.2022 12:35 Hluší Zdeněk


Obrázek

Při procházení Itálií jsme se podívali, kam SVVP Jinonice poslalo několik chovných psů. Vedle výcvikové školy u Milána to v další etapě byla [Scuola Nazionale Cani Guida per Ciechi]. Za tou jsme se vydali na Apeninský poloostrov do metropole Toskánska - města Florencie (italsky Firenze). A bylo by škoda nenavštívit tam také památky UNESCO: historické centrum + vily a zahrady Medicejských...

 

Od psů „per Ciechi“ - tedy pro slepé, nikoli pro Čechy - jsme si to namířili kolem šikmé věže v Pise na pobřeží Ligurského moře a přes známá města Janov a San Remo a státeček Monako jsme přišli na francouzskou Riviéru. Tam ve městě Nice sídlí [Les Chiens Guides d’Aveugles de Provence Côte d’Azur Corse].

 

V druhé polovině října už to na koupání v moři a povalování na plážích Azurového pobřeží moc nebylo, a tak jsme proběhli Cannes, pověstné filmovým festivalem, minuli Toulon s hlavní základnou francouzské válečné námořní flotily, zasalutovali jsme četníkům ze Saint-Tropez...

U Marseille jsme se stočili na sever do vnitrozemí, neboť asi 20 km východně od Avignonu se nachází [Fondation Frederic Gaillanne] ve městě L’Isle Sur La Sorgue.

 

Konečně jsme opustili „sladkou Provence“ a proti proudu Rhony (s níž jsme se setkali už v 2. etapě při stoupání ke Svatobernardskému průsmyku) jsme došli do velkoměsta Lyon. Tady působí [Association de Chiens Guides d’Aveugles de Lyon et du Centre Est] - další z více než deseti francouzských členů IGDF.

 

Etapu jsme zakončili o 140 km blíže k nultému poledníku, v kantonu Lezoux. V chovatelském centru CESECAH jsme vyřídili pozdrav od kamarádky Olivie, která se tu před několika lety narodila. Našeho putování se teď nemůže zúčastnit, protože se musí starat o osm žlutých štěňátek, která nedávno v Mathildě přivedla na svět. A její starší děti z „Týmu I“ už jsou několik měsíců školáky.


Obrázky

Mapka naší 3. etapy Mapka naší 3. etapy
Statečný pudl Ashley se ve zlatém listí pěkně vyjímá. Statečný pudl Ashley se ve zlatém listí pěkně vyjímá.
Naše nejstarší psí účastnice Ašenka z Kladna, jejíž 14. narozeniny se kvapem blíží, si s paničkou Lenkou užívá brouzdání v listí. Naše nejstarší psí účastnice Ašenka z Kladna, jejíž 14. narozeniny se kvapem blíží, si s paničkou Lenkou užívá brouzdání v listí.
 I labradorovi Cézarovi se podzimní procházky s paničkou Monikou líbí. I labradorovi Cézarovi se podzimní procházky s paničkou Monikou líbí.
Radost ze slunečného podzimu má též psí táta Ryan. Radost ze slunečného podzimu má též psí táta Ryan.
„Paničko Martinko, nemohla bych si v tom potůčku aspoň tlapky namočit?“ Žadoní goldenka Bianka. „Paničko Martinko, nemohla bych si v tom potůčku aspoň tlapky namočit?“ Žadoní goldenka Bianka.
I Feminka by nejspíš do vody ráda skočila. Sedí na břehu a podává paničce Jolaně packu. I Feminka by nejspíš do vody ráda skočila. Sedí na břehu a podává paničce Jolaně packu.
To Menta se neptá a podzim nepodzim – koupel si užívá. To Menta se neptá a podzim nepodzim – koupel si užívá.
Valinka ví, že je ve službě. I když s paničkou Karlou stojí na břehu řeky, raději se dívá jinam. Valinka ví, že je ve službě. I když s paničkou Karlou stojí na břehu řeky, raději se dívá jinam.
I fletička Kerri poslala pozdrav od vody. A není to žádný rybník nebo strouha – je to opravdické moře. Jestlipak se s paničkou Klárkou poplaví i na některé z lodí, které se na vlnách pohupují? I fletička Kerri poslala pozdrav od vody. A není to žádný rybník nebo strouha – je to opravdické moře. Jestlipak se s paničkou Klárkou poplaví i na některé z lodí, které se na vlnách pohupují?
„Tyhle balóny jsou nějaké divné, nemyslíš, Bonnie?“ Rozumuje malý Kliff. Spolu s kamarádkou sedí uprostřed pole, plného velkých oranžových dýní. „Tyhle balóny jsou nějaké divné, nemyslíš, Bonnie?“ Rozumuje malý Kliff. Spolu s kamarádkou sedí uprostřed pole, plného velkých oranžových dýní.
Dýni – jeden ze symbolů podzimu – má i malá Sofinka, sedící mamince Andree na klíně. Její dvě čtyřnohé chůvičky – Elisa a Darby – pochopitelně nesmějí chybět. Dýni – jeden ze symbolů podzimu – má i malá Sofinka, sedící mamince Andree na klíně. Její dvě čtyřnohé chůvičky – Elisa a Darby – pochopitelně nesmějí chybět.
Uhlídat na procházce paničku Ivetu i „lidské štěně“ Marianku, to dá zabrat i chrabrému Darwinovi. Uhlídat na procházce paničku Ivetu i „lidské štěně“ Marianku, to dá zabrat i chrabrému Darwinovi.
Kamarádka Olivie s námi neputuje. Má jiné – a určitě krásné starosti Kamarádka Olivie s námi neputuje. Má jiné – a určitě krásné starosti