Korzo Obora

Publikováno 06.06.2022 19:30 Odbočka Příbram


Obrázek

Korzo Obora

V sobotu 28. května 2022 se na příbramské Oboře, kde se po pandemii už minulý rok docela slušně rozjely pravidelné farmářské trhy, konala další podobná, kulturně-společenská akce pod názvem „Korzo Obora.“

Místo konání vypadá jako taková dlouhá promenáda, z jejíž jedné strany je parčík s možností posezení na trávě, tedy pokud tam zrovna potřebu nekonal pejsek, za což bych páníčky ke stromům a hlavou dolů nad mraveniště přivazovala. Nebo v případě akcí na lavičkách a lavicích se stoly. Z druhé strany promenády je rybník s hromadou všetečných, hladových a zdá se, že i mírně ochočených kaprů. Ochočených proto, že tyhle zmatené vánoční pochoutky se naučily šmírovat lidi a shlukovat se pod nimi v hejnech kdykoli, když se na břehu zastaví byť jen na minutku. Protože lidi, jak ví každý kapr, s sebou nosí pečivo.

Poněkud středověký způsob mučení výše zmíněný, jsem vzpomněla proto, že já mám na podobných akcích vždycky pocit, jako bych prošla časem do minulosti a ocitla se v dobách, kdy na každém rohu číhal šmelinář, poslíček, nebo nakonec klidně i prostitutka, po zemi se válela sláma, ve vzduchu byli cítit koně a různé jiné vůně domova a vždy bylo fajn se porvat v hospodě… Ehm, dobře, tak zase až do takových podrobností nepůjdeme, i když už si atmosféru možná dokážete představit.

Pravda, tohle nebyla žádná středověká radovánka, skoro bych řekla, že onen mírný náznak mohl postřehnout jen málokdo. Zároveň slavnosti minulosti asi nehostily řízné rockové kapely s výstupem tak hlasitým, že už jen průchod kolem podia mi způsobil lehké chvění po celém těle, skla v brýlích drnčela a kovové předměty v kabelce se chovaly divně – ukazovaly cestu pryč. Zkrátka akce pod širým nebem připomínají mnohé. Příště, až půjdete také, nechte fantazii pracovat a uvidíte.

V květnovém programu naší odbočky jsme tuhle akci zmiňovali z prostého důvodu – jedna z nás, totiž Radka, se aktivně účastnila programu. A druhá z nás, totiž já, jsem se na to šla mrknout.

Akce se rozběhla už v dopoledních hodinách a konala se do tří, čtyř odpoledne. Myslím, že bych klidně mohla parafrázovat hlášku z pohádek, znící nějak jako: „Jedlo se a pilo, dokud něco bylo…“ Nebo tak nějak. Počasí bylo polojasné a občas i zapršelo, ale vypadalo to, že přírodní živly neměly šanci lidi vyhnat. Jak také, když všude voněly klobásky, cukrová vata a k dostání bylo i něco k pití.

Oproti častějším farmářským trhům jste měli možnost, jak už jsem zmínila, vyslechnout si živá hudební vystoupení, ochutnat klobásky, pivo a víno. Koupit si knihu, různé dřevěné a kovové výrobky, mnohdy skoro až díla umělecká, ale třeba i oblečení a cukrovou vatu. Měli jste také možnost spatřit mistra kováře, jemuž snad občasný déšť nepůsobil větší problémy.

Až bude příště na stejném místě mistr kat, snad i pejskaři pochopí, jak se mají chovat.

Mimo jiné jste také mohli zaskočit do bezobalového obchodu, který je na místě sice stále, ale vždy se tam najde nějaká nová dobrota. Minulý rok na podzim jsme u nich pořádali „Černou kavárnu.“ No a minimálně já se tam pravidelně vracím pro domácí sušenky.

Přestože jsem osobně čekala hlavně stánek se sýry, protože můj vztah k sýrům vypadá asi jako výše zmiňovaná kapří závislost na krmení, i tak jsem byla ráda, že jsem přišla, viděla a slyšela. A to zejména, tedy když utichl divoký rockový rej, pěvecké hudební těleso „Sbor Fit senior“ pod vedením naší Radky Lienertové. Repertoár zahrnoval zejména starší a mnohým určitě známé písně jako: „Muzikanti, co děláte, Rána v trávě, Ječmínek, Žena v domácnosti, Děti z Pirea,“ plus lidovky všeho druhu.

Vystoupení trvalo asi půl hodiny, a jestli myslíte, že název souboru odkazuje na umělce dříve narozené, vězte, že je pěkně doprovázely i děti.

A když jsme se rozcházeli, každý za svým zbytkem soboty, slunce jako na potvoru vylezlo a zalézat se mu nechtělo. Ale to my už jsme šly s Radkou domů pěšky, protože řidič autobusu, na který jsme šly, nejspíš také pod vidinou přítomnosti ve středověku došel k závěru, že jeho divoký oř nezastaví, neboť má zpoždění. A ten darebák nás na zastávce minul a ujel…

No chápete to?

Akci konanou v sobotu pořádal „Spolek ve čtvrtek.“

Tak jo, příště na shledanou.

http://www.spolekvectvrtek.cz/

Jana Dvořáčková


Obrázky