Kopřiva dvoudomá

Publikováno 23.02.2023 13:04 Odbočka Mladá Boleslav


Kopřiva dvoudomá (latinsky Urtica dioica, slovensky pŕhlava dvoudomá, německy Grosse Brennessel, anglicky Stinging Nettle) patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Jak kdysi napsala rakousko-česká bylinářka ve své knize Zdraví z boží lékárny, "kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu." Povědomí o účincích léčivých rostlin včetně kopřivy se ale zlepšuje a jak tato rostlina pomáhá zdraví či třeba co z ní sbíráme zná stále více a více lidí. Kopřiva je celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy a později semínka. Už ve starověku si jí velmi vážili. Např. Albrecht Durer (1471-1528) namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce. Jak je vidno, je uctívána již od nepaměti.

 

Účinky rostliny:

Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Dá se také používat v kuchyni jako špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, pro kterou je špenát při některých onemocněních a poruchách nevhodný. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Dále se Kopřiva dvoudomá může používat při onemocnění bronchitidou, cukrovkou, akné, nežidech a vyrážce. Kopřiva dvoudomá též podporuje tvorbu mateřského.

Využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať či oddenek, ve kterých jsou obsaženy flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny, a velké množství minerálních látek. Ideální období jejich sběru představuje jaro do konce května. Je možno si z této bylinky uvařit například čaj.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kop%C5%99iva

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/90-kopriva-dvoudoma-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani