KDVP SE OHLÍŽÍ ZA TÝDNEM VODICÍCH PSŮ 2023

Publikováno 05.06.2023 16:27 KDVP


Obrázek

K naší radosti se tentokrát přidalo i několik Oblastních odboček SONS  - zprávy máme z Brna, Českých Budějovic, Havlíčkova Brodu, Jeseníku, Jičína, Olomouce, Šumperka a Trutnova – jejich aktivity lze najít na stránkách Oblastních odboček SONS.

Velmi užitečnou akci s názvem Libercem s vodicím psem po boku uspořádalo liberecké  TyfloCentrum.  Při procházce rušným centrem města účastníci Prověřovali, jestli jsou na úřadech, v obchodech a ve službách opravdu připraveni i na  návštěvu nevidomého, navíc mapovali další bariery pro zrakově postižené. Doufejme, že i díky medializaci problémů se nápravy co nejdříve dočkají.https://liberec.rozhlas.cz/nefungujici-zvukova-signalizace-komplikuje-nevidomym-prechod-libereckeho-saldova-8980878

 (jpg; 340 KB)

Proběhla řada besed na školách, ve veřejných knihovnách, v zařízeních pro seniory, ale také na místech, kde bychom to jen těžko čekali.

Velký úspěch měla akce „Vedeme k dětským srdcím“, při níž vodicí pejsci navštívili malé pacienty  Dětské kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

 (JPG; 118 KB)

 

A budoucí vodicí psi se díky aktivním jinonickým předvychovatelkám představili studentům, pracovníkům i dalším zájemcům v prostorách pražské VŠCHT.

 (JPG; 173 KB) (JPG; 119 KB)

 

Zaznamenali jsme i pár podnětných reportáží v regionálním vysílání českého rozhlasu i v místních  televizích:

Monika Mašková absolvovala rozhovor pro regionální kabelovou televizi dokonce za mírného deště. Paní redaktorka aspoň viděla, že naši psi musí pracovat za každého počasí. Reportáž můžete shlédnout ZDE

Setkání jihočeských pejskařů se účastnila i redaktorka Čro České Budějovice a vznikla tam následující reportáž:

Další zvukový záznam odvysílal  Čro Hradec Králové

A přidáváme i rozhovor s vedoucí SVVP Ing. Lenkou Kreidlovou.

Je pravděpodobné, že těch rozhovorů , reportáží či novinových článků se objevilo daleko víc, bohužel jsme se však o nich nedozvěděli.

 

 (jpg; 207 KB)

Za účelem rozhýbat sociální sítě vyhlásil KDVP soutěž „Najdi psí hvězdu“. Pokud majitel označil svého psa zelenou stužkou, dával tak veřejnosti signál, že lze dvojici zastavit, popovídat si , položit zvídavé otázky. Následně se měl se psem vyfotografovat a obrázek umístit na Facebook nebo Instagram se značkou #Psihvezda2023.

Ve  fotogalerii akce se objevilo 9 soutěžících labradorů, 3 flati, 3 pudli, kníračka, goldendoodle i chodský pes. A co zvlášť potěšilo, přidala se i tři labradoří štěňata v předvýchově.

 (JPG; 171 KB)

 

Na Facebooku si pod značkou #TydenVodicichPsu mohli zájemci přečíst i zajímavé články a postřehy ze života  s čtyřnohým pomocníkem.

 

BĚHEM TÝDNE VODICÍCH PSŮ SE TAKÉ SOUTĚŽILO.

V pátek 21.4. proběhla V Boskovicích už tradiční CESTa VE TMĚ, kterou organizuje Vodicí pes z.s. Brno a OO SONS Blansko.

 (JPG; 166 KB)

Vyhlášení vítězů na soutěži „Cesta ve tmě“. Za tou spoustou cen není psí favority skoro vůbec vidět.

 

Mezinárodní den vodicích psů, který připadá na poslední středu v dubnu, oslavili soutěží i v Praze. Probíhal tam 2. ročník „JINONICKÉ VRTULE“, pořádaný SVVP Jinonice. 

 (JPG; 103 KB)

Jinonická vrtule. Vyhlášení nejlepších probíhalo v hale SVVP a medailisté stáli na skutečných „stupních

 

A když k tomu všemu přidáme i regionální setkání držitelů vodicích psů v Plzni a Hradci Králové, vyjde nám příjemně a užitečně naplněný TÝDEN VODICÍCH PSŮ 2023.

Všem, kdo se na jednotlivých aktivitách podíleli, patří velké poděkování.

 (JPG; 211 KB)

 

A co bude dál?

Byli bychom rádi, kdyby se z Týdne vodicích psů stala jedna z tradičních akcí SONs, do které se bude zapojovat stále více oblastních odboček. Vždyť nejeden funkcionář či pracovník z míst, která se ke kampani nepřipojila, pomoci chlupatého parťáka využívá.

Lépe budeme muset promyslet akci „Psí hvězda“ a hlavně o ni informovat s větším předstihem, a to jak držitele vodicích psů, tak veřejnost. Pokusíme se příště o větší zastoupení této akce, ale též obecně problematiky držitelů vodicích psů v médiích včetně celostátních novin, rozhlasu a televize.

Naším dalším úkolem bude připravit specifické propagační materiály, zaměřené jak na děti, tak na dospělé.

Plánů máme opravdu hodně a jsme rádi, že je budeme moci realizovat i díky prostředkům z projektů, na nichž KDVP spolupracuje s ústředím SONS.