KDE SE PIVO VAŘÍ, TAM SE DOBŘE DAŘÍ

Publikováno 11.05.2023 14:33 Odbočka Jeseník


Obrázek

Prostornou a útulnou hospůdkou vcházíme do výrobních prostor místního pivovaru. Vítá nás příjemná vůně právě vařeného piva a mistr sládek pan Stanislav Orel. Velmi poutavě nám vysvětluje postup výroby piva, zodpovídá zvídavé dotazy a při opakovaném naplnění nádoby odpouští přefiltrovanou sladinu. V průběhu povídání máme možnost ochutnat právě oddělené horké mláto, chmelové granule a pražený ječmen. Musím konstatovat, že jde o naprosto jedinečné gurmánské zážitky. Stačí rozkousnout opravdu malinký kousíček granulovaného chmele a v ústech cítíte lahodnou hořkost. Zvědavě nahlížíme do spilky, kde se k mladině přidávají pivovarské kvasnice a dochází ke kvašení piva. Procházíme do další místnosti, do sklepa, ve kterém zraje pivo v bečkách. Jelikož je tady pěkná zima, rádi se vracíme do vyhřáté místnosti k vaření piva. Poděkování a potlesk sládkovi za jeho čas a chuť se nám věnovat. Dnešní exkurzi nebylo možné završit jinak, než ochutnávkou všech tří druhů piva na čepu. Jedenáctku reprezentuje Muzikant, dvanáctku Julius a třináctku Eliška. Pivo si vychutnáváme na venkovní zahrádce a přichází si s námi připít i pan sládek. Děkujeme za výtečné pivo, které má opravdu říz!

Tip od pana sládka: „Je lékařsky dokázané, že pivo obsahuje vitamín B. Když vypiješ jedno pivo, je to vitamín B1. Když vypiješ dvě piva, je to vitamín B2, šest piv, vitamín B6, dvanáct piv, vitamín B12, a když vypiješ celou basu, tak to už je B-komplex.“


Obrázky