Jak se vydařil Týden vodicích psů?

Publikováno 12.05.2022 16:11 Chlanda Luboš


Obrázek

Poslední středa v dubnu je už řadu let označována za Mezinárodní den vodicích psů. Je to příležitost, jak zviditelnit život a práci našich čtyřnohých pomocníků a odbourávat mýty a předsudky, které ve společnosti stále kolují.

Proto se náš Klub držitelů vodicích psů SONS z.s. rozhodl, že se na osvětu ještě více zaměří a na konec dubna vyhlásil Týden vodicích psů.

K účasti jsme kromě složek SONS přizvali i výcvikové školy a spřátelené organizace, které mají se zrakově postiženými něco společného, a čekali jsme, s jakými nápady se kdo připojí.

Těch akcí se konalo opravdu hodně.

Byly to především besedy pro školáky, seniory nebo návštěvníky knihoven v v Plzni a Lovosicích.

Zatímco v Plzni se účastníci seznámili s nejrůznějšími aspekty života zrakově postižených a pomůckami, které jim život usnadňují, lovosická akce byla vyloženě „psí“. Napovídal tomu i název – LÁSKA JMÉNEM VODICÍ PES.

Mluvilo se o předvýchově štěňat, o radostech i starostech rodiny, pečující o chovného psa, velkým tématem byli vodicí psi ve výslužbě. Účastníci se mohli blíže seznámit i s různými rasami, vhodnými k práci vodicího psa – přítomni byli labradoři, fleti i pudlové.

V době pandemie jsme si zvykli i na akce on-line a ukazuje se, že tento způsob se dá využít i teď. Maminka na mateřské dovolené z Frýdlantu přednášela  pro pracovníky i klienty libereckého Tyflocentra.

Proběhla také společná setkání držitelů vodicích psů v Plzni a Hradci Králové. Spolek Vodicí pes z.s. z Brna uspořádal i společnou vycházku. Brněnští přišli i s neobvyklým nápadem – v doprovodu vodicích psů a štěňat v předvýchově společně darovali krev v transfuzní stanici brněnské bohunické nemocnice.

Ve středu 27. dubna, tedy v den, kdy se slaví Mezinárodní den vodicích psů, uspořádalo Středisko výcviku vodicích psů SONS 1. ročník soutěže ve výkonu vodicích psů Jinonická vrtule. Na start se postupně postavilo 9 týmů. Převahu měli labradorští retrívři, kteří nad královskými pudly vedli 7:2.

I na umění došlo. Blanka Janečková, kterou mnozí znají z koncertů Světlo pro Světlušku, vystoupila v lovosické knihovně v pořadu Láska jménem vodicí pes, zmíněném výše.

A v nejedné škole nebo družině se děti pustily do malování vodicích pejsků. Z jejich prací pak vznikly pěkné výstavky. Obrázky žáků  lovosické ZUŠ dokonce posloužily jako poděkování za větší příspěvek do sbírkové pokladničky.

Psí problematika se objevila i v médiích. Pracovnice hradeckého Tyfloservisu Olinka Šintáková se svou fenkou Adélkou byla hostem v televizním pořadu Sama doma. Členka Klubové rady KDVP Petra Šulcová měla krátký vstup v jihočeském vysílání Českého rozhlasu, v různých regionálních novinách se objevily články a informace.

Velkou radost nám udělala skupinka předvychovatelů SVVP, která na VŠCHT uspořádala besedu o předvýchově a na Facebooku zveřejňovala fotografie ze života svých svěřenců. Přidala se k nám také „Neviditelná výstava“, na jejíchž stránkách se představili psí pomocníci tamních průvodců. Vodicím psům se věnoval i oblíbený blog Blindička aneb Život prakticky nevidomé ženy.

A je dost možné, že se toho dělo ještě víc, Jen o tom organizátoři nedali vědět a příspěvky neoznačili společnou značkou - #TydenVodicichPsu, podle které si uživatelé sociálních sítí mohou vyhledat podrobnosti o uvedených akcích.

Týden vodicích psů 2022 skončil. Už teď víme, že i poslední dny dubna 2023 budou našim chlupáčům patřit. A jsme moc zvědavi, kdo se k nám přidá tentokrát.

Stáňa Krajíčková, členka Klubové rady KDVP