Informátor SONS Příbram

Publikováno 13.05.2016 09:09 Odbočka Příbram


Obrázek

Informátor SONS Příbram

  • Program aktivit centra SONS na květen a červen
  • Krátké ohlédnutí
  • Novinky z právní oblasti týkající se nevidomých a slabozrakých
  • Představení kompenzační pomůcky

 

Slovo úvodem

    Tuto přílohu od nás dostáváte poprvé, sluší se tedy vysvětlit, proč tomu tak je, k čemu to vlastně celé bude a kdo si to zase vymyslel.

    Rozhodly jsme se založit obecného Informátora, který bude přinášet krátké povídání o akcích již proběhlých a třeba tak motivuje naše členy, kteří by se také rádi zúčastnili dalších zajímavých akcí a aktivit. Přeci jen je dobré mít přehled o tom co se děje.

    Abychom však nezůstaly pouze u informování o našich aktivitách, rozhodly jsme se přinést Vám také průběžný přehled kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené a novinky ze světa nevidomých a slabozrakých. Někteří z našich členů nemají možnost dostat se na internet a k informacím například o právních úpravách pohybu nevidomého nebo slabozrakého člověka po ulici a v konečném důsledku se může stát, že by to městští strážníci po nás mohli vyžadovat a proto je dobré o takovýchto věcech vědět předem a raději se jich vyvarovat.

    Čas od času však také na tyto stránky vneseme zajímavost ze života nevidomých, například nejbližší chystaný článek je o paní, která se orientuje pomocí bosých nohou a nikoli bílé hole. Ale více nebudeme prozrazovat, počkejte si na tento příběh sami.

    Zkrátka se zde budou ocitat nejrůznější věci z mnoha kategorií  a okruhů, ale vždy budou o nás a pro nás, zrakově znevýhodněné lidi.

 

Program aktivit centra SONS Příbram

Květen, Červen 2016

 

12.5.  Bowling ve vinárně u Simony 16:00 – 18:00

13.5.  Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

          u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

14.5.  Černá kavárna v D-klubu 10:00 – 20:00 

19.5.  Posezení v knihovně Křižák – program dle možností 

         (zpívání, trénink paměti, hraní her) 14:00 – 16:00

23.5.  Tvůrčí dílna – výroba ubrouskových květin 15:15 – 16:45

          v centru SONS

27.5.  Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

          u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

4.6.    Kurz keramiky III v Domě dětí a mládeže 8:00 – 10:00

6.6.    Schůze Oblastní rady 15:15 – 16:45

9.6.    Literární posezení v knihovně Křižák – poslechy ukázek

           z audioknih 14:00 – 16:00

10.6.  Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

          u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

23.6.  Opékání buřtů na zahradě Knihovny Jana Drdy na

          náměstí T.G.M. 14:00 – 17:00

24.6.  Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

          u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

 

Pravidelné aktivity:

Cvičení Fit Senior: každé pondělí v centru SONS 14:00 – 15:00,

30-40 Kč/osoba (podle počtu cvičících)

Povídárna: každé pondělí v centru SONS 15:15 – 16:45 pokud není jiný program

 

Chystané akce, u kterých ještě není znám termín:

Vycházka na Svatou Horu, výlety - Vysoká, Kneippovy lázně

 

Na všechny akce se prosím hlaste předem kvůli počtu míst na čísle: 775 438 194 nebo

na mailu: odbocka-pribram@sons.cz


Krátké ohlédnutí

Představení vůní z celého světa

    Minulý měsíc se v naší klubovně pořádala jedinečná událost. Navštívil nás pan Zdeněk Petera se svou sbírkou vůní z celého světa. Tyto vůně si uchovává jako výtažky neboli esence, nejčastěji v krystalech, aby se dlouho uchovaly. Dále jsme měli možnost přičichnout k esencím a olejům, které své vůně uvolňují teprve po zahřátí. To bylo řešené malými aromalampičkami na čajovou svíčku. Po zahřátí oleje v lampě jsme tak byli svědky příjemné aromaterapie. Dostali jsme se k běžným vůním v čisté koncentrované podobě, zejména mi utkvěl grapefruit či narcis nakládaný v meruňkovém oleji, ale také k vůním, které nám přiblížily celý svět. Nejvíce nás zaujaly esence pižma, kadidla nebo agarwoodu, což je velmi vzácná esence ze stromu, který dnes patří již mezi ohrožené druhy. Přesto je to stále velmi oblíbená přísada do parfémů a vonných tyčinek. Vše doprovázel zajímavý výklad o cestách po světě a způsobech sběru esencí. Bylo zajímavé pozorovat, jak v každém z nás vyvolávaly vůně jiné představy a pocity.

 

Výlet na Hradiště

    Poslední den v dubnu jsme se s naší odbočkou vydali výletu do nedalekých Blovic. Výstavu na zdejším zámku Hradiště jsme měli vyhlédnutou již delší dobu. Celkem se nás v tu slunečnou sobotu sešlo 17 jak zrakově postižených tak průvodců a jeden pes. Nejprve jsme poseděli v krásné zámecké kapli, kde jsme se od pana průvodce dozvěděli spoustu informací o historii zámku a významných osobnostech a majitelích spojených s tímto místem. V prvním patře jsme pak měli komentovanou prohlídku pokojů. Osahat jsme si mohli většinu exponátů i zapůjčenou expozici kontroverzních uměleckých děl Milana Knížáka. Nejvíce nás s Kantem zaujal exponát s názvem Kohorat, stvoření s kohoutí hlavou, koňským tělem a krysím ocasem. Název je složeninou anglických slov cock (kohout), horse (kůň) a rat (krysa). V dalších místnostech jsme se pak přibližovali více rolnické a střední třídě. Osahali jsme si keramiku, kočárky a mísy, košíky a nůše z proutí. Součástí celé prohlídky bylo i hmatové rozpoznávání. Jednalo se     o zdravé produkty většinou z luštěnin, ale poznávat jsme mohli i různé druhy látek a dřevěné hračky, které si pak většina z nás zakoupila na památku v krámku se suvenýry. Prohlídku jsme zakončili s putovní výstavou o večerníčkových postavičkách.

    Celkově šlo o velmi podařený výlet. Odjeli jsme zase o něco duševně bohatší a sytí po dobrém obědě v Panském domě. V budoucnu bychom rádi uspořádali podobné výlety se zaměřením na hmatovou nebo komentovanou prohlídku některých významných objektů.

 

Canisterapie aneb život na vlastních tlapkách

    Termín canisterapie se v posledních několika letech hojně rozšířil. Můžeme se s ním setkat na lůžkových odděleních v nemocnicích, v různých rehabilitačních střediscích pro děti, seniory nebo hendikepované či třeba na naší odbočce SONS Příbram. Také u nás totiž proběhla tato forma terapie, nebo můžeme říci, léčba zvířaty. A přestože žádný z přítomných lidí neměl žádný vážnější zdravotní problém, všem se ze setkání odcházelo lehčeji a každý si odnesl to své.

    Jak již bylo řečeno, canisterapie se zabývá kontaktem nemocného člověka se zvířetem. Nejčastěji se samozřejmě používají psi (canis = pes), my jsme však přišli na to, že krásně se mazlí i s kočkou a morčetem. Dále se pro terapii používá králík či například oslík. Zvířátka se mohla krmit, bylo tedy opravdu veselo. Zatímco jsme se všichni mazlili se zvířecími terapeuty, paní Monika Posekaná, koordinátorka občanského sdružení PESSOS, nám povídala o tom, jak to vypadá, když jezdí do nemocnic, kde všude canisterapii provozuje, kolik a jaká má ještě zvířata a spoustu dalších zajímavých věcí. V další rubrice se dozvíte, jak si celou tuhle akci užil třetí (čtyřnohý) zaměstnanec SONS Příbram.


Novinky z právní oblasti týkající se nevidomých a slabozrakých

    Další novou rubrikou jsou Novinky a důležité body z právní oblasti týkající se lidí s těžkým zrakovým postižením, o kterých se jen tak nedozvíte. Dnes jsme se zaměřili na jednu zásadní novinku týkající se povinnosti označení osob pohybujících se mimo obec za snížené viditelnosti prvky z reflexního materiálu, jako jsou například samonavíjecí náramky na ruku. Pro osoby se zrakovým postižením je tato povinnost ještě rozšířena. Reflexními pásky je doporučeno označit postroj vodícího psa. Hlavně však novela předpisů o silničním provozu uvádí povinnost označení bílé slepecké hole a to nejméně jedním reflexním bílým pruhem o šířce 50 mm. Tyto fólie jsou k dispozici na naší odbočce SONS v omezeném počtu, nebo opět v naší prodejně Tyflopomůcky Praha. Cena za jeden kus je 30 Kč.

 

Představení kompenzační pomůcky

   V této rubrice se budeme věnovat novinkám ze světa kompenzačních pomůcek, které jsou k dostání v naší prodejně Tyflopomůcky Praha. Dnes jsme vybrali teploměr, který potřebuje každý a pro člověka se zrakovým postižením může změření teploty běžným teploměrem představovat velký problém. Na trhu je již delší dobu německy mluvící klasický dotykový digitální teploměr. Nyní se objevila jednodušší varianta. Teploměr bezdotykový anglicky mluvící. Cena je 960,-Kč. Bezkontaktně změří teplotu lidského těla dětí i dospělých, ale i teplotu povrchu předmětů, teplotu lahví s dětskou výživou, teplotu koupele, pokojovou teplotu a další a to během 1 sekundy za pomoci nejmodernější infračervené technologie. Použití teploměru je praktické, snadné, bezpečné a hygienické.

 

Informátor pro Vás připravily:

Radka Lienertová: lienertova@sons.cz

a Andrea Hlaváčková: hlavackova@sons.cz