Informátor Příbram - leden-březen 2017

Publikováno 20.02.2017 10:22 Odbočka Příbram


 

Informátor SONS Příbram

 

Vážení členové SONS Příbram, dostává se Vám do rukou nový Informátor našeho příbramského centra. Předem se omlouváme za odmlku během ledna a února. Naše pracoviště prošlo řadou změn a také jsme neodolali epidemiím, které se prohnali začátkem roku i přes Příbramsko. O zajímavých akcích, které proběhli v loňském roce Vám budeme referovat v časopise KUDY?. Nyní se ale budeme věnovat věcem, které nás čekají. Začátkem února se můžeme těšit na výlet do muzea hraček na Dobříši. Dáme si do těla při cvičení, šipkách a při turnaji v Showdownu. Nechybí ani novinka ze světa kompenzačních pomůcek a pozornost věnujte i článku o Mapách bariér. Tentokrát Vám přinášíme opět jednu zajímavost spojenou s pozvánkou do pražského metra.

 Chceme Vás tímto požádat, abyste se vždy hlásili na všechny akce dopředu na toto číslo: 775 438 194. Je to důležité, jelikož někdy se třeba chystáte, ale akce se zruší, protože nemáme nahlášené žádné zájemce. Stejně tak prosíme o odhlašování a to i v případě pravidelných akcí jako je třeba cvičení nebo solná jeskyně.

Děkujeme!

 

Program aktivit centra SONS Příbram

Březen 2017

 

3.3.      Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

            u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

4.3.      Výlet do muzea hraček na Dobříši – třeba se hlásit předem

6.3.      Tvůrčí dílna – 15:15 – 17:00 – JARNÍ TVOŘENÍ – na jarmark

9.11.    Turnaj v Showdown 14:00 – 17:00

17.3.    Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

            u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

20.3.    Tvůrčí dílna – 15:15 – 17:00 – JARNÍ TVOŘENÍ – na jarmark

23.3.    Literární posezení v knihovně Křižák – Trénink paměti, hudba

            14:00 – 16:00

27.3.    Tvůrčí dílna – 15:15 – 17:00 – JARNÍ TVOŘENÍ – na jarmark

28.3.    Velikonoční jarmark – pořádá Demka na bývalé 8. ZŠ

31.3.    Návštěva Solné jeskyně na Poliklinice Ravak a posezení   

            u kávy od 14:00, návštěva stojí 35 Kč za osobu

 

 

Dále probíhá výuka práce s elektronickými kompenzačními pomůckami – termíny dle dohody s lektorem.

 

Pravidelné aktivity:

Cvičení Fit Senior: každé pondělí v centru SONS 14:00 – 15:00,

30 Kč/osoba

 

 

 

Na všechny akce se prosím hlaste předem kvůli počtu míst na čísle: 775 438 194 nebo

na mailu: pribram-odbocka@sons.cz

 

Služby pro zdravotně postižené – Mapa bariér

 

Od konce roku 2016 jsou v provozu webové stránky Mapa bariér www.mapabarier.cz. Stránky mají za cíl pomoci uživatelům s pohybovými potížemi, kteří se potýkají s architektonickými bariérami. Projekt slouží dvěma skupinám uživatelů. První skupinou jsou uživatelé z řad jednotlivců, institucí a firem, kteří potřebují odstranit bariéru ve svém objektu nebo ti, kteří chtějí realizovat stavbu, přestavbu apod., a to tak, aby odpovídala zákonným požadavkům a potřebám pohybově postižených. Pro ně jsou na stránkách zveřejněny právní normy řešící problematiku bezbariérového užívání stave. V adresářích jsou kontakty na odborníky, kteří mají zkušenosti s podobnými řešeními, a kontakty na firmy, které vyrábějí nebo dodávají technické prostředky pro překonávání bariér.

Druhou skupinu tvoří lidé, kteří se potkávají s nějakou bariérou (např. nevhodně upraveným vstupem do veřejné instituce, chybějícím nájezdem na chodník nebo zastávku hromadné dopravy, nevyhovující toaletou, chybějícím místem na parkování, atd.). Pro ně je připravena mapa, do které mohou bariéru zaznamenat. Vyfotografují problematické místo a do mapy zaznamenají bod, kde se překážka nachází, popíší, v čem bariéra spočívá, vloží pořízené fotografie.

Dále mají možnost předat administrátorovi projektu doplňující informace, např. komu patří objekt s bariérou, informace o proběhlých jednáních s majitelem objektu apod. Administrátor se následně pokusí pomoci s odstraněním bariéry. Stránky Mapa bariér vytvořil a provozuje spolek Neposedíme, z. s. za podpory Ministerstva pro místní rozvoj.

My budeme samozřejmě tyto stránky sledovat a pokusím se je zapojit do odstraňovaní bariér i v našem okolí. Doufáme, že to třeba pomůže v našem úsilí. Pokud tedy nemáte internet, určitě se na nás s případnými bariérami obraťte.

 

 

Představení kompenzační pomůcky

 

PENfriend2, audiočtečka nalepovacích štítků

Popis produktu

Nahrajte pomocí této jednoduché a snadno ovladatelné čtečky informace na samolepící štítky a označte jimi nejrůznější předměty v domácnosti, v zahradě, ve škole či v práci. Na každý štítek můžete nahrát záznam až o délce jedné hodiny a celkově můžete do vnitřní paměti přístroje o kapacitě 4 GB nahrát až 125 hodin záznamu.

Obsah balení produktu PENfriend2:

1 x PENfriend2, audiočtečka nalepovacích štítků

127 x štítky různé velikosti (malé kulaté, velké čtvercové ve žluté a oranžové barvě)

3 x magnetka se štítkem pro nahrávání (na každou magnetku lze nahrát až hodinový záznam), magnetky jsou vhodné zejména k uchycení na plechovky

1 x poutko pro zavěšení na krk

1 x krabička na ukládání audiočtečky a příslušenství

 

Nevidomí a kolejiště pražského metra


Z popudu pracovníků a studentů Konzervatoře Jana Deyla nabízí Dopravní podnik hlavního města Prahy i dalším zrakově znevýhodněným zájemcům nevšední akci - seznámení se s kolejištěm a dalším zázemím pražského metra. Protože to je možné jen v době mimo provoz metra, přichází v úvahu termín 14. dubna
2017 (Velký pátek!), na stanici Vltavská, kdy bude na části linky C probíhat údržba a opravy.  

Pracovníci metra Dopravního podniku hl. m. Prahy umožní prohlídku kolejiště a dalšího zázemí, podají potřebné informace a odpoví na všetečné dotazy. Ukáží rovněž opatření pro snadnější a bezpečnější užívání metra zrakově znevýhodněnými cestujícími. Akce bude též zajištěna hasiči metra. Pro očekávaný větší zájem veřejnosti doporučujeme nevidomým účast se svým
průvodcem.

Z organizačních důvodů je nutno předem vědět počet účastníků takové atraktivní akce a proto se na veřejnost zrakově znevýhodněných obracíme s výzvou, aby svůj zájem oznámili do 15. března 2017 našim pracovníkům a to opět buď na čísle: 775 438 194, nebo emailu: pribram-odbocka@sons.cz.

 

 

 

Krásné jaro přeje SONS Příbram!