Informátor 9/2022

Publikováno 15.09.2022 08:25 Odbočka Tábor


Obrázek

 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Vážení členové již od 4.9. 2022 sídlíme na nové adrese tř. Kpt. Jaroše 3106, Tábor 3.

Sídlíme v nižší bezbariérové budově v blízkosti zastávky MHD (autobusy č. 10, 11, 13, 14, 16, 17), jedná se o zastávku U nemocnice nebo zastávku U nemocnice hlavní vchod. Vedle budovy se nachází parkoviště před nemocnicí. V budově sídlí kromě naší organizace i Poradenské centrum pro osoby se sluchovým postižením, oblastní spolek Českého červeného kříže, Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a pečovatelská služba G - centra v Táboře. V domě před námi sídlí pak Domov se zvláštním režimem pro osoby s Alzheimerovou chorobou. Za námi je pak budova Zubatky. Kdo budete chtít a budete potřebovat, můžete se ozvat a my s Vámi novou cestu na poprvé projdeme a vysvětlíme Vám, jak se k nám co nejbezpečněji dostanete.

Jak jsme již avizovali, od září také došlo k zrušení pevné linky. Proto nyní funguje pouze telefonní číslo 775 085 124.

V červenci pak došlo i na personální změny. Naše pracovnice v sociálních službách Pavla Heřmanová bohužel ze zdravotních důvodů ukončila pracovní poměr v organizaci. Nyní se s ní proto nebudete potkávat.

Od října pak naše řady posílí nový pracovník. V dalším čísle časopisu Vám již budu moci nového pracovníka představit.

 

Informace ze Sociálně-právní poradny 9/2022          

Aktuality, tentokrát z oblasti bydlení – stav k 16. 8. 2022

Příspěvek na bydlení

Od července je možné využít ve zjednodušené podobě jak elektronický formulář, který lze vyplnit na stránkách MPSV, tak i papírový formulář, který žadatelé podávají příslušnému pracovišti úřadu práce. Ministerstvo uvedlo, že v blízké době by mohli lidé na úřadech práce vyplňovat formulář s pomocí zaměstnanců potřebné údaje online. Dosud musel žadatel vždy k 1. červenci každého roku o příspěvek opakovaně formálně žádat, teď požádá jednou.  Dosud bylo také nutné dokládat každého čtvrt roku doklady k nákladům na bydlení a příjmům za předcházející kalendářní čtvrtletí. Nyní to bude jen jednou za půl roku, a to v dubnu a v říjnu, ale ne hned. Ve formuláři „Doklad o výši nákladů na bydlení“ platném od 1. 7. 2022 je stále jako rozhodné období uvedeno kalendářní čtvrtletí. "K prvnímu překlopení a přechodu na půlroční periodicitu dojde od ledna 2023“, říká ministerstvo. Změny v okruhu společně posuzovaných osob nebo změny právního titulu k bytu se ale i nadále budou dokládat čtvrtletně. Ruší se také povinnost jednotlivě rozepisovat měsíční zálohy na služby spojené s užíváním bytu jako je dodávka vody, odvoz odpadu, osvětlení společných prostor, provoz výtahu atd. Ve  formuláři jsou teď už jen 4 kolonky: 1. Nájemné, 2. Plyn, 3. Elektřina, 4. Náklady za plnění poskytované s užíváním  bytu – ty tedy stačí vyčíslit celkově. Přílohy k žádosti dokládající právní vztah k bytu, výši příjmů žadatele případně společně posuzovaných osob a náklady na bydlení není nutné dokládat v originále - lze pouze zkopírovat, vyfotit či oskenovat nájemní případně podnájemní smlouvu, výplatní pásky nebo potvrzení od zaměstnavatele, vyúčtování nedoplatků a přeplatků služeb, bankovní výpisy, příjmové doklady, ústřižky složenek, doklady SIPO.

 

P.S.  Kromě příspěvku na bydlení a jednorázového příspěvku na dítě 5 000 Kč už teď lze žádat on-line i o rodičovský příspěvek. Postupně budou přibývat další dávky, první na řadě je přídavek na dítě.

Úsporný energetický tarif

bohužel od začátku provázely vzhledem k neurčitým informacím od vlády nejasnosti. Například v jednom televizním diskusním pořadu od moderátora zaznělo, že tomu nerozumějí ani v redakci. Nás samozřejmě zajímá výše a načasování slevy. To definitivně určí až nařízení vlády, které je zrovna ve zkráceném připomínkovém řízení a ještě neplatí.  Stav nyní v polovině srpna 2022 je následující:

Podle vlády topná sezona spadá do roku 2022 i do roku 2023, takže pro rok 2022 se uvolní z peněz vyčleněných na tuto pomoc přibližně jen jedna čtvrtina a pravděpodobně zatím jen na elektřinu, což bylo vysvětleno tak, že elektřinu odebírá každý. Jaká částka je to v praxi na jedno odběrné místo, teď není možné říci. Rozptyl odhadů je od dvou do sedmnácti tisíc. Samozřejmě jde ale jen o jednorázovou částku, nikoliv měsíční.  Úsporný tarif je určený jen pro domácnosti, nevztahuje se tedy na firmy, dále na rekreační nemovitosti využívající takzvaný víkendový tarif elektřiny a na dobíjecí stanice pro auta s elektrickým pohonem. Sleva se promítne automaticky, prostřednictvím dodavatele elektřiny, a měla by se o ni snížit už říjnová záloha. Další tři čtvrtiny pomoci by měly doputovat k adresátům snad v dubnu 2023 a kromě odběratelů elektřiny se budou týkat i odběratelů plynu, těch, kteří vytápějí dálkově prostřednictvím centrálních tepláren a těch, kteří vytápějí v domácích kotelnách.  Zcela jisté je alespoň to, že vláda od října 2022 zruší všem bez rozdílu povinnost platit v ceně elektřiny tzv. příspěvek na výrobu z obnovitelných zdrojů energie. Z těchto příspěvků, které platí každý spotřebitel elektřiny, se dotuje výkupní cena energie z obnovitelných zdrojů. Příspěvek se počítá z kapacity hlavního jističe, u běžné domácnosti jde řádově o stokoruny a má zákonný strop 599,- Kč (495,- Kč bez DPH) za každou spotřebovanou megawatthodinu.

 

Pravidla pro oznámení zvýšení ceny energií a jak v klidu odejít od stávajícího dodavatele

Vzhledem k turbulencím v cenách energií už delší dobu chodí odběratelům od dodavatelů elektřiny písemná oznámení, že cena se od určitého data zvyšuje s tím, že odběratel má právo smlouvu vypovědět.

Obecně má změna ceny vyplývat ze smlouvy, popřípadě z všeobecných obchodních podmínek, které jsou součástí smlouvy, a ve kterých je zpravidla možnost změny ceny obsažena. To pochopitelně neplatí u fixace ceny sjednané na dobu určitou, kde účelem takového ujednání je právě to, že cenu nelze bez souhlasu obou smluvních stran po tuto dobu zvýšit nebo snížit. Pokud se odběratele fixace netýká, pravidla jsou podle § 11a energetického zákona č. 458/2000 Sb. pro spotřebitele a podnikající fyzické osoby následující:

  • zvýšení ceny za dodávku elektřiny nebo plynu je držitel licence povinen odběrateli prokazatelně a adresně oznámit nejpozději třicátý den přede dnem účinnosti zvýšení způsobem uvedeným ve smlouvě o dodávce elektřiny nebo plynu
  • oznámení musí obsahovat poučení o právu druhé smluvní strany odmítnout změny a vypovědět závazek ze smlouvy bez postihu
  • pokud není oznámení o zvýšení ceny odběrateli doručeno v zákonné lhůtě a nemá zákonem daný obsah, nemá právní účinky a platí stále ceny staré
  • podle současné úpravy nestačí pouhý odkaz na oznámení o zvýšení cen a odkaz na ceník na webové stránce dodavatele, protože někteří odběratelé nepracují s internetem a nemají přístup k informacím zveřejněným na webu dodavatele
  • při zvýšení ceny lze smlouvu vypovědět bez jakékoli sankce nejpozději deset dnů předtím, než nový ceník nabude účinnosti.

Při přechodu k jinému dodavateli lze většinou přímo novému dodavateli udělit plnou moc k výpovědi smlouvy se stávajícím dodavatelem a ke změně v SIPO (Sdružené inkaso plateb obyvatel), hradí-li odběratel tímto způsobem zálohy. V ideálním případě by odběratel neměl změnu dodavatele téměř zaznamenat, samozřejmě vyjma toho, že cena bude nižší. V každém případě doporučuji změnu dodavatele až po pečlivé úvaze.

Informace ze Sociálně-právní poradny 8/2022

Jednorázový příspěvek 5 000 Kč na dítě do 18 let věku už má definitivní podobu:

O příspěvku rozhoduje a vyplácí ho Úřad práce. Rodinám s příjmem do jednoho miliónu korun hrubého bude vyplacen na každé dítě do 18 let věku jednorázový příspěvek ve výši 5 000,- korun. Jeden milión korun hrubého odpovídá mzdě přibližně 83 330,- korun hrubého měsíčně.

Příspěvek se automaticky vyplatí všem dětem, které v červenci 2022 mají nárok na výplatu přídavku na dítě, a to za měsíc červen 2022 s podmínkou, že ke dni 1. srpna 2022 nedovršili 18 let věku. Všem těmto dětem, respektive jednomu z jeho rodičů, bude příspěvek vyplacen automaticky, tedy bez žádosti.

U dětí, které ke dni 1. srpna 2022 sice nedovrší 18 let věku, ale nemají nárok na výplatu přídavku na dítě v červenci 2022 za měsíc červen 2022 a u dětí narozených od 2. srpna 2022 do dne 31. prosince 2022, již příspěvek nebude vyplacen automaticky, ale musí se o příspěvek požádat. Podmínkou nároku v této situaci je podmínka trvalého pobytu a bydliště dítěte na území České republiky a podmínka rozhodného příjmu rodičů nebo rodiče, se kterými dítě ke dni podání žádosti o příspěvek žije, v roce 2021 nepřesáhla 1 milion Kč hrubého.

V situacích, kdy jednorázový příspěvek nebude vyplácen „automaticky“ s vazbou na přídavek na dítě, bude řízení o dávce zahájeno na základě elektronické nebo listinné žádosti. Tuto žádost bude možné podat prostřednictvím elektronické aplikace ministerstva, která bude součástí informačního systému státní sociální podpory nebo prostřednictvím konkrétního kontaktního místa veřejné správy „Czech POINT“. Osoby, které nebudou moci využít elektronické podání žádosti, budou moci využít uvedená konkrétní kontaktní místa veřejné správy „Czech POINT“, která se nacházejí na obecních úřadech, krajských úřadech, matričních úřadech a také na poštách.

Za rodiče pro účely vyhodnocení nároku na příspěvek budou považováni nejen biologičtí rodiče nebo osvojitelé, ale také osoby, jimž bylo dítě svěřeno do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, manžel, partner rodiče nebo vdovec nebo vdova po rodiči nebo druh či družka rodiče nebo uvedené osoby, pokud s dítětem a rodičem nebo uvedenou osobou žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Podmínka, že alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni podání žádosti o příspěvek musí společně uhrazovat náklady na své potřeby, platí pro druha a družku.

Pro účely tohoto jednorázového příspěvku budou posuzovány příjmy rodičů, resp. osob, které budou za rodiče považovány. Za příjem budou považovány příjmy obdobné příjmům podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, bez odpočtu daně z příjmů připadajících na tyto příjmy. Výši rozhodných příjmů za rok 2021 budou rodiče prohlašovat formou čestného prohlášení. Krajská pobočka Úřadu práce a ministerstvo budou oprávněni vyžádat si od České správy sociálního zabezpečení a Ministerstva financí údaj o výši příjmů, které jsou uvedenými institucemi evidovány pro případnou kontrolu.

Důležité:  příspěvek na péči se do příjmů nezapočítává. Příjmy dítěte také nejsou pro účely tohoto příspěvku započítávány. Vychází se z obdobné úpravy jako u dávek státní sociální podpory, kdy se do rozhodného příjmu nezapočítávají příjmy nezaopatřeného dítěte ze závislé činnosti a příjmy ze samostatné výdělečné činnosti po období červenec a srpen. Pro účely tohoto příspěvku nebudou započteny žádné příjmy dítěte, uvedené je sjednoceno, aby nedocházelo k nezvýhodnění rodin s dětmi, které si přivydělávají samostatnou výdělečnou činností.

Zdroj: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Sleva 50 % na dopravu od 1. 7. 2022 pro příjemce invalidních důchodů 3. stupně a osoby uznané jako invalidní ve 3. stupni

Od 1. července 2022 začne platit pro osoby invalidní ve třetím stupni nová sleva. tyto osoby mohou od července jezdit za polovinu běžného jízdného. Ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě, tj. mimo MHD, si budou moci kupovat jízdenky za 50 % obyčejného jízdného. Stačí mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a při nákupu jízdenky vybrat nebo nahlásit příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni.

Jak cestující svůj nárok prokáže a dopravce ho ověří? Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Ten dostane buď na pobočce OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení, Městská správa sociálního zabezpečení Brno) nebo o něj může požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Na úřad může jít i osoba zmocněná. Podrobnosti k vystavení QR kódu popisuje instruktážní video na tomto odkazu:

https://www.youtube.com/watch?v=jpMm_l95Hv4

Dále může pomoci manuál NRZP na tomto odkazu:

https://nrzp.cz/wp-content/uploads/2022/06/Otazky-odpovedi-Cestujici-SI3S.pdf

Nárok na slevu je možné prokázat v papírové podobě či nejlépe elektronicky – PDF dokument nebo QR kód uložený v nově upravené mobilní aplikaci OneTicket. „Do aplikace si QR kód získaný od ČSSZ jednoduše načtete a při všech cestách pak už stačí pouze ukázat spolu s průkazem totožnosti řidiči nebo průvodčímu,“ shrnuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který vyvinul technologické řešení pro uplatňování nové slevy. Pro dopravce vytvořil CENDIS odbavovací aplikaci „CheckTicket – Kontrola dokladu“, která je k dispozici volně ke stažení jak v Google Play pro zařízení s OS Android, tak v AppStore pro mobilní telefony s iOS. Praha Informace při nesnázích u prokazování slevy i odpovědi na další otázky poskytnou nepřetržitě sedm dní v týdnu pracovníci oddělení zákaznické podpory s. p. CENDIS. Zákazníci se na ně mohou obracet telefonicky na čísle +420 222 266 755 nebo mailem na info@oneticket.cz. Informace pro cestující i pro dopravce jsou již také na webových stránkách státního podniku CENDIS – Sleva Osoby invalidní ve třetím stupni.

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí

Výchovné ke starobnímu důchodu – část II.: Obecné informace

Výchovné ke starobnímu důchodu vždy pro jednoho z rodičů (v praxi budou převažovat ženy) ve výši 500 Kč za každé vychované dítě platí od roku 2023, žádosti bude možné podávat už od září 2022 a lze ho charakterizovat takto:

  • je koncipováno jako finanční částka v pevně stanovené výši 500 Kč měsíčně, o kterou se zvýší procentní výměra starobního důchodu pojištěnce, který zajišťoval výchovu konkrétního dítěte v největším rozsahu;
  • částka výchovného náležející k nově přiznávaným důchodům se každoročně zvyšuje o stejné procento jako procentní výměry důchodů;
  • v případě péče více dětí se tato částka násobí počtem těchto dětí; maximální počet dětí není omezen;
  • nezáleží na tom, zda jde o starobní důchod řádný nebo předčasný;
  • podmínky pro uznání dítěte za vychované budou v zásadě stejné, jaké v současnosti platí pro účely snížení důchodového věku žen – bude se tedy vyžadovat, aby osoba (tj. muž nebo žena) před datem přiznání starobního důchodu osobně pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti alespoň po dobu deseti roků, s tím, že pokud se ujala výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, postačí, pokud pečovala aspoň po dobu pěti roků a nepřestala o dítě pečovat před dosažením jeho zletilosti;
  • ocenit výchovu téhož dítěte bude možné vždy jen jednomu z rodičů, a to tomu, který o dítě pečoval v největším rozsahu, přičemž výchovu bude třeba pro tento účel posuzovat od narození dítěte až do nabytí jeho zletilosti jako jeden celek;
  • zvýšení důchodu nenáleží, pokud se pojištěnec vůči dítěti dopustil trestného činu;
  • starobní důchody přiznané přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona budou zvýšeny od splátky důchodu splatné v lednu 2023 – ženám, kterým byl důchodový věk snížen s přihlédnutím k počtu vychovaných dětí, bude starobní důchod zvýšen bez žádosti, v ostatních případech bude nutno podat písemnou žádost na předepsaném tiskopisu;  
  • starobní důchody, na které vznikl nárok přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona přeměnou invalidního důchodu na starobní důchod, se zvýší o 500 Kč za každé vychované dítě, jen pokud nárok na starobní důchod závisející na získání potřebné doby pojištění zanikl, jelikož starobní důchod přeměněný z invalidního důchodu byl vyšší – viz Informace 7/2022;
  • zanikl-li přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nárok na starobní důchod závisející na získání potřebné doby pojištění z důvodu, že invalidní důchod přiznaný před dosažením věku 65 let byl vyšší, a po 31. 12. 2022 vznikne nárok na starobní důchod přeměnou invalidního důchodu na starobní důchod, zvýší se procentní výměra tohoto důchodu o příslušnou částku za každé vychované dítě ode dne vzniku nároku na tento důchod – žádost v tomto případě je nutno podat nejpozději do 2 let ode dne vzniku nároku na tento důchod, jinak zvýšení za vychované dítě nenáleží – viz též Informace 7/2022.

Zdroj: webová stránka Ministerstva práce a sociálních věcí     

Za sociálně právní poradnu Václava Baudišová


Vláda schválila balíček podpory zdravotně znevýhodněných

Mimo jiné se týká příspěvku na mobilitu, zvláštních pomůcek nebo diet

Kabinet schválil 31. srpna několik opatření, která zlepší podporu cílenou na zdravotně znevýhodněné. Jde o pomoc, která reaguje zejména na současný růst cen, a to nejen energií. Součástí balíčku je například zvýšení příspěvku na mobilitu, příspěvku na zaměstnávání OZP nebo úprava příspěvků na zvláštní pomůcky. MPSV se soustředí na pomoc formou cílených nástrojů určených sociálně ohroženým skupinám.

Zvýšení příspěvku na mobilitu pro osoby se zdravotním znevýhodněním

Růst cen pohonných hmot bude zdravotně znevýhodněným kompenzovat příspěvek na mobilitu, který v současné době činí 550 Kč měsíčně a pobírá ho přibližně 260 tisíc osob. Nově vzroste o 350 Kč na 900 Kč a to od splátky za letošní říjen.

 

SONS a odstraňování bariér – Viktor Dudr - 1. část - historie

Třetího prosince 1989 byla založena Česká unie nevidomých a slabozrakých (ČUNS) – a postupně i některé další, tedy samostatné organizace těžce zrakově postižených lidí v Čechách a na Moravě. Byl to projev snahy o řešení specifických problémů spojených s omezením zrakových schopností vlastními silami. Opět se projevila tendence této skupiny známá již z historie slepeckého hnutí.

Jedním z více směrů aktivit ČUNS a dalších spolků tehdy vzniklých bylo zlepšit podmínky pro podporu samostatnosti a bezpečnosti při pohybu na ulici a při využívání veřejné dopravy. V únoru 1991 ČUNS založila Tyfloservis – službu, kde mohl a dodnes může těžce zrakově postižený člověk, který se rozhodl v mezích svých možností být co nejsamostatnější, získat, mimo jiné, potřebné dovednosti a návyky pro samostatnou mobilitu. Současně byl v rámci ČUNS založen útvar existující dodnes v SONS, nyní pod názvem Metodické centrum odstraňování bariér. Jeho cílem bylo a je usilovat o takové úpravy veřejných prostranství, budov, podmínek ve veřejné dopravě atd., aby jejich užívání nevidomými a slabozrakými bylo co nejvstřícnější. Výsledkem naznačeného dlouhodobého úsilí o „bourání bariér“ je, že v České republice ukládají od r. 2001 příslušné stavební předpisy (na úrovni stavebního zákona) pro nové stavby a přestavby jednoduchý a účinný systém úprav. Jednoduchý a účinný je i pro nevidomé a slabozraké – tedy pokud projektanti a investoři předpisy dodrží.

Záležitostí, kterým se ono centrum SONS věnovalo a věnuje – většinou s dobrými výsledky – je však daleko více. Většina doporučených úprav a služeb se v praxi zcela přirozeně vžila a je využívána. Podrobné informace o nich jsme postupně našimi informačními kanály šířili. Můžeme si je též připomenout na webových stránkách SONS.

Centrum odstraňování bariér jsem zakládal a mnoho let i vedl. Svoje zážitky volně související s mojí prací jsem občas líčil některým kolegům a známým. Dostával jsem návrhy, abych to sepsal, že by to mohlo zaujmout víc lidí: co všechno se může přihodit a jak nestandardně mohou probíhat některé akce při „bourání bariér“ pro nevidomé a slabozraké. Je to sice občas osobní, ale zas to může ilustrovat zásadní význam existence našich vlastních aktivit v naznačených směrech.

A o čem to bude? Například se pokusím vylíčit pozadí toho, jak to bylo se vznikem šablonek na rozlišování bankovek. Také jak jsme iniciovali zavedení akustické signalizace na semaforech, i jak jsme zpočátku „střelili kozla“ při zavádění dálkově aktivovaných akustických orientačních majáků. A proč se většina průvodčích Českých drah k nám nevidomým a slabozrakým chová s pochopením a profesionálně vstřícně, a proč se s takovým přístupem nesetkáváme u ostatních dopravců? Proč se setkáváme se špatně projektovanými a špatně provedenými hmatovými úpravami na chodnících, když jsou příslušné předpisy tak jednoduché, atd., atd.

Kdo jsem a jak jsem se dostal k „bariérám“

Pocházím z okresního města na Českomoravské vysočině. Že mám vážnou oční chorobu, to zjistil místní vyhlášený oftalmolog v mých deseti letech. Navíc se potvrdilo, že to je choroba dědičná – zkrátka teprve nyní se zjistilo, že dědeček ze strany matky, matka, několik jejích sourozenců a jeden z mých bratrů jsou na tom podobně. V paměti mi pak utkvěl zážitek, ilustrující přístup onoho zmíněného oftalmologa k takovým a podobným situacím: když mi psal lékařské doporučení na přihlášku ke studiu na vysoké škole, zeptala se ho moje matka, zda mému zraku nevadí a nebude vadit, když mnoho čtu a budu číst. V paměti mi utkvěla jeho odpověď a hlavně gesto. Řekl: „Nechte ho studovat...“ a mávl podivně rukou. Až později jsem si uvědomil, že tím myslel „...vždyť je to jedno, ať si studuje, stejně oslepne.“

Vystudoval jsem, oženil se a stal se ze mne středoškolský učitel v Praze. Problémy se zrakem se vystupňovaly, poslední dva tři roky jsem už učil poslepu a pouze fyziku. Po pětadvaceti letech jsem tedy s kantořinou skončil. Naprosto neznalý, nezkušený a naivní jsem se na tehdejším ústředí Svazu invalidů vyptával, co bych mohl jako nevidomý dělat. Kupodivu mi nabídli místo přímo tam. Přijal jsem, podmínky pro práci se mi zdály dobré a snad jsem se i brzy jakž takž zapracoval.

Postupně jsem zjistil, že se tu dějí zajímavé a důležité věci pro později osleplé. Například koncipují osnovy výuky mobility (tedy pravidla pro výuku samostatné chůze s bílou holí). Školí se pro to první instruktoři a pořádají první kurzy pro zájemce. Tvoří se slabikáře pro výuku braillova písma na základě moderních metodických poznatků A další a další.

Navíc jsem zjistil, že v rámci Svazu invalidů již několik let pracuje skupina, která usiluje o celostátní zavedení stavebních předpisů, ukládajících na nových stavbách a přestavbách bezbariérové prostředí. (Podotýkám, že jsme na konci roku 1988 a na počátku roku 1989.) Dva pracovníci, určení zastupovat v této skupině zrakově postižené, se ale jednání již dlouhodobě nezúčastňují. Projevil jsem zájem a do skupiny jsem byl jmenován. Že by to byl začátek? Tedy, on byl, ale poněkud nestandardní...

Doporučení pro Metro

Mezitím se stalo, že na ústředního sekretáře Svazu invalidů se obrátilo vedení tehdejšího Pražského dopravního podniku se žádostí, jaká opatření učinit, aby nevidomí cestující nepadali do kolejiště tehdy dost nového metra. Problém zákonitě padal shora dolů, až tehdejší vedoucí druhého oddělení, kam spadali i zrakově postižení, svolala čtyři pracovníky a uložila jim: „Kluci, udělejte s tím něco!“ Tuto čtveřici tvořili Dr. Ján Jesenský (tyflolog), Dr. Josef Cerha (prakticky nevidomý, pozdější zakladatel a dlouholetý ředitel Tyfloservisu), Dr. Přemysl Donát (nevidomý) a já, slepec začátečník. Nedalo nám mnoho práce stručně sepsat, jaká opatření by v metru pomohla zvýšit samostatnost a bezpečnost zrakově postižených cestujících – vždyť se to každého z nás přímo týkalo. Odpověď z dopravního podniku byla stručná a důrazná. Plynulo z ní, že jsme se asi zbláznili. Nic z námi navržených opatření nelze realizovat…

(Pokračování příště) ...

 

ELEKTROMOBILY BEZ VAROVNÉHO SYSTÉMU JSOU RIZIKO PRO NEVIDOMÉ, NESLYŠÍCÍ I NEPOZORNÉ CHODCE

Elektromobily se zabudovaným akustickým varovným systémem, které jsou v provozu bezpečnější pro chodce, jsou na trhu už rok. Vozů bez tohoto systému se ale v Česku stále pohybuje kolem pěti tisíc. Někteří účastníci provozu jsou tak pořád v ohrožení, kromě nedoslýchavých a nevidomých jde i o děti nebo starší osoby. Už rok musí mít všechny nové elektromobily akustický varovný systém (AVAS). Povinnost zavedla evropská legislativa. „Od 1. 7. 2019 všechny nově schválené typy elektromobilů a od 1. 7. 2021 všechny nově vyrobené elektromobily musí mít systém AVAS, který automaticky vydává zvuk obdobný jako auto se spalovacím motorem, a to minimálně v rychlosti vozidla od nastartování do zhruba dvaceti kilometrů v hodině a rovněž při couvání,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Při vyšších rychlostech, při kterých se elektromobil pohybuje, se spoléhá na to, že bude slyšet díky hluku pneumatik a odporu vzduchu. V Česku teď jezdí přes dvanáct tisíc elektroaut, z toho jich je pět tisíc bez bezpečnostního systému. Právě tato elektroauta jsou nebezpečná pro některé skupiny obyvatel.

Nevidomý mnohdy neslyší ani to, že elektromobil zastavil. Tiché motory elektromobilů, které mnohdy neslyší ani běžně zdravý člověk, představují riziko zejména pro starší osoby, děti, maminky s kočárky, cyklisty a chodce, kteří jsou momentálně rozptýlení. Tyto skupiny se často spoléhají na akustické informace, které v dopravních situacích doplňují jejich vizuální podněty.

Velké riziko představují elektromobily zejména pro nevidomé. „Řidič si nemusí všimnout bílé hole chodce, a nedá tak nevidomému na přechodu přednost. U nevidomého chodce pak chybí otočení směrem k vozidlu, které ale není v tu chvíli slyšet,“ říká Dana Součková z Organizace nevidomých. Pokud takový člověk motor neslyší, může vstoupit na přechod rovnou pod kola elektromobilu. Podle Součkové je problém také to, že mnohdy neslyší ani to, že elektromobil zastavil, a nemá tedy žádný signál, že může cestu bezpečně přejít. Organizace nevidomých eviduje případy slepců, kteří mají s tichostí dříve vyrobených elektromobilů problémy. „Stalo se nám, že nevidomý přecházel přes víceproudou komunikaci, přičemž první pruh stál. Řidič elektromobilu nepředpokládal, že chodec půjde svižně, a pokračoval dále v jízdě. Až na přechodu naštěstí zabrzdil, ale nevidomý, protože ho neslyšel, do něj vrazil,“ vysvětluje Součková. Z dřívějška jsou známé i případy, kdy elektromobil nevidomého člověka srazil. Elektrické auto první generace například v Japonsku smrtelně zranilo nevidomého. Policie v Česku ale takové případy neregistruje, respektive nerozlišuje, zda nehodu způsobil elektromobil nebo auto se spalovacím motorem. Alternativní řešení se neosvědčila. Uvažovalo se i nad jinými řešeními, která by nevidomým a nedoslýchavým pomohla rozpoznat blížící se elektrické vozidlo. Jedním z nich byl vestavěný varovný mechanismus ve slepecké holi, který by na elektromobil upozornil. Další zvažovanou možností byla aplikace ve smartphonech. „V neposlední řadě byl diskutován systém založený na vibracích, kdy by existoval vibrační přijímač, který by upozorňoval na elektromobil,“ říká mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Z výše zmíněných alternativ se žádná v testech neukázala jako dostatečně životaschopná. „Problémem bylo, že bílou hůl používají jen slepci a nikoliv jiné ohrožené skupiny obyvatel, například děti nebo senioři. To samé se týkalo i smartphonů,“ vysvětluje mluvčí rezortu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3523511-elektromobily-bez-varovneho-systemu-jsou-riziko-pro-nevidome-neslysici-i-nepozorne

INFORMACE Z PRODEJNY TYFLOPOMŮCEK

  1. 7. jsme spustili nový internetový obchod Tyflopomůcek SONS. Prodejny Tyflopomůcek v Olomouci a Praze k tomuto dni ukončily provoz svých starých eshopů, které jsou nahrazeny společným novým eshopem na adrese eshop.tyflopomucky.cz. Věříme, že vám nový online obchod přinese příjemnější a jednodušší nákup pomůcek zejména s ohledem na následující:
  • Jednotný eshop: Díky sloučení původních dvou eshopů do jednoho nemusíte být registrování na dvou různých místech a zjišťovat, jaké zboží je ve kterém z nich dostupné. Nyní pomůcky nakoupíte v jediném eshopu, ať už jsou fyzicky v kterékoli z našich prodejen.
  • Responsivita: Nový eshop je plně připraven nejen na uživatele počítačů, ale i chytrých mobilů či tabletů. Nakupovat nyní můžete z libovolného zařízení s internetovým prohlížečem, který splňuje běžné webové standardy.
  • Přívětivější a přístupnější prostředí: S novým eshopem by se vám mělo pracovat lépe, ať už jste slabozrací, nevidomí nebo bez zrakové vady.

V eshopu lze nakupovat bez předchozí registrace, doporučujeme vám ale, abyste si zaregistrovali uživatelský účet. Nebudete tak muset při každém nákupu znovu vyplňovat potřebné údaje. Registraci je třeba provést, i když jste měli uživatelský účet v jednom z původních eshopů – uživatelské účty totiž nebylo možné přenést. Ze starého eshopu se po registraci pouze aktualizují vaše osobní informace, budou-li identifikovány na základě vašeho e-mailu nebo telefonního čísla.

Nový eshop je zatím ve zkušebním provozu. Pokud se při jeho využívání setkáte s jakýmikoli technickými problémy, obracejte se na podpora@tyflopomucky.cz. Požadavky obchodního charakteru (žádosti o cenové nabídky, objednávky atd.) zasílejte na eshop@tyflopomucky.cz. Závěrem připomínáme ještě dva nejdůležitější odkazy:

Těšíme se na vaši návštěvu v našem novém eshopu.
Tým Tyflopomůcek SONS

Tuba jako tuba

„Zrcadlo, pověz mi, kdo je nejkrásnější?“ Zrcadlo mlčelo, tak jsem si myslela své a šla něco podniknout pro krásu.  

Ve skříňce z poličky jsem si vzala tubu s pleťovou maskou a nanesla na obličej vydatnou vrstvu. Po patnácti minutách smyla, jak bylo v návodu k použití. Dostavil se příjemný pocit, libá vůně a hebká pleť. Byla jsem spokojená s výsledkem.

Ukládám tubu do poličky a v tu chvíli zjišťuji, že růžová krabička je na svém místě. Já držím modrou, v níž je osvěžující krém na nohy, který jsem právě použila. Pochopila jsem přehmat. Obal stejný, různá barva a rozličný obsah.

Po prvotním naštvání jsem si řekla, „nuco, nic se nestalo. Protentokrát nebudu mít na obličeji ztvrdlou kůži a mozoly. Hebké nožičky bez vrásek také nejsou k zahození.“

Ani po této příhodě zrcadlo neprozradilo, kdo je nejkrásnější. S úsměvem si příště dám pozor.

                                                S trapasem v kosmetice se podělila Emilka

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY BĚHEM ČERVENCE A SRPNA

Ani o prázdninách nezahálíme a trénujeme své schopnosti a dovednosti. Scházíme se na pravidelném kroužku „Kdo si hraje, nezlobí“, kde si představujeme různé deskové, karetní a další hry. Společně si zahrát a pobavit se, to zároveň znamená, že si vědomě vyhradíme čas pro druhé a společně zapomeneme na každodenní starosti, což je pro všechny spoluhráče výbornou relaxací. Zároveň chvíle, kdy zapomínáme sami na sebe, podporují naši schopnost soustředění, což je dovednost, která se nám vždycky dobře hodí. Pomocí společenských her se můžeme naučit mnoho prospěšného. Mimo jiné i důležitý fakt, že vše se mění a i zdánlivě bezvýchodná situace se může nakonec obrátit v náš prospěch. Pomocí společenských her se člověk naučí velkorysosti, když pomáhá k výhře slabšímu soupeři, trpělivosti, taktice, ale také sblížení a radosti. Čestně vedená hra vytváří správnou rovnováhu mezi zdravou soutěživostí a přílišnou touhou po vítězství. Stolní hry nás učí disciplíně, dodržování určitých pravidel, umění prohrávat a vždy dohrát až do konce, což je skvělou průpravou do života.

Termíny plánovaných akcí!

ZÁŘÍ

po.

5.

Září

Jednání OR

13:30

hod.

čt.

8.

Září

Exkurze do knihovny v Táboře

9:45

hod.

út.

20.

září

Muzikoterapie s paní Adélou Slachovou

9:30

hod.

pá.

23.

září

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

po.

 26.

září

Muzikoterapie

 9:30

hod.

  pá.

 30.

září

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí.

Také Vás prosíme, abyste  dodržovali časy jednotlivých akcí.

Děkujeme!