Informátor 9/2020

Publikováno 05.10.2020 15:24 Odbočka Tábor


Vážení přátelé,

nástup srpna nám zchladil déšť. Ale pohled do srpnového kalendáře mi prohřála vzpomínka na filmovou postavu Limonádového Joe v podání herce, komika, tenoristy a původně vyučeného kominíka pana Karla Fialy. Narodil se 3. srpna 1925 a byl v roce 2013 oceněn cenou Thálie za celoživotní přínos v oboru muzikál. Vždyť v Karlínské operetě zpíval téměř celou svoji kariéru. Přesto se celý život musel potýkat s tím, že jeho nejúspěšnější hereckou roli nazpíval Karel Gott. Přesto jeho optimistická tvář a úsměv je určitým symbolem kultury 60. let minulého století.

Příběh pana Fialy mi připomíná řadu nenaplněných očekávání, která má v životě každý. Kolikrát se člověk ocitnul s pocitem dobře vykonané práce, ale ten skutečný úspěch sklidil někdo druhý.  Přáli mu ho? Úspěch je pomíjivá věc a člověk bude oceněn za svoje umění, schopnosti, znalosti jinak ve správnou dobu, ve které si začne uvědomovat jeho význam někdo jiný a začne ho oceňovat. Není důležité mít ceny, ale je důležité ohlédnout se a říci si: „žil jsem a žiji poctivě a svoji práci odvádím také tak a vždy jsem ji poctivě odvedl“.

Zrovna tak máme možnost si říci, dnes jsem mohl přijít na akce SONS Tábor a nepřišel jsem, protože … Víte, že je tady mnoho nového, že některé akce mají nový kabát. Nevíte? To je škoda. Přijďte a posuďte sami. Každá z pracovnic připravuje svůj program podle nejlepšího vědomí a svědomí a s plnou snahou snaho potěšit každého příchozího.

Na konci srpna odjede řada z Vás na rekondici, přeji všem krásný pobyt klidný odjezd a šťastný návrat.

Ivana Töröková

 

 

 

Slovo předsedkyně SONS Ivety Najman

 

Vážení členové naší odbočky SONS,

 

máme stále ještě prázdniny, počasí je jako na houpačce, ale naše odbočka pracuje stále i o prázdninách, takže probíhají akce v kanceláři, ale i mimo ni. Oblastní rada nyní dovolenkuje, ale na poslední schůzi jsme probírali především plánovanou rekondici, její program a financování. Dále také podzimní Celostátní shromáždění a akci Bílá pastelka.

 

Jak jistě víte, přišla na naší odbočku nová pracovnice, Pavla Heřmanová. Ta mezi nás vnesla světlo, sluníčko, a i když sama není zdravá, má pozitivní přístup k životu a nám se konečně lépe dýchá.

Chtěla bych poděkovat a pochválit Kristýnku a Pavlínku za to, co pro nás a hlavně pro mě dělají. Jejich akce jsou vždy precizně, skvěle a poctivě připraveny. Kdykoli se na ně někdo obrátí, vyhoví a je to hned. Proto můj veliký dík a pochvala patří právě jim. Mám vás ráda a zůstaňte takové, jaké jste. Děkuji.

 

A teď můj zážitek z léta. Od manžela jsem dostala prodloužený víkend a tak jsme jeli do malého městečka Polná nedaleko Jihlavy. Městečko Polná má přibližně 5200 obyvatel a v roce 2006 bylo vyhlášeno historickým městem. Toto městečko má krásné okolí na náměstí je mnoho obchůdků, kavárniček, peněžních ústavů. Nachází se zde i dvě základní školy a dvě mateřské školky, několik restaurací a jedna z nich se jmenuje Parlament a věřte, jsou zde i lidové ceny. Když jsme přijeli na místo, ubytovali jsme se na Zámku a já jsem si připadala jako kněžna. Po příjezdu a ubytování jsme se šli projít po okolí. Večer jsme si dali výbornou večeři a šli jsme spát.

 

Druhý den jsme jeli do Jihlavy do Cityparku, kde se velice dobře nakupuje, v malé kavárničce jsme si dali ledovou kávu, abychom se osvěžili, a potom jsme šli na oběd do restaurace U Tří knížat, kde jsme se výborně najedli a poté jsme se vrátili do Polné.

Při naší další procházce po okolí jsme narazili také na židovský hřbitov, a jak jsme se posléze dozvěděli, že je na zdejším jiném hřbitově pochována zavražděná Anežka Hrůzová, tu údajně zabil jakýsi Hilzner, který dostal doživotí, ale po 18ti letech byl propuštěn a po 10ti letech zemřel na rakovinu žaludku, ale pravý vrah se nikdy nenašel.

 

Toto městečko bych doporučila všem, co mají rádi vycházky a klid.

Iveta Najman

Předsedkyně SONS

 

Sociálně právní poradna:

Návrh novely zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Po několika ne úplně úspěšných pokusech, kdy jsem v této rubrice informoval o návrzích, které ještě neprošly celým legislativním procesem, a i přes velkou pravděpodobnost nakonec nebyly přijaty, snažím se informovat až o skutečně platných předpisech. Pro tentokrát však opět neodolám a poreferuji o jednom návrhu, jehož přijetí bychom určitě uvítali.

Jde o návrh novely zákona č. 329/2011 Sb., tedy zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, který na začátku července t.r. zaslala do meziresortního připomínkového řízení ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Návrh je poměrně stručný, obsahuje 8 věcných novelizačních bodů, přináší určité procesní zjednodušení řízení o příspěvku na zakoupení motorového vozidla, jasně stanoví, že osobu v řízení dle tohoto zákona může zastupovat člen domácnosti ustanovený soudem, zpřístupňuje příspěvek na zvláštní pomůcku osobám s těžkou demencí a osobám s autistickou poruchou s těžkým funkčním postižením – tyto návrhy nejsou z pohledu naší cílové skupiny nijak zásadní. Ale i pro nás lze za výrazně pozitivní označit, že žádost o nový průkaz osoby se zdravotním postižením (ZTP a ZTP/P) by bylo možno podat maximálně 100 dní před skončením platnosti dosavadního průkazu. Současná praxe (nestanovená zákonem ale dohodou Úřadu práce, MPSV a lékařskou posudkovou službou) umožňovala podat žádost o nový průkaz maximálně 60 dní před skončením platnosti, což bylo často nedostačující pro vyřízení žádosti a v případě kladného rozhodnutí pro vydání nového průkazu. Proto si nezbývá než přát, aby tento návrh legislativním procesem prošel. Na okraj ještě dodejme, že ne při každém skončení platnosti průkazu je nutné podávat žádost o nový průkaz, zákon totiž stanoví, že skončení platnosti veřejné listiny nemá vliv na platnost samotného nároku. Pokud tedy v rozhodnutí o průkazu je uvedeno, že nárok na průkaz trvá bez omezení platnosti, pak není třeba posuzovat zdravotní stav, nový průkaz musí být vydán na základě předchozího rozhodnutí.

Mgr. Luboš Zajíc

(zdroj: https://www.sons.cz/08-2020-Informace-a-odpovedi-na-dotazy-ze-Socialne-pravni-poradny-SONS-P4009083.html)

 

 

Pohled pod pokličku lidského těla

 

Září je měsíc babího léta, čas sklizně a prvních příprav na zimu. Listy stromů se začínají vybarvovat. Umí nás však i zdravotně potrápit. Slabými orgány jsou slezina a slinivka. V první polovině září dostává zabrat slezina. Projevuje se to malou odolností proto infekcím a nachlazením. Slezina je největší lymfatický orgán v těle. Tvarem se podobá kávovému zrnu o délce 12 – 20 cm. Leží hluboko při páteři v brániční dutině pod levou brániční klenbou. Denně jí protéká 250 až 350 litrů krve a při delší námaze se ohlašuje pícháním v levém boku.  

 

V druhé polovině září trpí slinivka, slabost se projevuje od dýchacích potíží až po poruchy v menstruaci. Je to žláza 14 – 18 cm dlouhá, která leží přímo pod žaludkem a má společný vývod se žlučníkem do dvanáctníku. Slinivka vytváří šťávy, které štěpí bílkoviny, tuky a cukry a produkuje hormon inzulín, regulující hladinu krevního cukru. Při nedostatečné produkci vzniká cukrovka, která se ohlašuje neuhasitelnou žízní a enormním množstvím vylučované moči.

 

Jak můžeme snížit neduhy, které z nedostatku fungování těchto orgánů vznikají? Slezině se daří v suchu, proto jsou pro ni vhodnější sušší a zahřívací potraviny. Vhodné jsou zejména jáhly, které jsou zásadité a v těle neprodukují hlen. Další potraviny, podporující prvek země a slezinu, jsou sladké brambory, kořenová zelena (mrkev, pastinák a bílá řepa), špenát, zelené fazole, cukety, okurky, zelený salát, fazole mungo, oves, hrách, cizrna, kaštany, brambory, rýže, vepřové a jehněčí maso. Pokud se potřebujete zbavit vlhkosti z těla a nahromaděné vody, jsou vhodné celer, kopr, vojtěška, křen, dýně, houby, fazole (adzuki, černé, ledvinové fazole), mořské řasy, ječmen, kukuřice, vlašské ořechy, pistácie, citrony, hořčice, petržel, cibule nebo kuřecí maso. Z ovoce dovedou prvek země posílit jablka, třešně, datle, hrozny, broskve, hrušky, švestky, maliny a jahody.

 

V současné době je v našem západním světě velmi populární syrová strava. Číňané ji však nepovažují za příliš prospěšnou. Někteří lidé mají spíše studenou a slabší konstituci a není pro ně syrová strava vhodná, neboť může symptomy ještě zhoršit. Trocha syrové stravy v jídelníčku může poskytnout řadu důležitých vitamínů, enzymů a minerálních látek, ale z dlouhodobého hlediska může tato strava v nadměrném užívání vést ke ztížení a oslabení procesu trávení. Pokud zeleninu a ovoce neuvaříte nebo nezapečete, je ideální je alespoň lehce podusit v páře. Je tak pro tělo stravitelnější.

 

Mezi potraviny, které podporují slinivku břišní a zároveň udržují hladinu krevního cukru, patří květák, okurky, česnek, zelené fazole, cibule, oves, pohanka, sójové boby a jiné luštěniny. Jídelníček by měl obsahovat také vysoce hodnotné krvetvorné potraviny - např. listovou zeleninu, červenou řepu, meruňky, fíky, kopřivy, vejce a ryby.

 

Možná se ptáte, proč je článek zaměřen na tyto dva orgány zároveň. Číňané ošetřovali slezinu a slinivku břišní jako jeden orgán, protože jsou ve spojení se stejným meridiánem. Ten má za úkol pohybovat potravou, přeměňovat ji v energii a tu pak rozdělovat do různých tělesných oblastí. Stimulace těchto bodů potom pomáhá odvést vlhkost z těla (např. vaginální výtoky, hleny ve stolici), zmírnit bolest obzvláště u gynekologických potížích, uklidňuje, pomáhá od těkavosti a vyživuje krev.

 

Chuť, která je tomuto prvku země přiřazena, je sladká. Přílišné chutě na sladké nebo naopak odpor k sladkému mohou poukazovat na nerovnováhu prvku země. Pro podporu správného trávení by měl být jídelníček také přizpůsoben ročnímu období, klimatu a lokálním potravinám. Pro tělo bude taková strava mnohem přijatelnější. Nezapomeňte však, že každé tělo je jiné, a tak i přes tato doporučení si každý z nás musí přijít sám na to, co jeho tělu vyhovuje nejlépe.

 

Pranostika na září říká: Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.

Pavla Heřmanová

 

Nepravidelné kulturní okénko

Milý přátelé,

podle pořekadla „sdílená radost je dvojnásobná radost“ se chci s Vámi o ní podělit. Narodila jsem se do doby, kdy režim nebyl náboženství nakloněn, a tak jsem nebyla jako dítě pokřtěna. Přesto jsem si v životě k Bohu našla cestu. Věřím celý svůj život a nyní se mi splnilo moje přání.

Dne 28. 7. 2020 jsem byla za přítomnosti kmotry Pavly Novotné pokřtěna. Křtil mě otec Karel v poutním kostele Nanebevstoupení Panny Marie v Klokotech. Jsem plná radosti a smířená s Bohem. V duši se mi usadil klid a mír.

Přála bych si, abyste i vy našli ve svém životě pohodu a klid.

Jelínková Václava

členka SONS Tábor

 

 

Termíny plánovaných akcí

ZÁŘÍ 2020

 

29. 8. - 5. 9. 2020

Rekondiční pobyt - Albrechtice nad Vltavou

po.

7.

září

Jednání Oblastní rady

13:30

hod.

st.

9.

září

Měření

9:00

hod.

pá.

11.

září

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

14.

září

Nácvik Braillova písma

10:00

hod.

út.

15.

září

Šikovné ruce

9:30

hod.

pá.

18.

září

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

22.

září

Pedig

13:00

hod.

st.

23.

září

Pedig

13:00

hod.

pá.

25.

září

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

29.

září

Trénink paměti

10:00

hod.

 

 

ŘÍJEN 2020

 

pá.

2.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po+út.

5.-6.

říjen

Celostátní shromáždění SONS

 

čt.

8.

říjen

Zdravotní procházka

Bude upřesněno

pá.

9.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

Po+út+st

12.-14.

říjen

Celostátní sbírka Bílá pastelka

12. -14. 10.

pá.

16.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

20.

říjen

Pedig

13:00

hod.

st.

21.

říjen

Pedig

13:00

hod.

pá.

23.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

27.

říjen

Kdo si hraje, nezlobí

10:00

hod.

pá.

30.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

Prosíme Vás, abyste se přihlašovali na akce, popřípadě se i odhlašovali. Děkujeme.