Informátor 8/2023

Publikováno 07.08.2023 06:12 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 8/2023

 

 

Naši oslavenci v měsíci srpnu

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

 

Adamcová Jarmila                                Kofroň Marian

Dohnalová Marie                                  Sálusová Daniela

Havlová Marie                                       Šedivý Milan

Chomout Jaroslav

 

Vážení členové,

volný čas a odpočinek jsou nutnou podmínkou duševního zdraví a proto vám přejeme krásné léto, v plné přítomnosti, bez myšlenek na budoucnost a minulost.                                                         Hanka a Jirka

 

Organizační věci na odbočce

VÁŽENÍ ČLENOVÉ, od 7.8. – 11.8. 2023 a 21.8. – 25.8. 2023 budeme na odbočce čerpat DOVOLENOU, proto bude v kanceláři fungovat pouze aktivizační služba. Co se týká právní poradny, tak ta bude v této době uzavřená, zástup bude po tuto dobu zajišťovat právní poradna v Praze. Telefon je: 221 462 434. Děkujeme za pochopení. Prosíme jen o to, abyste si zavolali předem, než půjdete do kanceláře, neboť přes letní prázdniny budeme více v terénu a nemusíme vždy na odbočce být a také se budeme navzájem střídat. Proto když se nedovoláte na jednoho pracovníka, zkuste zavolat na druhého. Pro připomenutí telefon na H. Pospíchalovou 775 085 124, J. Sálus 775 857 996.

V srpnu bude mít rada Oblastní odbočky dovolenou od 1.8. – 11.8. 2023.

 

Vážení členové táborské odbočky SONS,

věřím, že si užíváte prázdnin a horkého léta, ale všechno jednou skončí a i naše odbočka se vrátí do reality a nastanou pro ni perné dny.

Mimo jiné nás čeká v listopadu podzimní oblastní shromáždění, na kterém po čtyřech letech zvolíme spolu s Vámi členy nové vedení oblastní rady a oblastní kontrolní komise.

         Nikomu leta nepřibývají a i naše vedení není výjimkou a členové stárnou. Proto bychom chtěli naši radu omladit a možná i rozšířit co do počtu členů.

         Chtěla bych poprosit ty z Vás, kteří byste chtěli rozšířit naše řady a máte zájem o práci ve vedení odbočky, ozvěte se, prosím. Neznamená to pouze jednou měsíčně účast na schůzi rady, ale také např. shánění sponzorů, přípravu různých akcí a také se jich účastnit.

 

Více byste se dozvěděli od vedení odbočky. Neváhejte a přijďte mezi nás a my Vás rádi přivítáme. Přihlaste se v kanceláři. 4. září proběhne schůze Oblastní rady a Kontrolní komise, kde se můžete přijít představit a popovídat si o tom, co práce v radě obnáší. Rádi Vám budeme nápomocni.

                                                   S pozdravem předsedkyně Iveta Najman

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Procházka kolem nádrže Jordán

6 statečných milovníků pohybu se setkalo ve středu ráno na autobusovém nádraží. Odtud jsme se vydali přes dopravní hřiště k Jordánu a pokračovali směrem k Rytíři a harfovému mostu přes Jordán. Cestou jsme se dozvěděli, proč jsou sumci v nádrži bílí, jak vysoké jsou piloty na mostě a proč cihelna objevená na dně Jordánu mohla být v provozu i po vzniku nádrže. Abychom si procházku zpříjemnili, dorazili jsme, až do restaurace „Na vyhlídce“, kde na nás čekal chutný oběd. A protože po dobrém obídku sluší se dát si kávičku, zakončili jsme naši procházku přesně tam, kde jsme ji započali – tedy na autobusovém nádraží v Dkáčku.

 

Čtenářský klub online

Tři měsíce uplynuly jako voda a my jsme se online sešli znova. Tentokráte na téma „pátrání“. Než jsme se pustili do vyprávění o přečtených knihách, dostal slovo herec Vaculík, který přečetl povídku od K. Čapka (Básník) a my jsme měli více jak hodinu, na to, abychom uhádli, o jakou povídku se jedná.  Účastníci čtenářského klubu mezitím začali s vyprávěním. Jako první byla odprezentována detektivka od Pauly Hawkins – „Dívka ve vlaku“ Příběh začíná činností, kterou provozuje mnoho cestujících, a to pozorováním lidí z vlaku. Všední pozorování se však stane nevšedním, když pozorovatelka Ráchel zjistí, že některé osoby zmizely anebo byly dokonce zavražděny. Jako druhá kniha byla doporučena od Petera Maye – „Umrlčí stezka“. Představte si, že se probudíte na pláži a nic si nepamatujete. Obraz svého života skládáte na základě výpovědí druhých lidí, ale vy zjišťujete, že jste někdo úplně jiný, než si druzí myslí a k tomu nedaleko vás dojde k vraždě, a vy si nejste jisti, zda jste se nestali náhodou jejím původcem. Dále jsme se od detektivního žánru pustili do pátrání o vzniku symfonie Novosvětská. Spisovatel Miroslav Ivanov se ve stejnojmenné knize vydává po stopách A. Dvořáka a zavádí čtenáře do vzrušujícího příběhu tohoto velikána české, ale i světové hudby. U další knihy jsme se opět vrátili k detektivnímu žánru. Fredrik Bac kmán napsal knihu „Úzkosti a jejich lidé“. Příběh začíná omylem, kdy si individuum vybere k přepadení bezhotovostní banku. Bez peněz prchá do soukromého bytu, kde probíhá prohlídka s realitním makléřem, a tak se hlavní hrdina zamotává do dalšího zločinu. Stejně jako výše zmíněný Ivanov se též autor další knihy Jan Beránek rozhodl ponořit do archivních spisů. On se však vydal zapátrat po osudech svého prastrýce Silvestra. Kniha se jmenuje „Pátrání po Silvestrovi“. V rámci příběhu se čtenář dostane, až do dalekého Singapuru, kde jsou k nalezení poslední stopy po zmíněném strýci. Když odprezentovali všichni své knihy, domluvili jsme se na další schůzce, která se bude konat ve středu 4. října v 17:00 hod. a téma je „Amerika“. Tak neváhejte a k nám se přidejte a něco si o Americe přečtěte!

 

Kdo si hraje, nezlobí

V noci bouřka a ráno osvěžující déšť, tak to bylo ono pondělí, kdy sedmero hráčů se u stolu sešlo.  Na rozcvičku dali jsme si 3x pexeso, abychom trochu své mozkové závity roztočily. Pak Jiří, jako bankéř, karty na qardo rozdával a každý hráč tvary na nich poznával. Dvojice karet se pak před hráči štosovaly a o jejich nejvyšší počet všichni bojovali. Když jsme herní rozcvičku ukončili, do nové hry jsme se pustili. Scrabble se ona hra jmenovala a nejednomu hráči hlavu zamotala. Každý do ruky písmenka dostával a podle braillských znaků je poznával. Pak na hrací desku je položiti bylo možné, pokud dohromady písmena vytvořily slovo vhodné. Ti bystřejší pak základ slova použili pro sebe znova, aby vznikla nová slova – např.: dal – dala – udala – udalas. Využilo se i méně časté písmenko „X“ – hádáte-li takovéto slovo pro děti zakázané, tušíte zcela správně, že jednalo se o tří písmennou hru pro dospělé. Protože 9 bodů nakonec získali tři hráči, museli se Iveta, Dana a Milan vydat na tzv. rozstřel. Během deseti vteřin vymyslet co nejdelší slovo na určité písmeno. Kdo vyhrál, už si nepamatuji, ale že jim do toho druzí remcali, dali si rozstřel všichni. Tak padala slova, jako Královec, Pardubice, boubelatější a další. Nejdelší nakonec zaznělo z úst předsedkyně, která zahájila tanec vítězkyně. V tom jí doplnila Míša, která se na soutěžích v tanci na kruhu či se stužkou, dobře umístila. A protože nálada byla veselá, již brzy voda v konvici bublala, abychom ke koblížkům od Alenky vonný nápoj popíjeli a ještě chvíli si hezky povídali.

 

Výuka na PC

3 mušketýrky s počítačem a jedna D´artagnanka bez PC se ve čtvrtek sešly, aby si procvičily klávesové zkratky pro ovládání počítače. Zde se nevyskytlo větších potíží, snad kromě snahy odečítače obrazovky pochlubit se skvělou němčinou. Odečítač totiž pokyn: „vytvořte na ploše složku se jménem schuzka“ přečetl: „Vytvořte na ploše složku se jménem šuska“. Trojice písmen „s“, „c“, „h“ se totiž v německém jazyce čte, jako naše české „š“.  Asi po půl hodince jsme se pustili do úkolu složitějšího – propojit se online přes MS Teams. Zpočátku se to né a né podařit. Odečítač četl samé, pro nás, nesrozumitelné instrukce. Ale za pomocí kláves Tabelátor a Enter se na schůzce (neboli šusce) ozvala vítězně Emilka a pak jí následovala i Iveta. A tak jsme si mohli vzít svá PC domů a přesto zůstat v kontaktu online. A k čemu je vlastně dobré umět se propojit online? Můžete se tak připojit různým online besedám, ke čtenářskému klubu, o kterém píši výše, k tréninku paměti, anebo k jednání se svým technikem přes PC.

Na konci, po dobře vykonané práci, už následovala kávička a vyprávění humorných zážitků s moderními technologiemi.

 

Setkání se členy odbočky SONS Kladno

V pondělí jsme autem vyrazili s předsedkyní a našimi doprovody (Vašek a Pavlínka) do nedaleké zotavovny na Pracově, kde na nás čekali představitelé odbočky SONS Kladno. Tou dobou zde probíhal jejich rekondiční týdenní pobyt. Po vřelém přivítání se ujala slova předsedkyně Iveta a pohovořila o naší odbočce, co nabízíme a jak fungujeme. Poté si vzal slovo Jiří a podělil se o informace z našich aktivizačních služeb. Vyprávění obou doplnili Pavlínka a Vašek. Pak se do diskuse zapojili členové kladenské odbočky a prozradili, jak provádí kurzy vaření, bowlingu, jízda autem (žádný trenažér), střelba či plavání. Vzájemně jsme si též předali zkušenosti se současnými byrokratickými požadavky centrály, a nakonec padl návrh, že bychom se mohli vzájemně navštívit. Následně jsme měli možnost prohlédnout si areál a poté nás pozvali na chutný oběd. Tak uvidíme, zda naši spolupráci v budoucnu prohloubíme.

 

Nordic Walking

Jako tři mušketýři se cítili naši uživatelé, kteří se 27. července přišli zúčastnit další lekce Nordig walking. Jelikož byl počet malý, využili jsme toho a poprvé jsme se vypravili do nedalekého parku na naší první procházku mimo areál odbočky. Cesta to byla zajímavá, a jelikož jsou ještě letní prázdniny, a děti i dospělí ráno odpočívají či jsou na dovolených, měli jsme park více méně sami pro sebe. Cesty pro nás byli bezpečné a kromě několika málo osamělých duší jsme na cestě nikoho nepotkali. Což pro nás byla velká výhoda. Nemuseli jsme se obávat žádné srážky a šlo se nám velice pěkně. Po ránu nebylo ani parné počasí a tak nám hodinka v parku utekla velmi rychle a příjemně. Cestou jsme se zastavili na malé protažení a  také na zopakování si posilovacích cviků. Cestou jsme též minuli památník, který v Táboře připomíná novodobou historii. Jedná se o bývalé popraviště v Táboře z doby nacistické okupace. V době heydrichiády v roce 1942 zde bylo popraveno 156 českých lidí. Památkovou podstatu tvoří plocha popraviště, val, pozůstatek betonového oplocení, betonové pylony, pamětní deska s bronzovými lvy sochaře Přerovského a reliéfní bronzová deska s figurami sochaře Duška.

 

Zdravotní procházka a návštěva výstavy Dřevěná hračka

I za nepříznivého počasí se tři mušketýři vydali na zdravotní procházku. Neboť jak platí pořekadlo „ve zdravém těle, zdravý duch,“ je potřeba se hýbat. Cesta tentokrát směřovala přes Holečkovy sady až ke galerii 140, kde nás čekala prohlídka zajímavé výstavy „Dřevěná hračka“. Dřevěná hračka má u nás velkou tradici, výstava nás provedla průřezem lidové i tovární výroby hraček od první republiky až po druhou polovinu 20. století. Exponáty pocházejí ze sbírek Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou. Měli jsme možnost zavzpomínat a i si s jednotlivými exponáty pohrát. Vrátili jsme se tak o pár let zpátky. Výstava to byla opravdu zajímavá.

 

Co nás čeká v srpnu?

Opět vyrazíme na  - Nordic Walking, zahrajeme si zajímavé hry na akci  - Kdo si hraje, nezlobí a přes počítač provedeme spojení  - Počítače a moderní techniky a závěr měsíce ukončíme  - Posezením u kávy za dobré paměti.

 

Příspěvek od Vás

Jedna hůlka nebo dvě?

Jedna hůlka může být pro kouzelníka, aby něco vyčaroval. Jedna hůlka je pro mažoretku nezbytná rekvizita. Jedna hůlka může být pro člověka na procházce, tzv. špacírka. Jedna hůlka bílá je nutností pro nevidomého při pohybu a orientaci v prostoru.

A dvě francouzské hole jsou pro hůře pohyblivé lidi. Dvě trackové hole jsou na dálkové pochody. Nordic walking jsou též dvě a napomáhají správné chůzi celého těla.

Před pár lety jsem si musela osvojit chůzi s bílou holí, protože oči přestávají sloužit. S pomocí instruktorky jsem zvládla její techniku a používání. Je to můj nutný pomocník.

V letošním roce jsem slyšela o nordic walking a kurzu v táborské odbočce. „To se mě netýká, protože jak bych asi chodila?“ pomyslela jsem si. Ale trpělivé vysvětlování  a motivování Hanky, že to půjde a zdravotní benefity pro klouby a svaly mě navnadily. V Informátoru byly pěkné články. Zkusím to a přihlásila jsem se.

S mojí obavou proběhla první lekce s paní lektorkou  Libuškou Brázdovou. Před naší budovou je velký prostor bez bariér a tam jsme začali. Byla nás skupinka a většina málo vidících a pár nevidomých. Dobře vidící byli nápomocni. Na začátku proběhla krátká teorie o hůlkách a jejich  délce. O držení, o rukavičce na suchý zip a její vypojení. Vrhli jsme se do praxe.

Musíme své tělo posílit několika cviky s hůlkami na místě. Pochopitelně, že jsem hodně úkonů dělala špatně. Paní lektorka dostatečně mluvila, každý cvik rozfázovala a popsala. Chyby opravila. Nastala hlavní část, chůze. Nejprve jsme se učili, co máme dělat s nohama, jak kráčet, pérovat v kolenou. A později se přidala práce rukou a hůlek. Každý začátek je těžký, ale musím to zvládnout.!

Po zautomatizování pohybů rukou a nohou přišla chůze do kopce a z kopce, nikterak vysokého. Zakončení každé hodiny je věnováno opět cvikům, které nám mají uvolnit svaly. V nedalekém parku jsme na minulé lekci chodili po cestičkách a přidali správné dýchání mezi vzrostlými stromy.

Po první hodinové lekci jsme si všichni vyměňovali dojmy a zkušenosti. Doplnili potřebné tekutiny a příště přijdeme zase.

Zjistila jsem, že chůze s nordic walking mi jde. Svaly a klouby neprotestují a nebolí. Dělám mnohem delší kroky. Sama chodit nemůžu, potřebuji mít vidícího dobrovolníka. Před budovou na velkém prostranství jsem zažila silný emoční pocit, že jdu a nemusím se starat, do čeho narazím a kam dojdu. Endorfiny zapůsobily a dostavila se radost z pohybu.

Ve zdravém těle zdravý duch – to si říkám po každé hodině. Děkuji za skvělý nápad aktivizace a za odborné vedení při nácviku.

Přijďte na další lekci, která je 17. srpna od 9 hodin. Tělo a mysl vám poděkuje.

                                        S jednou hůlkou nebo dvěma vás zdraví Emilka

 

Zajímavé informace ze světa vědy

Poláci vytvořili nejlevnější zařízení převádějící obrázky do Braillova písma

Dva absolventi Krakovské technické univerzity, Hubert Orlicki a Bartomiej Szostak, vytvořili nejlevnější zařízení na světě, které převádí obrázky do Braillova písma. Pro nevidomé se jedná o průlomový posun vpřed k informacím, informuje polský web Dobre wadomości. Stěžejním měřítkem pro tento produkt je cena. Zatímco dosud nejlevnější dostupná technologie na trhu stojí okolo 75 tisíc korun, cena nového zařízení je něco málo přes 5 tisíc korun. Do Braillova písma je přeloženo pouze jedno procento literatury – toto omezení může nevidomým ztížit přístup ke znalostem a kultuře. Zařízení, které vymysleli mladí vývojáři, obsahuje kameru sbírající snímky v reálném čase. Poté je s podporou umělé inteligence a specializovaných algoritmů zpracuje do systému, který je pro lidi používající Braillovo písmo srozumitelný.

https://pozitivni-zpravy.cz/polaci-vytvorili-nejlevnejsi-zarizeni-prevadejici-obrazky-do-braillova-pisma/

 

Novou hmatovou hru připravili odborníci z katedry experimentální fyziky

Logické myšlení, prostorovou představivost, postřeh i manuální zručnost pomůže rozvíjet nejen nevidomým a slabozrakým lidem nová hmatová hra, kterou pomocí 3D tiskárny vytvořili odborníci z katedry experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Unikátní trojúhelníkové domino zaujme děti i dospělé. Magnetická hmatová hra bude nabídnuta školám vzdělávajícím nadané děti i školáky se specifickými potřebami učení.

„Klasické domino je logická hra založená na kombinačním myšlení. Naše trojúhelníkové domino má podobný základ a je vhodné pro všechny věkové kategorie. Nejmladším dětem zábavnou a hravou formou dodá jistotu při řešení různých příkladů a rozvíjí jejich logické myšlení. Starší děti si díky této hře mohou osvěžit své některé geometrické schopnosti a znalosti ve zcela nových souvislostech. Dospělí si zase mohou vytvářet svá nová hrací pravidla,“ řekla Jana Slezáková z katedry experimentální fyziky PřF UP.

Trojúhelníkové domino se skládá z dvanácti shodných rovnostranných trojúhelníků oranžové barvy a z šesti různých nekonvexních rovinných útvarů, které mají zelenou barvu. Hra díky tomu umožňuje podle jedné ze šesti daných předloh vymodelovat prostorový útvar v rovině. Hráči mohou vnímat změnu útvaru, jeho rozměr a strukturu. Každý dominový modul trojúhelníkového tvaru je ve svých rozích opatřen jedním reliéfním znakem – hmatovým bodem. Těchto znaků je celkem šest, přičemž jeden z modulů v jednom rohu obsahuje znaky dva. Úkolem hráče je správně vybrat devět z dvanácti dominových modulů a sestavit z nich domino podle zelené předlohy. Trojúhelníky k sobě přiléhají vždy stranami s identickými znaky. Jednotlivé dominové moduly mají na bocích magnety, které zajistí jejich stabilitu při skládání do požadovaných tvarů.

„Dominové moduly lze využít u mladších žáků ve výuce základních vlastností a vztahů některých rovinných útvarů v rovině. Hra je také vhodná pro nevidomé žáky. Trojúhelníkové domino navíc může přispět k procvičení řady myšlenkových dovedností a vytvářet pružnější pracovní vztahy mezi žáky,“ dodala Jana Slezáková.

Nová hra byla konzultována s předsedou olomoucké odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Janem Příborským, který ji také testoval. Trojúhelníkové domino si pochvaloval. Navzdory poměrně široké nabídce her pro nevidomé se podle něj jedná o unikátní hru, o kterou bude mezi uživateli velký zájem.

„Ocenil zejména to, že se jedná o magnetickou hru vhodnou pro pobavení, ale současně podporující logické myšlení. Líbilo se mu také barevné kontrastní provedení jednotlivých herních prvků. Kladně hodnotil magnetické provedení jednotlivých modulů, díky kterému tvary poskládané podle předlohy drží pohromadě,“ doplnila Jana Slezáková.

Hru Trojúhelníkové domino lze objednat na jana.slezakova@upol.cz. Na výrobě hry (3D tisk) se podíleli Martin Ochmann, Petr Novák a Vítězslav Heger. Grafický návrh zajistil Christo Kirkelovski. Jedná se o druhou hru, kterou odborníci z katedry experimentální fyziky PřF UP, připravili. První hra – trojúhelníkové puzzle – slouží jako pomůcka při výuce geometrie na základních i středních školách a pomáhá nevidomým a slabozrakým dětem lépe pochopit základní zákonitosti geometrie.

Zdroj:

https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/novou-hmatovou-hru-pripravili-odbornici-z-katedry-experimentalni-fyziky/

 

ZAJÍMAVÝ ČLÁNEK Z OBLASTI ZDRAVÍ

Jak si prodloužit život až o 24 let?

A je to tady, nová studie vědců z Ameriky nám dala tip, jak si prodloužit život, až o 24 let. A pozor důležité je, že i když začnete níže uvedené zásady dodržovat v pozdějším věku, stále máte šanci si život prodloužit a zkvalitnit.

Vědci zkoumali životní styl téměř 720 tisíc amerických veteránů ve věku od 40 do 99 let. Například jak moc se hýbali, co jedli nebo koho měli kolem sebe. Došli k závěru, že i ti lidé, kteří začali žít zdravěji až v pozdějším věku, se dožili vyššího stáří.

Pokud svůj životní styl změnili veteráni ve 40 letech, zvýšili svůj potenciál dožití o 24 let. A pokud začali v 60-ti letech, zvýšili jej o 18 let.

Výzkumníci definovali 8 základních zásad, které seřadili podle důležitosti a uvedli, že nezáleží na tom, kdy s jakou z nich začnete v rozmezí 20 let. Důležité je prostě začít!

  1. Na první příčku přitom řadí pohyb. Veteránům, kteří se hýbali, se snížila pravděpodobnost úmrtí o 46 procent oproti těm, kteří nesportovali. Ti, kteří se dožili pozdějšího věku, měli průměrně 7,5 hodiny pohybu týdně.

2.-3. Na druhém a třetím místě jsou pak zásady nebrat drogy a nekouřit cigarety. Ti účastníci studie, kteří nikdy v životě neužívali tabák, měli riziko úmrtí nižší o 29 procent. Podle studie je nicméně lepší s kouřením přestat později v životě než nepřestat nikdy.

  1. Čtvrtou nejvlivnější zásadou je omezení stresu. Veteráni, kteří měli méně starostí, si prodloužili život ve 22 procentech případů.
  2. Na páté místo pak výzkumníci řadí zdravou stravu, která obsahuje co nejméně živočišných produktů. Podle Nguyenové není třeba, aby se dotyčný stal vegetariánem či veganem. Vhodná je podle ní strava typická pro středomoří, v níž je dostatek celozrnných potravin a listové zeleniny.
  3. – 7. Omezení pití alkoholu je pak na šestém místě s tím, že jeho konzumace škodí i těm, kteří si jej dávají příležitostně. Alkohol také může zhoršovat spánek, jehož kvalita je zásadou číslo sedm. Podle studie ti veteráni, kteří každou noc spali sedm až osm hodin a netrpěli nespavostí, snížili své riziko úmrtí o 18 procent.
  4. Posledním bodem je pak obklopení se blízkými, jejichž přítomnost má na život dotyčného pozitivní vliv. To s prodloužením života pomohlo přibližně pěti procenty.

Pokud alespoň jednu z těchto zásad zkoumaný veterán zařadil do svého života ve 40 letech, přidalo mu to na životě 4,5 roku. Dodržování dvou zásad jeho život prodloužilo o sedm let, tří pak o 8,6 roku.

Takže z výše uvedeného vyplývá, že ten, kdo navštěvuje naší odbočku pravidelně, prodlužuje si život, a ten kdo chodí plavat či na Nordic Walking, je prostě za vodou!

Zdroj: Hospodářské noviny, 28.07.2023, str. 5; Autor: Kristýna Matějková

 

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

SRPEN – ZÁŘÍ

Datum

Akce

Čas

út.

1.

srpen

Zdravotní procházka

9:00

hod

čt.

3.

srpen

Konverzace v AJ

9:00

hod

st.

9.

srpen

Trénink PC

10:00

hod

po.

14.

srpen

Oblastní rada

13:30

hod

čt.

17.

srpen

Nordig Walking

9:00

hod

po.

21.

srpen

Kdo si hraje, nezlobí

10:00

hod

po.

4.

září

Oblastní rada

13:30

hod

čt.

7.

září

Výlet – zámek Brandlín

Čas bude upřesněn

hod

st.

13.

září

Putovaly písničky

13:00

hod

st.

13.

září

Dobývání vesmíru – Halousek

(knihovna Tábor)

18:15

hod

pá.

15.

září

Konverzace v AJ

9:00

Hod

čt.

21.

září

Výlet – čas a místo bude upřesněno

 

hod

pá.

22.

září

Konverzace v AJ

9:00

hod

út.

26.

září

Zdravotní procházka – čas a místo bude upřesněno

 

hod

pá.

29.

září

Konverzace v AJ

9:00

hod

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.