Informátor 7/2023

Publikováno 12.07.2023 10:11 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 7/2023

Vážení členové,

volný čas a odpočinek jsou nutnou podmínkou duševního zdraví a proto Vám přejeme krásné léto, v plné přítomnosti, bez myšlenek na budoucnost a minulost.                                                         Hanka a Jirka

 

Organizační věci na odbočce

VÁŽENÍ ČLENOVÉ od 17.7. – 21.7. 2023 budeme na odbočce čerpat DOVOLENOU, proto bude v kanceláři fungovat pouze aktivizační služba. Co se týká právní poradny tak ta bude v této době uzavřená, zástup bude po tuto dobu zajišťovat právní poradna v Praze. Telefon je: 221 462 434. Děkujeme za pochopení. Prosíme jen o to, abyste si zavolali předem, než půjdete do kanceláře, neboť přes letní prázdniny budeme více v terénu a nemusíme vždy na odbočce být a také se budeme navzájem střídat. Proto když se nedovoláte na jednoho pracovníka, zkuste zavolat na druhého. Pro připomenutí telefon na H. Pospíchalovou 775 085 124, J. Sálus 775 857 996.

V červenci bude mít rada Oblastní odbočky dovolenou od 11.7. – 11.8. 2023.

 

Milí čtenáři,

Dne 19.6.2023 se uskutečnila online Krajská koordinační rada zkratkou KKR.

KKR je setkání předsedů oblastních odboček Jihočeského kraje.

Tohoto setkání se zúčastnila odstupující předsedkyně KKR paní Šarlota Hambergerová, předsedkyně táborské odbočky paní Iveta Najman, nově zvolený předseda českobudějovické odbočky pan Marek Miler a paní Lienertová ze SONS Praha.

Na programu jsme měli 3 body.

  1. Zpráva o činnosti odboček, kde každý pohovořil o práci na odbočkách, jaké jsou priority naší odbočky a jak se odbočka stará o své klienty.
  2. Paní Hambergerová podala zprávu z Republikové rady a seznámila s některými změnami a novinkami v dotacích pro SONS, novinkami ve sbírce Bílá pastelka. Zmínila jsem se o setkání předsedů v Olomouci. Po té jsme hovořili o Tyfloartu, který se koná ve dnech 21.- 24.9.2023 ve Vsetíně, kde je letos však naposledy a budou se hledat nové prostory.
  3. Jako poslední bod byla volba nového předsedy KKR, kterým byl zvolen pan Marek Miler z Českých Budějovic. Srdečně mu blahopřejeme.

 

Já vám přeji krásné dny a u dalších informací na shledanou Vaše předsedkyně odbočky Iveta Najman

 

Realizované projekty na odbočce

Plavme a choďme je název projektu, který podpořilo město Tábor z projektu Zdravé město. Cílem projektu je zvýšení fyzické aktivity u osob se zrakovým postižením prostřednictvím plavání a chůze s hůlkami (Nordic walking). Během dubna, května a června probíhal plavecký výcvik v plaveckém bazénu města Tábora pod vedením zkušených plavčíků. Nyní probíhá kurz Nordic walking, též pod dohledem zkušené lektorky. Reakce lidí jsou velice pozitivní. Jsme rádi, že projekt plní svůj cíl a že se daří osoby se zrakovou vadou aktivizovat a určitě zvýšit zájem o fyzické aktivity. Pro velký úspěch budeme plavecký kurz opět na podzim opakovat. Kdo budete chtít s námi začít, neváhejte se přihlásit v kanceláři. Do bazénu chodíme vždy v pátek od 12:30 do 13:30. K dispozici máme dráhu a zkušené plavčíky. Od kdy kurz začne, dáme vědět. Na hodinách chůze s hůlkami Nordic walking jsme již také udělali pokrok a dokázali jsme zvládnout základní techniku. Prozatím jsme trénovali v bezpečném místě, ale již brzo se pustíme na delší trasu do terénu. Naučili jsme se pár protahovacích a posilovacích cviků, a jak lidé poznali, každý pohyb se počítá a je to pro naše tělo znát. Kdo máte o akci zájem, též neváhejte a ozvěte se v kanceláři.

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Konverzace v AJ

Rok s rokem se sešel a opět to nastalo. Poslední hodina anglického jazyka přišla, aby znalosti studentů prověřila. A zkoušení to nebylo věru lehké. Nejdříve jsme si společně připili na zdárný průběh zkoušek (podávalo se nealkoholické šampaňské, aby hlavy čisté zůstaly), a pak už se první k učiteli přiblížil. Učitel pak společně s komisařkou Ivetou hned několik prostých otázek vypálil – jak se jmenujete a kde bydlíte. Protože studenti zkušení jsou, hbitě odpovídali a tak náročnější otázky ty lehké vystřídaly. A po chvíli z rádia zazněl hlas rodilého mluvčího a k tomu 3 otázečky, o čem, že to ta paní vyprávěla. Protože čísla důležitá jsou, přišlo trochu počítání.  A došlo i na povídání o geografii či historii o anglicky hovořících zemích. Abychom si zkoušky trochu odlehčili, čekala na studenty vždy k závěru nějaká pěkná anglická písnička. Takto celkem 7 statečných prošlo celými zkouškami a na závěr se jim medaile na krku houpaly a v rukou všichni svá vysvědčení třímali.

 

Několik ohlédnutí za výletem na Šumavu

Od Milušky a Mariana

Ve dnech 12. a 13. června 2023 se část členů našeho společenství a jejich příznivců aktivně zúčastnila malé a o to krásnější výpravy do nitra takřka netknuté šumavské přírody. Cílem výpravy bylo okolí malé šumavské vesničky Stožec nacházející se uprostřed Národního parku Šumava.

Po čtyřhodinovém a vcelku bezproblémovém vlakovém cestování vystoupili účastníci výpravy v železniční stanici Stožec.

Odtud putovali pět kilometrů „pěškobusem“ po asfaltové žlutě značené turistické trase do lokality Nové Údolí. Cestou lehce překonali dřevěnou dobovou repliku dřevěného mostku přes říčku Světlá vyznačující se specifickou konstrukcí. Odtud už byl jen kousek do cíle v Novém údolí.

Po vynikajícím obědě v „Hotelu Nové údolí“ návštěvníci navštívili „Památník železné opony“, který se nachází u silnice před hotelem v místě, kde tato opona původně stála. Tvoří jej pozorovací věž, dvouplotá signální stěna a zátaras. Návštěva „Muzea Pošumavské jižní dráhy“ tvořeného několika účelovými vagóny nebyla bohužel z důvodu jeho uzavření uskutečněna. O to více se návštěvníci potěšili na pohraničním mostku, přes Údolský potok tvořící státní hranici. Jako překvapení byla nedaleko mostku objevena replika „Orientačního hraničního sloupu“ z období první republiky, kterou v říjnu 1938 zničili po záboru pohraničí původní němečtí obyvatelé.

Při cestě zpět do Stožce se účastníci rozdělili podle své kondice a zájmu na dvě skupiny. První absolvovala cestu zpět do Stožce po původní trase.

Druhá skupina se vydala směrem k Rosenauerovu pomníku. Avšak cca 2 km před ním odbočila na stezky – Ferdinandova, Jelenovršská a Oslí, aby tak po 3 hodinovém putování došli do Stožce.

Po příchodu do Stožce následovalo ubytování v Penzionu u Mauritzů a po vybrané večeři i večerní program.

Tři hodiny večera byly věnovány vážné i populární hudbě. Na kytaru vše doprovázela a zpěvem obdarovávala Miluška. Sytým v místnosti nepřeslechnutelným hlasem jej doprovázela profesionální a vynikající  zpěvačka Ivanka. Aktivní zapojení obecenstva do zpěvu operativně zorganizovala sbormistryně Jarmilka. Ke konci večeru byly hrány a zpívány písničky na přání a nakonec se všichni rozešli s pocitem výtečně stráveného večera.

Druhý den navštívili účastníci Informační středisko ve Stožci, kde mohli shlédnout ukázku zvířeny a rostlinstva v oblasti Šumavy a během hodinové přednášky se dozvědět mnohé o minulosti přírody a lidech na Šumavě.

Prostor mezi návštěvou infocentra a odjezdem vyplnila návštěva lokality „Stožecké louky“ a opékání špekáčků.

Následovalo čtyřhodinové zpáteční cestování zahájené vlakem a doplněné špetkou adrenalinu při rychlém přestupování na náhradní autobusovou dopravu v Českých Budějovicích.

Na závěr můžeme konstatovat, že cíl výpravy zapomenout na dva dny na starosti všedního života a poznat něco jiného a krásného byl naprosto splněn a účastníci výpravy se v Táboře rozcházeli naprosto spokojeni.

Od Jiřího

Slunce se sotva vyhouplo nad obzor a my jsme se u táborského vlakového nádraží sešli, abychom směr Šumava vyrazili. Ve vlaku panovala dobrá nálada, došlo i na domácí řízky anebo jiné chutné pokrmy. Asi kolem půl jedenácté nás uvítalo nádraží, na jehož budově zářil nápis Stožec. Odtud lehkou pohodovou chůzí vydali jsme se do Nového Údolí, kde na nás v restauraci čekal chutný oběd. Objednat jsme si mohli od borůvkových knedlíků, až po gulášek s 5-ti knedlíkama či játra na cibulce. K tomu mohli jsme si dát pivo „Koza Březí“. Pak prošli jsme kolem pozůstatků železné opony a vydali se do Bavorského lesa na Německé straně. Nebojte, jen jsme překročili nedaleké hranice, a zase se vrátili zpět do Čech. Tu v dáli zahoukal vlak, avšak my, zcela natěšeni na pobyt v přírodě, jsme jen zvolali „vlak je pro zbabělce!“ a šli pěšky šumavskou krajinou vstříc novým dobrodružstvím při cestě zpět do Stožce.

Na prvním rozcestníku jsme se rozdělili na dvě skupinky. První se vracela stejnou cestou jako dopoledne, a druhá si to štrádovala po Ferdinandově, Oslí a Jelenovršské cestě podél Schwarzenberských kanálů. Zmíněné kanály na přelomu 18. a 19. století vybudoval pan Josef Rosenauer, jehož pomník jsme dnes minuli. Kanály sloužily k dopravě dřeva, po jehož těžbě volali, jak Vídeňští, tak i Pražští konšelé. Ale nemyslete si, že to pan stavitel měl lehké. Musel oslovit dva Schwarzenbergy – nejdříve otce, u kterého nepochodil a pak syna Jana. Jenže syn na to: „Inu dobrá, postav dvoukilometrový kanál na vlastní náklady, a pak, když to bude fungovat, přispěju na zbytek stavby.“ Rosenauer tak učinil, a protože jeho stavba fungovala, můžeme do dnes toto veledílo obdivovat. Nutno podotknout, že stezky nás vedly úžasnou Šumavskou přírodou, avšak nejednomu z nás již na konci síly docházely. Obdivuhodný výkon podala osmiletá Šárka, která se ani jednou nenechala poponést, a to nám na konci dne ukázal krokoměr cca 19 km!

K večeru jsme se všichni společně setkali v penzionu U Mauritzů, kde po ubytování na nás čekala večeře (řízek či žebírko) a paní majitelka MUDr. Peková nám pak oznámila, že veškeré pití je na účet podniku, což nás velmi potěšilo. A tak jsme se pustili do zpěvu s kytarou i bez, a žánrově střídali písničky od country, až po duchovní hudbu. Naše hudební produkce zaujala natolik (zejména zpěv Ivanky), že si slovenští turisté udělali soukromé nahrávky, které dodnes dost možná kolují na internetu. Tak třebas nám někdo někdy zašle tantiémy. A pokud náhodou ne, pocit pěkně stráveného času nám to zcela vynahradí.

Druhý den nás čekala bufetová snídaně a procházka po Stožci. Navštívili jsme infocentrum, kde si pro nás místní pracovnice připravila poutavou přednášku o stavbě kanálu, o místní fauně a flóře nebo o národním parku Šumava. A to i s vtipnými příhodami. Takže pokud si v národním parku budete chtít odskočit, pozor na tiché a nenápadné losy, abyste pak s kaťaty na půl žerdi nemuseli utíkat přes mýtinu, jako se to prý stalo jedné pracovnici vysazující nové stromky.

Následně se část výpravy vydala na Stožecká Luka, kde nachází se nejedna endemitní rostlina. Ostatní  se zastavili na kávičku do místního penzionu U Pstruha, anebo se vrátili zpět na naše ubytování. Paní MUDr. Peková si pro nás před cestou domů nachystala polévku a špekáčky a k pití nabídla výbornou domácí šťávu. A to vše opět na její náklady. Doslova nám řekla: „Vždyť já Vás mám ráda.“ A my na to můžeme jen odpovědět, my Vás paní doktorko také!

Po třetí hodině jsme se již sešli na nádraží ve Stožci a bychom odjeli zpět do Tábora. Zvládli jsme i malou komplikaci s přestupem na bus, neboť v tu dobu čekala mezi Budějovicemi a Veselím na cestující výluka.  Nakonec jsme všichni ve zdraví dojeli zase do Tábora.

Věřím, že svěží vzduch ze šumavských luhů a hájů v plicích a nevšední zážitky nás budou provázet i během dlouhých zimních večerů. A nebojte se, další zajímavý výlet nás čeká již brzy!

Putovaly písničky

Poslední milé setkání před prázdninami proběhlo v duchu písniček na přání. Iva a Miluška dorazily k nám do kanceláře i po náročném turistickém výletě na Šumavě a dopřály nám krásný poslech a i aktivní zapojení do hudby, která nás pohladila po duši. Přes prázdniny putovaly písničky nebudou, ale opět se sejdeme v září a to 13.9. Už se moc těšíme. Nalaďte si své hlasivky, potrénujte si paměť, zopakujte si písničky a určitě přijděte mezi nás. Je to velice příjemně strávené odpoledne.

Nordic Walking

Počasí nám přálo a na naše sportovní pokusy se usmívalo. I v tomto měsíci jsme se chopili holí a pokoušeli se vyladit svou nemotornou chůzi. Levá ruka a pravá noha vpřed, vyhnout se chodci, aby nebyl žádný střet, a už se můžeme vydat zase o kus dál. Pravidelný rytmus chůze držíme a k plynulé chůzi se již blížíme. Ještě je čas, abyste se k nám přidali a kouzlo chůze s holemi poznali, protože ona šetří klouby a tuží svaly!

Pedig

Jako již tradičně sešli jsme se u Pedigu ve středu odpoledne, abychom si pár košíčků zase upletli. Tentokráte se nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit vedoucí Milan, kterému přejeme brzké uzdravení. Naštěstí Jarda na své motorce dorazil, a proto jsme se mohli pustit do pletení pro sponzory i pro sebe. Avšak hned na začátku nás čekala jedna milá událost – popřát Alence k jejím narozeninám, která si pro nás připravila dobré pití i jídlo, a tak se nám zvesela pletlo. Ještě jednou jí proto gratulujeme a dlouhá léta ve zdraví přejeme. Na závěr to venku trochu zabouřilo, což náš pobyt v odbočce prodloužilo, a proto měli jsme možnost si i chvilenku popovídat a pak mezi kapkami na cestu se vydat.

Výlet na Kozí Hrádek

Po bouřkové středě přišel sluncem prozářený čtvrtek a na autobusovém nádraží bylo vidět bílé hole. Společně jsme nasedli do třicítky a vyrazili na Knížecí rybníky. Odtud hezky ve stínu na okraji lesa naše cesta k hrádku vedla. Na místě, kde kdysi mistr Jan svá neopakovatelná kázání měl,  zastavili jsme se na malou svačinku, popřáli oslavenkyním Zdeničce a Pavlínce, a vyrazili zase na cestu. Tentokráte již nešli jsme při okraji, ale vstoupili do příjemně chladivého lesa, kterým se klikatí nejedna stezka. Asi po půl hodince pohodové chůze vynořila se stará hájovna a za ní hned Růženka, která se připojila k našemu putování. Kdo by si však myslel, že na autobusovou zastávku jsme spěchali, tak ten se ve svých odhadech opravdu mýlí. My zamířili jsme do oázy klidu a míru – na kouzelnou zahrádku Zdeňky a Jarmilky, kde na nás čekalo nejedno překvapení. A protože poslední část cesty probíhala pod žhavým sluncem, uvítali jsme posezení ve stínu pod stromy s velikou úlevou.  Než jsme se stačili rozkoukat, dá-li se to v naší odbočce říci, už na stole přistály první džbánky s bezovou šťávou, která uhasila naši žízeň. Pak už Zdenička s Jarmilkou přinášely jednu dobrotu za druhou – jednohubky s různými pomazánkami, domácí koláče s nevšedními polevami a k tomu ledová káva se zmrzlinou. No ještě teď se mi do úst sliny řinou. A když jsme vše snědli a vypili, a hezky si popovídali, na nedalekou zastávku šestnáctky se vydali, abychom se do svých domovů, plni dojmů, ve zdraví navrátili. Hostitelkám za skvělé pohoštění a zázemí ještě jednou děkujeme, a pro vás ostatní, nebojte, další výlety zase plánujeme!

Co nás čeká v červenci?

Nordic Walking

Léto běží v plném proudu, a proto pro nás nejlepším je přeci pobyt na čerstvém vzduchu. Tak proč nespojit příjemné s užitečným a nezkusit si trochu zasportovat s holemi.

Kdo si hraje, nezlobí

Kdo soutěžního ducha má, ten do hraní her se s námi dá. Ale pozor, i když budeme soutěžit, stále zábava to musí být. Tak přijďte a zahrajte si s námi hry nevídané a přeci víc, než jenom společenské.

Počítače a moderní technika

Výpočetní technika a mobilní telefony ozvučené jsou, a proto nám i dnes nejednu zajímavou informaci přinesou. Abychom se však k nim dostali, je třeba se s nimi něco naučit. Nebojte se, náročné to nebude, vždyť je léto, tak kdo by se s technikou mořil. Něco si ale poslechnout na pláži u vody či u kávy, to patří k létu, jako sluneční paprsky.

Posezení u kávy za dobré paměti

Trocha paměťových her a k tomu jeden vtipný kvíz, no to by v tom byl čert, aby ses nepobavil. Kávičku a studený nápoj k tomu, a budeme se cítit, jako na pláži u bambusového domku, kde šumí moře a je nám dobře.

S písní na rtech

Poprvé jsem se s ní setkala v létě 2015 u nás v kanceláři. Já jsem přestala chodit do práce a měla hodně času pro začlenění se do aktivit naší odbočky. Ona byla první dny v nové práci jako pracovnice v sociálních službách táborské organizace. Vyslechla mě a klidným hlasem poradila, co s mým volným časem. A začala jsem poznávat Ivu Törökovou. Dovolte, abych o ní napsala víc.

Vyrůstala s rodiči a bratrem. Vystudovala pražskou konzervatoř. A vysokoškolské studium zakončila titulem inženýrka. Pracovala v manažerských řídících postech mimo jiné v ČKD a OSP. Vdala se a vychovala dvě děti. Smutné okamžiky v rodině se střídaly i s radostnými. CMP ji připravila o velkou část zraku a opět zabojovala.

Zpěvu zůstala věrná a provází ji celý život. Žánry: folklór, dechovka, lidovky, ale především vážná hudba. Několik kapel a souborů, i komorní vystoupení. Nyní je silnou podporou Vokál klubu jako alt a soprán, ale i předsedkyní. Se zpěvem se podívala také do ciziny na festivaly. To je její široký záběr.

V Soběslavi na festivalu pěveckých souborů zazpívala duet árie z Prodané nevěsty. Na Nové louce árii z Rusalky v blízkosti vodní hladiny. Živý rozhovor o své kariéře měla před pěti lety v Českém rozhlase. Při zpívání moravských lidovek byla silným tahounem. V dubnu letos  v kostele na benefičním koncertu Nokturna, kde měla sólové skladby. Na prohlídce zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou po prohlídce jako poděkování s dalšími třemi zpěváky v hudebním sále dojmula paní průvodkyni. V chrámu svaté Markéty tři další skladby získaly velký obdiv. Potlesk nás všech se nesl klenbami starobylého kostela s krásnou akustikou. U táboráku ke zpěvu přidala hru na flétnu. Na setkáních „putovaly písničky“ byla v našem časopise několikrát upoutávka o jejím zpěvu s přidanou hodnotou hry na housle.

To je pár mých zážitků, které jsem chtěla připomenout. Pocity jsou nepřenositelné. Určitě krásné a vzácné. Literatura, hudba víc, ale především zpěv ve mně probouzí emoce s kladným nábojem a pozitivní myšlenky. V těle se mi rozlije chvění s energií. Děkuji za ty chvíle.

Ona s úsměvem říká: „mám nejrychleji uklizený nástroj, zavřu pusu a je sbaleno!“ Ale já vím, že stále musí svůj hlas cvičit a trénovat.

Milá Ivo, v červenci oslavíš krásné kulaté životní jubileum. Ať zdraví převažuje nad obtížemi. Ať máš kolem sebe opravdové přátele a veselou společnost. Ať se raduješ se svými nejbližšími i vnučkou. Ať můžeš svým hlasem a písní na rtech rozdávat kolem sebe sílu a pozitivní energii. Svatá Cecílie, patronka zpěváků, Tě ochraňuje.

K tomu Ti dopomáhej boží požehnání a láska!

                                                             Přání k narozeninám posílá Emilka

 

Úpal nebo úžeh?

Letní měsíce jsou tu a s nimi vyšší teploty, než bychom si přáli. Zde je pár rad, které možná přijdou vhod.

Trápí vás bolest hlavy, nevolnost, zvracení a máte spálenou kůži? V tom případě pravděpodobně trpíte jednou z typických letních nemocí – úžehem. První pomocí je přesun z přímého slunce do stínu. Uleví vám také tekutiny po malých dávkách a postupné ochlazování těla například sprchou.

Úžeh lidé často zaměňují za úpal. „Příčinou úpalu není na rozdíl od úžehu sluneční záření, ale pobyt v horku. Od úžehu se liší tím, že se nemocným točí hlava, hůře se orientují a mohou mít i křeče v nohách. První pomoc je podobná jako u úžehu. Dotyčného je potřeba dostat z tepla a vlhkosti. K osvěžení jsou vhodné nápoje obsahující minerální látky.“

Osvědčený trik, který zabírá spolehlivě: „ponořte si ruce nad lokty do studené vody.“ Po chvíli pocítíte osvěžení  v těle, protože ochlazená krev proudí z rukou dál. Stejně pomáhá studená voda na nohy nad kotníky. Nebojte se, nenastydnete, to je pověra.

Přísun tekutin a pitné vody je samozřejmostí, jen na to nezapomínejte.

                                        Hezké dny bez obtíží ve vedřinách přeje Emilka

Informace ze Sociálně-právní poradny 7/2023

Nevidomý chodec

Ustanovení § 54 odst. 3 věta druhá zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích neboli zákon o silničním provozu říká, že „nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení.“ Povinnost dát řidičům na vědomí úmysl přecházet je tedy přímo zakotvena v zákoně. Každý řidič dopravního prostředku by měl z autoškoly vědět, co mávnutí bílou holí znamená. Je však potřeba na straně přecházejícího s bílou holí dodržovat další pravidla. Při přecházení je zásadní myslet na to, že vás může zastiňovat nějaká překážka, přes kterou nemusíte být z auta dobře vidět, překážkou mohou být například zaparkovaná auta, pouliční stránky či sloupy, v takovém případě je nutné velmi pomalu vstupovat na vozovku, mávnout klidně i několikrát bílou holí a pokud je to možné, tak se sluchem přesvědčit, že skutečně žádné vozidlo nejede, teprve potom začít přecházet. Špatné je si myslet, že má chodec s bílou holí absolutní přednost před vozidly bez dalšího. Ujištění o bezpečnosti je vždy na prvním místě. Pokud přecházíte vozovku, kde jezdí vozidla z obou stran, je zásadní začít přecházet až ve chvíli, kdy jste přesvědčen/a o tom, že obě vozidla stojí a dávají vám přednost. V žádném případě nespoléhejte na to, že když vstupujete na přechod, že vozidla automaticky ihned zastaví, vždy je nutné se na začátku přechodu zastavit, důrazně mávnout, počkat až auta zastaví a teprve potom začít přecházet.

Lidé bez zrakového postižení jsou často zvyklí navázat oční kontakt s řidičem a přecházet silnici třeba i v situaci, kdy auto zcela nezastaví, ale jen zpomalí a přibližuje se k přechodu, tohoto se však s bílou holí vždy vyvarujte, přecházejte až v okamžiku, kdy slyšíte (pokud je to s ohledem na okolnosti možné), že automobil zcela zastavil.

Pokud je to možné, přecházejte pouze na místech k tomu určených, s ohledem na vlastní bezpečnost se vyhněte zkracování si cesty v místech, která k tomu nejsou určena.

Náš kolega Mgr. Viktor Dudr, který dlouhá léta působil jako vedoucí Centra odstraňování bariér, natočil krátké video pro řidiče motorových vozidel o přecházení nevidomých a slabozrakých přes vozovku. Video můžete zhlédnout pod následujícím odkazem: Jak se chovat k nevidomým v silničním provozu, Youtube.com.

Závěrem nabízíme kvíz z některých testovacích otázek Asociace autoškol:

  1. Jaký úmysl signalizuje nevidomý chodec, který mávne bílou slepeckou holí směrem k vozovce?
  2. a) přejít vozovku.
  3. b) zastavit vozidlo taxislužby.
  4. c) zastavit vozidlo MHD mimo vyznačenou zastávku.

 

  1. Smí chodec vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy?
  2. a) nesmí, nachází-li se již na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel.
  3. b) nesmí pouze v případě, kdy vozidlo s právem přednostní jízdy užije zvláštní výstražné světlo modré nebo modré a červené barvy a zároveň i povinné zvukové výstražné znamení.
  4. c) smí.

 

  1. Smí osoba pohybující se pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy užít k jízdě chodník?
  2. a) ano, jen neohrozí-li ostatní chodce.
  3. b) ne.
  4. c) ano, ale pouze v obytné nebo pěší zóně.

 

  1. Řidič vozidla autobusu by měl s ohledem na nevidomé osoby zastavit:
  2. a) u označníku zastávky, protože nevidomé osoby ho naleznou pomocí slepecké hole.
  3. b) před nápisem BUS na vozovce, aby bylo vidět označení zastávky
  4. c) u signálního pásu z reliéfní dlažby tak, aby nevidomé osoby bezpečně poznaly místo nástupu do autobusu.

 

  1. Osoba na přechodu pro chodce označená holí s bílými a červenými pruhy:
  2. a) je osobou se zraněním dolní končetiny.
  3. b) je osobou hluchoslepou.
  4. c) je osobou nevidomou.

 

  1. V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, mohou vozidla označená parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením vjíždět i do oblasti označené dopravní značkou:
  2. a) zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech.
  3. b) emisní zóna.
  4. c) pěší zóna.

 

  1. Řidiči motorového vozidla označeného parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením nemusí v jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, po dobu nezbytně potřebnou:
  2. a) dodržovat zákaz zastavení vyplývající z dopravní značky „Zákaz zastavení“, přitom nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.
  3. b) dodržovat zákaz stání a zákaz stání vyplývající se značky „Zákaz stání“, přitom nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.
  4. c) nemusí dodržovat zákaz zastavení a stání, které jsou stanoveny zákonem.

                                               (Správné řešení: 1a, 2a, 3a, 4c, 5b, 6c, 7b)

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

ČERVENEC - SRPEN

Datum

Akce

Čas

po.

10.

červenec

Oblastní rada

13:30

Hod

po.

17.

červenec

Kdo si hraje, nezlobí

10:00

Hod

st.

19.

červenec

Počítače a moderní technologie

10:00

Hod

čt.

27.

červenec

Nordig Walking

9:00

Hod

út.

1.

srpen

Zdravotní procházka

(místo a čas bude upřesněno podle počasí)

9:00

Hod

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.