Informátor 6/2023

Publikováno 09.06.2023 12:37 Odbočka Tábor


Obrázek

Vážení členové,

již se nám blíží začátek léta. A víte, kdy nám letos vlastně léto začíná? Hlavně se s nikým o nic nesázejte, kdy vlastně začíná astronomické léto, protože pokud jste přesvědčeni, že to je každý rok vždy 21. června, tak jste na omylu. Třeba rok 2020 byl přestupní a léto začalo již 20. června, i když to bylo těsné, neboť začalo jen 16 minut před půlnocí právě na 21. června. Předloni roku 2021 začalo léto opět 21. června už v 5.32 hod. V roce 2022 začalo léto v úterý 21. června, a to konkrétně v 11.14 hod. V roce 2023 začne léto ve středu 21. června, a to konkrétně v 16.58 hod.

Jak je možné, že se to počítá tak přesně na minuty? Astronomický začátek léta je odvozen od přesného okamžiku letního slunovratu. To je okamžik, kdy se Slunce při svém putování po obloze dostane nejdál na sever a začne se vracet zpět na jih. V době kolem slunovratu dopadá na severní polokouli, kde žijeme, nejvíce slunečního světla a tím i tepla. Mohlo by se tedy zdát, že jde o vrchol léta, nikoliv. Tento den není nejteplejším dnem v roce, neboť naší planetě to nějaký čas trvá, než se nechá sluníčkem dostatečně prohřát. Proto bývá nejtepleji v průměru až v červenci. Pokud Vás ale nezajímá astronomické léto, ale léto klimatologické, pak to se počítá od začátku června do konce srpna. Je to proto, aby se data o teplotách a počasí dala rozdělovat podle jednotlivých měsíců kalendářního roku. A co si budeme povídat, od června do konce srpna už si letních teplot užíváme v plném proudu. Takže když je řeč o létě, nemusí to nutně znamenat období po 20. červnu. Navíc takový pojem "letní den" neoznačuje jakýkoliv den v tuto letní dobu, ale pouze takový den, kdy maximální teplota dosáhne alespoň 25 °C. Takže paradoxně letní den můžeme zažít i na jaře nebo na podzim a naopak uprostřed léta klidně může přijít den, který nebude "letní".

Přejeme Vám všem ať si to léto hlavně užijete, ať již na dovolených, či na zahrádkách nebo chalupách. Ať se krásně tím sluníčkem necháte opálit a nabít energií a po prázdninách ať v naší kanceláři jen záříte a můžete z něj čerpat i v zimních měsících.                                                  Hanka a Jirka

 

Organizační věci na odbočce

 

VÁŽENÍ ČLENOVÉ od 30.6. – 7.7. 2023 a budeme na odbočce čerpat DOVOLENOU, proto bude kancelář v této době uzavřena. Budeme se Vám rádi věnovat, až přijedeme. Děkujeme za pochopení. Od 10.7. 2023 již na odbočce budeme. Prosíme jen o to, aby jste si zavolali předem, než půjdete do kanceláře, neboť přes letní prázdniny budeme více v terénu a nemusíme vždy na odbočce být a také se budeme navzájem střídat. Proto když se nedovoláte na jednoho pracovníka, zkuste zavolat na druhého. Pro připomenutí telefon na H. Pospíchalovou 775 085 124, J. Sálus 775 857 996.

V červenci bude mít výbor Oblastní odbočky dovolenou od 11.7. – 11.8. 2023.

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Letem světem Rakousko

Tyrolské jódlování a Malá noční hudba se ozývaly z naší klubovny, protože již potřetí v tomto roce jsme se vydali do zahraničí. Tentokráte si Jiří připravil povídání o zemi zvané Rakousko. Procházeli jsme se mezi Alpskými velikány, pod nimiž se nachází nejedno jezero s křišťálově čistou vodou, a kde blankytně modré hladiny pohrávají si se slunečními paprsky.

Abychom zapojili i další smysly, zavoněla vídeňská káva a v ústech se rozplývalo pravé linecké těsto v čokoládě.  Řeč přišla i na nejslavnějšího skladatele všech dob - na pana W. A. Mozarta, k čemuž nemohla chybět čokoládovo-marcipánová cukrovinka v podobě tzv. Mozartových koulí. Jen co jsme si připomněli další známé osobnosti, jako např. hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger či mistr světa ve formuli 1 Niki Lauda, přešli jsme k jezeru Atresie, kde před 20 lety začala jedna expedice. Dozvěděli jsme se, že další jezero Mondsee leží nedaleko a na jeho břehu lze navštívit městečko Unterrach, které bývá někdy označováno, jako Malé Benátky. A pro milovníky plavání zaznělo jedno varování – budete-li chtít přeplavat Mondsee, nezapomeňte se vždy ohlédnout, odkud jste vyrazili, abyste nezabloudili a jezero zbytečně neobkroužili, jako se to podařilo jednomu z účastníků expedice.  Další jezero, a Vám jistě povědomý název, se jmenovalo Halštatské jezero. Ano správně tušíte, že nepůjde pouze o vodu, ale také celou kulturní epochu, která mezi lety 800 – 400 př. n. l. ovlivnila vývoj ve střední a západní Evropě vč. území dnešních Čech.

A co říci závěrem? Tato malá zemička kdysi propojila svou historii s tou naší a do dnes je pro nás více než zajímavým turistickým cílem. Půvab velehor všude kolem Vás doplňuje typická rakouská srdečnost, a vy máte pocit, že jste v této zemi opravdu vítaní. Jen snad ty vyšší ceny by mohly leckterého cestovatele odradit.

Od poezie hor jsme se závěrem přenesli k poezii Laďky, jejíž básničky zazněly na závěr, jako ta pověstná třešnička na Sacher dortu.

A víte, kam zamíříme příště? Velmi rád Vám trochu tajemně odpovím a zároveň se nyní rozloučím – život je život, nebo-lij, jak rakouská skupina Opus zpívá „life is life“ a nikdo neví, co přinese nám…

 

Členské shromáždění odbočky SONS Tábor

  1. května proběhlo členské shromáždění, na které přišlo celkem 29 členů + Hanka a Jiří. Na začátku jsme drželi minutu ticha za členy, kteří nás v nedávné době opustili z tohoto světa - – Josef Poucha, Vladislav Stuparič, Milan Pešák. Následně již probíhaly jednotlivé body programu – vystoupení předsedkyně odbočky (I. Najman), zpráva o hospodaření odbočky (J. Čechová), zpráva vedoucí odbočky (H. Pospíchalová), zpráva o aktivizačních službách (J. Sálus). Informace od I. Najman byly doplněny I. Törökovou o setkání předsedů v Olomouci. Poté následovala diskuze, během níž se probíraly praktiky neseriózních prodejců, technologie a jejich nebezpečí, možnost výuky bodového písma a další. Na závěr k nám zavítal dětský pěvecký sbor Sboráček, který svým vystoupením zpříjemnil celé setkání.

 

Nordic Walking

Kromě plaveckého výcviku jsme se společně pustili do chození s holemi pro tzv. Nordic Walking (čti nordik volking). První hodina se odehrála v prostorách naší odbočky, kde jsme obdrželi základní teoretické poznatky, jak uchopit hůlky, jak si nastavit jejich délku, a také, jaký je rozdíl mezi těmito holemi a tzv. trekkingovými holemi. Ve vestibulu u výtahu jsme si pak dali malou rozcvičku na protažení našich těl. Ve druhé lekci jsme se vydali již ven před odbočku, kam právě dopadaly hřejivé sluneční paprsky. Po nezbytné rozcvičce jsme již začali trénovat walkingový krok a k tomu postupně přidali práci paží s hůlkami. Jen chvilička stačila, a už jsme skoro vypadali, jako praví seveřani, kteří k nám tento sport zanesli. 

 

Putovaly písničky

Květen je lásky čas, a proto se písničky, které si pro nás připravily Ivanka s Miluškou, nejednou dotkly tohoto tématu. Paní Kubecová s Ivankou a Miluškou pak mezi jednotlivými písničkami povyprávěly zajímavosti o regionech, ze kterých písně pocházejí, anebo o interpretech, kteří písně zpívali. Ale hlavně, všichni jsme si pěkně zazpívali a někdy i na své mládí zavzpomínali.

 

Pedig

Devatero šikovných rukou se sešlo, aby se společně pustily do pletení košíčků, a přitom si společně užili nejednu hezkou chvilku. A protože hlavní vedoucí Milan měl narozeniny, k čemuž ještě jednou blahopřejeme, nebyla nouze ani o skvělý zákusek a něco dobrého k pití.  Všem se nakonec podařilo dodělat dílo započaté a s dobrým pocitem jsme se rozešli do svých domovů.

 

Konverzace v AJ

Trosečníci v Australské buši poznávají nejedno kouzlo pouště a studenti anglického jazyka si poslechem cizojazyčné knihy své dovednosti tříbí a vylepšují. Vždyť doba dovolených se nezadržitelně blíží a na ní nejednoho cizince každý z nás potkáme. A k tomu závěrečné zkoušky. Inu ještě trochu perný červen, a pak hurá na prázdniny!

 

Plavecký výcvik

Poslední hodina byla opět fyzicky náročná, ale všichni jí zvládli na výbornou, o čemž svědčí finální předávání medailí a diplomů za absolvování plaveckého kurzu.

A na podzim se prý můžeme těšit na další hodiny plavání, tak neváhejte a k nám připlujte!

 

Rekondiční pobyt – Pluhův Žďár

28.5. – Ne – Příjezd do Pluhova Žďáru a společná večeře. Následovalo krátké představení a seznámení s penzionem a také seznámení navzájem, neboť jsme mezi sebou přivítali i dva účastníky, kteří za námi přijeli až ze Šumperské odbočky SONS. Na večer jsme se pak vypravili na krátkou poznávací procházku po okolí.

29.5. Po – dopoledne jsme zahájili zdravotní procházkou po Pluhově Žďáru a okolí, abychom také udělali něco pro své zdraví, neboť pohyb je v našem životě velice důležitý. Procházka vedla kolem zámku a až za vesnici do polí a luk. Odpoledne jsme pak navštívili sklárnu pana Košlera ve vesnici Vícemil nedaleko našeho penzionu. Pan Košler nám popovídal historii o sklářském řemesle a ukázal svojí dílnu. Po praktické ukázce si odvážlivci mohli zkusit vyrobit svojí vinutou perlu. Večer jsme měli společenský, neboť naše nejstarší účastnice paní Miluška Růžičková nedávno oslavila své devadesáté narozeniny a pak Mirek Matoušek své sedmdesáté narozeniny. 

30.5. Út. - po snídani jsme se vydali směrem na jihovýchod do moravských Versailles.  Tedy do Jaroměřic nad Rokytnou. Zde na nás již čekala milá paní průvodkyně, která nám za pomocí výkladu zprostředkovala popis výstavních síní tohoto nádherného zámku. Leccos jsme si mohli také osahat, a když se dorazilo do většího sálu se skvělou akustikou, pustili se někteří účastníci zájezdu do nádherného zpěvu, který se nesl po klenbě tohoto sálu. Poté následovala obědová pauza, a protože nás ubytovatel vybavil  řízkem, sešli jsme se v zámeckých zahradách a při fontáně jsme poobědvali. Čas nám zbyl také na kafíčko a dortík v zámecké kavárně, kde jsou vytvářená tzv. chráněná místa  pro handicapované. Jako druhá část naší prohlídky byla zařazena návštěva kostela. Kostel sv. Markéty je od minulého roku přebarven na okrovou barvu (původně měl červený plášť) a za 110  mil. korun od Evropské unie došlo ke kompletní rekonstrukci. Zde nás uvítala jiná paní průvodkyně a mohli jsme si prohlédnout a osahat unikátní křtitelnici se svěcenou vodou symbolizující zápas dobra se zlem, a také zde muzikální část našeho zájezdu vydala nejeden pěkný ton ze svých hrdel. Pak se část naší skupiny odebrala do vyšších pater kostela, odkud se kromě zpěvu ozval naprosto unikátní zvuk varhan, neboť paní průvodkyně oplývala nejen darem slova ale i varhanickým uměním. A protože její bystrý sluch zachytil, že Ivančin hlas je pro kostel jako stvořený, mohli všichni návštěvníci zaslechnout úžasné Panis Angelikus neboli andělský chléb. Po bezpečné jízdě zpět na ubytování jsme si dali dvě partičky Qarda a poté asi hodinový lítý boj na téma Česko. Tým 1, jehož kapitánování se ujal Vašek. Zvítězil o jeden jediný bod, a proto ani tým číslo 2 neodcházel smutný spát.

31.5.  St - po snídani jsme zahájili soutěžní den - odvážlivci si dali klapky na oči a zkusili projít slalomem železných tyček a najít lavičku, kam Milan připravoval kelímek s vodou. A po jejím vypití, Milan zazvonil na zvonek, který byl umístěn v brance (kdysi jej instaloval pan Beneš se svým bratrem - oba potomci rodiny prezidenta Beneše). Časomíru bedlivě hlídala Jarmilka. Mezitím druhá skupina zkoušela s klapkami na očích rozeznat bankovky a mince, což pro některé vč. mě nebylo nijak jednoduché, po obídku jsme měli volno, tak si někteří dali šlofíka a někteří točené pivečko na baru. Ve 3 hodiny začala soutěž „Chcete být pralinionářem“, celkem soutěžily 3 týmy a nad otázkami se nejedna chytrá hlava zapotila i zasmála. Například při otázce: Který hmyz odlétá do teplých krajin na zimu?“ zazněla úvaha – „Vosa obecná to být nemůže, ta se musí držet ve své obci.“ A což teprve, když Vám číšník nalije „šutr“, to si nejeden pomyslel, že dostane kamenem po hlavě, či že bude muset pít Ferneta, ale on je to obyčejný Tuzemák.

Po večeři nás pan Beneš vzal na nádvoří zámku a zajímavě povyprávěl o stavbě a rekonstrukci celého stavení.

01.06. ČT – po snídani odjezd do Deštné, návštěva provaznického muzea, kde jsme se seznámili s výrobou provázků, příze a látek z konopí, juty či umělohmotných vláken. Toto muzeum přineslo také mnoho hmatných zážitků. Muzeum letectví bylo více o našich průvodcích, kteří předčítali popisky. Na závěr prohlídky byl puštěn 10 minutový dokument, z něhož si každý mohl poskládat obrázek o důležitosti letectví v našich končinách.  Poté jsme měli volno na návštěvu cukrárny či místní restaurace, kde prý vařili výbornou frankfurtskou polévku. Protože odpoledne zbylo dost volného času na hraní, pustili jsme se do odvetného zápasu v soutěži Česko. První tým pod vedení předsedkyně nasadil zpočátku zdrcující tempo. Avšak to trvalo jen do doby, než přišly nečekaně těžké otázky.  Takže nakonec druhý tým pod vedením Růženky Havlů skoro první tým převálcoval. Teprve u posledních otázek se prvně jmenovaný tým začal chytat, avšak otázek se již nedostávalo, a proto o vítězi bylo rozhodnuto.

Po večeři nás čekalo předávání diplomů za orientační závod v chůzi s bílou holí, za soutěž chcete být „Pralinionářem“ či za celkový přístup k rekondici. Pak už jen závěrečné zhodnocení a oheň mohl vzplanout a buřty opečeny. K tomu samozřejmě nechybělo veselé zpívání a švitoření o zážitcích.

02.06. Pá – po snídani došlo k vyrovnání účtu na baru a individuální odjezd do našich domovů.

 

Co nás čeká v červnu?

Putovaly písničky

Zpěv radost přináší, a proto si i v červnu zase trochu zazpíváme a společně pobavíme. Pro nedočkavé - trénink proběhne již na Šumavě o den dříve.

Nordic Walking

Kdo se hýbe a tělo tuží, tomu nejen dobrá fyzička sluší. A proto se i v červnu budeme setkávat na procházkách s hůlkami. Můžete se těšit, že vyrazíme dál, než pár metrů kolem odbočky.

Pedig

Ještě jednou před prázdninami sejdeme se nad košíčky a povíme si nejeden příběh zajímavý. Do košíčků v létě si pak nasbíráme jahody či lesní plody a tyto vitamíny nás dostanou do pohody. Nezapomeňte se včas přihlásit, neboť počet míst je opět omezený.

Neviditelná výstava v Praze

V 9:38 zahouká expresní vlak do Prahy a o hodinu později již půjdeme na tramvaj č. 9, která nás přenese do časů dávných i nedávných. Naše první zastávka bude před Národním divadlem, kde nachází se slavná kavárna Slavia. Ano, jedná se o kavárnu, kde sedávali B. Smetana, A. Dvořák, J. Kvapil, Voskovec i Werich anebo R. Hrušínský či V. Havel. Zde si dáme kávičku (cca Kč 75 – 95), vodičku (cca Kč 35,-) či zákusek (cca Kč 100,-) a povíme zábavnou formou něco o kavárně, divadlu i našich velikánech. Pak opět nasedneme na tramvaj č. 9 vrátíme se do Vodičkovi ulice, kde se na hodinku ponoříme do úplné tmy v rámci Nevidomé výstavy. A kdo v té tmě najde barmana, může si objednat i nějaký ten nápoj (cca Kč 35 – 55) a zaplatit jej zcela potmě kovovými mincemi. Pro držitele průkazu ZtP/P a jejich průvodce je výstava zdarma – jen ty nápoje si platí každý sám. V odpoledních hodinách pak opět nasedneme na tramvaj č. 9 a ta nás zaveze zpět k hlavnímu nádraží, odkud se domů každý navrátí.

Zdravotní procházka

Bude-li počasí a forma, vydáme se na zajímavou procházku, která nebude nijak dlouhá, avšak přeci přinese nejeden zajímavý zážitek. Bližší informace, až podle počasí.

 

Informace ze Sociálně-právní poradny 6/2023

 

V této době vyhlašuje vláda svůj konsolidační balíček. Předesílám ale, že o všech důležitých změnách napíšeme, až bude jisté, že začnou opravdu platit. Tedy nejen že je schválí celá vláda, ale že ty, kde to zákon vyžaduje, projdou v obou komorách parlamentu, podepíše je prezident a v opačném případě bude přehlasováno jeho veto. Samozřejmě také nesmí být úspěšně napadeny u Ústavního soudu, což je aktuálně otázkou u omezení červnové mimořádné valorizace důchodů. Zatím si alespoň můžeme říci, co především je a co není „příjem rozhodný pro přiznání dávky“.

Co se považuje za příjem žadatele o dávku a společně posuzované osoby?

 

Započítávají se zejména tyto příjmy:

 

  • z pracovního poměru a z dohod konaných mimo pracovní poměr (DPP a DPČ) s výjimkou příjmů nezaopatřeného dítěte
  • ze samostatné výdělečné činnosti s výjimkou příjmů nezaopatřeného dítěte za červenec a srpen
  • z nájmu
  • dávky nemocenského, důchodového a úrazového pojištění
  • podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci
  • rodičovský příspěvek
  • přídavek na dítě
  • výživné přijaté od plátce, který není společně posuzovanou sobou
  • náhradní výživné pro nezaopatřené dítě podle zákona o náhradním výživném
  • příspěvek na živobytí
  • mzdové nároky vyplacené úřadem práce podle zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele
  • dávky pěstounské péče
  • další opakující se nebo pravidelné příjmy a příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku

 

Nezapočítávají se zejména tyto příjmy:

 

  • příspěvek na péči
  • příspěvek na mobilitu
  • příspěvek na zvláštní pomůcku
  • příjem z prodeje nemovité věci

 

Jde-li o výdělečnou činnost, jsou rozhodné čisté příjmy, tedy příjmy po zdanění a odvodech na zdravotní a sociální pojištění a u OSVČ navíc i po odečtení režijních výdajů. Má-li však OSVČ, konající činnost v rozhodném období jako hlavní, nízký příjem nebo je-li dokonce ve ztrátě, považuje se za její minimální měsíční započitatelný příjem částka rovnající se 50 % měsíční průměrné mzdy v národním hospodářství.

 

V pochybnostech je třeba vždy nahlédnout do § 7 zákona č. 110/2006 Sb. o životním a existenčním minimu, a pokud jde o dávky státní sociální podpory, do § 5 zákona č.117/1995 Sb. v úplném znění.

 

Při soudním výkonu rozhodnutí respektive v exekučním řízení jsou podle § 317 občanského soudního řádu nepostižitelné zejména:

 

  • příspěvek na péči
  • příspěvek na zvláštní pomůcku
  • příspěvek na mobilitu
  • příspěvek na bydlení
  • výživné pro nezaopatřené dítě
  • náhradní výživné pro nezaopatřené dítě
  • dávky pomoci v hmotné nouzi (mimořádná okamžitá pomoc, doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí)
  • zaopatřovací příspěvek (dávka pěstounské péče)
  • daňový bonus

 

V řízení o výživném není vyloučeno, aby soud zhodnotil příspěvek na péči jako příjem povinného, který je pečující osobou. Záleží na úvaze soudce a na konkrétních okolnostech věci. Naopak u osoby pobírající příspěvek na péči se příspěvek na péči za příjem zásadně nepovažuje. 

Z výše uvedeného plyne závěr, že rozhodné jsou hlavně příjmy z výdělečné činnosti a příjmy, které výdělek nahrazují.

 

                                       Za Sociálně-právní poradnu Václava Baudišová

 

Níže jsem do našeho časopisu vložila zajímavý článek. Na úvod toho článku bych chtěla jen připomenout důležitost Braillova písma. Braillovo písmo má velmi pozitivní vliv na komunikaci lidí a jejich praktický život, jelikož poskytuje kontakt jednak s gramatikou a pravopisem, ale také rozvíjí slovní zásobu, díky níž mají možnost písemné komunikace s ostatními lidmi. V praktickém životě je pak Braillovo písmo pro lidi velkým pomocníkem při označování různých věcí,  práci či studiu a prostorové orientaci. Proto kdo by jste si chtěl písmo procvičit či případně naučit neváhejte a přijďte mezi nás na akci zvanou „Procvičování (čtení a psaní) bodového písma,“ která probíhá u nás na odbočce. Zkusíte si přečíst léky, vyluštit zapeklité hádanky, přečíst si základní text a i vtipy či zábavné texty.

 

Britský módní časopis Vogue vydal historicky první číslo v Braillově písmu

Britský Vogue se na sociálních sítích chlubí prvním vydáním v Braillově písmu. Květnové číslo módního časopisu si tak budou moct přečíst i nevidomí či slabozrací. Šéfredaktor Edward Enninful ukázal jeho podobu prostřednictvím sociálních sítí. Fyzickou podobu doplní nahraný zvukový popis. Enninful prohlásil, že je potěšen ohlasem, který první vydání v Braillově písmu pro nevidomé a slabozraké obdrželo. Květnové číslo je tak dostupné ve fyzické podobě i s nahraným zvukovým popisem. „Vogue i módní a vydavatelský průmysl mají před sebou ještě hodně práce, ale to, že dnes přicházejí tato první čísla v Braillově písmu, mě velmi těší,“ uvedl Enninful. Květnové vydání představuje „přední talentované osobnosti se zdravotním postižením“ včetně Sinéad Burke, irské spisovatelky, která má achondroplazii (forma trpasličího vzrůstu). Obsah prostřednictvím rozhovorů nebo osobních esejů představuje devatenáct osob se zdravotním postižením ze světa módy, sportu a kultury.

zdroj: https://refresher.cz/136617-Britsky-modni-casopis-Vogue-vydal-historicky-prvni-cislo-v-Braillove-pismu

 

 

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

ČERVEN - ČERVENEC

Datum

Akce

Čas

ne.

28.5.

- 2.6.

Květen –

Červen

Rekondiční pobyt – Pluhův Žďár

 

 

po.

5.

červen

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

7.

červen

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

pá.

9.

červen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.-út.

12.-13.

červen

Turistický pobyt - Šumava

 

 

st.

14.

červen

Putovaly písničky

13:00

hod.

čt.

15.

červen

Nordig walking

14:00

hod.

po.

19.

červen

Nordig walking

8:00

hod.

st.

21.

červen

Pedig

13:00

hod.

čt.

22.

červen

Neviditelná výstava – Praha

8:00 -17:00

hod.

st.

28.

červen

Zdravotní procházka

9:00

hod.

st.

12.

červenec

Výlet na zámek Brandlín u Tučap

(odpolední výlet linkovým autobusem)

Bude upřesněno

 

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.