Informátor 6/2022

Publikováno 06.06.2022 11:37 Odbočka Tábor


Naši oslavenci v měsíci červnu

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

Kaczorová Helena   Matoušková Alena          

Kott Ilja                    Müllerová Jaroslava

Koubková Eva         Novotná Pavla

Mareš Alois                                                         

ROZHOVOR NA ZAMYŠLENÍ

"Babi, jak se vyrovnáváš s bolestí?"

„Svýma rukama, zlato. Pokud to udělám svou myslí místo úlevy od bolesti, bude to ještě těžší.“

"S tvýma rukama babičko?"

"Ano, naše ruce jsou anténami naší duše." Pokud je přesunete; jejich pletením, vařením, malováním, hraním nebo zapouštěním do země vysíláte pečovatelská znamení do nejhlubší části Vás a Vaše duše se rozzáří, protože tomu věnujete pozornost. Pak už nebudou známky bolesti nutné.“

"Ruce jsou opravdu tak důležité?"

"Ano, moje dcero." Mysli na miminka: začínají poznávat svět dotekem svých rukou. Když se podíváte na ruce starých lidí, řeknou vám o svém životě víc než jakákoli část těla. Vše, co se dělá ručně, se prý dělá srdcem. Protože je to opravdu takhle: ruce a srdce jsou propojené. Maséři dobře vědí: když se někoho dotknou rukama, vytvoří hluboké spojení. Právě z tohoto spojení pochází uzdravení. Myslete na milence: když se dotknou rukou, milují se vznešenějším způsobem.“

"Moje ruce babičko... jak dlouho jsem je takhle nepoužila"

"Pohni s nimi, má lásko." Začni s nimi tvořit a vše se v tobě začne hýbat. Bolest pomine. A místo toho to, co s nimi uděláš, se stane tím nejkrásnějším mistrovským dílem a už to nebude bolet. Protože jsi dokázala proměnit její podstatu."

                                                               Zdroj internet: Elena Bernabeová

 

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS 05/2022

Zavedení jízdného pro držitele ZTP a ZTP/P v rámci PID

Mnozí z Vás již jistě zaznamenali, že Pražská integrovaná doprava zavedla od 1. dubna 2022 jízdné pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, držitelé těchto průkazů již tedy v rámci PID necestují zdarma jak tomu až do 1. dubna letošního roku bylo. Cestující, kteří jsou držiteli těchto průkazů, cestují se 75% slevou, v případě průkazu ZTP/P cestuje průvodce zdarma. Na území hlavního města Prahy i nadále držitelé průkazů ZTP a ZTP/P cestují zcela zdarma. 

Zvýšení důchodů

Na základě nařízení vlády č. 35/2022 Sb., o druhém zvýšení důchodů v roce 2022, dojde od 1. června 2022 ke zvýšení procentní výměry důchodů o 8,2 %. Zvýšení se bude týkat všech důchodů přiznaných před 1. červnem 2022, ale i důchodů přiznaných v období od 1. června 2022 do 31. prosince 2022.

Jestliže tedy někdo aktuálně pobírá důchod ve výši 14 000 Kč, od června mu bude náležet o 1 148 Kč více, tedy 15 148 Kč.

                                                         Nicole Fryčová a Václava Baudišová

Zpráva z táborské knihovny

Milí čtenáři,

naše knihovna dlouhodobě spolupracuje s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé E. F. Macana (KTN). Jejím posláním je zpřístupňovat nevidomým a těžce zrakově postiženým občanům informace umělecké hodnoty, a to prostřednictvím Braillova slepeckého písma, zvukových záznamů, reliéfní grafiky a digitálních textů.

Naší knihovny se týkají zvukové knihy ve formátu mp3. Jejich počet nedávno překročil 1600 ks. V katalogu Koha je naleznete zvlášť pod vyhledávacím okénkem v menu jako třetí položku Audioknihy pro osoby s postižením. Po rozkliknutí se objeví celý seznam zvukových knih, který lze řadit dle relevance (obr. pod článkem).

Co je nutné pro přístup:

Je nutné se zaregistrovat v Městské knihovně Tábor na základě platného občanského průkazu a podpisu přihlášky. Registraci je možné po dohodě s knihovnou uskutečnit vzdálenou formou.
Službu můžete využívat prostřednictvím zplnomocnění. Písemně pověříte osobu, která bude v knihovně vykonávat úkony spojené s vaším čtenářským kontem.
Klíčovým dokumentem pro využívání služby je potvrzení očního lékaře. Půjčování zvukových knih je zdarma.

Zvukové knihy se nachází ve třetím patře, což znamená bariéru, kterou lze vyřešit objednávkovou služboudonáškovou službou, telefonicky (778 412 980, 381 200 587), e-mailem knihovna@mkta.cz nebo domluvou v půjčovně dospělého oddělení, kde si na místě prostřednictvím katalogu nebo s pomocí knihovnice vyberete a požadavek bude ihned odbaven u centrálního pultu.
V rámci této služby rovněž na vyžádání tiskneme kompletní seznamy mluveného slova. Ty obsahují kromě zvukových knih i audioknihy ve formátech CD audio přístupných všem čtenářům knihovny.
Možností je stažení samotných knih na externí disk, který si přinesete.
Pokud nevlastníte žádný přístroj, který by vám audioknihy v mp3 formátu přehrál, můžete si takový zapůjčit v knihovně. Jedná se o přehrávač MP3: Sencor SPT 400.

Jak fungují opalovací krémy?

Blíží se léto a teplé počasí. Opalovací krémy možná použijete, proto článek, který je líčí.

Pokud například vyrazíte do Indie, nikdy tam neuvidíte člověka, který by záměrně ležel na slunci a opaloval se. Naopak, v jižních zemích dělají všichni lidé zajímající se o módu a trendy všechno pro to, aby zůstali co možná nejsvětlejší. Boomem na asijském trhu jsou bělicí krémy. V této zemi je snědá barva naopak módní, ale vždy tomu tak nebylo.

Ještě v minulém století byla ceněna „ušlechtilá bledost“, protože jen chudí museli dřít na slunci. Bledost byla synonymem bohatství a vyšší společnost se chránila slunečníky, dlouhými oděvy, klobouky a stínem plážových košů.

Rozdíl mezi tmavou a světlou kůží spočívá v odlišné koncentraci přirozeného pigmentu melaninu. Čím vyšší je jeho podíl v kůži, tím tmavší je pleť. Tvorbu melaninu stimulují UVB paprsky. Proto se na slunci opálíme. Melanin ve skutečnosti představuje účinnou ochranu proti škodlivému UV záření.

Při dlouhodobém slunění je však třeba se ještě namazat. Prostředky na ochranu proti slunečnímu záření lze rozdělit zhruba do dvou skupin na chemické a fyzikální UV filtry. Chemické ochranné prostředky proniknou do pokožky a snaží se, podobně jako melanin, na základě fotochemické reakce přeměnit sluneční záření na teplo dřív, než by mohlo napáchat škody. Nedávné studie však ukazují, že některé z nich pro nás mohou být z dlouhodobého hlediska škodlivé. Dráždí pokožku a u některých lidí způsobují alergické reakce.

V případě druhé skupiny fyzikálních filtrů je kůže pokryta bělavým ochranným filmem z drobných částic oxidu titaničitého. Leží blízko sebe a působí jako malá zrcátka odrážející UV záření. Tyto moderní krémy účinkují pouze na povrchu, což je ze zdravotního hlediska dobré, ale je třeba se mazat častěji a jsou také dražší. Poznáte je podle bělavého lesku na kůži, který je způsoben částicemi oxidu titaničitého.

A oxid titaničitý? Ten možná znáte ze školy. Je to krycí běloba!

V podstatě se malujeme na bílo, abychom nakonec byli hnědí J

(Ranga Yogeshwar: Nějaké další otázky, proč se hvězdy třpytí a jiné hádanky každodenního života)

 

Nemoc štítné žlázy lékaři většinou zachytí z krve

Pro správnou diagnózu a léčbu je třeba dobrá komunikace mezi lékařem a pacientem a na to upozorňují čeští endokrinologové u příležitosti Týdne štítné žlázy, který letos připadl na 25.–31. května. Suchá kůže, hrubší hlas, zácpa, zimomřivost, slabost svalů, únava – i takové potíže mohou značit, že má člověk nemocnou štítnou žlázu. Neobvyklé či příliš obecné problémy však lidé často přisuzují úplně něčemu jinému než právě poruše fungování tohoto orgánu. Na to, že se štítnou žlázou nemusí být vše v pořádku, se tak obvykle přijde při vyšetření krve v laboratoři. Buď v rámci preventivní prohlídky u praktika, nebo u jiných specialistů. Desítky tisíc lidí o nemoci neví vůbec. Dřívější jasné znaky, jako je například struma, lidově „vole“, kvůli jodování jedlé soli už prakticky vymizely.  „Často vídáme situace, kdy má pacient laboratorně už poměrně pokročilou poruchu štítné žlázy, a přesto si nestěžuje na žádné obtíže a naopak. To je celkem typické – příznaky tohoto onemocnění jsou málo specifické. Při vyšetření pacienta tak musí lékař stále způsob rozhovoru usměrňovat, aby získal co nejpřesnější, a hlavně relevantní informace,“ říká doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., z III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Se štítnou žlázou se v Česku léčí přes 620 000 lidí, další desítky tisíc svoji diagnózu dosud neznají. „Mezi nejobvyklejší příznaky snížené funkce štítné žlázy (hypotyreózy) patří únava a nevýkonnost, což lidé logicky přisuzují úplně jiným věcem, stejně jako pocení, bušení srdce nebo průjmy, typické pro hypertyreózu – zvýšenou funkci štítné žlázy,“ vysvětluje předseda České endokrinologické společnosti prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., MBA s tím, že když se nastaví správně léčba, zejména u hypotyreózy příznaky vymizí do 8-12 týdnů od začátku léčby. „Dříve se netestovalo tak jako nyní a vyhodnocení odběrů trvalo celé týdny. Nemoc se tak určovala z klinických příznaků. Když například přišel člověk s „tváří oteklého eskymáka“ bylo jasné, že trpí hypotyreózou. Pacient oblečený s prvky červené barvy, netrpělivě se dožadující vyšetření, často zase mimoděk signalizoval příznaky zvýšené funkce štítné žlázy,“ vzpomíná předseda Sdružení ambulantních endokrinologů MUDr. Richard Stejskal. Když už se pacient do péče endokrinologa dostane, je důležité, aby si porozuměli. „Snažíme se vše vysvětlit jednoduše a respektovat také zvyky pacienta tak, aby nám to společně fungovalo. Užívání léků je pro řadu pacientů oříšek. Ne vždy se berou každý den a pacienti bývají velmi kreativní – léky si různě půlí nebo je zapomenou, a pak se to snaží „dohnat“ před návštěvou u nás,“ říká endokrinolog, doc. MUDr. Filip Gabalec, Ph.D., ze IV. interní hematologické kliniky FN a LF UK v Hradci Králové.

Z krevních testů při kontrole lékař zjistí, zda je hladina hormonů v pořádku či nikoliv a pak pátrá po příčině. 

„Často je na vině nesprávné užívání léků, takže je třeba dát si na čas a vše důkladně pacientovi vysvětlit,“ potvrzuje MUDr. Stejskal.

Podle doc. Jiskry jsou ordinace endokrinologů dlouhodobě přetížené a na podrobné poučení pacientů je tak bohužel málo prostoru. 

 Markéta Pudilová

 

Česká pošta a přístupnost poboček

V Metodickém centru odstraňování bariér SONS usilujeme o celkovou přístupnost pošt: počínaje dohledáním a nalezením konkrétní pošty (pomocí vodicích linií, majáčků), až po úpravy interiérů a dostupnost cílové odbavovací přepážky (s případným přednostním odbavením), a to při nemožnosti využít obvyklé dotykové vyvolávací systémy. Pro úplnost něco z nedávné historie. Z iniciativy Metodického centra odstraňování bariér SONS ČR bylo již před více než 10ti lety cca 400 pošt na území ČR dodatečně vybaveno dálkově aktivovanými akustickými orientačními majáčky a v případě potřeby i vodicími prvky = stavební úpravou v interiéru haly, neboť stavební úprava tvoří navedení k určené přepážce s přednostním odbavením zrakově znevýhodněných klientů (tedy držitelů průkazů ZTP/P z titulu zrakové vady).

Ze strany Metodického centra spolupráce pokračuje. Mimo jiné v polovině dubna 2022 proběhlo školení všech vedoucích pracovníků pošt v Praze 5. Prezentace a diskuze úspěšně proběhly a upozornily na téma, jak by měla být dořešena přístupnost poboček v souladu s požadavky stavebního zákona a jeho prováděcí vyhlášky č. 398/2009 Sb., ale také samozřejmě jak nejlépe poskytovat ze strany zaměstnanců pošt služby klientům se zrakovým omezením. Na závěr přikládáme informaci o aktuální přístupnosti poboček, z c celkového počtu 3213 pošt (včetně malých poboček) je v současné době v provozu 266 pošt opatřených akustickým majáčkem.

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY BĚHEM DUBNA

ZDRAVOTNÍ  PROCHÁZKA

dne 12.5. jsme uskutečnili další zdravotní procházku tentokrát byl plán cesty - Klokoty - studánka u Dobré vody - vítězná lipová alej - Holečkovy sady

Byl májový slunný vlahý větrný den a naše skupinka vyrazila do Klokot. Sešli jsme se na zastávce a pokračovali ke Klokotskému klášteru. Pověděli jsme něco z historie původního Hrádku, i proč se nazývají právě Klokoty. Procházeli jsme klášterním ambitem, kde na nás čekaly už pár stovek let staré kaple zasvěcené světcům, které jsou i patrony. Jeden kilometr odsud se nachází studánka u Dobré vody s kaplí a výjevem Madony Klokotské. Křížovou cestou jsme směrovali podél lipové aleje, která zvítězila v soutěži o nejlepší alej roku a do Holečkových sadů na staré město. Uživatelé byli rádi, že s námi vyrazili, i když nás čekaly překážky za občasného potkání kmenů stromů na cestě.  Přírodou za magickými stromy se vydáme zase příště. 

Další zajímavou procházku, kterou plánujeme, bude procházka po stopách táborského rodáka Oskara Nedbala. Nechali jsme se inspirovat přednáškou paní Ludmily Peřinové, kterou jsme navštívili v táborské knihovně 18.5., a která se nám velice líbila. Rozhodli jsme se, že bychom naše město mohli ještě více poznat a bylo by zajímavé podívat se při zdravotních procházkách i trochu do historie, která je všude kolem nás a my si mnohdy ani neuvědomujeme, co zajímavého se na některých místech odehrálo. 

ZAJÍMAVÁ NÁŠTĚVA V TÁBOŘE

V úterý 17.5. se zástupci táborské odbočky mohli setkat s účastníky rekondičního pobytu Chrudimské odbočky, a i s předsedou panem Janem Pakošem a paní Marií Prouzovou. Účastníci trávili týdenní rekondiční pobyt přímo v Táboře v hotelu Placát. My jsme si pro ně připravili program, který zahrnoval procházku Klokoty - vítězná lipová alej - Holečkovy sady. V Klokotech jsme společně absolvovali prohlídku s panem farářem a po té jsme se vydali společně lipovou álejí, o které jsme jim pověděli zajímavé věci. Společně jsme pak došli na náměstí Mikuláše z Husi, kde jsme se podívali do Rajského dvora bývalého kláštera na zajímavou fontánu. Potom jsme se přesunuli do restaurace Beseda, kde jsme měli společný oběd a po kávě jsme se vypravili na prohlídku Husitského muzea. Prohlídka Husitského muzea nás velice nadchla. Paní průvodkyně Kateřina Nimrichtová se zhostila svého úkolu velice krásně. Prohlídka byla pro nevidomé a slabozraké úžasná. A i my vidící jsme si jí užili a poutavou formou zopakovali historii a dozvěděli něco nového. Prohlídka je koncipována na prožitek. Účastníci měli možnost vyzkoušet si drátěnou košili (její váha překvapila), mohli se posadit na trůn, vzít si do ruky středověké zbraně, vlézt si do středověkého vozu. Také si osahat repliku kalichu, dělových koulí, různých plastik. Také nám paní průvodkyně zazpívala. Pracovníci Husitského muzea mají velkou snahu o zlepšení přístupnosti památky, což velice oceňujeme a těšíme se na to. Pan prezident Luboš Zajíc také zavítal do Tábora s Terézií Kochovou z Asociace rodičů a přátel nevidomých a slabozrakých dětí. Díky navázané spolupráci by v budoucnu mělo muzeum nabídnout atraktivní expozici i zrakově postiženým návštěvníkům.

Plavecký kurz

Dne 27.5. jsme absolvovali poslední hodinu plaveckého kurzu, který jsme navštěvovali již od 4. března. Účastníci poctivě plavali a trénovali. Odměnou jim byl nejenom diplom a medaile, kterou dostali a kterou si zasloužili, ale i překonání sami sebe. Byl u nich vidět též pokrok v uplavaných bazénech, zlepšení techniky a hlavně odhodlání a motivace nebát se a zkusit to a udělat něco pro svojí fyzickou kondici a samozřejmě i pro svojí psychiku. Bazén kromě fyzického výkonu je i skvělá příležitost ke společenskému kontaktu. Každá hodina byla zakončená společnou kávou, popovídáním a sdílením svých zážitků. Chtěla bych jim velice poděkovat za ochotu a za odhodlání se kterým do kurzu vstoupili. Kurz byl poprvé a byl pod vedením plavčíků, kteří byli velice milí a podle spokojenosti účastníků i hezky kurz vedli. Pro úspěch plánujeme na podzim druhé kolo. Proto, kdo budete mít zájem, hlaste se v kanceláři.

 Kondiční cvičení s Pavlí – radost z pohybu

V úterý 31. 5. se u nás na odbočce konala první lekce poznávacího cvičení – radost z pohybu. Vybírala jsem cviky, které se mohou zdát jednoduché, ale opak je pravdou. Posilují jednotlivé svalové segmenty, protahují a vedou k celkové harmonii organismu. Nenásilná forma skupinového cvičení, tak se příště připojte J J J

VÝLET DO PRAHY

Po covidové době, kdy byla nouze o možnosti cestování a zúčastňování se různých společenských akcí, jsme se rozhodli využít krásného počasí a během května, čevna a prázdnin naplánovat několik společných výletů. Jedním z nich byl i výlet do Prahy.  Našim cílem byl Petřín, kde jsme si pověděli něco o Petřínské rozhledně, historii lanové dráhy na Petřín a o Petřínských sadech. Na kopec jsme vyjeli lanovkou a pomalou procházkou došli k rozhledně, kde jsme výtahem vyjeli na rozhlednu. Poté jsme šli pozvolněji procházkou k Strahovskému klášteru, kde nám člen Vokálu se dvěma členkami sboru Nocturno, zazpívali v Bazilice Nanebevzetí panny Marie. Po té jsme šli kolem Loretánského náměstí, kde jsme si poslechli Loretu. Podívali jsme se i ke škole Jaroslava Ježka, kde nám uživatel, který zde studoval, pověděl o tom, co se zde učil a i ukázal místa, kam chodili. Pak jsme přešli k Pražskému hradu, a po té jsme se vypravili Nerudovou ulicí na Malostranské náměstí. Cestou jsme si ještě popovídali o Nerudovi a ukázali jeho rodný dům. Z náměstí jsme odjeli na Karlovo náměstí, kde jsme šli na oběd a pak se vydali pěšky na Václavské náměstí a na hlavní nádraží. Výlet se povedl, a i když byl pro některé fyzicky náročnější, rádi pojedou zase.

Termíny plánovaných akcí!

ČERVEN

st.

1.

červen

Nácvik sebetestování (Měření) + beseda Euroklíč a seniorské obálky s paní Michaelou Spálenkovou

9:00

hod.

čt.

2.

červen

Celodenní výlet – Želivský klášter

8:15

hod.

pá.

3.

červen

Konverzace v AJ

10:00

hod.

po.

6.

červen

Jednání OR

 13:30

hod.

út.

  7.

červen

Trénování paměti

 10:00

hod.

  st.

  8.

červen

Nácvik bodového písma

10:00

hod.

  pá.

 10.

červen

Soutěž Braillovo písmo

9:30

hod.

  st.

 15.

červen

Přednáška MUDr. Abdová

13:00

hod.

út.

 21.

červen

Pedig

12:00

hod.

st.

 22.

červen

Pedig

13:00

hod.

čt.

 23.

červen

Zdravotní procházka – po stopách Oskara Nedbala

9:00

hod.

pá.

 24.

červen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

 29.

červen

Beseda Euroklíč a seniorské obálky s paní Michaelou Spálenkovou

9:30

hod.

čt.

 30.

červen

Muzikoterapie

9:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí.

Také Vás prosíme, abyste  dodržovali časy jednotlivých akcí.

Děkujeme!