Informátor 4/2023

Publikováno 06.04.2023 08:00 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 4/2023

 Vážení členové,

děvčata vajíčka malují, chlapci pomlázky pletou, maminky mazance hlídají a děti se pod nohy pletou. Sněženky kvetou na stráni, přichází jara volání. Vše nejlepší k Velikonocům přejeme Vám všem, užijte si svátky v klidu a buďte šťastní jen.                                 

                                                                                        Hanka a Jirka

 

Vážení členové,

dovolte mi malou vzpomínku.

Abych sebe sama poznal, k tomu Ti, Pane, stačí zapustit do mě kotvu bolesti. Zatáhneš za lano a já se probudím.

(Saint – Exupéry)

Máme přesně nastavený čas odchodu z tohoto světa, ani o vteřinu navíc. Vlak, který nabírá na nástupišti pasažéry, a někteří vystupují, přijel pro duše, které už v tomto životě nespatříme. Vážený pan Josef Poucha (dlouholetý člen SONS Tábor) a vážený pan Milan Pešák (bývalý prezident SONS), opustili své drahé. Věnujme jim tichou vzpomínku.

Organizační věci na odbočce

Rekondiční pobyt

Vážení členové, máme poslední místa na rekondiční pobyt. Pokud znáte ještě někoho, kdo sice není členem, ale měl by chuť s námi jet, tak se co nejdříve ozvěte. Děkujeme za Vaši spolupráci. Ti z Vás, kteří již zaplatili zálohu, prosíme o doplacení zbývajících peněz do konce dubna. Celková cena je 5500,- Kč (záloha 3000,- + 2500,- doplatek).

Nordic walking:

Připravili jsme si pro Vás novou aktivitu. Od května začínáme chodit s hůlkami, tzv. Nordic Walking. Níže jsem Vám popsala, o jakou aktivitu se jedná. Ti z Vás, kteří by měli zájem, prosím, přihlaste  se opět v kanceláři. První poznávací termín s lektorkou bude 15. května od 8:30 hodin v parku U Popraviště. Hůlky máme v kanceláři k zapůjčení. Nemusíte se bát, zvolili jsme jednoduchou a fyzicky nenáročnou první hodinu.

Nordic Walking je pro zrakově postižené zajímavá aktivita, která je naučí i chůzi ve vzpřímené pozici, kterou často díky svému postižení nemají. Neboť používání bílé hole jim znemožňuje hůlky používat. Při této aktivitě se naučí chodit občas ve vzpřímené poloze za pomoci průvodce či rodinného příslušníka a občas tak procvičit své svaly.

Vzpřímená pozice s rozsáhlým pohybem paží vede k uvolnění opakovaného přepínání tkáně a má vliv na formování svalového korzetu. Ten pak naše tělo stabilizuje při provádění běžných denních činností. Díky rozsáhlému pohybu paží zlepšujeme stabilizační funkce od páteře směrem k povrchovým svalovým řetězcům. Odlehčí se tlak na meziobratlové ploténky, zlepšuje se tak jejich výživa a regenerace. Docílíme normalizace napětí vazů kloubních pouzder obratlů, jejichž zvýšené napětí bývá nejčastější příčinou bolestí zad. Při chůzi bez hůlek tohoto efektu nedosáhneme.

Při Nordic Walking navíc výrazně stoupá spotřeba energie. Tepová frekvence se přitom nachází v oblasti, ve které se cítíme po dlouhý čas dobře. Takže můžeme velmi efektivně trénovat a současně společně konverzovat. Dobrá zpráva je, že chůzi s hůlkami si mohou oblíbit i lidé s nadváhou a kloubními problémy. Díky zapojení paží výrazně odlehčíte nosným kloubům dolních končetin.

Turistický výlet na Šumavu

Slunce nám již ukazuje svojí tvář a tak jsme se rozhodli více vyrážet ven. V červnu jsme naplánovali dvoudenní turistický výlet na Šumavu. Protože je to první akce tohoto druhu, oslovili jsme ty členy, kteří pravidelně dochází a o kterých jsme si mysleli, že by výlet fyzicky zvládli. Na Šumavu pojedeme vlakem a pak nás čekají zajímavé výšlapy. Pokud se akce povede a byl by o ní zájem, uskutečnili bychom jí třeba na podzim znovu. Jako cíl jsme zvolili Stožec. Pokud by někoho akce zaujala a chtěl by příště jet s námi, opět je potřeba se přihlásit u nás v kanceláři.

Co nás čeká v dubnu?

Měření – nácvik sebetestování

Aprílové počasí nás možná občas překvapí. Ale protože již víme, jak zdravě žít, tak nás naměřené hodnoty cukru a cholesterolu nijak nezarmoutí. Naopak v úsilí na cestě ke zdraví nás podpoří.

Hudba v dubnu a květnu

Harmonie – pěvecký smíšený sbor z Plané nad Lužnicí, kde zpívá i několik členů SONS, oslaví Velikonoční pondělí 10. dubna v 17:00 hodin svým vystoupením v kostele Svatého Václava v Plané n. Lužnicí.

Lions club – jeden z našich nejvýznamnějších sponzorů si nás dovoluje pozvat do Divadla Oscara Nedbala dne 14. dubna v 19:30 hodin na koncert Orchestru Hradní stráže. Výtěžek z této akce poputuje mimo jiné také na naši organizaci.

SOBĚSLAVSKÉ sbory – v neděli 23. dubna 2023 od 19:30 hodin v Kulturním Domě města Soběslav společně vystoupí Melodico (sbor soběslavského gymnázia), Novita a Chrámový sbor. Program bude obohacen o spoluúčast Plánského salónního komorního orchestru.

SONS a Nokturno – pěvecký smíšený sbor ze Sezimova Ústí a naše odbočka uspořádají pro naši organizaci charitativní koncert. Veškerý výtěžek půjde na činnost naší odbočky SONS Tábor. Vystoupení se koná dne 27. dubna v 18:30 hodin v kostele „Narození Panny Marie“ na náměstí Mikuláše z Husi. Jako host vystoupí také naše členka Ivana Töröková. Přijďte nás prosím podpořit.

Jarní festival sborového zpěvu – ve dnech 19. - 20. května se uskuteční dvoudenní festival sborového zpěvu (16. ročník).

Dne 19. května v 19:00 hodin v kině Spektrum vystoupí dětské sbory    Sněženka  - Orlová; Carmina bona  -  Zlín. Smíšené sbory – Milevsko; Concerto -  Ústí nad Labem; Nokturno a Nokturneto - Sezimovo Ústí.

Dne 20. května v Táboře v Kostele církve československé husitské od 10:00 hodin vystoupí: Carmina bona; Concerto a Nokturno s Nokturnetem s novým, pozměněným programem.

Putovaly písničky

Velikonoce se blíží a již tradiční akce „Putovaly písničky“ přichází s lidovými písněmi, které nás pohladí na duši a k tomu i pobaví. A možná přijde i překvapení, ale to je jen pro ty, kteří přijdou. Na všechny se těší Ivanka a Miluška.

Trénink paměti

Trénujeme často a pilně, a proto si pamatujeme neomylně. Paláce paměti nejsou totiž jenom pro děti, i když hravě vypadají a dospělému k smíchu se býti zdají. Ale abych nezapomněl, i v dubnu procvičíme nejednu paměťovou buňku.

Adaptech – představení kompenzačních pomůcek

Po Sagittě a Spektře zavítají k nám z firmy Adaptech, aby také oni představili své produkty a seznámili nás s nejnovějšími novinkami ve světě kompenzačních pomůcek pro nás nevidící či hůře vidící.

Pedig

Kdo prsty hbité má, ten ať neváhá a mezi nás zavítá. Pod vedením Jardy a Milana se pletení košíčků naučíte a navíc v bezvadném kolektivu i pobavíte. Ale pozor – počet míst je omezený, a proto hlaste se jen ti, kdo máte zájem seriózní, aby nezůstaly židle prázdné, když za dveřmi čekají další ruce chtivé.

Plavecký výcvik

Plavání naše svaly procvičí a klouby od bolesti ušetří. Fyzičku si i v dubnu postupně budeme zlepšovat, abychom v létě mohli kanál La Manche přeplavat. A i když nejspíš kanál nepřeplaveme, minimálně každý pátek velkou dávku štěstí nabereme. Je totiž známo, že fyzická aktivita endorfiny do krevního řečiště vyplavuje a pocit štěstí se tak navozuje.

Konverzace v anglickém jazyce

Mluvíme spolu anglicky a sledujeme příběh australský. Nevěříte? Tak mezi nás přijďte. K tomu dobrou písničku uslyšíte a něco nového se zas dozvíte.

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Beseda s žáky Táborského soukromého gymnázia

Již po druhé jsme v tomto roce navštívili základní školu v Táboře, kde jsme společně s členkami SONS Tábor uspořádali besedu na téma zrakového postižení. Tentokrát jsme navštívili Základní školu při Táborském soukromém gymnáziu. Podle ohlasu dětí i našich členů si myslím, že se beseda povedla a splnila účel akce. Níže jsem si dovolila zveřejnit článek paní Lenky Hlavicové, který je takovou zpětnou vazbou z proběhlé akce. Nám se ve škole líbilo, a pokud bude zájem, rádi přijdeme příští rok zase. 

Zveřejněný článek:

Beseda s nevidomými a slabozrakými spoluobčany od centra SONS. Tuto besedu zajistily vychovatelky ve školní družině.

Opravdový zážitek jsme zažili na besedě s nevidomými. Dokázali nám, že žít plnohodnotný život se dá i s takovým handicapem jako je ztráta zraku.

Každý si jistě minimálně jednou za celý život představil, jaké by to bylo, kdyby se ráno probudil a nic by neviděl. Někteří lidé si to občas představují, že by radši nic neviděli a neslyšeli. Myslí to ti lidé opravdu vážně?

Co když se to opravdu stane ...

Stačí jeden okamžik a může se vám změnit celý život.

Zkuste si představit, že se ocitnete v situaci nevidomého na ulici, kde jste nikdy nebyli. Je okolo vás spousta lidí, ale nikdo vám nepomůže. Všichni vás jen přehlíží. V té chvíli máte štěstí, pokud se objeví jeden jediný člověk, který se vás "nebojí" a pomůže vám. Proto jsem velice ráda, že se v naší škole beseda uskutečnila.

Myslím, že jsem žákům v naší škole osvětlila otázku života nevidomých.

Jsme velice rádi, že si žáci mohli se zavázanýma očima podat ruku s nevidomým, projít se se slepeckou hůlkou, psát Braillovým písmem. Žáci také poznali, jak nevidomí rozlišují barvy, poznávají mince za pomocí různých pomůcek. Nejvíce je zaujal mluvící telefon, indikátor hladiny nalévané tekutiny a zvětšovací skla pro slabozraké. Bylo skvělé pozorovat žáky, jak se vypořádávají s naprostou bezradností.

Myslím, že po této zkušenosti mohou žáci lépe pochopit nevidomé, kteří marně hledají cestu za světlem. Určitě bychom tuto besedu doporučili i na jiné školy. Zkuste se vžít do role nevidomých, zkuste s nimi třeba jen promluvit, dotknout se jich. To vše jim tato beseda umožnila.

Měření alias nácvik sebetestování

Pravidelné měření proběhlo opět první středu v měsíci. Naše členka Maruška Heřmánková ve spolupráci s Ivetou Najman,  měla jako vždy všechno krásně přichystané a byla připravená ukázat Vám, jak se nechat změřit a poradit Vám co a jak dělat. Po měření jsme se pak pustili do debaty, o zdravém životním stylu. Téma je různé. V dnešní době je spousta lákadel, která nás odradí od zdravého životního stylu. Ať už se jedná o fastfoody, gauč s nepřetržitým přísunem pořadů v televizi nebo i sedavou práci, které se mnozí z nás nevyhnou. Vždy však máme možnost v našem životě aspoň něco malého změnit. Existuje nepřeberné množství možností, jak udělat něco pro své zdraví a není to ani tak složité, jak se zdá. Nebojte se začít pomalu, a čím dříve začnete, tím dříve se dostaví výsledky vašeho snažení. Zdravá strava je základ, pohyb je též důležitý, spánek je pro nás nástrojem regenerace a nesmíme zapomenout na pitný režim a vyhnutí se stresu.

Putovaly písničky

Již po druhé jsme se setkali nad lidovými písněmi z Moravy, Slovenska a z Čech. Ivanka s Miluškou předehrály a předzpívaly melodii, vidící přečetli texty a mohli jsme se do toho společně pustit. Abychom však nezpívali pouze jednohlasně, pokusili jsme se dvakrát zazpívat písničku na způsob kánonu, což bylo odměněno chvilkou poezie ze strany dětí. Děti hezky zarecitovaly klasiku v podobě Polednice od Erbena a vtipný příběh o Karkulce, čímž už tak výbornou náladu ještě vylepšily. S úsměvem na tváři a s písní na rtech jsme se pak rozešli do svých domovů, kde si mnozí možná pobrukují nejednu známou melodii dodnes.

Muzikoterapie

Další krásné odpoledne jsme strávili s paní Adélou, která nás opět přenesla do světa plných zvuků. Při hodině jsme se setkali s nejrůznějšími hudebními nástroji. Některé jsme již znali, jiné pro nás byli nové, ale jako vždy to byl pro nás moc hezký zážitek.  

Návštěva ve Waldorfské škole v Ratibořských horách

V lednu jsme navštívili Waldorfskou základní školu. Náš přichystaný program se dětem velice líbil a na oplátku pro nás, nám také ukázaly své činnosti. Děti nám předvedly ranní rituály, které na škole probíhají a ty s paní učitelkou každé ráno absolvují. Po té nás čekala společná hodina hudební výchovy. Jejich paní učitelku již známe z muzikoterapie, kterou u nás vede, tak písně a hudba nám nebyla cizí a aktivně jsme se zapojily. Po té následovala hodina keramiky, kdy jsme společně s dětmi tvořily na velikonoční jarmark. Při té příležitosti jsme dětem pověděli o Axmanově technice modelování pro nevidomé a ukázaly výrobky, které jsou touto technikou vyráběné. Akce byla pro všechny zúčastněné velice příjemná a přínosná. Již se těšíme na další společnou akci, která by měla být na velbloudí farmu. Tak se máme na co těšit.

Čtení bodového písma

Čtení nám začalo humorně a tajemně. Tentokráte jsme si rozdali papírky v Braillově písmu, které nám předepsala Emilka. Naším úkolem bylo si text přečíst a rozluštit hádanku. Např. „Vyjmenujte 3 dny v týdnu za sebou, ale vynechejte pondělí, středu a pátek.“.  A protože se naše hlavičky opravdu zapotily, dali jsme si pauzu, během níž nám Emilka přečetla známý i neznámý příběh o kávě v českých zemích. Pak už nám na stole přistály krabičky s léky a my jsme se pustili do latinských názvů jednotlivých medikamentů. A na závěr samozřejmě nechyběla káva.

Čtenářské odpoledne

Protože nám zbylo trochu času po akci „Čtení bodového písma“, uvařili jsme si kávu a popovídali si o knihách a audio pořadech, které nás zajímají. A proto i my se můžeme podělit o tyto tipy. Naši členové čtou například „Já jsem hlad“ od autorky Petra Dvořáková, „Sára“ a „Mucholapka“ od Dominika Dána, „Pán hor“ od Hany Marie Körnerové. Mezi radiovými pořady bylo zmíněno např. „Zdravíčko“ – pořad o zdraví, kde se každý týden můžeme dozvědět něco prospěšného pro své zdraví.

Učíme se na PC

Protože jsme z technických důvodů museli zrušit plánované středeční čtenářské odpoledne, sešli jsme se v užším kroužku nad počítači. Protože, i když má každý svůj počítač vybaven jiným odečítačem obrazovky, některé postupy jsou stejné všude a vždy. Například ve Wordu zkopírovat nebo přesunout text z jednoho místa na druhé. Anebo z flash disku či počítače zkopírovat, přesunout nebo označit a vymazat jakýkoliv soubor nebo složku. A tak pro ty, co se zúčastnili, posílám pozdrav ahoj, ahoj, čau, čau, a pro ty, kteří se nezúčastnili, mám jen doporučení, přijďte a pochopíte, a možná se i něco nového naučíte.

Plavecký výcvik

Zima se s námi pomalu loučí a my jsme trochu zlenivěli, a proto převlékli jsme se do plavek, a pod vedením instruktorů Jirky a Lenky jsme opět začali protahovat naše svaly a zvyšovat si fyzičku ve vodách táborského bazénu. Každý jdeme svým tempem, co nám naše síly stačí a zdraví dovolí. Jenom tak, aby nás to bavilo a k našemu zdraví přispělo. A samozřejmě na závěr v místním bufetu doplnili ztracené tekutiny i vitamíny.

Autorské čtení Ludmily Peřinové

Chvilka poezie při hře na lyru, i tak by se dal nazvat čtvrteční večer Mořská odysea v táborské knihovně. Paní L. Peřinová četla úryvky z vlastního díla, ve kterém své niterní pocity vyjádřila, a nám tak kouzlo mnohých moří přiblížila. Nechyběly její básně, ani hudební doprovod od E. Kozinské, která recitaci podbarvovala hrou na lyru. My jsme se tak mohli ponořit do svých pocitů a nechat čas plynout bez všeho shonu a stresu obyčejných dnů. Nevšední zážitek a nejedna zajímavost ze světa k nám ten večer po moři připlula.

Festival „Jeden svět“

Hanka, Emilka a Jiří byli pozváni na promítání filmu v rámci festivalu „Jeden svět“, aby následně okomentovali problémy nevidomých v České republice a v Táboře. Po filmu zůstalo na diskusi sice jenom 30 minut, ale i tak jsme se všichni snažili upozornit na nejpalčivější problémy našich členů. Zodpovědět otázky týkající se života nevidomých a alespoň stručně zmínit činnost organizace SONS včetně praktické ukázky vybraných kompenzačních pomůcek.  Širší veřejnost se tak měla možnost o nás dozvědět více, včetně toho, jak nám mohou pomáhat.

Trénink paměti

Sešli jsme se a zase trénovali svoji paměť. Kromě nové paměťové techniky, jsme si dali hudební kvíz (ukázky hudby z filmů) a pak jsme si zasoutěžili na téma, co vtipného je řidičům zakázáno v Thajsku či Kalifornii, nebo proč jezdíme vpravo, a zda je to výhodné. Kdo se naučil nové telefonní číslo pomocí příběhu, ten se podělil. Tak např.: Týden (7) co týden (7) pracuje Hanka od pondělí do pátku (5). Jejími klienty jsou lidé, co nic nevidí (0), ani když si brýle nasadí (8). Oni by i u očaře propadli (5). Pracuje pro ně celý rok (12) na židli (4) v SONSU, kde aktivity vymýšlí – 775 085 124. Takže číslo máme v hlavě a můžeme si dát cvičně jedno třeba anglické slovíčko – uhasit oheň (put out). A začínáme si představovat, vizualizovat, fantazírovat a asociovat – např. Putin sedí v autě, kterým přejede přes oheň a tím jej uhasí. Jen co opakování bylo za námi, vrhly jsme se na další techniky. Třebas, jak si zapamatovat několik slov, která na sebe nijak nenavazují? Použijte své tělo, jako paměťoví chrám. Tak například:

6 slov – koberec, Chorvatsko, ježek, slunečnice, ponorka, sekačka na trávu. A k tomu příběh: Je mi zima, kolem palce u nohy si obalím „koberec“, kolena mi vržou, a proto si je pojedu vyhřát do „Chorvatska“ na slunnou  pláž. Zadkem si sedám na kamínkovou pláž, která píchá jako „ježčí“ bodliny. Jak si tak spokojeně ležím na pláži, z pupíku mi vyrůstá „slunečnice“, co otáčí se za sluncem. „Ponorka“, když se zmenší, vypadá jako doutník, který strkám do úst a zapaluji ji. No z toho lenošení na pláži mi vyrostly vlasy, které vypadají, jako trsy trávy, a na to pomůže jedině zahradní „sekačka“.

Řeknete si možná, že 6 slov je málo. Inu, je libo zapamatovat si 10 slov? Proč ne – i tohle naše paměťová skupinka zvládla:

10 slov: nudle, čárka, jahoda, balón, stůl, propiska, prstýnek, brýle, šátek, řízek.

Mám dlouhé prsty u nohou „nudle“ a rovnou holeň „čárka“. Kolena mám ale otlačená od sběru „jahod“, proto se raději posadím na zadek „balón“ a lokty se opřu o „stůl“ v prstech na pravé ruce držím „propiska“ a na levém prstě mám “prstýnek“. Abych si odpočinula, zavřu oči „brýle“ a zahřeju si krk „šátek“ a nechám si v puse vybavit chuť „řízku“.

Nákupní dopoledne

V pořadí již druhé nákupní dopoledne bylo pro nás velice přínosné. Tentokrát jsme si zvolili obchodní zónu u hřbitova. První zastávkou byl obchod s domácími potřebami, kde jsme zakoupili nové příbory. Po té jsme se vydali do elektra, kde jsme si vyzkoušeli mini klávesnici, kterou bychom mohli připojit k telefonu. Také jsme zavítali do obchodu s botami, s oblečením a kancelářským zbožím. Všichni zúčastnění, měli již předem naplánované věci, které potřebují. Dopoledne jsme završili prohlídkou a i ochutnávkou místního KFC.

„V léčbě glaukomu dosahujeme výrazných úspěchů,“ říká odborník

Glaukom neboli zelený zákal je, na rozdíl od šedého zákalu, nevratné oční onemocnění a neléčený může končit ztrátou zraku. Světový týden glaukomu, který tento rok připadá na 12. až 18. března, je zde proto, aby upozornil na důležitost včasného rozpoznání onemocnění a pokrok, který v tomto oboru nastal.

Glaukom je onemocnění, při kterém dochází k postupnému odumírání vláken zrakového nervu a následně poškození zorného pole. Glaukom nebolí a vyšší nitrooční tlak vnímá jen část pacientů. Nitrooční tlak je jednou z hlavních příčin vzniku glaukomu.

V pozdějších stadiích zeleného zákalu lidé začnou ztrácet periferní vidění (vidění na stranách zorného pole), centrální vidění bývá dlouhou dobu bez postižení, a proto se na glaukom dá přijít relativně pozdě. K vyšetřování zorného pole slouží přístroj zvaný perimetr. Výpadky v zorném poli jsou nevratné a lékaři se zaměřují pouze na zpomalení postupu této zákeřné choroby. 

Nezavírejte před glaukomem oči

Postupné zhoršování zraku u zeleného zákalu (glaukomu) je tudíž velmi nebezpečné, protože ho nemusíme vůbec zaznamenat a diagnostikován bývá nejčastěji při preventivní oční prohlídce.

Základem úspěšné léčby glaukomu je jeho včasné odhalení, poškozený oční nerv není možné znovu obnovit. Proto odborníci doporučují pravidelně navštěvovat očního lékaře, po 40. roce věku i častěji. Frekvence přitom závisí na aktuálním zdravotním stavu i rodinné zátěži.

 „Pro prevenci glaukomu jsou důležité doplňky stravy obsahující různé podpůrné látky a antioxidanty,“ vysvětluje MUDr. Martin Fučík, primář oční kliniky Lexum v Praze.

Cíl léčby je jeden

Účel všech léčebných postupů, tedy jak konzervativní léčby ve formě kapek, tak laserových a chirurgických zákroků, je jeden – snížení nitroočního tlaku, který je rizikovým faktorem pro vznik a postup zeleného zákalu, a tedy i zpomalení poškození jemných struktur očního nervu. Dosažení tzv. cílového tlaku je hlavní snahou glaukomových specialistů 

„V léčbě glaukomu jsme na tom poměrně dobře a vybírat můžeme hned z několika metod. O tom, který postup použijeme, rozhodujeme na základě podrobného vyšetření. Svou roli v rozhodování o způsobu léčby hraje řada dalších faktorů, jako jsou věk, přidružené oční choroby, předchozí léčba a celkový zdravotní stav,“ říká MUDr. Fučík.

Glaukomem život nekončí

Zatímco dříve představovala diagnóza glaukomu blížící se ztrátu zraku, moderní léčba pomáhá účinně zpomalit postup jeho zhoršování. Lékaři mají k dispozici konzervativní a chirurgickou léčbu. 

„Odborníci byli při léčbě glaukomu nejprve odkázáni pouze na konzervativní léčbu ve formě kapek a na chirurgické zákroky. V 70. letech minulého století byly do praxe očního lékařství zavedeny lasery. Od jejich zavedení došlo k velkému pokroku a použití laserů je pro pacienty nyní bezpečnější a šetrnější. K dispozici máme přitom hned několik způsobů laserových zákroků (laserová iridotomie, laserová cyklofotokoagulace a selektivní laserová trabekuloplastika), které pomáhají různými mechanismy snižovat nitrooční tlak. Jejich výhodou je možnost snížit u pacientů medikamentózní zátěž, opakovat zákrok i to, že nejsou překážkou pro následné chirurgické operace,“ vysvětluje MUDr. Fučík.

Pokrok nastal nejen v léčbě, ale i v diagnostice glaukomu, kdy odborníkům pomáhá tzv. optická koherenční tomografie umožňující detailní vyšetření vrstev sítnice.

                                                                                       Kateřina Kučerová

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

DUBEN a KVĚTEN

Datum

Akce

Čas

po.

3.

duben

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

5.

 duben

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

st.

5.

duben

Putovaly písničky

13:00

hod.

st.

12.

duben

Trénování paměti

9:30

hod.

pá.

14.

duben

Koncert Lions club – divadlo Oskara Nedbala

19:00

hod.

pá.

14.

duben

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

14.

duben

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

17.

duben

Čtení a psaní bodového písma

13:00

hod.

út.

18.

duben

Adaptech – představení kompenzačních pomůcek

13:00

hod.

čt.

20.

duben

Nácvik počítačových dovedností

10:00

hod.

pá.

21.

duben

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

21.

duben

Plavecký výcvik

12:15

hod.

st.

26.

duben

Pedig

13:00

hod.

čt.

27.

duben

Koncert Nocturno

18:30

hod.

pá.

28.

duben

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

28.

duben

Plavecký výcvik

12:15

hod.

út.

2.

květen

Oblastní rada

10:00

hod.

st.

3.

květen

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

st.

3.

květen

Přednáška p. Halousek   Vesmír - knihovna Tábor

18:15

hod.

pá.

5.

květen

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

5.

květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

út.

9.

květen

Letem světem – Rakousko

13:30

hod.

čt.

11.

květen

Oblastní shromáždění

13:00

hod.

pá.

12.

květen

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

12.

květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

po.

15.

květen

nordic walking

9:30

hod.

st.

17.

květen

Putovaly písničky

13:00

hod.

pá.

19.

květen

Konverzace v angličtině

9:00

hod.

pá.

19.

květen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

st.

24.

květen

Pedig

13:00

hod.

pá.

26.

květen

Konverzace v angličtině

9:00

hod

pá.

26.

květen

Plavecký výcvik

12:15

Hod.

 

 

28. 5. – 2. 6.

Rekondiční pobyt – Pluhův Žďár

 

 

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.