Informátor 3/2023

Publikováno 06.03.2023 11:58 Odbočka Tábor


INFORMÁTOR

č. 3/ 2023

 

Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaného spolku

Oblastní odbočky Tábor

 

Vydává:

SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

Tel.: 775 085 124, 775 857 996

E-mail: tabor-odbocka@sons.cz

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů odbočky SONS Tábor a jejich příznivců.

 

Je neprodejný!

 

vyhotoveno 27.2.2023

Kontakty

Oblastní odbočka SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

 

Vedoucí pracoviště, sociální pracovnice:

Mgr. Hana Pospíchalová

Tel.: 775 085 124

E-mail: pospichalova@sons.cz

 

Pracovník v soc. službách:

Ing. Jiří Sálus

Tel.: 775 857 996     

E-mail: salus@sons.cz

 

E-mail odbočky:

tabor-odbocka@sons.cz

 

Úřední hodiny poradny

Pondělí: 8:00-12:00;12:30-16:30

Úterý:    8:00 – 14:00

Středa:  8:00 – 14:00

 

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

Oblastní rada odbočky

SONS Tábor

 

Předsedkyně: I. Najman

Hospodářka:     J. Čechová

Členové OO:      M. Heřmánková

J. Chomout

H. Pospíchalová

Oblastní kontrolní komise

Předsedkyně:    E. Kumherová   

Členové KK:      J. Sálus

                             J. Müllerová

 

Úřední hodiny

Pondělí: 13:00 – 16:00

 

E-mail:

tabor-odbocka@sons.cz

 

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

 

Naši oslavenci v měsíci březnu

 

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

Gavlaszová Pavlína 

Havlová Růžena

Heřmanová Pavla

Kolaříková Dagmar

Vlková Jitka

Vlková Zdeňka

Organizační věci na odbočce

Členské příspěvky

Vážení členové, prosíme Ty z Vás, kteří ještě nezaplatili členské příspěvky, je potřeba tak učinit nejpozději do konce března. Můžete buďto osobně u nás v kanceláři,  nebo zaslat na účet organizace:  0701721329/0800. Do poznámky uveďte své jméno. Těm z Vás, kteří již zaplatili, děkujeme.

Rekondiční pobyt

Vážení členové, jak jsme informovali v minulém čísle i tento rok nás čeká již tradiční rekondiční pobyt. Pokud máte o pobyt zájem, prosíme, abyste se nahlásili u nás v kanceláři. Pobyt se plní, ale ještě máme volná místa. Tak neváhejte. Níže ještě jednou předáváme informace o pobytu. Místo jsme vybrali v penzionu u zámku, který se jmenuje Pluhův Žďár a nachází se nedaleko Jindřichova Hradce. Termín pobytu je od 28. května do 2. června. Pobyt začíná nedělní večeří a končí páteční snídaní. Během pobytu bychom společně navštívili barokní zámek Jaroměřice nad Rokytnou, kterému se také říká moravská Versailles. Dále bychom navštívili letecké a provaznické muzeum v Deštné a kdo by měl zájem, tak i aquapark v Jindřichově Hradci. Ubytování je převážně ve dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. Stravování je v režimu plná penze s tím, že na výlety by byly  svačinové balíčky. Cena pobytu bude cca 5.500 Kč. Jelikož počet míst je omezený, již se můžete hlásit v kanceláři a též budeme vybírat zálohu, která činí 3.000 Kč. Zálohu je potřeba zaplatit nejpozději do konce března a zbytek částky pak do konce dubna.

Pozvánka na zajímavou akci

Ve spolupráci s městskou knihovnou v Táboře pořádáme dvě zajímavé akce. Jedna z nich je: Autorské čtení ze sbírky Mořská Odyssea s hudebním podkresem vynikající lyristky Evy Kozinské. Akce se koná ve čtvrtek 23. března 2023 v 18:15 v městské knihovně v Táboře. Vstupné je zdarma. Druhá akce nás čeká v dubnu. A jaká? To se nechte překvapit. Všichni jste srdečně zváni!

Festival jeden svět v Táboře

Mezinárodní festival o lidských právech – „Jeden svět“ určitě znáte. V Táboře se uskuteční již po devatenácté. I letos bude mít zajímavá témata. Bohužel nedokážeme zatím říci, zda budou nějaké filmy zpřístupněné pro nevidomé. Ale pro ostatní, kteří by téma nevidomých zajímalo, tak 24.3. 2023 v Klubu Bejvák na Sojčáku (Světlogorská 2768/10, Tábor) proběhne promítání dánského filmu  - Co ještě uvidím. Po filmu bude následovat debata se členy organizace SONS Tábor. Koho by téma zajímalo, níže uvádím, o čem snímek bude.

Když šestiletý Silas přestává na školním dvoře poznávat své kamarády, Christině je jasné, že její syn přichází o zrak. Stejně jako ona v jeho věku. Dokáže být synovi oporou, potýká-li se sama s traumaty, která jí život s postižením přináší? Šikana ve škole a časté pocity osamělosti. S obojím se Christina musela vyrovnávat už jako dítě. I malého Silase dědičná nemoc obírá o kontakt s okolím rychleji, než Christina očekávala, a tak se rozhodne podniknout se synem cestu na Island a dopřát mu pohled na dech beroucí scenerie, dokud je čas. Učí ho, že se ve světě může orientovat i sluchem a hmatem, syn je jí zase oporou při cestách rušným městem. Každodenní starosti spojené se zrakovým postižením se Christině daří rozpouštět ve vášni k tanci. Snímek zachycuje mimořádný vztah matky a syna, kteří se nebojí pouštět do nových věcí a svým způsobem života vyvracejí obecné představy o životě slabozrakých a nevidomých lidí.

Příspěvek od našich členů

Milí čtenáři,

dnes Vám píši o člověku, jehož jméno se dozvíte až na konci článku, ale někteří z Vás budou vědět již při čtení. Tento člověk se vždy dokázal poprat se svým osudem, i když to nebylo leckdy lehké. Již od mládí se pere se svým hendikepem jako lev, život se s ním zkrátka nemazlil.

Je to vzácný člověk, rád se učí novým moderním technologiím a rád si rozšiřuje nové obzory. Má mnoho zkušeností, a proto nikdy neodmítne pomoc ostatním a vždy dobře poradí. Hodně se věnuje čtení a psaní bodového písma, černotiskových knih a poslechu mluveného slova na CD nosičích. Je mi vrbou, kdykoliv se na ni obrátím, vždycky mi poradí a vede můj život správným směrem, myslím, že se mohu považovat za kamarádku. Je členem OKK a myslím, že je velkým přínosem pro naši odbočku a pro nás všechny. Je nám všem rádcem, pomocníkem a kamarádem. Někteří z vás poznali, o koho se jedná a pro vás ostatní, kteří ještě nevíte, její jméno je EMILKA KUMHEROVÁ naše sluníčko,  které vždy ráda vidím. Díky za vše Iveta.

Co nás čeká v březnu?

Měření – nácvik sebetestování

Únorový půst je úspěšně za námi. A nyní už zbývá vzít do rukou měřící přístroje a podívat se na blahodárné výsledky našeho snažení. A Vy, co jste žádný půst nedrželi, ale naopak se střídmé stravě a pití věnovali, jistě nebudete zklamaní naměřenými hodnotami. Kromě toho si pro Vás Hanka připravuje zajímavé povídání o zdraví, které Vás možná na březnovou očistu těla i duše naladí.

Putovaly písničky

Již podruhé se sejdeme a společně si zazpíváme nejednu pěknou písničku. Však vzpomeňte, jak veselo v únoru bylo, když dvojhlasem se pělo. A k tomu dobrá káva s kokosovou laskominou… Ivanka s Miluškou nás opět naladí do úžasné pohody a k tomu leccos nového ještě naučí.

 

Putovaly písničky - nám cestují po celé zemi a zabloudily i na Slovensko.

Zveme Vás na toto odpoledne, kde si společně zazpíváme, ale také popovídáme o nadcházejících Velikonocích. Plánujeme zařadit více času pro učení slov pro nevidomé a písničky takové, které se budou dobře učit a budeme je rádi zpívat. A možná k nám přijde překvapení v podobě tvorby některých našich členů. Jsme skutečně rády, že zpíváte s námi - zpěv je dar, který obohacuje naši duši!

                                                     Přeji spokojené dny Ivana Töröková

 

Nácvik bodového písma

Čteme časopisy, čteme popisky na lécích, čteme vše, co v bodovém písmu můžeme, a přitom se zas něco nového dozvíme.

Nákupní dopoledne

Společně opět vyrazíme za nákupy a nejednu novou věc si možná pořídíme. Navštívíme další krámky a obchody, kde nás, i když nevidíme, rádi obslouží. A na závěr zas do příjemného podniku zavítáme a o všem možném si popovídáme.

Čtenářský klub

Pojďme si popovídat o tom, co kdo přečetl, a pojďme si dát vzájemně tipy na četbu. Nemusí to být jen kniha. Třebas odebíráte zajímavý časopis, nebo si ráno u snídaně vezmete noviny v elektronické podobě a v nich si vyhledáte svého oblíbeného sloupkaře. A protože čteme také ušima, dejte vědět, jaký pořad v rádiu sledujete. Jiří si pro Vás opět připraví nějaký zajímavý audio kvíz a k tomu dodá informace o čtenářském klubu v aplikaci MS Teams.

Bazén - plavání

Vzpomínáte, jak nás odborní instruktoři učili správnému plaveckému stylu? Ti, co se vody trochu báli, se nakonec také rozplavali. A proto jsme si pro Vás připravili 10 dalších lekcí. Ale nebojte se, není to jen fyzická dřina, ale také velká psina. A po uvolnění těla jsme si ještě doplnili ztracené minerály a vitamíny v plaveckém bufetu a ujistili se, že plavání nás prostě baví a navíc je to dobré pro naše zdraví.

Pedig

Pletení košíčků se nám vrátilo a pod vedením Milana a Jardy se vyvedlo. Zájem je však obrovský, a proto se nezapomínejte včas přihlásit!

Trénink paměti

Bez paměti to prostě nepůjde. A proč si zapamatování některých událostí či věcí neusnadnit. Přijďte a novým paměťovým technikám se společně zase naučíme. A k tomu si nějakou tu veselou hru zahrajeme.

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Přednáška – Finanční gramotnost

V pondělí k nám zavítala dvojice – mluvčí exekutorské komory a exekutor ze Strakonic, aby nás seznámili s nástrahami finančního světa. Dozvěděli jsme se obecně známé skutečnosti (nepůjčovat si na dovolenou, číst smlouvy pečlivě, případně je dát přečíst právníkovi, mít finanční rezervu atd.), ale i méně známé skutečnosti – existence seznamu dlužníků, seznamu lidí v insolvenci či možnost si osobu prověřit, zda nemá exekuční řízení. Tyto informace lze nalézt na serveru justice.cz, některé informace lze za poplatek získat i na poště u tzv. check pointu, anebo přímo u exekutorské komory. Ke zvážení bylo nadhozeno zřízení datové schránky. Datová schránka má výhodu, že s Vámi může jakýkoliv úřad komunikovat elektronicky. Je to rychlé, elektronické a nikdo Vám důležitý dopis nesebere ze schránky. Navíc právě v těchto týdnech rozesílají úřady doporučené dopisy s možností zřídit si datovou schránku. Dále se diskutovalo o příčinách vzniku dluhů, etice exekutorů a také mediálnímu zkreslení informací, týkající se exekucí. Více než o přednášku se jednalo o diskusi, kdy jsme každý měli možnost se zeptat na cokoliv, a vždy jsme obdrželi erudovanou odpověď.

 

Trénink paměti

Počátkem února jsme se sešli u tréninku paměti a paměťových technik. Ukázali jsme si, jak se učit slovíčka. Například anglické „dismiss“ znamená „propustit“. A k tomu příběh:

„Dis a miss, to zní podobně jako dyslektické missky. A tyhle dyslektické missky pracovaly v továrně. Jenže továrnu koupil čínský podnikatel a šéf musel všechny dyslektické missky propustit.“

A nebo jak se naučit hlavní město Malajsie, což je Kuala Lumpur. Tak třebas takhle: „Malá Asie má hodně Koal a lumpů.“

Možná namítnete, že žádný z příběhů se nezakládá na pravdě? Jenže to je přeci fuk, hlavně, když slovíčko nebo hlavní město v hlavě zůstane.

Poté jsme se vrhnuli na čísla a jejich vizualizace. Věřte tomu nebo ne, všichni, kteří přišli, neměli problém si zapamatovat 8 náhodných číslic, za které si vymysleli nejeden vtipný příběh. Zde uvádím 2 z nich.

Příběh 1:

Šátek leží na židli (14), v neděli se dívám do daleka (78) na ženská prsa a mužův šourek (33), ještě chvíli se dívám, ale už nic nevidím (80) – celé výše zmíněné číslo je tedy 14.783.380.

Příběh 2:

Vítězný rybník (10) byl plný labutí (2), který hlídala svatá trojice (3) sedící na židli po celý týden (47) – číslo 102.347 představuje počet obyvatel okresu Tábor.

Možná Vás napadne: „Dokázal/a bych to také – naučit se řadu číslic? Přijďte a uvidíte, uslyšíte a při zábavném kvízu se pobavíte.

 

SPEKTRA – představení kompenzačních pomůcek

Pan Hrdinka ze SPEKTRY přivezl na ukázku plné auto kompenzačních pomůcek. Měli jsme proto možnost vyzkoušet si a osahat optické lupy, digitální lupy, čtečky, mobilní telefon BlindShell nebo braillský řádek. V diskusi jsme probrali způsoby žádosti o kompenzační pomůcky, jaké se mohou objevit zádrhele a překážky. Dále, kdo by nás mohl s některými pomůckami naučit správně zacházet. Zejména na braillské řádky není jednoduché najít odborníky. A v neposlední řadě jsme se dotkli také tématu spojeného s odečítači na mobilních telefonech a vzájemně jsme si sdělili vlastní zkušenosti s některými pomůckami.

Letem světem - Francie

Francouzské šansony se linuly z reproduktorů, dobré víno z Bretaňských vinic se podávalo a o Francii se diskutovalo. Tak to bylo úterý ve znamení svobody, rovnosti a bratrství. A když dozněla píseň Marseillesa, jako symbol francouzské revoluce, zavzpomínali jsme trochu na četbu francouzských velikánů, jako např. A. Dumas, J. Verne nebo F. Villon, podiskutovali nad Pablem Picassem a jeho kubismem, či se vrátili k nesmrtelnému filmovému umění v podobě L. Funese nebo J. Bel Monda. Chuťové pohárky nám jen přetékaly, když jsme slyšeli, jaká skvělá kuchyně pochází ze země galského kohouta. Prošli jsme se pod Eiffelovou věží a vlastníma rukama obdivovali její půlmetrovou repliku ze sirek od Josefa Pospíchala. Pak za zády se sochou Svobody nastoupili jsme do jedné z lodí, brouzdající se po Seině mezi jedinečnými památkami Paříže. Z Vítězného oblouku jsme shlédli na slavný boulevard Champs Elysee a zavítali do proslulého sídla francouzských králů – do Louvru (dnes nejnavštěvovanější muzeum světa). Nikomu to neříkejte, ale zdá se, že jeden nejmenovaný člen SONS má možná originál Mony Lisy u sebe doma v obýváku. Co ale rozhodně doma nenajde, je unikátní basilika Sacre-Coeur vypínající se nad uměleckou čtvrtí Montmartre.  A na závěr jsme se přenesli do kabaretu Moulin Rouge, kde se tančí kankán a kde slavní umělci, jako Edith Piaf či Frank Synatra vystupovali. A kam se vydáme příště? Nechte se překvapit.

 

Konverzace v AJ

Je sice březen, ale čas dovolených se blíží a studenty nejedno zapeklité slovíčko tíží. Knihu z australské buše čteme zdárně a bojíme se o děti, které věru nemají to snadné.  Vždyť jejich letadlo ocitlo se v plamenech a letiště, kam měly dorazit, leží 2500 km vzdálené. Jak to s nimi dopadne? Kdo ví. Jen ten, kdo anglicky hovoří, ten už brzy na otázku odpoví.

Putovaly písničky

V únoru jsme opět zahájili, Vámi velmi oblíbenou akci, Putovaly písničky, jež mnozí z Vás znáte. Paní Iva Töröková a paní Miluška Kroužková se nám velice věnovaly. Jejich krásný program nás pohladil po duši a měli jsme si možnost s nimi zazpívat krásné lidové písně, či jen tak poslechnout hru na housle v podání Ivy a hru na kytaru v podání Milušky a k tomu krásný zpěv. Akce měla velký úspěch a již se těšíme na další.

Muzikoterapie

Pravidelný kurz muzikoterapie jsme opět zahájily malou rozcvičkou dýchacích cviků. Na hodině jsme si zkoušely hru na Boomwhackers (různě dlouhé plastové trubky). Každá trubka představuje jiný tón. Také jsme se seznámily s různými dalšími perkusivními nástroji.  Zazpívaly jsme si jednoduché písně a zpěv doplnily hrou na různé hudební nástroje. Laďka nám ráda zahrála i na foukací harmoniku a zavzpomínala na své hodiny hudební výchovy a zpěvu.

Čtení braillova písma

Tentokrát jsme trénovali čtení textu v praxi. Naším tématem byl text na krabičkách léků. Dalo nám to pěkně zabrat, ale společnými silami jsme to zvládli a nakonec se dozvěděli, jaké léky vlastně v ruce držíme. Pak jsme si prohlédli reliéfy korunovačních klenotů a Pražského hradu. A abychom dali našemu hmatu přestávku, nahlédli jsme trochu pod pokličku aromaterapie. Měli jsme možnost přivonět si k některým druhům vonných olejů a popovídat si o nich.

Ochutnávka kávy

 Po obědě v pondělí sešli jsme se u kávy. Hanka a Jiří si připravili celkem 6 vzorků kávy z Evropy, Afriky a Latinské Ameriky. Před každého byl postaven prázdný hrnek se lžičkou a sklenice vody. K tomu jsme obdrželi hodnotící kartičku v bodovém nebo tištěném písmu. Hanka poslala na ukázku zrníčka vybraného vzorku a následně kávu namlela. My jsme pak čichem hodnotili tzv. suché aroma. Hodnotící škála byla od 1 do 5, jako ve škole. Poté se namletý vzorek zalil vodou a my jsme opět čichem hodnotili tzv. mokré aroma. Zde se již objevily zajímavé rozdíly. Káva, která za sucha nádherně voněla, za mokra ztratila svou přitažlivou vůni. Nakonec byla káva uzavřena v tzv. frenchpress překapávači, a asi po 4 minutách jsme mohli ochutnat připravenou kávu. Každý do hrnečku dostal jenom malý vzorek. Za hlasitého srkání (tak je to správně) jsme vnímali rozdílné tóny chutí v ústech a zároveň zvažovali, jaké hodnocení přiřadíme. Emilka si pro nás připravila zajímavý článek o tom, jak se káva dostala do českých zemí. Jiří už pak dodával informace známé i neznámé, o tom, kde a jak se káva pěstuje, jak se připravuje a jaké jsou nejnovější výsledky vědeckých studií na téma káva a zdraví. Na konci nám Hanka nalila kávu dle svého výběru a my jsme měli hádat, o jaký vzorek se jedná. Že to byla Jihlavanka poznali, Alenka, Jana a Jarda. A jak dopadlo naše hodnocení kávy? Nejlépe nám čerstvě namletá voněla káva z Tanzanie (známka 1,6) a nejméně nás nadchla vůně Italské (známka 3,1). Po zalití namleté kávy nám nejvíce zavoněla káva z Dominikánské republiky (známka 2,0) a na posledním místě se opět umístila Italská (známka 3,0). Svou chutí nás nejvíce oslovila káva z Kolumbie (známka 1,4) a chuťově se na poslední příčce překvapivě ocitla káva Italská (známka 3,0). To nejdůležitější však nebyl výsledek hodnotící ankety, ale fakt, že jsme se dobře bavili a zajímavé nápoje k tomu popili. A co budeme ochutnávat příště? Nechte se překvapit.

Pedig

Po dlouhé pauze jsme opět zahájili pletení košíčků z pedigu. A bylo to znát. Prsty bolely a nezvládly toho tolik co dřív. Trénink nám chyběl. Ale i když se proto spíš více odpočívalo a povídalo, byla to pěkná akce. Dozvěděli jsme se i zajímavé informace, dokonce i to, že jedna naše členka se narodila na zámku. Zavzpomínali jsme na svoje dětská léta a to všechno při činnosti, se kterou nám pomáhali trpělivě Milan a Jarda Chomoutovi. Moc jim za to oběma děkujeme.

Společné nakupování

Vážení čtenáři, v rámci akcí SONS se 15. února vydala pětičlenná skupinka, ve které jsem byla i já, na nákupy do centra Tábora. Sraz jsme měli v 9.30 hodin na autobusovém nádraží a všichni již věděli, co potřebují koupit. Vyrazili jsme směrem od nádraží do centra. V rámci nákupu jsme postupně navštívili knihkupectví Kanzelsberger, prodejnu mobilních telefonů Noco, zašli jsme i do značkových oděvů. Někteří z nás si koupili v prodejně Rabit něco od kuřete, v prodejně spodního prádla jsme koupili noční košile a také jsme zašli koupit nějaké ovoce, kde jsme se s panem prodavačem i zasmáli. A abychom využili, že jsme v centru, zašli jsme k bankomatu u České spořitelny pro výběr hotovosti, kde jsme si výběr zkusili buď přes sluchátka či mobilní telefon QRkód. Od spořitelny jsme se vydali zpět na nádraží do cukrárny DK, kde jsme završili krásné a úspěšné dopoledne. Tato akce by se neuskutečnila bez naší pomocnice Haničky, která měla s námi velikou trpělivost a za to jí moc děkuji a myslím, že mluvím za všechny zúčastněné. Už se těším na další nákupy.                                                                                Iveta Najman

Beseda na Waldorfské škole

Letos jsme se vypravily na naší první besedu o zrakovém postižení do Waldorfské základní školy Mistra Jana. Beseda se uskutečnila pro děti čtvrté třídy. Jak se žije bez smyslů? To bylo téma pro děti, kterým se nyní zaobírají. Děti se právě zabývaly epochou smysly. A následující týden je čekal i výlet do Prahy, kam se chystaly na Neviditelnou výstavu, čím měly tuto epochu zakončit.  Proto jsme si pro ně připravily besedu o důležitosti zraku a o tom co dělám, když ho nemám či mám velice oslabený.  Zážitek z interaktivní besedy byl pro děti velice zajímavý. Děti  měly spoustu otázek a byly velice zvídavé. Jak to vlastně je, když o zrak člověk přijde. Děti si na úvod besedy připravily pro nás zpívání a také nám společně zahrály písně na flétny, zarecitovaly několik básní a pak plné očekávání na nás upřeně hleděly. Na úvod jsme se dětem představily a pověděly příběh Luise Brailla, pak jsem předala slovo našim dvěma členkám Emě Kumherové a Laďce Svobodové, které jim pověděly svůj příběh se zrakem. Po příbězích dostaly děti kvíz, zda uhádnou, k čemu slouží kartička na podpis a jak se rozeznávají jednotlivé bankovky. Když si to děti vyzkoušely, tak se přesunuly ke stolečku, kde již byla nachystaná Ema a Pichtův psací stroj, Laďka a bodátko s tabulkou a mohlo začít psaní. Děti se velice zajímaly o všechno a samozřejmě si  napsaly i své jméno. Já jsem se přesunula ke stolečku, kde byl připraven džbán s vodou a hladinka. Děti si s klapkami na očích zkoušely nalévat vodu, Laďka jim popovídala o dalších pomůckách, které jsou pro ni důležité a které jí usnadňují život. Děti si také zahrály hry pro nevidomé. Kluky zaujali šachy a tak si je s klapkami zkusili zahrát. Děti měly spoustu dotazů a Ema i Laďka jim trpělivě vysvětlovaly a odpovídaly. Beseda se velice povedla a byla přínosem, jak pro děti, tak i pro samotné nevidomé ženy, které jak samy říkaly, strávily s dětmi krásné smysluplné dopoledne a ještě k tomu s pěkným kulturním zážitkem. Rády zase na některou besedu do školy určitě půjdou. 

 

Informace ze Sociálně-právní poradny 2/2023

 

Od ledna 2023 vzrostla minimální měsíční mzda na 17 300 Kč, tj. na 103,80 Kč za hodinu. Také se zvýšila základní výměra důchodu na 4 040 Kč a procentní výměra o cca 5 %.  Rozšířilo se poskytování slev na telekomunikaci a mírně se zvýšily limity na ceny sociálních služeb.

Rozšíření státní slevy z O2 i na další operátory

Od 1. ledna 2023 budou 4 společnosti (T-Mobile Czech Republic a.s., Vodafone Czech Republic a.s., O2 Czech Republic a.s. a PODA a.s.) na základě rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu povinny poskytovat službu zvláštních cen. Jedná se o cenové zvýhodnění ve výši maximálně 200 Kč za kalendářní měsíc, které lze čerpat na mobilní či pevný internet, mobilní či pevné hlasové služby, případně na balíček obsahující některou z těchto služeb. Cenové zvýhodnění bude možné využít na všechny těmito společnostmi poskytované služby, tarify a balíčky služeb. Nad rámec této povinnosti musí společnost T-Mobile Czech Republic a.s. umožnit využití cenového zvýhodnění i na alespoň jeden tarif prostřednictvím předplacené karty.

Je na výběru oprávněné osoby, u které z uvedených společností zvolí čerpání cenového zvýhodnění a na kterou ze služeb. Každá oprávněná osoba však může čerpat v rámci kalendářního měsíce toto zvýhodnění pouze jednou. O cenové zvýhodnění mohou žádat zdravotně postižené osoby a osoby s nízkými příjmy.  Zdravotně postiženými osobami se rozumí:

  1. a) držitel průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty,
  2. b) držitel průkazu ZTP/P,
  3. c) osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost) nebo, jde-li o nezletilou osobu, spotřebitel, který o ni osobně pečuje, nebo
  4. d) spotřebitel, který vychovává nebo který osobně pečuje o nezletilou osobu, která mu byla svěřena do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu a která je držitelem průkazu podle písmene a) nebo b).

Osobou s nízkými příjmy se rozumí osoba:

  1. a) jejíž započitatelný příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima, jde-li o jednotlivce, nebo
  2. b) která žije v téže domácnosti s dalšími osobami a součet jejího započitatelného příjmu a započitatelných příjmů těchto osob za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima osob žijících v této domácnosti.

POSTUP PRO ZÍSKÁNÍ CENOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ

Osoba, která splňuje výše uvedené podmínky, kontaktuje jednoho poskytovatele ze 4 výše uvedených. Při žádosti o cenové zvýhodnění doloží, že je oprávněnou osobou a jakou službu chce čerpat. Zdravotně postižené osoby předloží poskytovateli příslušné doklady (ZTP, ZTP/P), případně oznámení nebo rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči nebo rozhodnutí příslušného orgánu o svěření dítěte do péče nahrazující péči rodičů (více podrobností viz § 1 odst. 2 nařízení vlády č. 500/2021 Sb.) Osoba s nízkými příjmy předá poskytovateli služby čestné prohlášení. Vzor čestného prohlášení, včetně postupu pro jeho vyplnění s aktuálními částkami životního minima, Úřad zveřejní v příštím týdnu na svých webových stránkách.“

Co to prakticky znamená? Dosud tato povinnost platila jen pro operátora O2,  nyní se rozšiřuje i na operátory Vodafone, T-mobile a Poda. Oprávněným osobám se tak zjednoduší rozhodování o změně operátora. Skutečnost, že operátoři dříve poskytovali nebo stále poskytují slevy dobrovolně, na tom nic nemění, takže je otázkou, zda u nich očekávat snížení nebo zrušení dobrovolných slev. Vše tedy zůstává při starém pro zákazníky operátora O2, který již na jaře 2022 zrušil dobrovolně poskytovanou slevu 210 Kč na pevnou linku a 49 Kč na mobilní volání, a nadále poskytuje pouze tuto tzv. státní slevu 200 Kč měsíčně. Pokud už slevu čerpají, nemusí o ni samozřejmě znovu žádat.

Shrnuto: od ledna 2023 mají při splnění výše uvedených podmínek ze zákona nárok na slevu maximálně 200 Kč měsíčně zákazníci operátorů O2, Vodafone, T-mobile a Poda. Nařízené slevy operátorům kompenzuje stát.

Dotované telefony

ČTÚ dále rozhodl, že operátor O2 je nově povinen slabozrakým a prakticky či zcela nevidomým osobám poskytnout, tedy pronajmout nebo prodat v případě čerpání mobilních služeb ozvučený mobilní telefon (zařízení obsahující integrovaný hlasový výstup), tedy zařízení BlindshellClassic 2 nebo iPhone SE 64 GB 5G (2022), a to podle výběru této zdravotně postižené osoby. Oprávněná osoba má nárok na nákup nebo pronájem pouze jednoho zařízení. Podle rozhodnutí lze povinnost splnit i poskytnutím jiného zařízení, které obsahuje integrovaný hlasový výstup. Od operátora O2 je možné současně čerpat již dříve poskytovanou službu tzv. speciálních koncových zařízení, která spočívá v povinnosti „pronajmout nebo prodat oprávněné osobě jedno speciálně vybavené telekomunikační koncové zařízení přiměřené zdravotnímu postižení za cenu standardního telekomunikačního koncového zařízení, a nabídnout speciální tarif odpovídající jejich potřebám s ohledem na druh jejich zdravotního postižení.“ Jedná se o pevné zařízení umožňující přístup k volání a internetu.Nabídka telefonů je na stránkách společnosti O2 Czech Republic a.s. ČTÚ stanovil u zařízení vhodných pro slabozraké a nevidomé pro O2 tyto závazné ceny (uvedeny s DPH):

Typ telefonu                                                                       Pronájem                Prodej

iPhone SE 64 GB 5 G (2022)                                            116,20 Kč                 2 789 Kč

BlindShellClassic 2                                                         116,20 Kč                 2 789 Kč

ClearSound CL 400 (pevné zařízení)                                    29,50 Kč                       455 Kč

Pronájem mobilních telefonů bude dostupný až od dubna 2023. Možnost žádat o dotovaný telefon je pouze jednou za tři roky po doložení nároku. Je třeba počítat s tím, že ozvučené telefony od O2 nebudou pro uživatele nijak nastaveny, na rozdíl od telefonů koupených ve firmách specializovaných na kompenzační pomůcky. Začínajícím uživatelům lze zvlášť v případě iPhonu, ale i u telefonu BlindShell doporučit, aby se obrátili na nejbližší TyfloCentrum či na SONS v případě Prahy a Zlínského kraje. Počítačoví lektoři pomohou telefon nastavit a zájemce v užívání zaškolí. Uživatelé BlindShellu mohou pro řešení konkrétních problémů využít též linku zákaznické podpory na čísle 221 462 413. Součástí služby O2 je nabídka speciálního tarifu odpovídajícího potřebám zdravotně postižených osob s ohledem na druh jejich zdravotního postižení. Speciální tarif je možné poskytnout pouze tehdy, pokud oprávněná osoba současně nečerpá výše popsanou měsíční slevu 200 Kč. Operátor umožní oprávněné osobě při uplatnění žádosti volbu mezi těmito dvěma možnostmi.

Právo na popsané služby poskytované operátorem O2 mají pouze zdravotně postižené osoby uvedené v § 43 odst. 4 zákona č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích: 

  1. a) držitel průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty,
  2. b) držitel průkazu ZTP/P,
  3. c) osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost) nebo, jde-li o nezletilou osobu, spotřebitel, který o ni osobně pečuje, nebo
  4. d) spotřebitel, který vychovává nebo který osobně pečuje o nezletilou osobu, která mu byla svěřena do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu a která je držitelem průkazu podle písmene a) nebo b).

Lidé s nízkými příjmy, pokud je nelze zařadit do tohoto výčtu, na tyto služby nárok nemají.

I v případě zájmu o speciální koncové zařízení musí oprávněná osoba kontaktovat společnost O2, uvést, že má o službu zájem a předložit příslušné doklady prokazující oprávněnost nároku (průkaz ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty, průkaz ZTP/P), případně oznámení nebo rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči nebo rozhodnutí příslušného orgánu o svěření dítěte do péče nahrazující péči rodičů. Uplatnění nároků bude evidovat ČTÚ, aby nedocházelo ke zneužívání, tedy aby slevu uplatnil jen oprávněný zákazník a aby nebyla poskytnuta duplicitně.

 

Změny v úhradách za sociální služby

Od ledna 2023, došlo ke zvýšení cen sociálních služeb. Zvyšuje se tak horní hranice cen za ubytování a stravu v sociálních zařízeních, dále za donášku jídla ze 40 na 50 Kč, za velký nákup ze 140 na 160 Kč, za praní a žehlení prádla z 80 na 90 Kč za 1 kg. Zvyšuje se i maximální cena za terénní sociální služby, jako je například osobní asistence, pečovatelská služba, odlehčovací služba, průvodcovská a předčitatelská služba. U klientů, kteří potřebují méně než 80 hodin měsíčně, se maximální cena zvyšuje ze 135 korun na 155 Kč za hodinu. U klientů, kteří těchto služeb čerpají více než 80 hodin měsíčně, zůstává maximální cena za hodinu služby na 135 Kč. Zvýšení ceny pochopitelně není povinnost, takže v praxi každý poskytovatel sociálních služeb nezvýší ceny okamžitě od 1. ledna 2023 na nové maximum.

Informace ze Sociálně-právní poradny 3/2023

Nárok na bílé hole a na samostatné koncovky z veřejného zdravotního pojištění

Protože výrobce zdražil, je od února opět zaveden případně zvýšen doplatek u některých holí.

Aktuálně se tak doplácí na tyto hole tyto částky:

HŮL BÍLÁ ORIENTAČNÍ SKLÁDACÍ 5DÍLNÁ KOMPOZIT          74  Kč

HŮL BÍLÁ OPĚRNÁ SKLÁDACÍ 4DÍLNÁ ALUMINIUM             195  Kč

HŮL BÍLÁ OPĚRNÁ TELESKOPICKÁ 2DÍLNÁ ALUMINIUM + francouzská     41  Kč

HŮL BÍLÁ OPĚRNÁ KOMBINOVANÁ 5DÍLNÁ ALUMINIUM                           282  Kč

V samotném předepisování holí změny nejsou.

Bílé hole je oprávněn předepsat oftalmolog, pediatr a praktický lékař pro dospělé, množstevní limit je tři kusy za rok. Koncovky k holím (rotační nebo keramické) je oprávněn předepsat oftalmolog, pediatr a praktický lékař pro dospělé, množstevní limit je tři kusy za rok. Roční užitná doba každého jednoho kusu zdravotnického prostředku může začít běžet „klouzavě“ kdykoliv v kalendářním roce. Jestliže by lékař předepsal tři hole nebo koncovky najednou a poukaz na ně by byl uplatněn ve výdejně například 15. 7. 2023, lze ve výdejně další poukaz uplatnit nejdříve 15. 7. 2024. Platnost poukazu i e-poukazu je 30 dnů od vystavení. Tato lhůta začíná běžet již ode dne vystavení, takže např. poukaz vystavený 15. února je platný do 15. března.

 

Nevidíte v noci? Možná trpíte noční myopií

Noční myopie se také označuje jako noční slepota a jedná se o zrakové postižení, při kterém má osoba sice dobrou zrakovou ostrost při denním osvětlení, ale v nízkém nebo žádném osvětlení má potíže s rozpoznáváním písmen a čísel na dálku. Tento stav je často způsoben tím, že oční čočka má příliš vysokou křivku, což vede k tomu, že se světlo lomí moc brzy a obraz se tak zobrazí před sítnicí, místo na sítnici. Noční myopie může být také způsobena poruchou sítnice nebo poruchou vidění. Myopie je synonymem pro krátkozrakost, která se projevuje nezávisle na denní době a na světle. Noční myopie se týká pouze šera, tmy nebo sníženého osvětlení. Projevuje se zhoršenou kvalitou vidění, přičemž si toho lidé nejvíce všimnou při řízení, kdy je zrak velmi důležitý, a proto změny více vnímají. Lidé, kteří zmíněnou myopií trpí, udávají následující příznaky: nepříjemné oslnění, únava, rozostření obrazu, rozmazání obrazu, tzv. „halo” efekt (světelné kruhy). Tyto příznaky většinou při běžném fungování osoby s onemocněním příliš neomezují, až na řízení a ovládání různých strojů za tmy. Často noční myopií trpí ti, kteří mají i klasickou krátkozrakost. Pokud máte například -1 dioptrii, při noční myopii se vám dioptrie za snížené viditelnost ještě zvětší. Jak to lze řešit? Po speciálním vyšetření si můžete nechat udělat brýle, jejichž čočky jsou upravené a tónované do žluté barvy, která zvyšuje kontrast. Pomohou se světly, i s dioptriemi. A využijete je i v mlze nebo jinak snížené viditelnosti. Vidění mohou vyřešit i kontaktní čočky, které ale obecně nejsou doporučovány pro dlouhodobé nošení a jsou spojovány s riziky. Faktem je, že se noční myopie objevuje více u mladých lidí a neměla by se podceňovat. Pokud registrujete, že v noci špatně vidíte, objednejte se ke svému očnímu lékaři na vyšetření a potíže mu sdělte. Se svou zkušeností se nám svěřila Dana, která noční myopií trpí: „Mám ji od malička, ale přišla jsem na to, až v dospělosti, právě při řízení. Koukání ve tmě za volantem bylo hodně nepříjemné a troufám si říct, že i nebezpečné. Do té doby jsem myslela, že tzv. halo efekt má každý. Až později jsem zjistila, že ne. Dostala jsem speciální brýle, které mi ale pomohly tak napůl, jsem ale ráda i za to. Dá se s tím žít. Jinak nemám dioptrie žádné."
Zdroj: OptikaNeovizeLentiamoBakalářská práce, respondentka Dana

 

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ!

BŘEZEN

Datum

Akce

Čas

st.

1.

březen

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

st.

1.

březen

Putovaly písničky

13:00

hod.

pá.

3.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

6.

březen

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

7.

březen

Muzikoterapie

9:30

hod.

st.

8.

březen

Čtení a psaní bodového písma

13:00

hod.

pá.

10.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

14.

březen

Společný nákup

9:30

hod.

st.

15.

březen

Čtenářský klub

13:00

hod.

pá.

17.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

17.

březen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

st.

22.

březen

Pedig

13:00

hod.

čt.

23.

březen

Přednáška – P. Peřinová

18:15

hod.

pá.

24.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

24.

březen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

út.

28.

březen

Muzikoterapie

9:30

hod.

pá.

31.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

pá.

31.

březen

Plavecký výcvik

12:15

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí. Také Vás prosíme, abyste  dodržovali časy jednotlivých akcí.