Informátor 3/2021

Publikováno 10.03.2021 15:33 Odbočka Tábor


Milí členové,

 

Jaro, už klepe na dveře, i když poslední záchvěvy zimy o sobě ještě dají vědět.

Vím, že kalendářní jaro má ještě pár dní čas. 12. února začalo však biologické jaro, kterému je jedno, kolikátého je nebo zda zrovna sněží. Někteří z nás jsou natolik vyladění, že to poznali, třeba konzumací čerstvého salátu, i když v plné zimě jedli jen jídla připravovaná v teple pod pokličkou. Vzduch voní jinak a ptáčci nelení a zpívají o sto šest. Měli bychom se cítit šťastní, plni síly, nadšení, optimismu, ale hodně lidí spíš bere nastávající období s jarní únavou sobě vlastní.

Na 8. března připadá Světový den ledvin. V druhé části Informátora máte správné řešení kvízu o ledvinách z minulého časopisu. 11. března si můžeme připomenout Evropský den mozku, 21. března Mezinárodní den zdravého spánku a 28. března Den učitelů v České republice.

 

O zdravém spánku koluje spousta mýtů. Na spánek se dnes díváme jako na něco, co musíme hodnotit, jako na sport, ve kterém musíme uspět. Nemůžeme ale očekávat, že budeme v moderním světě spát dobře, záleží, do čeho se další den probouzíme. Více než třetina Britů nažije nespavost za svůj život, to samé se děje i v Česku. To, co považujeme za dobrý spánek, se v posledních staletích hodně změnilo. Až do poloviny 19. století byl spánek dvoufázový. Lidé chodili do postele kolem deváté, desáté hodiny a vzbudili se kolem dvanácté nebo jedné hodiny ráno a byly zhruba hodinku vzhůru. V tuto dobu měli sex, vařili, pracovali a kolem druhé nebo půl třetí znovu usnuli.

 

Od 19. století se lékařské knihy soustředily na myšlenku, že je problematické probudit se uprostřed noci. To, co bylo kdysi zcela normální, se stalo patologickým – od myšlenky, že normální spánek je spánek přerušený, jsme se dostali k názoru, že normální spánek se odehraje v jednom bloku.  Je pravda, že média nebo vědecké texty právě osm hodin často vykreslují jako normu zdravého a osvěžujícího spánku. Tyto statistiky ale nejsou zcela správné. Z dat shromážděných za posledních třicet let vyplývá, že pokud spíte osm hodin, není statisticky o nic pravděpodobnější, že se vyhnete závažným chorobám, než když spíte pět a půl až sedm a půl hodiny. Kde se tento ideál osmihodinového a nepřerušovaného spánku vzal, nevědí ani historici.

 

Zdá se, jako by si lidé neuvědomovali, že je možná normální, když člověk nedokáže vždy podat „optimální výkon“. Ten můžeme možná vyžadovat od počítače, ale proč bychom ho měli čekat i od lidí? Naše životy se přece mění, zasahují do nich různé okolnosti, emocionální stavy nebo traumata. To vše ovlivňuje, jak se vyspíme a jaký výkon pak podáme. Klíčový je pocit, který máme po probuzení. Dobrý nebo špatný spánek se nerozeznává v noci, ale když ráno otevřete oči. Jestliže ráno cítíte extrémní úzkost, asi potřebujete začít přemýšlet nad tím, co se ve vašem životě děje. Pokud jste spali dobře, vzbudíte se bez úzkosti, bez strachu. Spánek je komplikovaný a individuální stav. Vždy se musíme dívat na jednotlivé aspekty života každého z nás, abychom ho pochopili. Můžete spát velmi dlouho a fyzicky můžete být v dobrém stavu, ale pořád se ráno můžete budit se strachem z věcí, které vás v daném dni čekají. Někdy nám tedy v dobrém spánku skutečně brání to, do čeho se ráno probouzíme.

Mráz nemráz, sníh nesníh, přeji Vám krásné jaro plné pozitivní energie. Ať ho přivítáte zdraví a s úsměvem na rtech. 

 

Pohled pod pokličku lidského těla

 

Žlučník – posel měsíce března

 

V březnu je oslabený žlučník, malý vakovitý orgán uložený pod pravým žebrem. Tam taky vydatně dloubá, když s ním něco je. Žlučník znali už antický lékaři. Například Hippokrates žijící v letech 460 - 370 před naším letopočtem stanovil čtyři základní typy temperamentu člověka a ke každému přiřadil jednu tělní tekutinu. Cholerikům podle něj patří žluč, tedy zelená tekutina spojená se žlučníkem a játry.

Žlučník kamarádí s hořkou chutí. Proto mu prospívají léčivky, z nichž je odvar takový, že se člověku kroutí obličej. Měli bychom zařadit bylinné čaje, pokud je po doušcích nepijete. Lékem a prevencí na potíže žlučníku a podporu funkce jater jsou bylinné čaje, které obsahují hořčiny a byliny močopudné. Vyzkoušet můžete heřmánek, šípek, mátu peprnou, měsíček lékařský, přesličku, bez černý. Legendární rakouská léčitelka původem ze Žatce Maria Treben doporučila lidem trpící na žlučník na jaře "smetankovou kúru". Každý den sesbírejte v čistém prostředí pět až šest stvolů smetanky, dobře je omyjte a pečlivě rozžvýkejte.

Pozor při akutním zánětu žlučníku. Byliny se pijí omezeně, nesmějí se pít trvale, jen dva až tří týdny. Také jídelníček by se měl oproti zimě trošku měnit. Z tučných jídel bychom měli ubrat a naservírovat si pokrmy, které orgány posilují a čistí.

Měli bychom se pomalu vyvarovat smažených, restovaných, pečených jídlech a přidávat jídla dušená, vařená ve vodě nebo v páře. Základ by měla tvořit teplá snídaně, oběd, večeře a také bychom měli dbát na teplejší nápoje než je teplota těla, žádné ledové džusy nebo led do pití, to bychom si koledovali o nachlazení. Jako po celý rok, tak i na jaře bychom měli jíst sezónní, čerstvou stravu z podnebí našeho pásma, vařené obiloviny a trochu luštěnin.

Po zimě je potřeba doplnit čerstvé vitamíny. Na talíř nezapomeneme dát aspoň jednou denně kvašenou zeleninu a na hotová jídla sypeme čerstvé bylinky, zelené natě (naklíčenou řeřichu či vojtěšku, petrželku a například pažitku). Kromě vitamínů obsahují také cenné enzymy. Můžeme naklíčit i luštěniny a přidávat hrstičku k pokrmům. 

 

Nepravidelné kulturní okénko

 

Kvíz – jihočeské výrazy

Víte, co je to lokáč nebo klubalky? Pojďte se na kvíz se mnou podívat.

V Jihočeském kraji nenajdete specifická nářečí, která známe třeba z Chodska nebo Hané. Pozornému posluchači ale neuniknou jemná specifika. Jsou typická pro Českobudějovicko nebo jiné části regionu. Otestujte si, zda znáte některé jihočeské výrazy.

1) Co je to lokáč?

  1. a) Člověk, který nadmíru holduje alkoholu.
  2. b) Velká zřídkakdy vysychající louže.
  3. c) Jídlo - brambory zapečené s masem v troubě.

 

2) Co dostanete, když si v Budějovicích objednáte pikador?

  1. a) Bramborák.
  2. b) Bramborovou placku s česnekem.
  3. c) Párek v rohlíku.

 

3) Ve kterém ročním období se používá šorna?

  1. a) V létě. Jedná se o součást potápěčského vybavení.
  2. b) Na podzim. Jedná se o nástroj, který využívají zemědělci při sklízení brambor.
  3. c) V zimě. Používá se na odhrabávání sněhu.

 

4) Kde najdete talutu?

  1. a) U silnice. Je to příkop.
  2. b) Ve velkém městě.
  3. c) Je to trolejové vedení.

 

5) Co jsou to klubalky?

  1. a) Kolíčky na prádlo.
  2. b) Plody slivoně.
  3. c) Malé zavařovací sklenice.

 

6) Jaké jídlo se skrývá pod jihočeským označením cmunda?

  1. a) Omeleta.
  2. b) Šunkofleky.
  3. c) Bramborák.

 

7) Co se stalo, když se někdo zberchal?

  1. a) Uzdravil se, vzpamatoval se z něčeho, překonal potíže.
  2. b) Společensky se unavil, opil se.
  3. c) Ztrapnil se před lidmi.

 

8) Kdo v Budějovicích používá hapinu?

  1. a) Rybáři. Jedná se o druh návnady na ryby.
  2. b) Skoro všichni. Je to starší jízdní kolo, vhodné pro přepravu po městě.
  3. c) Městští strážníci. Místní tak říkají jejich hlídkovým vozům.

 

Správné odpovědi na kvíz o ledvinách

 

1) K čemu v těle slouží ledviny?

b - filtrace krve v těle - Ledviny filtrují z krevního řečiště odpadní látky všeho druhu, které mají být předány do moči. Udržují stálou koncentraci minerálů (sodíku, draslíku, chloridů, vápníku, fosforu, hořčíku a dalších). Dále pak regulují objem celkové vody v organismu a produkují řadu důležitých hormonů.

 

 

2) Kolik litrů krve přefiltrují ledviny za 1 minutu?

b - 1,2 Za minutu je to opravdu 1,2 litru a za jeden rok projde ledvinami neuvěřitelných 630 720 litrů krve, což by naplnilo téměř 9 velkokapacitních hasičských cisteren o objemu přes 70 tisíc litrů.

 

3) Jak se nazývá základní stavební jednotka ledviny?

a - Nefron je základní stavební a funkční jednotka ledviny. Každý kanálek s příslušným glomerulem tvoří dohromady nefron. Část vody a solí se ještě při průchodu kanálkem vstřebá zpět do krevního oběhu. Kapalina, která zůstává na konci každého kanálku, je moč.

 

4) Jak se jmenuje postup, při kterém se krev čistí mimo tělo pomocí speciálního filtru?

b - Hemodialýza je metoda odstraňování odpadních látek jako např. draslík, močovina, a nadbytečné vody z krve při selhání ledvin. Je jednou ze tří terapií náhrady funkce ledvin (dalšími dvěma jsou transplantace ledvin a břišní dialýza, při níž se krev čistí v břišní dutině).

 

5) Který hormon produkují ledviny?

a - Erytropoetin stimuluje kostní dřeň k produkci červených krvinek, jejichž hlavním úkolem je distribuce kyslíku krevním oběhem po celém těle. Ledviny produkcí tohoto hormonu reagují na nepříznivý stav, kdy se jim dostává méně kyslíku, než je obvyklé.

 

6) Kolik bylo v Česku transplantováno ledvin v roce 2019?

c - 510 První transplantace ledviny v Československu byla provedena 23. listopadu 1961 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, pacientka ale zemřela po 16 dnech na infekci. První úspěšná transplantace ledviny, po které žil pacient s transplantovaným orgánem tři roky, se v Československu uskutečnila v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) 21. března 1966.

7) Víte, jak se nazývají části ledvin?

a - Kůra, dřeň, pánvička Povrch ledvin je hladký, pokrytý tenkým vazivovým pouzdrem a tukovou vrstvou, která ledviny chrání. Vnitřní okraj ledvin je opatřen prohloubeninou (brankou ledviny) vyplněnou tukem. Z tohoto místa vystupuje ledvinná pánvička, močovod a ledvinná žíla a naopak do ledvin vstupuje ledvinná tepna, mízní cévy a nervy. Na povrchu ledviny je kůra, uvnitř je dřeň ledviny.

 

8) Pro správnou činnost ledvin je důležitý dostatečný pitný režim. Jaké množství tekutin za den je optimální?

b - 1,5-2 litry Do celkového množství tekutin za den spadají také polévky, ovocné čaje, stolní vody, zelenina, ovoce a šťávy v nich. Pozor si dejte na tekutiny, které sice vodu obsahují, ale nepřispívají kladným způsobem (alkohol, černý čaj). Minerálky - je doporučováno střídat vzhledem k jejich obsahu minerálů by určitě neměly být hlavním zdrojem tekutin. Nejlepším zdrojem je “obyčejná” čistá voda.

 

9) Kolik moči optimálně zdravý člověk vyloučí za den?

b - 1500-2000 ml Denní objem moči je významně ovlivněn příjmem tekutin a stravy. Objemy menší než 400 ml/24 hodin a větší než 2500 ml/24 hodin se hodnotí jako patologické a je třeba je řešit s lékařem.