Informátor 2/2022

Publikováno 01.02.2022 10:27 Odbočka Tábor


Štěstí se skládá ze tří věcí:

 

Mít co dělat, mít koho milovat a mít se na co těšit.

 

Naši oslavenci v měsíci únoru

 

           Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

 

Majerová Zdeňka       

Müller Josef

Poucha Josef

Richterová Zdeňka

Vorlová Danuše

 

 

Důležité upozornění

 

Dovolte, abychom Vás informovali o změně délky platnosti poukazů na slepecké hole, která se mění z 90 dnů na 30dní. Pokud jste si u lékaře vyzvedli poukaz na bílou hůl, nečekejte s vyzvednutím. Nově si hůl musíte vyzvednout do 30dnů. Dřívější doba platnosti 3 měsíce od 26.5.2021 neplatí.

Lhůta pro uplatnění poukazu je zkrácena z 90 na 30 dnů od jeho vystavení předepisujícím lékařem, neurčí-li předepisující lékař jinak.

 

 

Upozornění z odbočky

Vážení členové, chtěla bych Vám připomenout že nejpozději do 31.3. 2022 musí být, podle schváleného nařízení  republikové rady, zaplaceny členské příspěvky na rok 2022. Můžete je zaplatit buď osobně u nás v kanceláři OO SONS Tábor, a nebo na účet: 0701721329/0800 do poznámky pro příjemce uveďte své jméno. Pokud se vydáte k nám na odbočku prosíme o to, aby jste si dopředu zavolali, zda jsme v kanceláři či nejsme náhodou  v terénu. V pondělí od 8:00 do  16:30 nás v kanceláři najdete téměř vždy.

 

Proč všechno ztichne, když sněží?

 

Vzpomínám si na časy, kdy krajina byla pod čerstvou peřinou a já, jako malá, si užívala ticho. Jiné ticho. Teď už vím, že je to ten nejlepší lék. Na chvíli se ponořit do své duše a jen být.

Podle Yogeshwara svět při sněhové pokrývce najednou tak ztichne. Ale co za tím vlastně vězí?

S příchodem sněhu nejprve ustane hektický shon. Auta jsou nucena jezdit kvůli kluzké vozovce pomaleji a lidé zůstávají raději doma – alespoň ti dospělí. Ale sněhová pokrývka změní i akustiku prostředí. V závislosti na prostředí se zvukové vlny šíří velmi odlišně. Každý ví, že náš hlas zní úplně jinak v katedrále a úplně jinak v telefonní budce, protože zvukové vlny se odrážejí od stěn a od země. Dokonce i se zavřenýma očima dokáže člověk prostor „vyslyšet“ a například rozpozná, zda jsou v místnosti koberce, či dlaždice. Čím tvrdší a hladší povrch je, tím lépe se zvukové vlny odráží. Místnost, která je celá potažena koberci, zvuk naopak pohltí, protože je stěnami absorbován, a nikoliv odražen.

Čerstvý sníh je přibližně z 90 % tvořen vzduchem, neboť ledové krystaly leží neuspořádaně jeden na druhém a vytvářejí mezi sebou četné mezery. Sníh se chová podobně jako silná ledová pěna. Když do něj zvukové vlny narazí, jsou odraženy mnoha směry, ale částečně proniknou také do sněhové pokrývky a už nenajdou cestu ven. Část zvukové energie tak mizí ve sněhové pokrývce. Američtí vědci tento jev pečlivě zkoumali pomocí výstřelů z pistole.

Speciálními mikrofony měřili výstřely z pistole v létě a v zasněžené zimě. Rozdíl byl zřejmý. Když napadl sníh, byl zvuk několikanásobně tlumenější. Přitom se také ukázalo, že sněhová pokrývka absorbuje především vysoké tóny. Stejný efekt zažijete, když si dáte hlavu pod deku. Vysoké frekvence jsou pohlcovány silněji a všechno zní tlumeně. Čerstvý prašan je ostatně tou nejlepší zvukovou izolací. Pokud sníh taje a víc se slepuje, snižuje se podíl vzduchu a izolační účinek slábne.

Takže, když se vaše děti nebo vnoučata venku koulují a neslyší vaše volání, nenadávejte jim! Může za to sníh!

 

(Yogeshwar Ranga, Nějaké další otázky proč se hvězdy třpytí a jiné hádanky každodenního života)

Kulturní akce

Měsíc únor je zaslíben masopustu. Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná „šperky“ a v Čechách „zabijačka“. Výslužka většinou obsahovala ostatky, huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky.

Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den (na Popeleční středu) naposledy se konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory.

A jak je to u nás dnes? 12. února se můžete vydat za humny města, ale proč se nepodívat i u nás. V Plané nad Lužnicí v místě Strkov se od 10h koná Plánský masopust na téma "Ta naše písnička česká".

O pár kilometrů dál o pár hodin déle bude 12. února probíhat Blanicko - čekanický masopust na Blanickém předměstí a v Čekanicích. Tradiční setkání s koblihou, čajem a punčem na vás bude čekat od 13h do 18h a ještě si můžete zapět s hudbou i zatančit.

 

REKONDIČNÍ POBYT

Vážení členové i letos bychom rádi chtěli uspořádat rekondiční pobyt pro osoby se zrakovým postižením. Momentálně jsme ve fázi hledání vhodného areálu, pro naše členy. Proto bychom Vás chtěli touto cestou oslovit, kdo byste měl tip na zajímavé místo v jižních Čechách či na Vysočině, ideálně cca 100km od Tábora, byli bychom za něj rádi. Také kdo byste měl zájem s námi jet, tak zapřemýšlejte, a ozvěte se nám, ať víme, s kolika osobami máme předběžně počítat. Děkujeme Vám za případnou spolupráci.

TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI

Vážení členové, minulý rok probíhalo v kanceláři SONS Tábor trénování paměti pod vedením naší pracovnice Pavly Heřmanové. Rádi bychom Vás navnadili a pozvali na naší první hodinu v roce 2022. Ta se bude konat tentokrát výjimečně ve středu 9.2. 2022 od 10:00 v kanceláři SONS Tábor. Pavla nám o kurzu napsala malé seznámení, které si můžete přečíst níže. Nedílnou součástí tréninku je motivace k plnění úkolů a dobrá zábava. U nás nejedeme na výkon, ale na dobrý pocit ze snahy. Z počátku jsem nevěděla, co by pro všechny zúčastněné bylo dobré, aby bylo i zrnko smíchu a dobrá nálada. To se zadařilo například při praktickém cvičení na propojení pravé a levé hemisféry pomocí obou rukou. Navázali jsme na slova pocházející z angličtiny či ze slovenštiny, která u nás zdomácněla. Pokračovali jsme oblíbeným - čím se zabývají vědní obory nebo zeměpisnými cvičeními. Úspěch byl i při kvízech, kde si jednotlivý účastníci mohli vybírat z vícero možností, pokud nevěděli. Úspěch nezáleží na vědění, ale na potivé práci při nabírání vědomostí.  Je potřeba je vkládat do svého plastického mozku celý život. Děkuji členům, pomocí kterých se sama učím.

Tady jsme si pro Vás připravily několik hádanek, a krátký literární kvíz a několik krátkých hlášek z filmů.

Správné odpovědi nám můžete zaslat na email a nebo zatelefonovat. Opět zahajujeme soutěž o nejúspěšnějšího hádače. Vyhlášení z minulého roku proběhne na jarním posezení. Které se snad již uskuteční a pandemie nám umožní se ve větším počtu setkat. Popovídat si a zase se navzájem vidět a vyměnit si zkušenosti, radosti i starosti. Jarní posezení máme naplánované někdy kolem velikonočních svátků. Termín zase včas napíšeme. A teď hurá do hádání. Doufáme, že Vás hádanky a kvíz potěší a alespoň trošku zpříjemní den.

 

HÁDANKY

  • NEMÁ PLÍCE, PŘECE DÝCHÁ, STUDENÁ A VĚČNĚ TICHÁ, VĚČNĚ PIJE NA SVÉ ZDRAVÍ V BRNĚNÍ, CO NEREZAVÍ. CO JE TO?

 

  • TÁTA DLOUHÝ, MÁMA KRÁTKÁ, DĚTI JAKO PIMPRLÁTKA. CO JE TO?

 

  • BRZY RÁNO, KDYŽ JE ROSA, SEKÁ LOUKU. JE TO ….

 

  • CO SE NEČEŠE HŘEBENEM, ALE RUKOU?

 

  • NEMÁ TO HUBY, ALE TŘI ZUBY, U JÍDLA SLOUŽÍ, PO NĚM NETOUŽÍ. CO JE TO?

 

  • VELKÉ BŘICHO, NA NĚM UCHO, UVNITŘ MOKRO, VENKU SUCHO. CO JE TO?

 

Uhádni české literární dílo na základě jedné věty

  1. „Tento způsob léta,(…), zdá se mi poněkud nešťastným.“
  2. „Tak nám zabili Ferdinanda, (…)“
  3. „Hynku! Viléme! Jarmilo!!!“
  4. „ Můj nejmilejší přítel se nazývá Bejval Antoním, (…)
  5. „ Zahoď je pryč, to modlení, je těžší nežli kamení!“

 

UHÁDNI FILM, POHÁDKU ZE KTERÉHO JE VĚTA

  • „Jitrnici, jakou svět neviděl.“
  • „Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš…“
  • „Stěrače stírají, ostřikovače stříkají…
  • „Nezastavujeme máme zpoždění!“
  • „Vy jste se zase kochal, že jo, pane doktore?“
  • „Zavřete oči, odcházím.“
  • „Ježíši Kriste, von jede taky Mates!“
  • „Poslušně hlásím, že jsem zde.“

ZDRAVOTNÍ PROCHÁZKY

V předchozím roce jsme uskutečnili několik zdravotních procházek. Procházeli jsme se kolem údolní nádrže Jordán, kde jsme uvedli zajímavosti o této vodní hladině, resp. o spodní výpusti, která byla vybudována od roku 2011 do 2014. Poté jsme pokračovali přes gymnázium, kde si účastníci mohli osahat sochu Jiřího Hrzána s krokem do neznáma. Dalším cílem byla Botanická zahrada, kde byla možnost přivonět si ke květům, které se staly posli léta. Vodu ze studánky Eleonora jsme si nabrali na našem dalším zastavení, v lesoparku Pintovka. Sice pršelo, ale užili jsme si krásy přírody, zurčící řeku a krásu a vůni zelených stromů kolem nás. Ani předměstí Klokoty a Pražské sídliště jsme nemohli opomenout. Nevidomé ženy si statečně vedly při zdolávání překážek. Poslední výšlap proběhl do Radimovic u Želče, kde se úzká skupinka občerstvila a její kroky vedly barevnou přírodou s výhledem na Tábor.

I letos chceme vyjít vstříc trénování vaší a naší kondičky. Prstem po táborské mapě bychom rádi objevovali nová a již známá místa.

Vždy by nás měla vést motivace k ujití několika kilometrů, tak skupinka chytne druhý dech a jde ji všechno lépe.

Zdravotní procházky opět začnou. Jste srdečně zváni k společnému objevování krás našeho města a přilehlých obcí. První je naplánovaná na 17. února 2022. Místo a čas ještě upřesníme. Prosíme zájemce, aby se hlásili v kanceláři OO SONS Tábor. 

 

PÁR SLOV O ČASOPISE ZORA

80 až 85 procent informací získává člověk zrakem. Dojde-li k jeho vážnějšímu poškození či dokonce ztrátě, dostává se takto postižený jedinec do značného informačního deficitu. V České republice se v této náročné životní situaci nachází na 60 000 občanů, kteří nemohou číst běžný typ písma. Proto je jedním ze základních cílů Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR účinně se podílet na snižování, resp. zmírňování informačních bariér, jakož i vybavovat těžce zrakově postiženou veřejnost potřebnými znalostmi, vědomostmi a dovednostmi. Je známou skutečností, že přístup k informacím pozitivně ovlivňuje kvalitu života nevidomých a těžce slabozrakých, rozšiřuje jejich vzdělávací, pracovní a společenské uplatnění, a tím jsou vytvářeny nezbytné podmínky pro jejich společenskou emancipaci a integraci.

Vydavatelsko-nakladatelská činnost je zajišťována prostřednictvím redakce Zory. Periodika jsou vydávána:

  1. ve slepeckém Braillově písmu - od roku 1917;
  2. ve zvětšeném typu běžného písma - od roku 1965;
  3. na flash discích:
  4. a) ve formátu  MP3 - od roku 2013 (dříve na kazetách od roku 1969 – 2012);
  5. b) ve formátu texty -od roku 1997 (dříve na disketách od roku 1997 – 2012);
  6. na CD ve formátu MP3 - od roku 2006;
  7. přes internetové rozhraní:
  8. a) ve formátu MP3 - od roku 2006;
  9. b) ve formátu texty - od roku 1997;
  10. přes elektronickou poštu - od roku 1999;
  11. na webových stránkách v textové podobě - archiv.
  12. Co najdete v periodikách Zory?

Redakce časopisu pro zrakově postižené ZORA vydává v současné době 15 periodik v sedmi způsobech záznamů zpřístupňujících informace těžce zrakově postiženým občanům, a to prostřednictvím Braillova písma, zvukové nahrávky na flash discích a CD nosičích, zvětšeného běžného typu písma, v digitální podobě na flash discích nebo přes internetové rozhraní a elektronickou poštou.

Pestrá nabídka je i v obsahovém zaměření jednotlivých periodik.

K pravidelným rubrikám v základním vydání ZORY (vychází ve všech sedmi způsobech záznamu) a Naší šance (vychází jen ve zvukové nahrávce) patří informace z hnutí zrakově postižených u nás i v zahraničí, prohlubování znalostí, vědomostí a dovedností ze sociální rehabilitace, seznamování s trendy ve školství, v pracovním uplatnění, v sociálně právním poradenství, s poznatky současné oftalmologie, s vývojem, výrobou a využíváním kompenzačních pomůcek, napomáhání rozvoji kulturních a sportovních aktivit těžce zrakově postižených. Vedle těchto požadavků na zájmový časopis pro nevidomé a těžce zrakově postižené občany je druhou nezastupitelnou funkcí snižovat, respektive zmírňovat informační deficit, vyplývající z charakteru postižení. K tomuto účelu jsou vydávána specializovaná periodika podle věkových, profesních a zájmových potřeb:

Ema - příloha pro ženy - přináší užitečné informace z oblasti módy, kosmetiky, péče o zevnějšek i duši, vedení domácnosti, seznamuje s novinkami na trhu. Nedílnou součástí každého čísla jsou recepty na přípravu jídel. (Vychází ve všech sedmi způsobech záznamu.)

Čtvrtletně tištěný ve zvětšeném písmu vychází Obzor, čtvrtletník pro celou rodinu. Obzor-Intimita je čtvrtletník o intimitě a vztazích. (Vychází ve zvukovém formátu a textovém formátu na flash discích a v digitální podobě.) Obzor-Zdraví je magazín o zdraví. (Vychází ve zvukovém a textovém formátu formátu na flash discích a v digitální podobě.) Obzor-Harmonie je čtvrtletník o harmonii v sobě i kolem sebe. (Vychází ve zvukovém formátu a textovém formátu na flash discích a v digitální podobě.)  

Obsahem Kontaktů - přílohy pro žáky 2. stupně základní školy - jsou články z techniky, přírodních věd, zeměpisu, portréty zajímavých osobností z různých oblastí lidské činnosti, nechybí ani testy, kvizy a soutěže. (Vychází v bodovém písmu a v digitální podobě.)

Druhou dětskou přílohou je Světluška, která je určena žákům 1. stupně základní školy. Malí čtenáři zde najdou pohádky, básničky, vypravování o zajímavých lidech, událostech i věcech, nechybí ani hádanky. (Vychází v bodovém písmu a v digitální podobě.)

Svět, příroda a společnost - populárně naučná příloha - přináší zajímavé články z humanitních věd, ekonomie a přírodovědných disciplín. (Vychází v bodovém písmu a v digitální podobě.)

Hudebník - hudební příloha - je především určena zdravotně postiženým učitelům hudby. Na své si však přijdou i hudbymilovní čtenáři. Vedle portrétů hudebních skladatelů, interpretů a hudebních těles příloha přináší příspěvky z hudebního života a dění, nedílnou součástí jsou hudební výročí, informace z Konzervatoře Jana Deyla. (Vychází v bodovém písmu a v digitální podobě.)

Koření je zábavná příloha, v níž čtenáři najdou povídky, fejetony, aforismy, testy, kvízy, křížovky a vtipy. (Vychází v bodovém písmu a v digitální podobě.)

Aúroro - esperantská příloha přináší kromě informací z esperantského hnutí zajímavé příspěvky z různých oblastí. Hlavním cílem přílohy je prohlubování znalostí k ovládání tohoto umělého mezinárodního jazyka. (Vychází v bodovém písmu a ve zvukové nahrávce.)

První čtení - obřádková příloha - je určena především těm později osleplým, kteří absolvovali kurz čtení bodového písma a potřebují další texty k procvičování a zdokonalování se ve čtení hmatem. Obsahem jsou kratší literární žánry. (Vychází pouze v bodovém písmu.)

Azor je příloha především pro držitele vodicích psů. Dozvědí se jak informace z Klubu držitelů vodicích psů a Střediska pro výcvik vodicích psů, tak i cenné informace z kynologie. (Vychází ve zvukové a v digitální podobě.)

Téčko je určeno všem, kteří se chtějí zdokonalovat v práci s počítačem. Informuje o hardwarových a softwarových novinkách přístupných zrakově postiženým uživatelům a přináší rozhovory se zajímavými osobnostmi. (Vychází ve zvukové podobě.)

Poznámka: flash disky zvukových a digitálních časopisů se do deseti dnů po obdržení zasílají zpět na přiloženou adresu. CD si abonent ponechává pro svou potřebu!

 

 Termíny plánovacích akcí!

 

ÚNOR

st.

2.

únor

Nácvik sebetestování

09:00

hod.

po.

7.

únor

Jedná oblastní Rady

13:30

hod.

st.

  9.

únor

Trénování paměti

10:00

hod.

pá.

 11.

únor

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

 15.

únor

Přednáška Island s paní Janou Čamrovou

13:30

hod.

čt.

 17.

únor

Zdravotní procházka - upřesníme

10:00

hod.

pá.

 18.

únor

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

 22.

únor

Pedig

13:00

hod.

st.

 23.

únor

Pedig

13:00

hod.

pá.

 25.

únor

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

BŘEZEN

pá.

4.

březen

Konverzace v AJ

09:00

hod.

po.

7.

březen

Jedná oblastní Rady

13:30

hod.

út.

  8.

březen

Trénování paměti

10:00

hod.

čt.

 10.

březen

Povídání o kompenzačních pomůckách

 9:30

hod.

pá.

 11.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

čt.

 17.

březen

Zdravotní procházka - upřesníme

10:00

hod.

pá.

 18.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

 22.

březen

Pedig

13:00

hod.

st.

 23.

březen

Pedig

13:00

hod.

pá.

 25.

březen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí!