Informátor 2/2021

Publikováno 09.02.2021 12:17 Odbočka Tábor


Milí členové,

 

podle římského kalendáře byl únor posledním měsícem roku. O ten přestupný se zasloužil Julius Caesar na radu řeckého astronoma Sósigena z Alexandrie. Ten mu vysvětlil, že jeden oběh Země okolo Slunce se nevystřídá za 365 dní, ale je zde i čtvrtina dne navíc. A to je takový malý příklad toho, že vše je proměnlivé. Že život je o změnách a pohybu.

 

V Česku v pondělí 1. února začala měsíční osvětová akce „Suchej únor“. Má přispět k omezení nadměrného pití alkoholu. Lidé, kteří se zapojí, by si měli po celý měsíc alkoholické nápoje odepřít. Kampaň pořádá stejnojmenná organizace Suchej únor ve spolupráci s odborníky. Organizátoři poukazují na to, že Češi patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje jejich zdraví i kvalitu života. Proto si někteří připijte na zdraví i něčím jiným J

 

Svátek zamilovaných - sv. Valentýn - sahá až do 3. století. Podle prvé legendy byl tento biskup z Terni popraven kvůli lásce. Císař Markus Aurelius Claudius (zvaný Claudius Gothicus) tehdy zrušil manželství, protože nechtěl, aby se muži rozptylovali od vojenských povinností. Jenže Valentýn i přes zákaz zamilované páry tajně oddával. A v nemilost císaře upadl i proto, že mužům radil, aby své ženy neopouštěli a do válek neodcházeli. Tím si podepsal ortel a 14. února 269 ho císař nechal popravit. Druhá legenda naznačuje, že zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. V každém případě má tento svátek ryze evropské kořeny.

Sahají daleko do minulosti. Už v antickém Římě se totiž právě 14. února slavil den bohyně Juno a pastýřského boha Luperca, kteří byli v pohanské mytologii považováni za ochránce manželství a rodiny. Ženy v rodině už tenkrát dostávaly během jejich svátku květinové dary.

 

Jak je to teď u nás? Oslavy svátku sv. Valentýna v českých zemích jsou relativně nová záležitost. Jako patroni rodiny byli dřív uctíváni spíše svatý Jáchym a sv. Anna a samozřejmě sv. Josef se svatou rodinou. Tradice svatého Valentýna coby patrona snoubenců se výrazněji rozšířila až po roce 1989. Češi za svátek zamilovaných mnohem více považují 1. květen, před 14. únorem mají i u nás květinářství každoročně nabito. A to, i když v českém prostředí není tradice sv. Valentýna tak silná jako třeba Itálii. V některých městech probíhají svatovalentýnské odběry krve, kde zamilované páry nemyslí jen na sebe, ale i na ostatní.

 

Dny se nám prodlužují, proto neklesejme na mysli. Přikládám motto na únor:

 

"Přijde jaro a také štěstí. Vydrž. Život bude teplejší."

(Anita Krizzan)

 

Pohled pod pokličku lidského těla

 

Ledvina je párová žláza typického fazolovitého vzhledu a je uložená po obou stranách bederní páteře. Ledviny vytvářejí moč nepřetržitě, celých 24 hodin. Podle čínské medicíny bychom se měli v únoru intenzivněji starat o ledviny, které vylučují z našeho těla zbytečnosti a škodliviny.

 

Ledviny mají rády pravidelný a kvalitní pitný režim, zdravou stravu a dostatek pohybu. Úzce souvisí s močovody a močovým měchýřem. Dovedou potrápit i jindy než v únoru. Naše babičky nás nabádaly, abychom se dobře oblékali a nikde neprochladli, jinak ohrožujeme celou močovou soustavu. Samotné nastuzení většinou potíže přímo nezpůsobí, ale spustí je. Nemoci ledvin jsou většinou skryté, nebolí, a tak se na potíže s nimi přijde, až když bývá pozdě. Ti, kdo měli někdy v ledvině či močovodu kamének ovšem vědí, jaká bolest to provází. 

 

Problém, který případně máme, by měl vidět lékař. Pak se můžeme obrátit k přírodě, která nás obdařila brusinkami. Obsahují složku, která chrání močovou soustavu proti bakteriím. Tyto sušené červené plody si můžeme dávat i preventivně, když nás nic netrápí. Chutný je z nich odvar, kdy lžíci sušených plodů zalijeme čtvrtlitrem horké vody a necháme chvíli odstát.

Také kořenová či listová petržel umí výborně čistit. Přidáváme ji do polévek, kaší, ochutí rizoto, osvěžuje dech i opět slouží jako základ do čaje. Stačí přelít trochu natě horkou vodou, ale jen minutku louhujeme. Močopudných léčivek je celá škála, od kopřiv, měsíčku a řebříčku až po vrbovku, kterou ocení i muži, které trápí prostata. Bylinným čajem se ale neproléváme, stačí 2 - 3 šálky denně, prokládáme je vodou.

 

Ledviny jsou považovány za jeden z nedůležitějších orgánů, které nejen odvádí jedy, ale také vyrovnává energie v těle. Strachy a obavy oslabují tento párový orgán, a proto jim škodí stres, nejistota, nevyrovnané vztahy. Když se víc uklidníme, zpomalíme a vyladíme vztahy s okolím, uleví se nejen ledvinám, ale i celému člověku.

 

Co víte o ledvinách? Zde uvádím malý test, na kterém si to můžete vyzkoušet.   

 

1) K čemu v těle slouží ledviny?

  1. a) přečerpávání krve v těle
  2. b) filtrace krve v těle
  3. c) trávení

 

2) Kolik litrů krve přefiltrují ledviny za 1 minutu?

  1. a) 2,2
  2. b) 1,2
  3. c) 0,2

 

3) Jak se nazývá základní stavební jednotka ledviny?

  1. a) nefron
  2. b) neuron
  3. c) neurol

 

4) Jak se jmenuje postup, při kterém se krev čistí mimo tělo pomocí speciálního filtru?

  1. a) Hypofýza
  2. b) Hemodialýza
  3. c) Diatéza

5) Který hormon produkují ledviny?

  1. a) Erytropoetin
  2. b) Estrogen
  3. c) Oxytocin

 

6) Kolik bylo v Česku transplantováno ledvin v roce 2019?

  1. a) 350
  2. b) 840
  3. c) 510

 

7) Víte, jak se nazývají části ledvin?

  1. a) Kůra, dřeň, pánvička
  2. b) Obal, mistička, ledvinová tkáň
  3. c) Ledvinová tkáň, pánvička, močovod

 

8) Pro správnou činnost ledvin je důležitý dostatečný pitný režim. Jaké množství tekutin za den je optimální?

  1. a) 0,5-1 litr
  2. b) 1,5-2 litry
  3. c) 2,5-3 litry

 

9) Kolik moči optimálně zdravý člověk vyloučí za den?

  1. a) 500-1000 ml
  2. b) 1500-2000 ml
  3. c) 2000-2500 ml

 

ZORA a já…

 

Prosíme o spolupráci v průzkumu čtenářů časopisu ZORA a jejich příloh. Rádi bychom znali Vaše odpovědi na 4 přiložené otázky. Své odpovědi můžete zasílat na emailové adresy: tabor-odbocka@sons.cz nebo voborska@sons.cz . Děkujeme za Váš čas J

 

 

  1. Jaké formy časopisu a příloh odebíráte?
    1. Tištěné v bodech
    2. Tištěné v černotisku
    3. Zvukové (načtené MP3)
    4. Digitální
  2. Pokud odebíráte některý z „kompletů“(souborů několika titulů) ,které z titulů pravidelně čtete a které nikoliv?
  3. Jaké máte vlastní „pořadí oblíbenosti“ jednotlivých titulů vydavatelství ZORA? Prosíme o krátké zhodnocení ke každému titulu, který znáte.
  4. Co byste vzkázal/a vydavatelství ZORA?

 

 

Nepravidelné kulturní okénko

 

Nejhezčí stromořadí roku 2020

"Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu," říká se v mottu soutěže Alej roku, kterou již desátým rokem pořádá sdružení Arnika. Arnika usiluje o ochranu přírody a zdravé životní prostředí. Vítězkou ročníku 2020 se stala Svárovská alej, jedna z posledních svého druhu na Boskovicku. Je dlouhá 600 metrů, tvoří ji osmdesát lip, z nichž padesát má jít k zemi. Organizátoři doufají, že úspěch v anketě ji pomůže zachránit.

O jubilejní desátý titul ankety Alej roku soutěžilo 132 stromořadí ze všech krajů České republiky. Hlasování se účastnilo sedm tisíc lidí. Druhé místo získala táborská Klokotská alej. Lipová alej s křížovou cestou vede od Klokotského kláštera směrem k Tismenickému údolí. Cestu založili benediktini koncem 17. století, alej pak byla vysázena v roce 1836. Od roku 1973 patří mezi chráněné památné stromy.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Podle organizátorů nezáleží  na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

 

Rekonstrukce Budějovické ulice

Třetí etapa rekonstrukce páteřní táborské komunikace, kterou je Budějovická ulice, začne v únoru a skončí na konci listopadu. Zahrnuje část Budějovické ulice od výjezdu z polikliniky čp. 553 směrem k náměstí Františka Křižíka až po křižovatku a vyústění ulice 9. května. Tento úsek ulice bude pro dopravu uzavřen. Oproti loňsku bude řidičům k dispozici Havlíčkova ulice. Ta zůstane v normálním stavu, tedy jednosměrná dolů směrem na Budějovickou ulici. Městská hromadná doprava se přesune na objízdné trasy od pondělí 1. února. Firma, která získala zakázku, je stavební společnost Daich.

Náklady na stavební úpravy by měly lehce přesahovat 51 milionů korun včetně DPH, z toho město zaplatí 29,891 milionu s DPH, Vodárenská společnost Táborsko 19,085 milionu a Jihočeský kraj cca 2,2 milionu korun.

Stejně jako v předešlých etapách dojde k výměně vodovodů a kanalizace, proběhne plynofikace všech nemovitostí, jejichž majitelé projevili či projeví zájem. Na povrchu vznikne celkem 41 parkovacích míst, budou rozšířeny chodníky a vysazena zeleň. Nové budou autobusové zastávky před poliklinikou a povrch komunikace. Své sítě budou opět měnit i majitelé a správci sítí.

„Třetí etapa bude nejpracnější. Důvodem je, že je nejdelší, a také nemovitosti, do kterých se budou vyměňovat přípojky a zavádět plyn, jsou po obou stranách. Právě proto bude stavba zahájena už v únoru, kdy lze podzemní práce provádět i při nízkých teplotách," vysvětlil mluvčí radnice Luboš Dvořák. Poliklinika bude po celou dobu přístupná ze strany od Černých mostů a z ulice Havlíčkova.

 

 

Informace o očkování: COVID-19

Očkování v České republice probíhá od 27. prosince 2020. V první fázi byli očkovaní zdravotníci, zaměstnanci a klienti domovů pro seniory. Od 15. ledna 2021 se mohou k očkování hlásit obyvatelé České republiky, kteří jsou starší 80 let. Od 26. ledna 2021 se mohou přihlašovat zdravotničtí pracovníci, kteří doposud nebyli očkovaní.

 

Registrace k očkování občanů mladších 80 let se prozatím odsouvá z důvodu snížení dodávek vakcín.

 

Přihlášení k očkování probíhá ve dvou krocích.

 

Prvním krokem je registrace, na jejímž začátku vyplníte telefonní číslo. Dorazí vám SMS zpráva s ověřovacím kódem PIN1. Po vyplnění tohoto kódu zadáte údaje o sobě (jméno, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název své zdravotní pojišťovny) a vyberete místo, kde se chcete nechat očkovat.
Registrace k očkování probíhá prostřednictvím centrálního rezervačního systému: registrace.mzcr.cz (nebo: crs.uzis.cz).
V případě, že je vám více než 80 let a jste imobilní, kontaktujte svého praktického lékaře. Máte tak výjimku z registrace přes centrální rezervační systém, praktik se s vámi individuálně domluví, jak pro vás očkování zajistit.
Pokud se necítíte dostatečně technologicky zdatní, abyste provedli registraci sami, a nemáte nikoho, kdo by vám s registrací pomohl, můžete využít pomoci řady informačních linek, zřizovaných neziskovými subjekty či kraji. Krajské a obecní linky jsou určeny pro občany žijící v příslušném kraji či obci. Obrátit pro pomoc se můžete také na infolinku 1221.

Druhým krokem je rezervace. Ve chvíli, kdy se na vámi vybraném očkovacím místě uvolní termín, obdržíte zvací SMS zprávu s kódem PIN2. Po zadání tohoto kódu provedete rezervaci termínu. Zvací SMS zpráva znamená, že očkovací místo má k dispozici volné dávky vakcíny.
Rezervaci termínu očkování je po registraci možné provést na odkazu: reservatic.com/ockovani.
Bez zvací SMS není rezervace možná.

Pokud byste potřebovali pomoci s registrací či rezervací, neváhejte se na nás obracet!

Každý máme na toto očkování svůj vlastní názor, někdo je pro očkování, někdo zase zásadně proti. Ať tak či onak přikládám oficiální text z webových stránek https://koronavirus.mzcr.cz/ockovani-proti-covid-19/ , kde se můžete dozvědět další informace,  které Vám mohou pomoci se rozhodnout.

Pevné zdraví Vám přeje Kristýna Voborská

 

Proč se očkovat?

Vakcíny proti covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Covid-19 může způsobit závažné onemocnění s možnými doposud neznámými dlouhodobými následky nebo i úmrtí u osob jakéhokoliv věku, včetně jinak zdravých lidí.

Vakcinace je nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě. Zavedení vakcinace pomohlo už v minulosti ke snížení či dokonce vymýcení řady nemocí (např. pravé neštovice, dětská obrna, záškrt).
Každý, kdo se naočkuje, pomáhá ochránit ty, kteří tak kvůli svému zdravotnímu stavu učinit nemohou.

Očkování je dobrovolné a je plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Neschopenka kvůli covid-19 znamená pro běžnou domácnost velké finanční ztráty. V případě komplikací tohoto onemocnění je samozřejmě nutná hospitalizace v nemocnici, po které obvykle následuje rekonvalescence. Tomu všemu zabrání vakcína. 

 

Termíny plánovaných akcí

Vzhledem k trvajícímu nouzovému stavu se lze setkávat v maximálním počtu 2 osob. Rádi Vás přivítáme na individuálních schůzkách, které si můžeme domluvit. Pevně věříme, že se brzy uvidíme na našich společných akcích.