Informátor 12/2022

Publikováno 01.12.2022 10:18 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 12/ 2022

 

Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaného spolku

Vydává:          SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

Tel.: 775 085 124, 775 857 996

Email: tabor-odbocka@sons.cz

Oblastní odbočky Tábor

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů odbočky SONS Tábor a jejich příznivců.

Je neprodejný.

vyhotoveno 30.11.2022

Oblastní odbočka SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

 

Vedoucí pracoviště, sociální pracovnice:

Mgr. Hana Pospíchalová

Tel.: 775 085 124

 

Pracovník v soc. službách:

Ing. Jiří Sálus

Tel.: 775 857 996  

Email:tabor-odbocka@sons.cz

pospichalova@sons.cz

 

Úřední hodiny poradny

Pondělí: 8:00-12:00;12:30-16:30

Úterý:    8:00 – 14:00

Středa:  8:00 – 14:00

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblastní rada odbočky

SONS Tábor

 

Předsedkyně:             I. Najman

Hospodářka:             J. Čechová

Členové OO:      M. Heřmánková

                           J. Chomout                    

                          H. Pospíchalová

Oblastní kontrolní komise:

Předseda:             E. Kumherová   

Členové KK:          J. Sálus

                              J. Müllerová

 

Úřední hodiny

Pondělí: 13:00 – 16:00

 

Email: tabor-odbocka@sons.cz

 

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

 

Kontakty

 

Naši oslavenci v měsíci prosinci

 

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

Karel Kolařík

Ludmila Kořínková

Iveta Najman

Hana Novotná

Jiří Sálus

Ladislava Svobodová

PÁR SLOV NA ÚVOD

 

Vážení členové přejeme Vám, ať sníh tiše padá Vánocemi, ať jsou tedy krásné, krásnější než vloni, ať přinesou štěstí, pohodu a klid, nový rok pak zdraví a vše, jak má být.

Jsme rádi, že jste byli uplynulý rok s námi a doufáme, že jste s námi prožili hezký čas na našich společných akcích, že jste se dozvěděli informace, které jste potřebovali a že jste se naučili věci, které pro Vás budou přínosem.  Budeme se na Vás těšit a po Vánocích, budeme rádi, když nás opět navštívíte.

Níže malé zamyšlení ze zajímavé knihy od známého psychologa:

 

Dárek není jen ona věc, která se dává a která má hodnotu vyjádřitelnou v penězích. Dárek je především osobní poselství, které říká “mám tě rád“. A něco takového se vlastně ani penězi vyjádřit nedá. V dárku - pokud je myšlen upřímně a vskutku jako dárek - dáváme totiž sami sebe. A to je velká, slavná věc, kterou bychom měli o Vánocích zažít. A když se o Vánocích jeden druhému dáváme - měli bychom se dávat pěkně, mile, abych tak řekl v pěkném balení, tj. v pohodě a dobré náladě. Neměli bychom se tedy tím předvánočním shonem a uklízením a vařením a pečením dát zaskočit a utahat. Vždyť ono na tom zase tak strašně moc nezáleží, jestli se zrovna něco nepovedlo podle našich představ, jestli jsme něco nestihli. Zkusme to letos. Je to cennější než umytá podlaha a husa v troubě.

 

                                                                          podle knihy Zdeňka Matějčka

Vážení členové Zveme Vás na zajímavé koncerty:

Koncerty se uskuteční v Táboře a blízkém okolí a pořadatelem jsou různé sbory a instituce. Někteří naši členové v nich vystupují. Proto jsme si dovolili Vás na ně pozvat. Určitě to bude hezký kulturní zážitek.   

18.12.2022 od 19:00 hod. divadlo O. Nedbala – Rybova mše Vánoční

26.12.2022 od 16:00 hod. kostel Žižkovo nám. – Rybova mše Vánoční

6.1. 2023 od 18:00 hod. kostel Sv. Václav Planá n. Lužnicí – tříkrálový koncert pěvecký sbor Harmonie

Nocturno:

17.12.2022 od 15:00  Malšice (kostel)

26.12.2022 od 14:00 Chotoviny (kostel)

26.12.2022 od 16:00 Sezimovo Ústí I. (kostel)

8.1. 2023 od 11:30 Klokoty   (50 Kč vstupné)

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Kdo si hraje, nezlobí

Na akci „Kdo si hraje, nezlobí“ se nás sešlo celkem pět. A protože nálada byla výborná, zkusili jsme novou hru Labyront. Kostka o stůl řinčela a jednotlivé symboly v hracím poli nás popoháněly vpřed i vzad. A tak stalo se, že Milan s Hankou si dojeli pro své amulety a my ostatní kroužili a kroužili ve velké vzdálenosti od vytoužených amuletů. Chvilka zbyla i na zvukové pexeso a samozřejmě příjemné popovídání u dobré kávy, což zahnalo všechny chmury z případné prohry.

 

Pronikáme do tajů Blindshell

Poté, co jsme si prošli základní menu, jako volání, kontakty či zprávy, jsme se tlačítky dostaly, až k aplikacím jako např. internetová rádia, Podcasty anebo Youtube. Pro držitele telefonu BlindShell již není problém zaposlouchat se do rytmů samby na ekvádorském rádiu či zavzpomínat na Beatles na britském rádiu. A pokud si chceme najít konkrétní písničku, přejdeme na youtube a zde si již vybereme dle naší nálady. Anebo najít si již zmiňovaný rozhovor s prezidentem SONS na podcastu „Jak to vidí“? Žádný problém. A co Vy? Nechcete se naučit také něco nového?

Poslechové odpoledne

Jakmile jsme se pohodlně usadili a na stole zavoněl šálek kávy, vyslechli jsme celkem 3 hudební kvízy, které byly proloženy zprávičkami z kultury, vědy a společenského dění. Pro některé posluchače to byl zapeklitý oříšek, ale nakonec všichni rozpoznali Tinu Turner, Paula Ankeho a skupinu Queen. Pak jsme se seznámili se začínajícím čtenářským klubem online – byl puštěn sestříhaný záznam, tak abychom slyšeli představování jednotlivých čtenářů a obdrželi informace o průběhu dalšího setkání. Pro ty z Vás, co se k nám chtějí připojit, postačí, když do 11. ledna 2023 přečtete jakoukoliv knihu týkající se středověku – román, sci-fi, literaturu faktu či současnou knihu odkazující na středověk. My Vám následně rádi pomůžeme s připojením se ke čtenářskému klubu. Zbytek poslechového odpoledne jsme se již věnovali vystoupení pěveckého sboru Vokál Klub SONS a diskusi o knihách nebo způsobu samotného čtení knih. Dejte vědět, co čtete a jak to čtete a nenechte si četbu jen sami pro sebe.

 

Konverzace v anglickém jazyce

V měsíci listopad se podařilo studentům dočíst další anglicky namluvenou knihu. Tentokrát jsme se dozvěděli, kdo byl zlodějem peněz a kdo jeho komplicem. Nebojte se, nešlo o žádný thriller, přesto pád policisty do řeky a nůž v ruce zloděje, který se maskoval, jako běžec pro zdraví, nám připravil nejednu chvilku napětí. A k tomu nejen zdokonalení v konverzaci, ale sem tam i zajímavou informaci. Např. proč kachny nepřimrznou k ledu a proč každá ručička na hodinách i hodinkách otáčí se do pravého směru.

Muzikoterapie

V listopadu vzali naši členové do rukou opět různé hudební nástroje a pod vedením Adélky hledali za zvuků píšťal, bubnů či vlastního hlasu, harmonii těla i duše. A tak není divu, že každý kolemjdoucí svůj krok zvolnil a na relaxační pohodu se naladil. A jak je to s Vámi? Už jste se přenesli do pohody a těšení se třebas na Ježíška nebo posezení u rodinného krbu o Vánocích?

 Oblastní shromáždění

24.11.2022 proběhlo v nových prostorách podzimní Oblastní shromáždění. Iveta Najman představila činnost odbočky, paní Jana Čechová nás seznámila s hospodařením odbočky, Emilka Kumherová promluvila za revizní komisy a Jirka Sálus a Hana Pospíchalová představili blíže sociální služby, které na odbočce poskytujeme. Po té byla diskuze. Tentokrát byla hojná účast.

Čtení a psaní bodového písma

Při další hodině čtení a psaní bodového písma jsme si zkusili číst krátký text. Tentokrát jsme si přečetli krásný kalendář, který vydala Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana. Tématem nástěnného kalendáře  pro rok 2023 je Večerníček. Kalendář zahrnuje malý výběr toho nejpopulárnějšího z televizního pohádkového světa. Účastníci si krom čtení bodového písma mohli i osahat jednotlivé postavičky. Byla to zajímavá akce a budeme v tomto duchu pokračovat i příště.

POZVÁNKY NA ZAJÍMAVÉ AKCE

Novoroční koncert  - dětský sbor Sboráček – čt. 5.12. ve 14:00 hod.

Přijďte si poslechnout krásné písně v podání dětského pěveckého sboru Sboráček a naladit se tak na nový rok s úsměvem a dobrou náladou, kterou hudba jistě přináší.

Pronikáme do tajů Blind Shell druhá část. – pá. 6. 1. v 9:30

S Jirkou jistě snáze proniknete do tajů Blind Shell. Ti z Vás kdo telefon mají, se dozví zajímavé a užitečné informace. Naučí se telefon, co nejefektivněji obsluhovat. Ti z Vás, kteří o něm uvažují, se o něm zase blíže dozví a vyzkouší si, jak a co telefon umí a k čemu Vám může být nápomocen.

Turnaj v kartách – čt. 12.1. ve 13:30 hod.

Pro mužské osazenstvo a nejen pro ně tu máme turnaj v kartách. Přijďte a zapojte se s námi do hry zvané Prší.

Konverzace v anglickém jazyce – pá. 13.1. , 20.1., 27.1. v 9:00

I mozek si potřebuje trochu zacvičit, aby nezakrněl. A studium cizích jazyků se skvěle hodí, protože při něm využíváte logické myšlení i paměť. Podle odborníků je trénink mozku a kognitivních dovedností skvělou prevencí celé řady zdravotních obtíží a právě studium jazyků je jednou z jeho nejzábavnějších forem. Pokud máte zájem, stále jsou dvě až tři místa volná.

Představení nových kompenzačních pomůcek Sagita – po. 23.1. – v 10:00 hod.

Potřebujete novou lupu, či jinou kompenzační pomůcku? Horší se Vám zrak a nemůžete číst? Firma Sagita Vám představí některé pomůcky, které používají nevidomí a slabozrací a které by Vám mohly případně pomoci.

Přednáška finanční gramotnost aneb, jak se nenechat napálit – po. 30.1. ve 14:00 hod.

Zveme Vás na zajímavou přednášku pana Erika Smoly z Exekutorského úřadu Strakonice.

Informace ze sociálně-právní poradny 12 /2022        

V posledním vydání roku zrekapitulujeme, co zajímavého pro nás začalo platit v roce 2022 a co začne platit v roce 2023. Dále se pokusíme nastínit alespoň obrysy toho, co by v roce 2023 zavedeno být mělo. Po krátkém exkursu do oblasti zdravotnického práva doporučuji vtipný fejeton. 

Změny v roce 2022

  • Nevidomí a těžce slabozrací mají nárok na úhradu tří bílých resp. červenobílých holí za rok z veřejného zdravotního pojištění bez doplatku. Informace 11/2021, 1/2022
  • Do seznamu pomůcek určených pro zrakově postižené, na které lze získat příspěvek od úřadu práce, přibyla kamera s hlasovým výstupem, určená pro úplně a prakticky nevidomé a těžce slabozraké. Informace 12/2021
  • Minimální měsíční mzda v roce 2022 činila 16 200 Kč, hodinová 96,40 Kč.
  • Základní sleva na dani na poplatníka se pro rok 2022 zvýšila z 27 840 Kč na 30 840 Kč. Zvýšilo se daňové zvýhodnění na druhé dítě na 22 320 Kč ročně, na třetí a každé další dítě na 27 840 Kč ročně, a to zpětně od začátku roku 2021. Informace 1/2022
  • V řízení o průkazu osoby se zdravotním postižením je Úřad práce povinen s odstupem 90 dnů předem písemně upozornit každého držitele o skončení platnosti průkazuInformace 8/2021
  • Na standardní ošetřovné mají nárok i blízcí příbuzní ošetřovaného, ačkoliv s ním nebydlí ve společné domácnosti.
  • U dlouhodobého ošetřovného se podmínka doby hospitalizace zkrátila na dobu 4 dnů, do níž se počítá první i poslední den hospitalizace. Žádost o dávku lze podat nejpozději do 8 dnů od propuštění a rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče vydá nemocnice v den propuštění nebo nejpozději do 3 dnů od podání žádosti.
  • Otcovská náleží po dobu 14 dní.  Informace 2/2022
  • Příjemci invalidního důchodu III. stupně mohou cestovat regionálními a dálkovými vlaky a autobusy se slevou 50 %. Prakticky se to týká těch, kteří nejsou držiteli průkazu ZTP a ZTP/P. Ti i nadále cestují se slevou 75 % a průvodce zdarma. Na území hl. m. Prahy a dle místních podmínek i jinde cestují zdarma. Informace 3/2022, 5/2022, 8/2022
  • Nová jednorázová dávka státní sociální podpory: příspěvek na dítě narozené od 2. 8. 2004 do 31. 12. 2022 ve výši 5 000 Kč. Týká se dětí z rodin, jejichž loňské příjmy nepřevýšily jeden milion korun hrubého. Lhůta pro podání žádosti končí 1. 7. 2023.  Informace 8/2022
  • Ze známých důvodů doznal v roce 2022 značných změn příspěvek na bydlení. Kromě zvýšení normativních nákladů na bydlení se rozšířil okruh osob, oprávněných podat žádost, o podnájemce, obyvatele nemovitostí s číslem evidenčním a oprávněné užívající nemovitost na základě služebnosti (věcného břemene). Zvýšily se také opakovaně normativní náklady na bydlení. Zjednodušily se formality: je zrušena povinnost jednotlivě rozepisovat měsíční zálohy na služby spojené s užíváním bytu, lze žádat i elektronicky, doklady k příjmům a nákladům na bydlení stačí přiložit jako sken nebo fotokopii, přechází se na půlroční periodicitu dokládání příjmů a nákladů na bydlení, přičemž formuláře „Doklad o výši čtvrtletního příjmu“ a „Doklad o výši nákladů na bydlení“ zůstaly nezměněny, takže se bude dokládat příjem a náklady na bydlení jen za poslední 3 měsíce. Také maximálně za 3 měsíce zpětně lze dávku přiznat. Informace 3/2022, 8/2022

Změny definitivně platné od ledna 2023

  • Zavedení tzv. výchovného ke starobnímu důchodu ve výši 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě. Původně náleželo jen tehdy, odpracoval-li příjemce důchodu dobu pojištění potřebnou pro vznik nároku na starobní důchod. Podle dodatečné novely se ale týká i invalidních důchodců, jejichž invalidní důchod se automaticky transformoval na starobní důchod. Informace 7/2022, 8/2022.
  • Zvýšení příspěvku na mobilitu z 550 na 900 Kč. U lidí používajících energeticky náročné přístroje k podpoře dýchání se zvyšuje na 2 900 Kč.

Změny s otazníkem

jsou zatím v legislativním procesu nebo jde o legislativní záměr představený na tiskových konferencích (níže popsaný stav je k 10. listopadu 2022).  Budeme se jim samozřejmě blíže věnovat v dalších vydáních.

  • Minimální mzda by měla tradičně od ledna 2023 stoupnout, zatím nevíme jak. Hovoří se o zvýšení o 350 Kč, tj. na 16 550 Kč.
  • Znovu stoupnout by také mělo životní minimum na 4 860 Kč a existenční minimum na 3 130 Kč. To do června 2022 činilo pro jednotlivce 4 250 Kč respektive 2 740 Kč, od července 4 620 respektive 2 980 Kč.
  • Navrhuje se také zvýšit přídavek na dítě o 200 Kč, přesná čísla zatím neznáme.
  • U příspěvku na bydlení už při posuzování příjmu nebudou rozdílné sazby pro Prahu a ostatní lokality. Dosud platilo, že oprávněnému na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 % příjmu a jinde 30 % příjmu. Nově bude stanovena jednotná hranice 30 %. Opět se zvýší a současně se zjednoduší normativní náklady na bydlení. Domácnosti se zatím dělí na jednočlenné, dvoučlenné, tříčlenné a čtyřčlenné. Napříště by se domácnosti o jedné a o dvou osobách měly sloučit do jediné kategorie se stejnými normativními náklady. Zvýší se a zjednoduší se i normativy pro lidi bydlící v družstevním, vlastním nebo v nemovitosti užívané na základě služebnosti, u kterých zcela odpadá dělení podle velikosti obce. Původně pouze dočasně zamýšlená možnost žádat o příspěvek na bydlení u nemovitosti s číslem evidenčním stále trvá.
  • Zaměstnanci pracující na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP a DPČ) by měli mít určitá práva stejná jako zaměstnanci v pracovním poměru. Při splnění daných podmínek budou mít nárok na dovolenou, na pracovní volno při překážkách v práci, na ošetřovné v délce pěti pracovních dnů za rok. Zaměstnavatel by také měl takovému zaměstnanci písemně rozvrhnout týdenní pracovní dobu stejně, jak je tomu nyní u zaměstnanců v pracovním poměru.
  • Lidé, kteří mají hrubý roční příjem do 50 000 Kč, nebudou muset od příštího roku podávat daňové přiznání. Dosud byl tento limit 15 000 Kč. I nadále se nemusí přiznávat ani příjmy z příležitostných činností, které nepřesáhnou 30 000 Kč za rok.
  • Pracující příjemce starobního důchodu by měl od července 2023 odvádět o 6,5 % nižší sociální pojištění, což mu zvýší čistý výdělek.
  • Prarodiči, který nepobírá starobní důchod a který se místo rodiče stará o malé vnouče, by se do doby pojištění potřebné pro vznik nároku na starobní důchod počítala i doba péče o ně. Z práce by si na tu dobu mohl vzít prarodičovskou dovolenou a stal by se přímým příjemcem rodičovského příspěvku.
  • Milostivé léto 3, tzv. státní milostivé léto, by mělo začít v červenci roku 2023 a potrvá 3 měsíce. Týkalo by se dluhů na daních, clech, soudních a správních poplatcích, na sociálním pojištění, které vymáhá sám stát bez exekutorských úřadů a je v řízení zastoupen finančními úřady, Celní správou a Českou správou sociálního zabezpečení. Jinak by platily stejné principy jako u Milostivého léta 1 a 2. Dlužník bude muset zaplatit původní dluh, ale už bez poplatků, které jistinu dluhu převyšují. 

Pořízení záznamu zdravotnické dokumentace pacientem

Z časopisu České lékařské komory Tempus Medicorum, konkrétně z rubriky dotazů lékařů právní kanceláře komory jsem převzala odpověď na dotaz týkající se pořízení záznamu zdravotnické dokumentace. Dotaz zní: Jak postupovat v případech, kdy pacient odmítá lékařskou zprávu a trvá na pořízení fotografie mobilním telefonem? Musím mu v tomto případě vyhovět? Obávám se případného zveřejnění lékařské zprávy, respektive záznamu na internetu.

Odpověď Mgr. Daniela Valáška, MBA:

Je nutno odkázat na zákon 372/2011 Sb., o zdravotních službách, konkrétně na ust. § 66 odst. 1, které stanoví, že pokud si oprávněná osoba nepořídí výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace či její části vlastními prostředky, pořídí kopii zdravotnické dokumentace poskytovatel v zákonem stanovených lhůtách. V souladu s tímto ustanovením má pacient právo nahlédnout do své zdravotnické dokumentace a vlastními prostředky si opatřit kopii zdravotnické dokumentace či její části, přičemž není vyloučeno pořízení fotokopií prostřednictvím telefonu či jiného záznamového zařízení. Pokud tedy pacient odmítne lékařskou zprávu, ale trvá na pořízení obrazového záznamu, je potřeba mu to umožnit. Informaci o pořízení kopie je potřeba zaznamenat do zdravotnické dokumentace. Pro úplnost lze uvést, že pacient nemá právo na informace o třetí osobě, jsou-li tyto informace součástí lékařské zprávy či zdravotnické dokumentace, a rovněž nemá právo na informace o autorizovaných psychologických metodách a  popisu léčby psychoterapeutickými prostředky. S pořízeným obrazovým záznamem lékařské zprávy může pacient naložit dle svého rozhodnutí. Pokud tyto informace sám zveřejní například prostřednictvím sociální sítě, nenese za toto jednání právní odpovědnost lékař, ale pacient. I z tohoto důvodu je žádoucí do zdravotnické dokumentace zapsat, kdy k nahlédnutí, respektive pořízení záznamu došlo a nebude od věci, pokud bude uveden i způsob pořízení obrazového záznamu.

Vážení čtenáři, s kolegyní Mgr. Nicole Fryčovou vám přejeme klidné Vánoce a těšíme se na další setkávání v příštím roce. Poté, co jsem v jednom dopoledni prostřednictvím samoobslužných terminálů napřed vrátila v knihovně knihu, potom reklamovala v Alze nabíječku a nakonec zaplatila v Albertu nákup, vám také přeji, abyste v roce 2023 potkávali pokud možno živé a vlídné lidi.

Za Sociálně–právní poradnu Václava Baudišová 

Balíček pomoci pro zdravotně znevýhodněné definitivně schválen:

 

příspěvek na mobilitu vzroste na 900 korun

 

Očekávaný balíček opatření pro zdravotně znevýhodněné dnes (16.11.2022) podepsal prezident. Úprava začne platit již od letošního prosince. Cílem těchto změn je podpořit zvlášť zranitelnou skupinu lidí se zdravotním znevýhodněním. Balíček obsahuje především zvýšení příspěvku na mobilitu a jeho speciální výši pro ty, kdo využívají například domácí plicní ventilaci. Zvýší se také příspěvek na pořízení zvláštních pomůcek či pomoc státu při úmrtí nenarozeného dítěte

„Tyto formy pomoci cílíme na konkrétní skupinu lidí, kteří mají určité zdravotní znevýhodnění. Proto jsou nyní velmi zranitelnou skupinou. Mám radost, že je tento balíček již definitivně schválen. Vláda mimo to už dříve rozhodla o navýšení příspěvku na diety. Tato úzce směřovaná opatření doplňují plošnou pomoc, jakou je průběžné zvyšování invalidních a starobních důchodů i dávek státní sociální podpory,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zvýšení příspěvku na mobilitu

Příspěvek na mobilitu, který v současné době pobírá přibližně 260 tisíc lidí, se zvyšuje z nynějších 550 na 900 korun měsíčně. Tato částka bude vyplacena automaticky, není tedy třeba se o nic starat. Zvýšený příspěvek na mobilitu lidé dostanou poprvé letos v prosinci.

Ti, kdo využívají zdravotnické prostředky pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo plicní umělou ventilaci, dostanou příspěvek na mobilitu ve výši 2 900 korun. Tato částka bude vyplácena poprvé za prosinec, tedy v lednu 2023.

Zvýšení příspěvku na zvláštní pomůcku: zdvihací/zvedací plošiny

S ohledem na růst cen se zvýší i maximální příspěvek na pořízení svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny z nynějších 400 tisíc korun za 500 tisíc korun. Tato pomůcka umožní zůstat lidem, kteří se bez ní neobejdou, co nejdéle v domácí péči.

Ročně příspěvek dostává zhruba 350 lidí. Součet vyplacených příspěvků za 60 kalendářních měsíců se nemění a i nadále činí 800 tisíc korun.

Zjednodušení dokládání: nově stačí kopie dokumentů

Balíček přinesl také zjednodušení administrativy. V řízení o příspěvku na mobilitu, příspěvku na zvláštní pomůcku a průkazu OZP, jako podklady pro rozhodnutí, již nebude nutné předkládat originály listin, stačí pouze fotokopie.

                                                                                             Zdroj: MPSV

Diabetici podceňují vyšetření očí. Včasná diagnóza přitom snižuje riziko oslepnutí kvůli diabetické retinopatii o 95 %

 

Přesně před sto lety podal Frederick Banting prvnímu pacientovi s diabetem hormon inzulin. Tento významný medicínský počin dnes pomáhá více než půl miliardě lidí na celém světě, kteří trpí cukrovkou. Proto si již více než 30 let připomínáme 14. listopad – den narození tohoto objevitele – jako Světový den diabetu. Jednou z komplikací diabetu může být i diabetická retinopatie,  která postihuje více než 10 % osob s diabetem a je u nich hlavní příčinou oslepnutí. Včasná diagnóza je klíčová a spolu s léčbou snižuje riziko nevratného poškození zraku o 95 %. 

 

K léčbě cukrovky a jejích komplikací však přispívají i další nové metody a přístroje – jeden z nich dokáže rychle a včas odhalit počínající problémy se zrakem.

Počet diabetiků v populaci se neustále zvyšuje. Důvodem je nejen lepší diagnostika, ale především nezdravý životní styl, který je jednou z příčin diabetu 2. typu, jímž trpí většina pacientů. Rostoucí počty ve světě i v naší zemi jsou děsivé.

V současné době se v České republice s tímto onemocněním léčí přes milion lidí. Tempo nárůstu je víceméně stabilní a do roku 2030 se očekává, že bude v České republice diabetem trpět asi 1 300 000 lidí.

Diabetická retinopatie – nejčastější komplikace diabetu 

Cukrovka ovšem neznamená jen pravidelnou kontrolu hladiny cukru v krvi a dodržování diety. Tato nemoc má vliv na rozvoj dalších zdravotních komplikací, které mohou ovlivnit život pacienta mnohem více než jen nepříjemné píchání inzulínu. 

„Diabetikům s dlouhodobě vysokou hladinou cukru hrozí vážné komplikace, jako je poškození ledvin až k nutnosti dialýzy, poškození cév, které může vyústit v infarkt, mrtvici nebo amputaci končetiny, nebo poškození očí končící slepotou,“ upozorňuje diabetolog profesor Prázný, vedoucí lékař Diabetologického centra VFN v Praze a předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP.

Statisticky jednou z nejčastějších komplikací diabetu je posledně zmíněné poškození oční sítnice – tzv. diabetická retinopatie. V naší zemi trpí tímto onemocněním více než 11,7 % diabetiků, z toho 23,7 % má velmi nebezpečnou pokročilou formu s rizikem odchlípení sítnice a poškození zraku a 2,6 % je postiženo úplnou slepotou. 

Diabetická retinopatie je onemocnění postihující cévy sítnice v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi. Rizikovými faktory jsou ale také kouření a vysoký krevní tlak. Její nebezpečí spočívá v tom, že se dlouho neprojevuje, takže k odhalení dochází pozdě, někdy dokonce až ve chvíli, když už ohrožuje zrak. Pro zpomalení postupu tohoto onemocnění je proto velmi důležitá včasná diagnostika. 

„Všichni diabetici by měli v rámci prevence alespoň jednou ročně absolvovat vyšetření očí, aby se odhalily případné změny a včas zahájila léčba, která zabrání poškození zraku nebo oslepnutí,“ vysvětluje dále diabetolog profesor Prázný.

Přestože jsou pravidelné oční prohlídky pro diabetiky velmi důležité, až 40 % pacientů s diabetem na ně vůbec nechodí. Častým důvodem jsou i dlouhé čekací lhůty a časová náročnost. 

Umělá inteligence přináší nové možnosti v diagnostice

Velkou úsporu času nejen lékařům, ale i pacientům nabízí nový zdravotnický prostředek Aireen® z dílny českého startupu. Dokáže diagnostikovat diabetickou retinopatii s vysokou přesností během pouhých 30 sekund, a to i ve fázi, kdy ještě není pacientem rozpoznatelná. Vyšetření přitom není nijak složité – kombinuje běžnou sítnicovou kameru s výkonným počítačem využívajícím schopnosti umělé inteligence, což dává mimo jiné naději, že časem bude takto možné odhalit i další onemocnění očí, jako je glaukom nebo makulární degenerace.

V současné době je Aireen® certifikována pro diagnostiku diabetické retinopatie, a dokonce se již používá na několika specializovaných očních klinikách. Díky vstřícnému přístupu zdravotních pojišťoven bude rychlý screening pomocí AI brzy široce dostupný i přímo v diabetologických ambulancích.

Její velkou výhodou je i to, že umožňuje vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích diabetologů nebo praktických lékařů. Podmínkou je pouze potřebné vybavení, v tomto případě software, který lze nahrát do počítače, a sítnicová kamera. Naší vizí je zjednodušit vyšetření a z jedné fotografie oka v budoucnosti diagnostikovat celé spektrum nemocí,” vysvětluje David Navrátil, zakladatel Aireen®.

Pacienti s cukrovkou tak budou moci podstoupit potřebná oční vyšetření v rámci běžných prohlídek a k očnímu lékaři zajít pouze v případě, kdy se objeví podezření na poškození zraku. To by mohlo pomoci snížit počet pacientů, kteří v budoucnu přijdou o zrak v důsledku cukrovky a zanedbané prevence, a tím i snížit náklady za léčbu neodhalených pozdních komplikací diabetu.

                                                                                       Tereza Šoltésová 

Šedý zákal – onemocnění, které je dobré řešit včas

Šedý zákal se objevuje nejčastěji po 60. roce věku jako součást přirozeného procesu stárnutí. Zkalení čočky může nastat také jako následek úrazu nebo po užívání léků. Výjimkou není ani vrozený typ šedého zákalu. Od středního věku je vhodná návštěva u očního specialisty jednou ročně.

Šedý zákal se projevuje celou řadou negativních příznaků. Vlivem zkalené čočky dochází ke snížení její průhlednosti, bránění průchodnosti paprsků světla na sítnici a může přetrvávat pocit mlhavého vidění. Mezi další příznaky patří vnímání rozdílné sytosti barev, zdvojené vidění, oslňování a další. Jde o nebolestivý a celkem nepříjemný proces. Rozvoj onemocnění může trvat měsíce nebo roky. Včasný záchyt a operace šedého zákalu má zásadní vliv na kvalitu vidění po zákroku.

„Prevence v tomto případě neexistuje, jedinou možností je chirurgické řešení. Dnes se tento operační zákrok provádí téměř výhradně ambulantně. Je velmi rychlý, bezpečný a pro pacienta komfortní. Před operací se provádí komplexní vyšetření očním lékařem pomocí moderní přístrojové techniky a pohovor s pacientem,“ přiblížil průběh předoperačního vyšetření primář a lékařský ředitel Oční kliniky Oftal Juraj Urminský. 

Lékař pacientovi vysvětlí průběh celého zákroku a probere s ním nejvhodnější typ nitrooční čočky. „Tady záleží především na stavu očí, dioptrické vadě a životním stylu každého pacienta,“ vysvětlil Urminský. Na trhu dnes existuje celá řada nitroočních čoček: multifokální, torické trifokální, asférické s filtrem modrého světla a zvýšenou ochranou sítnice, které umožňují lepší vidění za šera, nebo nové EDOF čočky s prodlouženou hloubkou ostrosti. „Trendem při operaci šedého zákalu není pouze výměna zkalené čočky za implantát, ale současně také korekce dioptrických vad, kterými klient trpí. Díky tomu se v jednom kroku nejen zbaví zhoršeného zraku, ale také brýlí, čímž se mu po operaci zvýší kvalita života,“ doplnil primář oční kliniky Oftal. 

Samotná operace šedého zákalu je nebolestivá, provádí se v místním znecitlivění metodou fakoemulzifikace pomocí ultrazvuku. Zkalené jádro čočky je rozmělněno a čočkové hmoty odsáty. Poté chirurg vkládá umělou nitrooční čočku. Operace trvá přibližně 15 až 20 minut a následně pacient odchází domů. „V některých případech provádíme laserem asistovanou operaci šedého zákalu. Tato metoda kombinuje dvě moderní technologie, tj. laser a ultrazvuk,“ vysvětlil primář. Rekonvalescence po zákroku trvá čtyři týdny. Pacient by se měl během této doby vyhnout předklánění, zvedání a nošení těžkých břemen, prašnému prostředí, sauně a bazénu. Měl by také chodit na pravidelné kontroly, než se mu zrak zcela stabilizuje.

Zdroj: https://pr.denik.cz/doporucujeme/sedy-zakal-onemocneni-ktere-je-dobre-resit-vcas-20221107.html

 

SONS a odstraňování bariér – Viktor Dudr - 4. část – historie

Opět spolupracujeme

Připomínám, že centrum odstraňování bariér ČUNS pro nevidomé a slabozraké pracuje od roku 1991. Obecný podklad formulující několik směrů, v kterých by se měly vytvářet podmínky pro podporu co největší samostatnosti nevidomých a slabozrakých jsem již zmiňoval. Zpracování do uživatelských detailů a návrhy, jak mají vypadat konkrétní úpravy z uživatelského hlediska začala zpracovávat pracovní skupina, v níž byly především nevidomí a to z obou organizací. ejhle, co dělá společný zájem, opět spolupracujeme!! Ovšem byl zde zastoupen i Tyfloservis a nadšený vidící spolupracovník – povoláním projektant.

Opět Dopravní podnik Hl. m. Prahy

Z praktických důvodů byli všichni členové zmíněné pracovní skupiny z Prahy a nejbližšího okolí. To byl asi jeden z důvodů, proč se skupina nejprve zaměřila na dopravu. Co bychom potřebovali například v metru, jsme měli formulováno z dřívějška. Jak by to však mělo být realizováno, tedy technické parametry, to bylo samozřejmě  mimo nás. Totéž platilo i pro povrchovou dopravu - tramvaje, autobusy, zastávky a chodníky vůbec ...

 

Podrobný obecný přehled našich uživatelských potřeb jsme zaslali na Dopravní podnik hlavního města Prahy (dpp). Tentokrát se přístup vedeni DPP k našim potřebám diametrálně lišil od toho „předrevolučního“. Koordinátorem za DPP byl jmenován Ing. Houfek (mimochodem – pozdější generální ředitel DPP). Ten nám sdělil, že je pověřen projednáním  našich návrhů  se všemi zainteresovanými útvary DPP a pak připraví návrh smlouvy mezi DPP a slepeckými organizacemi, jak budou postupně naše podněty realizovány.

K formulaci smlouvy nikdy nedošlo, natož pak k jejímu podepsání. Ono to snad ani v takovém kolosu, jako DPP je, snad nešlo, zvlášť u takové neobvyklé novoty. Ale prostřednictvím ing. Houfka jsme začali naše návrhy postupně řešit.

 

Jak to začalo s akustickými orientačními majáčky

Myšlenka umístit na orientačně zajímavá místa nějaké jejich akustické označení nebyla vůbec nová. První akustické majáčky, pípající nepřetržitě po celou provozní dobu, se z naší iniciativy objevily nad vstupy do některých hodně frekventovaných stanic pražského metra. A nastaly první problémy. Jejich nepřetržitá funkce pochopitelně obtěžovala prodejce u stolků a stánků v podchodech. A tak nám je rozbíjeli. Vůbec se jim nedivím.

 

To nás přivedlo k myšlence jejich dálkového spouštění jen v případě potřeby. Ale opět jsme trefili kozla. Neodhadli jsme, že zájem slepecké veřejnosti způsobí, že by mělo jít o jeden z celostátních systémů v podpoře orientace zvláště samostatných nevidomých. Jako nosnou radiovou frekvenci vysílačky k ovládání majáků jsme zvolili tzv. volnou, určenou k ovládání dětských hraček. Našli jsme výrobce vysílaček – už tehdy se šesti tlačítky a tedy s možností spouštět šest různých služeb. Tato firma se ujala  i výroby majáků. Chybělo důkladné předběžné ověření v praxi. Objevovaly se problémy. Malý dosah vysílaček a výpadky kvůli rušení jinými signály a jiné.

Největší problém však nastal, jakmile se nám podařilo s DPP a hlavně s pražským magistrátem, dohodnout, že tramvaje na příslušný povel vysílačky ohlásí hlasem z reproduktoru vedle předních dveří tramvaje číslo linky a směr jízdy, konečnou. Bylo to v souvislosti s modernizací výbavy tramvají palubními počítači. Naše iniciativa přišla právě včas. objevil se také náš další velký příznivec-, tehdejší ředitel divize autobusy DPP. Prosadil, že i všechny pražské městské autobusy budou slepeckými hlásiči linek vybaveny.

Skupina firem, která prošla příslušným výběrovým řízením na modernizaci vybavení vozidel MHD v Praze byla doplněna firmou APEX (nyní Apex Jesenice), která měla vyvinout a montovat ta naše hlášení. Jak má hlášení na vozidlech sloužit nevidomým a slabozrakým cestujícím, ale také jak mají sloužit stabilní dálkově aktivované majáčky a jak mají fungovat další, tehdy ještě předpokládané, služby vysílaček, to jsme s APEXem snadno dohodli. Ale pokud jde o ovládací radiovou frekvenci, tak nám bylo oznámeno, že firma má již Českým telekomunikačním úřadem přidělenou jinou frekvenci pro ovládání zařízení určený nevidomým a slabozrakým, na celém území celé republiky.

Profesionální volba ovládací radiové frekvence bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Ale ve více městech již fungovaly majáčky s původní amatérsky zvolenou frekvencí a několik stovek uživatelů mělo původní vysílačku. Větší nesmysl, než mít dvě různé vysílačky a pamatovat si, kdy kterou použít, snad už není možný. Do spuštění „mluvení“ pražských tramvají a autobusů na jaře roku 1996 se však podařilo bezplatně vyměnit všem jejich držitelům staré vysílačky za nové VPN a vyměnit i stávající majáky.

jsme v roce 1996 a později, už jsme se sloučili a máme Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých ČR – sons. Zatím neexistují žádné předpisy, které  by ukládaly zavádění nějakých opatření v náš prospěch. Majáčky se šíří v ČR převážně z místní iniciativy oblastních odboček SONS. Rovněž živelně je ve větších městech zaváděno hlášení čísla linky a směru jízdy vozidla MHD. To se však děje z iniciativy dopravců, kteří snad tak mají další argument pro získání dotací na opatření nových vozidel. Daleko později a postupně, se tato povinnost objevuje v tzv. standardech krajských koordinátorů dopravy.

V současnosti nás čeká nepříjemnost - opět dojde k výměně vysílaček VPN 01. Přes odborné stanovení ovládací radiové frekvence se postupem doby ukázalo, že zahlcenost prostoru nejrůznějšími signály na některých místech způsobuje nespolehlivost signálů VPN. V současné době je již prakticky ukončen vývoj funkce nové frekvence a dojde k postupnému přechodu na dvou frekvenční. Kdy a kde k tomu začne docházet budeme včas informováni. Někteří z nás si budou muset svoji VPN-ku vyměnit za novou. Ti, kteří již vlastní novější typ VPN 02 mohou být bez starosti, pro ně se nic nezmění. Jejich vysílačka může vysílat povely na staré i na zaváděné frekvenci.

(Příště o úpravách hmatových.) ...

 

Termíny plánovaných akcí!

 

PROSINEC – LEDEN

  čt.

 1.

prosinec

Trénování paměti

9:30

hod.

  pá.

 2.

prosinec

Konverzace v AJ

9:00

hod.

  po.

 5.

prosinec

Oblastní rada

13:30

hod.

  út.

 6.

prosinec

Muzikoterapie

9:30

hod.

  st.

 7.

prosinec

Nácvik sebetestování – Měření

9:00

hod.

  pá.

 9.

prosinec

Konverzace v AJ

9:00

hod.

  po.

12.

prosinec

Vánoční vystoupení

13:00

hod.

  čt.

16.

prosinec

Konverzace v AJ

9:00

hod.

  út.

20.

prosinec

Vánoční posezení pro členy

13:00

hod.

  po.

 2.

leden

Oblastní rada

13:30

hod.

  čt.

 5.

leden

Novoroční koncert – Sboráček

14:00

hod.

  pá.

 6.

leden

Pronikáme do tajů Blind Shell

9:30

hod.

  út.

10.

leden

Muzikoterapie

9:30

hod.

  čt.

12.

leden

Turnaj v kartách

13:00

hod.

  pá.

13.

leden

Konverzace AJ

9:00

hod.

  po.

16.

leden

Letem světem po cizích krajích

13:30

hod.

  čt.

19.

leden

Představení fritéz a kompenzačních pomůcek do kuchyně

9:30

hod.

  pá.

20.

leden

Konverzace AJ

 

 

  po.

23.

leden

Sagita – Představení kompenzačních pomůcek

10:00

hod.

  út.

24.

leden

Muzikoterapie

9:30

hod.

  pá.

27.

leden

Konverzace AJ

9:00

hod.

  po.

30.

leden

Přednáška - Finanční gramotnost

14:00

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí.

 

Také Vás prosíme, abyste  dodržovali časy jednotlivých akcí.

Děkujeme!


Obrázky

Konverzace v AJ Konverzace v AJ
Čtení a psaní bodového písma Čtení a psaní bodového písma
Čtení a psaní bodového písma 2 Čtení a psaní bodového písma 2
Labyront Labyront
Muzikoterapie Muzikoterapie