Informátor 12/2020

Publikováno 11.12.2020 11:13 Odbočka Tábor


Vážení členové,

 

blíží se konec roku, čas adventní. Světla ubude a všechna příroda kolem nás se ztiší a uzamkne kamsi do sebe. Spočine v temnotě a spánku. A co my lidé? Jak máte postavené vaše vánoční priority letos? Budete shánět vánoční dárky na poslední chvíli nebo Vánoce v tomto roce budete slavit jinak. 

 

Advent by měl být dobou zklidnění. Symbolem adventu je adventní věnec. Kruhová podoba věnce symbolizuje ustavičnou cestu slunce a zároveň i věčnost. Zvykem je zapalovat postupně čtyři svíčky na adventním věnci. Jistě vás nepřekvapí, že každá svíčka má svůj přesně daný význam. Existují pravidla, jak přesně je zapalovat, každá má své jméno a důležitá je dokonce i jejich barva, barva ozdob či použité materiály. Dnes už to tak úplně nebývá, ale historicky k adventu neodmyslitelně patřila fialová barva, která symbolizovala noblesu, důstojnost, rozjímání a pokání. Tuto barvu oblékal i kněz. Na čtvrtou adventní neděli však nosil roucho růžové. Tato barva odkazuje na naději upřenou ke zrození Ježíše Krista.

 

  1. svíčka: Ta nese jméno Naděje. Zapalujeme ji na železnou neděli. Od ní postupujeme proti směru hodinových ručiček.
  2. svíčka: Mír. Zapalujeme ji na druhou, tedy bronzovou neděli.
  3. svíčka: Přátelství. Zapalujeme ji na třetí adventní, tedy stříbrnou neděli.
  4. svíčka: Ta se jmenuje Láska. Zapalujeme ji na čtvrtou, tedy poslední adventní, neboli zlatou neděli.
  5. svíčka: Do věnce můžete přidat i pátou svíci. Ta se dávala doprostřed a měla bílou barvu. Symbolizovala samotného Krista. Lidé ji zapalovali na Štědrý den po západu slunce.

 

Kromě adventních věnců se používají i prosté věnce bez svící z různých rostlin, které měly symbolický význam. Většinou mají zajistit štěstí, lásku, zdraví a bohatství. Adventní věnec nám pomáhá k zastavení, radosti a očekávání. Vyvolává v nás pocit vděčnosti za život a za hojnost života a probouzí v nás pocit pomáhat potřebným, proto v předvánočním období nejvíc projevujeme štědrost.

 

Udělejte něco, co vašim milým zůstane dlouho v paměti. „Maličkosti", které jsou víc než jen klišé – čas, úsměv, pohlazení a pozornost.

 

Pavla Heřmanová

Pracovník v sociálních službách Tábor

 

 

PODĚKOVÁNÍ

Ráda bych poděkovala všem, kteří se zúčastnili sbírky Bílá pastelka. Děkuji za Vaše finanční příspěvky, děkuji, že jste sbírku zveřejňovali a informovali o ní své blízké a své přátelé. Díky Vám všem se v Táboře podařila vybrat nádherná částka 45.481,-Kč.

Celková částka sbírky Bílá pastelka byla 1110 109,-Kč.

Tato částka svědčí o tom, že i v této nelehké době se najdou lidé, kteří pomáhají.

 

Pohled pod pokličku lidského těla

 

Prosinec je měsíc dlouhých zimních večerů, krátkých dní s prvním sněhem. My se půjdeme ponořit do dalšího orgánu – tlustého střeva.

 

Starověký lékař Hippokrates řekl: „Choroby vznikají ve střevě.“ Tlusté střevo je konečným oddílem trávicího systému, kde se vstřebávají soli a voda. Je dlouhé 1,5 m a široké 5 – 7 cm. Plní se 4 – 8 hodin po požití potravy. Sliznice tlustého střeva nemá klky, jen nízké řasy a neprodukuje žádné trávicí šťávy.

 

Střevní mikrobiom je novým orgánem v našem těle. Novým proto, že jsme o něm nevěděli. Ten ovlivňuje nejen naše fyzické zdraví, ale také zdraví psychické. Nejvýznamnější součástí celkového mikrobiomu je střevní mikroflóra, která u zdravého dospělého člověka váží zhruba 1,5 kg. Ve střevech máme tedy skoro 2 kg bakterií.

 

Zkoumáním mikrobiomu se řadu let zabývá psychiatr Radkin Honzák. Jak říká v rozhovoru pro DVTV, ve střevě je za posledních patnáct, dvacet let spousta objevů, mimo jiné právě útrobní mozek, kde je další řídící centrum. Ve střevní stěně je spousta neuronů, nervových buněk a je jich tam stejně jako v míše, jenom 1000 méně než v mozku. Kolem střeva a ve střevní stěně leží další z řídících systémů - imunitní systém. Osidlují ho bakterie, kvasinky, viry, plísně, kteří jsou dobří pomocníci, ale také paraziti. Nepustí si tam konkurenci. Kdybychom spolkli něco, co vám nezničí žaludeční šťáva, podle Honzáka to tam tzv. mikrouti pomlátí, protože nemají cizáky rádi.

Pomáhají v imunitě, v bariérové funkci střevní stěny, vyrábějí celou spoustu látek, které si organismus neumí vyrobit sám a v poslední řadě vyrábí mozkovou chemii, která představuje 50-70% včetně serotoninu.

 

Velkým nepřítelem jsou některé léky (např. antibiotika) a chemické látky (pesticidy, herbicidy), které nám naneštěstí se zničením nepřátelských bakterií vyhubí také užitečné bakterie ve střevech. Podle názoru pana psychiatra jde o zničený orgán proto, že ho za posledních 50 let úspěšně devastujeme právě kvůli antibiotikům. Ze začátku jsme mohli bojovat vlastními silami, ale pak nám prosákly všechno. Toto ve spojení s nevhodnou stravou a celkovým životním stylem vede k tomu, že v Evropě, Americe a Číně dochází k prudkému nárůstu pacientů s oslabenou imunitou (alergie, astma, náchylnost k infekcím), trávicími problémy, cukrovkou, obezitou či depresemi.

 

Obecně dnešní „moderní“ strava dobrému stavu mikrobiomu nenahrává. Průmyslově zpracovávané potraviny plné soli, cukru, tuku, konzervantů, barviv a nejrůznějších umělých přídatných látek škodí. Uspěchaný životní styl zase vede k tomu, že jídlo do sebe nahážeme v rychlosti. Jenže trávení stravy začíná již v ústech tím, že se důkladným rozžvýkáním začnou produkovat sliny, které pomáhají potravu „předtrávit“. Mnohdy jíme málo ovoce a zeleniny, která je důležitá nejen z hlediska vitamínů, ale také důležité vlákniny. Proto bychom měli do svého jídelníčku zařadit luštěniny, zeleninu, přitom brambory a z ovoce jablka bychom neměli zbavovat slupky. Dále bychom měli snížit příjem cukrů a tuků o 6 - 10 %. Měli bychom upřednostňovat potraviny v přirozené formě. Například nekoupíme bramborovou kaši v sáčku nebo hotovou lákavě obarvenou a  uměle aromatizovanou bábovku, jež díky konzervantům vydrží ve špajzu půl roku, ale kaši si uděláme z normálních brambor a bábovku z klasických surovin a nebudeme ji ničím umělým dobarvovat ani dochucovat. Velmi užitečná je konzumace fermentovaných, tedy kvašených, potravin. Sem patří např. jogurty (přírodní), kefíry, kvašené zelí nebo další fermentovaná zelenina. Fermentované potraviny jsou totiž bohaté na prospěšné bakterie a enzymy. Tak můžeme svůj mikrobiom začít léčit a zahájit samoléčební proces. Podle Honzáka to bude trvat minimálně tři čtvrtě roku.

 

Celé řídící centrum je tedy propojeno s centrálním nervovým systémem, tedy mozek a střevo, přitom propojení je obousměrné a několikanásobně jištěné. Táhne ho nervus vagus - bloudivý nerv, sympatický nervový systém. Bakterie, které máme ve střevě, ovlivňují také náš duševní stav, říká profesor lékařské psychologie Radek Ptáček. Některé bakterie produkují serotonin i dopamin a dokonce více, než je schopen vyprodukovat mozek. Správnou stravou a pohybem ovlivníme vývoj správné flóry, tak si můžeme ovlivnit svoji náladu a projevy duševních poruch.

 

Radkin Honzák pokračuje, že střevo může prosakovat a viry se dostanou do celkového prostoru, mozku a způsobí malý zánět. Můžeme si malý zánět představit jako zhoršení nálady, když máme virózu. To je první cesta, kdy ovlivňuje vnitřní systém mozek. Druhá cesta, existují lidé, kteří jsou negativně zaměření, úzkostí, vztekem. Stres vypne imunitu. Mozek ovlivňuje střevo a střevo ovlivňuje mozek. Když mám špatné emoce, ovlivňuje mikrobiom, který působí na to, jak se cítím.

 

Francouzský neurolog a badatel Guillaume Duchenne de Boulogne, patří mezi vývojáře elektroterapie a dokázal také, že při úsměvu vyvolaném opravdovou radostí se zapojují nejen svaly okolo úst, ale také svaly v oblasti očí. Takovýto "opravdový" úsměv se označuje na jeho počest jako Duchennův úsměv - když je člověku ouvej, měl by se přeladit a usmát se s vráskami kolem úst, ale i kolem očí a uleví se nám, praví Honzák.

 

O mikrobiom se zajímá také medicína, která testuje jeho využití prostřednictvím střevní neboli fekální transplantace, např. u těžkých zánětů tlustého střeva. Zjednodušeně to znamená, že do střeva pacienta je vpravena stolice od vhodného dárce. Tato metoda zbavuje i depresí.

 

Neznámý filosof řekl, pro spokojený život je pohodlné trávení daleko důležitější než geniální mozek.

 

Pavla Heřmanová

Pracovník v sociálních službách Tábor

 

 

Nepravidelné kulturní okénko – Vánoční kvíz

 

Připravila jsem si pro vás pár otázeček pod stromeček J

  1. Slovo advent se překládá jako?
  2. a) návrat
  3. b) příchod
  4. c) začátek
  5. Kolik musí být adventních nedělí do Štědrého dne?
  6. a) je to každý rok jinak podle kalendáře
  7. b) šest, zhruba od půlky listopadu
  8. c) čtyři, první vychází vesměs na konec listopadu
  9. Co to jsou roráty?
  10. a) jihočeské vánoční pečivo z oblasti Vitorazska
  11. b) liturgické ranní zpěvy v době adventu
  12. c) speciální svíce používané při vánočních mších
  13. Jakým skutkem získal sv. Mikuláš pověst o své dobrotivosti
  14. a) utišil čerty, aby nebyly tak divocí a nelekali děti
  15. b) v domácnosti proměnil svou berlou uhlí na sladkosti
  16. c) svými penězi vykoupil tři dcery jednoho kupce z nevěstince
  17. 13. prosince dříve obcházely stavení dívky Lucky, které přinášely nové světlo a krátily noc. Co Lucky v domácnosti nekontrolovaly?
  18. a) jestli je už před Vánoci doma pořádně uklizeno
  19. b) jestli hospodář nechodí o adventu do hospody
  20. c) jestli hospodyně nepřede. Pokud ano, přádlo pocuchaly nožem
  21. Který den je hlavním vánočním svátkem?
  22. a) štědrý den, kdy se sejde celá rodina, rozdávají se dárky a po večeři se odchází na půlnoční mši
  23. b) boží hod vánoční 25. prosince
  24. c) druhý svátek vánoční 26. prosince
  25. Co je to myrha, kterou přinesli tři králové Ježíškovi?
  26. a) slavnostní oděv pro malého krále
  27. b) sušená vonná pryskyřice z myrhovníku
  28. c) speciální sušená houba, která dodává sílu
  29. Zdobení stromečku jako vánoční obyčej pochází z:
  30. a) Německa
  31. b) Rakouska
  32. c) Skandinávie
  33. V Česku nemá vánoční stromek dlouhou tradici. Poprvé jej postavil v roce 1812:
  34. a) kníže Felix Schwarzenberg na zámku Orlík. Stromek mu přinesl jeho hajný
  35. b) ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel Liebich na starém libeňském zámečku
  36. c) hrabě František Arnošt Harrach po návratu z vánočního honu v okolí Jilemnice
  37. Na náměstí ve městech a obcích se umísťují velké vánoční stromy. Kdo tento zvyk u nás zavedl?
  38. a) spisovatel Rudolf Těsnohlídek
  39. b) prezident T. G. Masaryk
  40. c) kardinál Josef Beran
  41. Rostlina zvaná vánoční hvězda, latinsky Euphorbia pulcherrima má řadu názvů. Který název je nepřesný?
  42. a) Kristova koruna        
  43. b) Květ porodní noci
  44. c) Pryšec nádherný
  45. České slovo Vánoce pochází:
  46. a) ze staroněmeckého Weihnachten
  47. b) ze staročestiny a znamená Velké noci
  48. c) z hebrejštiny
  49. Krýzovy jesličky, největší lidový mechanický betlém na světě, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů, zdobí expozici Muzea Jindřichohradecka. Kolik má betlém figurek?
  50.   a) 998
  51. b) 1398
  52.   c) 1938

Správné odpovědi si rozbalíte až příští rok v lednu. Do té doby nám je můžete napsat na naše emailové adresy nebo zavolat. J

 

NOVINKY U ČESKÉHO ROZHLASU

Český rozhlas vstoupil do další, významné fáze digitalizace rádia.

Technologie DAB+ se stává pro Český rozhlas běžným distribučním kanálem, který se postaví na stejnou úroveň jako analogové vysílání VKV/FM. Signál multiplexu ČRo DAB+ dosáhl v závěru léta 95 % pokrytí populace. Spuštěno bylo deset nových vysílačů v Čechách i na Moravě. Vedoucí komunikace a tiskový mluvčí Jiří Hošna označuje krok za přelomový, který může ovlivnit směřování celého rozhlasového trhu.

České Radiokomunikace chystají v příštím roce zahájit certifikaci přijímačů, aby chránil zákazníky a usnadnil orientaci v sortimentu jim i prodejcům. Je klíčové, aby si tuto skutečnost prodejci uvědomili, leží na nich velká odpovědnost za budoucí úspěch digitálního rozhlasu. České Radiokomunikace jako jeden z předních tuzemských operátorů upozorňuje, že přišla chvíle, která se již nebude opakovat.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral upozornil, že programovou nabídku chce veřejnoprávní médium nadále rozšiřovat. Jedním z plánovaných projektů bude Radiožurnál Sport, který odstartuje po odkladu olympiády v Tokiu v polovině května příštího roku a jako hudební formát zvolí rock. Zejména pro starší posluchače bude následovat nejpozději v září stanice s pracovním názvem Rádio Senior. Nepochybuje o tom, že český trh bude v prodejích digitálních rádií kopírovat zejména trhy na západ od nás. Všude, kde digitální rozhlas zažívá svůj rozkvět, je trend takový, že stoupají prodeje přijímačů DAB+ a klesá FM.

  1. prosince 2021 vypne Český rozhlas vysílače na středních a dlouhých vlnách, v rozsazích, které se označují zkratkou AM. Podle Karla Zýky, ředitele Techniky a správy Českého rozhlasu, technologie není úplně perspektivní a je již zastaralá. Musíme se na to komunikačně připravit, protože nebude jednoduché přesvědčit zejména starší občany, aby si vyměnili své přijímače.

Připomněl také, že digitální rádio DAB+ přináší v případě veřejnoprávního média vysokou kvalitu zvuku srovnatelnou s CD nosiči, prostor pro více rozhlasových stanic, multimediální doprovodné služby a jednoduché ovládání přijímačů. Nezpochybnitelnou výhodou je fakt, že příjem DAB+ je v oblastech pokrytí stabilní a neztrácí se. DAB+ se stal novým evropským standardem. Odehrálo se to v posledních letech přirozenou cestou a nikoliv revolucí, jako tomu bylo například u televize, řekl Zýka.

Rychlá výstavba sítě Českého rozhlasu probíhala z vlastních prostředků díky spolupráci s Českými Radiokomunikacemi a později i operátory RTI cz a Teleko digital. Multiplex nabízí vyšší míru zabezpečení, vysoce kvalitní a efektivní kódování zvuku a sází právě na využití páteřní sítě ČRa s robustním pokrytím.

Významnou roli při zavádění digitálního rádia DAB+ sehraje implementace evropské směrnice do české legislativy, která tuto technologii umístí jako povinnou výbavu všech nových automobilu v EU. Zákon je již v tuto chvíli připraven tak, aby byl schválen do konce letošního roku.

 

A teď pár zvídavých otázek závěrem.

1) Naladím na DAB+ rádiu i FM vysílání?

Samozřejmě, všechny DAB+ přijímače jsou zároveň vybaveny i analogovými FM tunery. Lze tedy přijímat i další stanice, které zatím v DAB+ nevysílají.

2) Mohu mít vysílání DAB+ jako součást autorádia?

Digitální vysílání je připraveno i pro poslech v automobilech. Nově vyráběné vozy by měly mít již DAB+ tuner v základní výbavě, u starších je možné pořídit tuto technologii za příplatek nebo použít doplňkový digitální přijímač, tzn. DAB + adaptér.

 

3) Jaká je cena přijímače s DAB+?

Záleží na náročnosti majitele a vybavení přijímače. Rádia se nejzákladnějšími funkcemi a textovým displejem lze sehnat v řádu stokorun. Náročnější začínají okolo dvou a půl tisíce korun.

4) Je k přijímání digitálního vysílání nutné připojení k internetu?

Ne, digitální rozhlasové vysílání se šíří z velkých vysílačů podobně jako například televizní vysílání.

 

 

Vážení přátelé, členové naší odbočky,

přišel čas vánoční, konec roku 2020 už pomalu, ale jistě přichází. Tento letopočet se jistě vryje do historie a do paměti všech kvůli viru COVID-19. Pandemie, která zapříčinila tzv. lockdown (naši angličtináři by si s tímto pojmem určitě už poradili J, ale pro ostatní vysvětlím, že lock – znamená zámek, down – dolů. Lockdown překládáme jako izolování. A izolováni jsme opravdu byli a stále jsme. Obchody a služby se zavírají a otevírají podle toho, jak „pejsek štěká“ (PES – protiepidemický systém ČR) a ani my nemáme možnost se osobně setkávat při našich akcích. Z našich společných telefonních hovorů a dopisování skrze emaily vím, že většina z Vás je z celé situace rozpačitá a nervózní. Věřte, že já taky. Sdělovacím prostředkům věnuji už jen dobu nezbytně nutnou k tomu, abych věděla, co se může a co se naopak zase nemůže. Ale musíme to vydržet a já pěvně doufám, že se po novém roce opět budeme moci setkávat a vynahradíme si ztracený čas. Mezitím nás čekají Vánoce – nejkrásnější svátky roku říká se. V televizi se rozběhnou pohádky, v domácnostech se rozvoní cukroví a vůně vánočního stromku. Zkuste si je užít, tak jak jste zvyklí. Komunikujte s rodinou a přáteli, svařák si uvařte doma v klidu a teple, občas ho vyměňte za „vaječňák“ a ono nebude tak špatně. J Dovolte, abych Vám všem za celou organizaci popřála nádherné vánoční svátky a úspěšný vstup do nového roku 2021. Hodně štěstí, pevné zdraví,  mnoho lásky a přátel to vše Vám ze srdce přeje

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště SONS Tábor

 

Termíny plánovaných akcí

(vše bude aktualizováno dle situace v nouzovém stavu)