Informátor 11/2021

Publikováno 27.10.2021 13:42 Odbočka Tábor


INFORMÁTOR

č. 11 / 2021

 

Vážení členové,

časopis tentokrát uvedeme básní, kterou napsala naše členka. Báseň se k tomuto podzimnímu období hodí a jak uvádí i samotný název básně tematicky velice ladí.

 

PODZIM

 

Vítr se po kraji prohání,

šípky se červenají na stráni.

Ze stromů padá barevné listí,

ze zahrádek se sklízí úroda. Vládne podzimní nálada.

 

Na obloze jsou papíroví draci. Ptáci se do teplých krajů vrací. Připluje černý mrak,

jak velký pták.

Chvíli prší, vyleze sluníčko, usměje se maličko.

Ráno mlha nás provází,

hádáme, jaké bude počasí.

 

Noc se prodlužuje,

k zimě se příroda chystá.

Příroda pomalu odpočívá,

kolem je tichá krajina.

 

Občas ptáček zazpívá,

po kraji se rozprostírá bílá peřina

Autorka: Ladislava Svobodová

 

Naši oslavenci v měsíci listopadu

 

           Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

 

Andreasová Eva

 

Havel Miloš

 

Chomoutová Alena 

 

Vážení členové,

chtěla bych Vám touto cestou velice poděkovat za podporu sbírky Bílá pastelka, kterou jsme, troufám si tvrdit, úspěšně zvládli. Velice si vážím Vaší ochoty, se do sbírky zapojit a pomoci. Ať již aktivní účastí, či jen slovní podporou. Z Vašich řad chci hodně poděkovat členům, kteří aktivně chodili městem a po našich spřátelených organizacích, neboť to kromě získávání finančních prostředků, byla i šance, jak postižení a život s ním přiblížit ostatním. Dále chci hodně poděkovat těm členům, kteří se již ze zdravotních důvodů zapojit nemohli, ale finančně sbírku podpořili a také těm, kteří sbírku propagovali a informace o ní předávali dále své rodině, přátelům, kolegům a známým. Bez Vás všech, by byl výsledek sbírky malý. DĚKUJEME

 

 

Důležité upozornění

 

Vážení členové, vzhledem k nepříznivému vývoji situace v šíření onemocnění Covid-19; nezbývá nic jiného, než respektovat v této souvislosti nově přijatá vládní opatření, která lze ve stručnosti popsat takto:

 

  1. Od 25. října 2021 do odvolání platí nutnost pobytu a pohybu pouze s ochrannými prostředky dýchacích cest (nos, ústa), tedy platí povinnost nosit respirátor či nanoroušku ve vnitřních prostorech staveb, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 1,5 metru, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.
    Tato povinnost se tedy nově vztahuje i na prostory odbočky.

 

  1. Mění se i pravidla pro prokazování „covidové negativity“, PCR test bude platit 72 hodin (dosud platil 7 dní), antigenní test 24 hodin (dosud platil 72 hodin), ostatní zde zůstává beze změny, tedy očkování či prodělání nemoci).

 

  1. Mění se pravidla pro úhradu testů z veřejného zdravotního pojištění, testy budou od 1. listopadu 2021 hrazeny jen očkovaným osobám (postačí i první dávka), osobám, které se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou a dětem do 18 let věku. Ostatní si budou muset test hradit sami.

 

Vzhledem k neustálým dalším změnám a velmi rozdílným interpretacím platných opatření (např. k bodu 1. této informace) předpokládáme, že pravidla budou v nejbližší době zpřesněna, proto tuto informaci přijměte zejména jako upozornění, že je třeba si počínat vzhledem k nárůstu nových případů opatrněji, důsledně dodržujte dosud platná pravidla s přihlédnutím k popsaným změnám. Doporučujeme dodržovat pravidlo 3R (ruce, rouška, rozestup).  

 

INFORMACE ZE SONS PRAHA

 

Předáváme Vám informaci z naší pražské organizace SONS. Na webových stránkách SONS přibyla nová rubrika s názvem „Prezident a viceprezident“. Vstoupit přímo do ní je možné přes odkaz:

https://www.sons.cz/prezident

V této rubrice se bude nejméně jednou měsíčně psát o tom, čemu se  statutární představitelé SONS v uplynulém měsíci věnovali. Zatím v rubrice najdete článek informující o prvním měsíci  funkčního období pana prezidenta Luboše Zajíce a pana Jana Šnyrycha.

Každé sudé pondělí od 15 do 17 hod. bude prezident, popř. Jan Šnyrych jako viceprezident k dispozici komukoliv, kdo jim bude chtít zavolat nebo se zúčastnit skupinové diskuse na platformě Skype. Některé jen velmi stručně podané informace z těchto článků bude možné v případě Vašeho zájmu detailněji probrat během hodin pro veřejnost, která budou probíhat každé sudé pondělí mezi 16. a 17. hodinou na platformě Skype. Optimálně během druhé (skupinové) části. K této schůzce se můžete připojit po zadání odkazu https://1url.cz/@prezidentsons ve Vašem prohlížeči. Nejbližší schůzka bude v pondělí 1. listopadu.

 

Pro telefonáty budou k dispozici mezi 15. a 16. hodinou, a to na pevném čísle 221 462 111 (tedy sekretariát SONS). Z této linky budete přepojeni přímo na prezidenta či viceprezidenta, pokud se nebudou po telefonu či osobně věnovat právě někomu jinému, což Vám pracovnice sekretariátu sdělí. Od 16. do 17. hodiny pak budou k dispozici na veřejné skypové skupině, kde budeme připraveni mluvit s kýmkoliv, kdo se k této skupině připojí; zde je pochopitelně třeba mít na paměti, že ve stejné chvíli mohou být přítomni i další účastníci skupinového hovoru. Příslušnou skypovou skupinu lze otevřít z internetového prohlížeče po zadání adresy 1url.cz/@prezidentsons

 

INFORMACE Z NAVIGAČNÍHO CENTRA

Dále předáváme informaci z navigačního centra SONS a prosím o případnou spolupráci. Níže se dozvíte, o co jde. Děkujeme.

 

Vážení přátelé,

rádi bychom se v Navigačním centru SONS pustili do nového projektu, který by měl zrakově postiženým usnadnit samostatné cestování, chceme si ale ověřit, že vám to stejně jako nám přijde smysluplné a že byste to využívali.

Účel nové služby by byl prostý – poskytnout všem zrakově postiženým uživatelům stručný a jasný textový popis, jak se i na složitém přestupním místě dostat z jednoho spoje na druhý.

Pokud cestujete na méně známé místo, často dopředu nevíte, kudy se vlastně vydat na přestup. Třeba v metru netušíte, zdali se ze soupravy dát vpravo či vlevo. Když z podzemí vyjedete eskalátorem do vestibulu, opět nemusíte vědět, kterým východem nejlépe vyjít na povrch, a když už jste nahoře, nemusí být zřejmé, ze které z několika zastávek vyjíždí vámi požadovaná linka autobusu. Přitom by často stačilo jen pár vět, které by vás již dobře nasměrovaly.

Plánujeme připravit online službu, která bude přestupní itineráře pro zrakově postižené generovat. Službu zpřístupníme provozovatelům všech běžných aplikací pro vyhledávání v jízdních řádech. U těch, kteří ji implementují, se potom po vyhledání spojení kromě běžných informací o spojích dostanete i k popisu cesty na přestupu od jednoho spoje k druhému. Už nyní je domluvená realizace zobrazování popisu cesty v aplikaci CG Transit. Věříme, že časem přibydou i další provozovatelé elektronických jízdních řádů, aby si tyto informace mohl zobrazit každý ve své oblíbené aplikaci.

Pro případnou finanční podporu na realizaci projektu je důležitý i názor komunity, jíž je projekt určen, tedy vás. Proto jsme pro vás připravili velmi jednoduchý dotazníček, ve kterém máte příležitost vyslovit se k užitečnosti výše popsaného projektu. Jeho vyplnění je otázkou maximálně dvou minut. Budeme rádi, když je uvažovanému projektu věnujete a ovlivníte svým hlasem případný další vývoj v informování cestujících se zrakovým postižením.

Moc děkujeme.

Odkaz na formulář https://1url.cz/@prestupuj

Dotazník můžete vyplnit i u nás v kanceláři, my Vám s ním pomůžeme.

 

INFORMACE Z KULTURY

 

Dovolte mi, abych Vás pozvala na 2 podzimní koncerty zrakově postižených umělců. Kdo byste měl zájem, a chtěl se zúčastnit, s vyřízením lístků Vám rádi pomůžeme. Koncerty se konají v Praze. Cena vstupenek je pro členy SONSu 150 Kč, doprovod člena 150 Kč.

 

Koncert v rámci 3. ročníku festivalu Dny umění nevidomých v Praze  - 10.11.2021 od 19 hodin, Kostel U Salvátora 1045, Praha 1

Program koncertu:

1.část

  • František Benda: Sonáta pro klavír a flétnu F dur. Eva Blažková, flétna; Ráchel Skleničková, klavír. 
  • Bohuslav Martinů: Výběr z cyklu Etudy a polky: Etuda in A, Polka in F, Etuda in F. Ráchel Skleničková, klavír. 
  • Robert Schumann: Výběr z cyklu Fantazijní kusy op. 73 pro klarinet a klavír. Jan Budín, klarinet; Ráchel Skleničková, klavír. 
  • Ráchel Skleničková: Dávné město Griegheim. Ráchel Skleničková, klavír. 
  • Karel Svoboda: Ten právě příchozí – píseň z muzikálu Mise. Radek Žalud, zpěv; Ráchel Skleničková, klavír. 
  1. část
  • Ernesto de Curtis: Non ti scordar di me. Marián Bango, zpěv a orchestr VŠCHT.
  • W. A. Mozart: Koncert pro klarinet a orchestr A dur – Allegro. Jan Budín, klarinet a orchestr VŠCHT. 
  • Cesar Franck: Panis Angelicus. Marián BangoRadek Žalud, zpěv a orchestr VŠCHT.
  • Béla Bartók, Rumunské tance: Orchestr VŠCHT.
  • Ennio Moriccone: Tenkrát na západě. Ráchel Skleničková, zpěv a orchestr VŠCHT. 
  • Francesco Sartori: Time to say Good Bye. Eva Blažková a Marián Bango, zpěv a orchestr VŠCHT.

 

  1. ročník slavnostního koncertu zrakově postižených umělců

 

Termín: 3. 12. 2021 od 19.30 hodin,Španělský sál Pražského hradu 

Účinkují: Komorní orchestr Czech Virtuosi pod taktovkou Ondřeje Vrabce.

Sólisté: Ráchel Skleničková (klavír), Milan Arner (klarinet)

Program koncertu:

  • František Xaver Thuri: Divertimento pro smyčce;
  • Carl Maria von Weber: Koncertino pro klarinet a orchestr, op.26;
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert č.17 G-dur pro klavír a orchestr, K.453.

 

INFORMACE Z TÁBORSKÉ KNIHOVNY

 

Přináším Vám pár informací z táborské knihovny. Někdo z Vás má již průkazku a služeb využívá. Někdo ještě ne. Tak tady je malé shrnutí.

 

Registrace držitelů průkazu ZTP, ZTP/P a osob ve věku 70 let a více je zdarma. Pro ostatní je cena 150 Kč na rok.

Knihovna má zvukové knihy pro čtenáře se specifickými potřebami.

Půjčování těchto zvukových knih slouží občanům s postižením, které jim způsobuje problémy při čtení klasických tiskových dokumentů. Táborská knihovna má obsáhlý fond zvukových knih na CD. Krom běžných audioknih, které půjčuje všem čtenářům, má i zvukové knihy pro čtenáře se specifickými potřebami, které získává díky smlouvě s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé K. E. Macana v Brně.

 

Podmínky pro půjčování:

  • Je třeba předložit potvrzení od lékaře (knihovna má na to svůj tiskopis), který doporučuje využívat zvukové knihy.
  • Zaregistrovat se v Městské knihovně Tábor na základě platného občanského průkazu a podpisu přihlášky. Registraci je možné po dohodě s knihovnou uskutečnit vzdálenou formou, tj. doporučeným dopisem.

 

Zvukové knihy se půjčují:

  • Na CD nosičích ve formátu mp3.  
  • Samozřejmostí je objednávková služba. Dokumenty jsou tak připraveny následující den k vyzvednutí v přízemí. Jako mp3 soubory, které uloží na čtenářem donesený paměťový disk (flash disk). Na požádání rovněž tisknou úplné seznamy zvukových knih i audioknih pro znevýhodněné uživatele.

 

Dále zavedla knihovna novou službu: Donášková služba

Je určena pro zdravotně znevýhodněné čtenáře knihovny s bydlištěm v Táboře a nejbližším okolí, pro které je obtížné nebo zcela nemožné knihovnu navštívit (lidé se zrakovým či tělesným postižením a senioři). Pro čtenáře s platným čtenářským průkazem je služba poskytována zdarma. Na základě domluvy s knihovnicí. Sdělíte jí své jméno, adresu a o jaké konkrétní tituly máte zájem. Domluvit se můžete osobně, telefonicky (381 200 587, 778 412 980) nebo po e-mailu knihovna@mkta.cz. Dokumenty doručují jednou měsíčně, zpravidla druhý týden v měsíci. Můžete si objednat knihy a audioknihy, časopisy, hudbu a filmy. Knihy je možné vybírat pomocí on-line katalogu, který je umístěn na webových stránkách knihovny www.knihovnatabor.cz nebo využít rady a doporučení pracovníků knihovny. Jednorázově lze půjčit maximálně 10 titulů.

 

Důležitá informace

Nezapomeňte, že v  neděli 31. 10. 2021 dojde ke změně letního času (SELČ) na čas středoevropský (SEČ). Z tohoto důvodu se ve 3.00 hod. posouvá čas o hodinu zpět, tj. na 2.00 hod.

 

Psychika – Mravenčení rukou a nohou

 

Nemám ráda, když se lidé dělí podle diagnóz, existují stigmata. Soubor informací, které vám budu v následujících dílech přinášet, tyto předsudky, pokud je máte, třeba rozplyne. 

Proč nám někdy mravenčí v rukou nebo nohou? Zvláštní pocit. Delší dobu sedíme, pak si stoupneme, nejdřív nohy necítíme vůbec, a pak v nich vnímáme hrozné brnění. „Mravenčí mi nohy“, zní diagnóza.

Něco podobného se stane, když sedíme nepohodlně a téměř nemůžeme hýbat nohama, nebo v noci, když máme ruku zkříženou pod polštářem a vzbudí nás až příšerné brnění. Paži nebo ruku jako bychom necítili. Co se stalo?

Naše tělo je protkáno dlouhou sítí nervů a ty neustále přenášejí informace z různých částí těla do mozku. Náš tělesný pocit vzniká součtem těchto nervových impulzů. Nesprávným držením těla může dojít k utlačení a tím k narušení nervových drah takovým způsobem, že signál již nemohou dále přenášet. Tok signálu v nervech si můžeme představit jako kaskádu z elektrochemických reakcí. Pokud běží plynule a koordinovaně, dostávají se do našeho mozku informace, z nichž vzniká náš cit v rukou a nohou. Dojde-li k přerušení, protože je přenos vzruchu postiženým nervem potlačen, máme zpočátku problém postiženou nohou nebo rukou hýbat. Nic necítíme.

Nervové impulzy, které běžně předávají senzorické informace z nervových zakončení těla do mozku a stejně tak přenášejí příkazy z mozku do různých částí těla, jsou narušeny. Postižené části těla nám přijdou jako cizí. V některých případech je tato porucha ještě zesílena utlačením krevního zásobení. Dlouhodobě to může vést dokonce i k poškození, ale tělo reaguje a dává nám signál: „Prosím změnit polohu!“

Když se pak pohneme, tlak uvolníme. Krev začne znovu protékat a signální řetězec nervů začne opět fungovat. Zpočátku ale běží neuspořádaně a trvá nějaký čas, než se nervy zotaví a začnou informace přenášet jako obvykle. V této fázi regenerace se do mozku dostává nervový šum, který vnímáme jako brnění a mravenčení. Často následuje i něco jako pálení.

V našem těle je mnoho nervových drah. Informace pro „pocit“ nebo „pohyb“ jsou přitom přenášeny různě silnými nervovými vlákny. Ta se také začínají postupně probouzet. Proto můžeme například zase pohnout nohama, i když na dotek jsou stále ještě necitlivé.

Mravenčení v nohou a rukou je tedy, abychom byli úplně přesní, mravenčení v hlavě. A pak existuje ještě mravenčení v žaludku, ale to už je jiný příběh…

(Yogeshwar Ranga, Nějaké další otázky proč se hvězdy třpytí a jiné hádanky každodenního života)

 

Kvíz - táborské zajímavosti

 

Děkujeme těm, kteří odeslali kvízy, pro všechny dávám vyřešení a další poslední čtyři otázky. V měsíci prosinci budou šťastní tři odměněni malým dárečkem na vánočním setkání.

25) Jak se jmenoval spolek, kde byl členem významný hudební skladatel, dirigent a virtuóz Oskar Nedbal?

  1. a) České kvarteto

26) Jak byla využívána budova Klášterního kostela Narození Panny Marie na Náměstí Mikuláše z Husi zvaného „Klášterák“ na počátku 19. století?

  1. b) věznice

27) Z rukou jakého sochaře vznikl pomník Mistra Jana Husa na Husově náměstí v Táboře?

  1. b) František Bílek

28) Jaké tratě vedou z Tábora do okolních měst?

  1. c) Tábor – Ražice, Tábor – Bechyně, Praha - České Budějovice, Tábor – Horní Cerekev

Poslední otázky:

29) Co nebo kdo je „táboráček“?

  1. a) malý kluk, který se narodil v Táboře a jezdil pravidelně na tábory
  2. b) malý zálesák, který měl na starosti rozdělávání ohňů
  3. c) zmrzlá jahodová dřeň vyráběná v Táboře

 

30) Na Žižkově náměstí stojí dva kaštany. U jaké příležitosti byly vysazeny?

  1. a) sňatkem mezi Janem Žižkou a jednookou Marií
  2. b) sňatkem mezi císařem Františkem Josefem I. a císařovnou Alžbětou zvanou Sissi
  3. c) sňatkem mezi hercem Jiřím Hrzánem a jeho ženou Olgou

 

31) Při odbahnění vodní nádrže Jordán se čekalo, že se najdou nevybuchlé letecké bomby. Našlo se tam:

  1. a) maketa vzducholodi podobající se bombě
  2. b) odhozená palivová nádoba z bombardéru
  3. c) nevybuchlá letecká bomba

 

32) Jakému povolání se věnuje a věnoval známý rodák doktor Zvěřina?

  1. a) politik a režisér erotických filmů
  2. b) právník a psycholog
  3. c) politik a sexuolog

 

Také jsme si pro vás připravily otázky na dlouhé zimní večery. Jelikož se nám Trénování paměti velice zalíbilo a doufáme, že Vám taky, připravily jsme si pro Vás malé cvičeníčka. Své odpovědi si zaznamenávejte, či nám je můžete zavolat do kanceláře. Nejlepší z Vás budou opět odměněni malou pozorností na velikonočním posezení. Doufáme, že Vás cvičení budou bavit a zapojíte se s námi. Trénování paměti je dobrá věc, a pokud budete chtít, přijděte i mezi nás a sami uvidíte. Tak a můžeme začít. Těšte se J Můžete svoji hlavičku „potrápit“ následujícími hádankami.

 

Co mají společného?

  • jáma, myš, ponožka
  • ovce, moře, účes
  • pavouk, ryba, volejbal
  • král, strom, mince
  • housle, zámek, Petr
  • láska, karty, perník
  • páv, síť, brýle

 

Hádanky – co je to?

  • Železná boudička, dvířka jen maličká, často je otvírá se zoubky hlavička. Co je to?

 

  • Když se otec směje, matka slzy leje. Dcera ze sedmeré krásy, jasné pásy obléká si. Co je to?

 

  • Běží posel beznohý, jest on šelma čverrohá. Nikomu nic nepoví, přece všechno vypoví. Co je to?

 

  • Bez nohou jsem, břicho mám, bez hlavy, hubičku mám, beze sluchu, ucho mám, nedýchám, ač hrdlo mám. Co je to?

Termíny plánovacích akcí!

LISTOPAD

 

po.

 1.

listopadu

Čtení a psaní bodového písma

10:00

hod

po.

 1.

listopadu

Jednání oblastní rady

13:30

hod.

st.

3.

listopadu

Nácvik sebetestování

9:00

hod.

čt.

4.

listopadu

Zdravotní procházka – Tábor – Radimovice u Želče

9:00

hod.

pá.

5.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 8.

listopadu

Čtení a psaní bodového písma

10:00

hod.

út.

  9.

listopadu

Přednáška – Rakousko

10:00

hod.

čt.

 11.

listopadu

Oblastní shromáždění

14:00

hod.

pá.

 12.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

čt.

 18.

listopadu

Trénování paměti

10:00

hod.

pá.

 19.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 22.

listopadu

Čtení a psaní bodového písma

10:00

hod.

!út.

 23.

listopadu

Pedig

!13:30

hod.

st.

 24.

listopadu

Pedig

13:00

hod.

čt.

 25.

listopadu

Výroba adventních věnců

10:00

hod.

pá.

 26.

listopadu

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 29.

listopadu

Čtení a psaní bodového písma

10:00

hod.

út.

 30.

listopadu

Šikovné ruce

9:30

hod

 

PROSINEC

st.

  1.

prosince

Nácvik sebetestování

9:00

hod.

pá.

3.

prosince

Konverzace v Aj

9:00

hod.

po.

6.

prosince

Čtení a psaní bodového písma

10:00

hod.

po.

6.

prosince

Jednání oblastní rady

13:30

hod.

pá.

 10.

prosince

Konverzace v Aj

9:00

hod.

út.

 14.

prosince

Vánoční posezení

13:00

hod.

pá.

 17.

prosince

Konverzace v Aj

9:00

hod.

út.

 21.

prosince

Vánoční procházka – bude upřesněno

9:00

hod.

 

Pozor u akce pedig - dne 23.11. změna – začátek až ve 13:30. Dřív ne, v kanceláři bude do 13:30 probíhat školení.

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí!