Informátor 1/2023

Publikováno 20.12.2022 08:49 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 1/ 2023

 

 

Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaného spolku

Vydává:          SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

Tel.: 775 085 124, 775 857 996

Email: tabor-odbocka@sons.cz

Oblastní odbočky Tábor

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů odbočky SONS Tábor a jejich příznivců.

Je neprodejný.

vyhotoveno 20.12.2022

Oblastní odbočka SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

 

Vedoucí pracoviště, sociální pracovnice:

Mgr. Hana Pospíchalová

Tel.: 775 085 124

 

Pracovník v soc. službách:

Ing. Jiří Sálus

Tel.: 775 857 996  

Email:tabor-odbocka@sons.cz

pospichalova@sons.cz

 

Úřední hodiny poradny

Pondělí: 8:00-12:00;12:30-16:30

Úterý:    8:00 – 14:00

Středa:  8:00 – 14:00

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

Oblastní rada odbočky

SONS Tábor

 

Předsedkyně:             I. Najman

Hospodářka:             J. Čechová

Členové OO:      M. Heřmánková

                           J. Chomout                    

                          H. Pospíchalová

Oblastní kontrolní komise:

Předseda:             E. Kumherová   

Členové KK:          J. Sálus

                              J. Müllerová

 

Úřední hodiny

Pondělí: 13:00 – 16:00

 

Email: tabor-odbocka@sons.cz

 

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

 

 

Naši oslavenci v měsíci lednu

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

Heřmánková Jaroslava

Kumherová Emilie

Pospíchalová Hana

Růžička Petr

Stuparič Vladislav

 

PÁR SLOV NA ÚVOD

 

Vážení členové, přejeme Vám, ať se všechna starost zruší, ať zavládne pokoj v duši, co bolelo, ať se zhojí, co těšilo, ať se zdvojí, krásný celý nový rok, plný lásky, pohody a štěstí

                                                                     Vám přejí Hanka a Jirka

 

Vánoční poselství 2022 od pana prezidenta Luboše Zajíce (přepis z naší šance)

Milé posluchačky a  posluchači Naší šance,

čert mě naštěstí neodnesl, tak Vás mohu prostřednictvím časopisu pozdravit a popřát Vám pěkné Vánoce.

Přeji Vám, ať je strávíte s Vašimi nejbližšími, ať se vám podaří navodit tu správnou vánoční atmosféru,  při níž se budete těšit s oslavy narozenin, které slaví velká část naší zeměkoule.

Odpočiňte si od běžných všednodenních záležitostí. Užijte veselého Silvestra, máte-li na to chuť.

A do nového roku 2023 vstupme s optimismem.

Kéž je to rok, kdy klesne inflace. Skončí válka na Ukrajině.

Kéž je to rok, kdy se k sobě budeme chovat s respektem a vědomím, že jiný názor neznamená nutně názor horší.

Kéž nás čeká rok, kdy se bude dařit v SONS naplňovat to, proč SONS existuje. Abychom se měli kde scházet, kde si povídat, dělat zajímavé věci, sdílet společné radosti i starosti.

Přeji ještě jednou krásné Vánoce.

Prezident SONS Mgr. Luboš Zajíc

Co nás čeká v lednu?

Nácvik sebetestování alias Měření

Opět se budeme každý měsíc scházet na pravidelném měření, jak jste byli zvyklí, ale tentokrát přidáme i zajímavé povídání o zdravém životním stylu a prevenci civilizačních chorob.

Dětský pěvecký sbor Sboráček

Pěveckému umění se děti ze ZŠ Zborovská věnují pravidelně a dlouhodobě. V lednu k nám zavítají, aby nám radost přinesly a do nového roku nabídly trocha toho povzbuzení.

Pronikáme do tajů BlindShell

Jak na podcasty, youtube nebo internetová rádia již víme. Ale, jak si přečíst text vytištěný nebo titulky na televizi? To se teprve v lednu dozvíme. A nejen to, mobilní telefon nabízí ještě více. Tak přijďte a přesvědčte se!

Turnaj v kartách

Už od dětství nás provázejí čertovi obrázky. A protože u nás jsou opatřeny i Braillovým popisem, můžeme si všichni zahrát jakoukoliv karetní hru i s vidícími a ukázat jim, zač je toho loket.

Letem světem po cizích krajích

Dáme si šálek turecké kávy a upřeme svůj zrak v dáli, až k městu, které na dvou kontinentech leží a při cestě na východ jej minete jen stěží. Dva cestovatelé Hanka a Jiří Vám něco o Turecku poví. Třebas, jak jsem se stal Al Caponem, co je to 3 rychlostní klimatizace v tureckém podání, anebo proč si v Turecku nedáte našeho turka, ale zato čaj tu teče proudem.

Fritézy a něco dobrého k snědku

Dalším důležitým smyslem jest také chuť. A aby nám chutnalo, musí býti dobře vařeno. Pojďte si s námi vyzkoušet, jak připravit chutnou krmi a pak společně ji také ochutnat.

Sagita se vrací

Jak čas běží, nejenom my, ale i naše technické pomůcky zastarávají a vynálezci s novinkami přicházejí. Pojďme si tedy vyslechnout, prohlédnout a vyzkoušet technické novinky od Sagity.

Přednáška o tom, jak uchránit své peníze a nenalétnout podvodníkům

Penízky spoříme, občas za dárky vydáme anebo jen věci obyčejné, jako vodu, elektřinu či jídlo zaplatíme. A zbytek si šetříme. Jenomže pozor. Okolo stále brousí hejno nenechavců, kteří by nás rádi o penízky připravili. A jak na ně? O tom se dozvíte během přednášky.

 

Výročí a úspěch

V našem Informátoru jsem několikrát psala o významu a důležitosti Braillova písma pro nevidomé. V lednu je nekulaté výročí jejího objevitele a  zakladatele. Louis Braille byl Francouz a narodil se 4.1.1809. Místo vytlačované reliéfní latinky použil kombinaci šesti teček, dobře hmatných ukazováčkem. Začátky prosazení nebyly jednoduché. I v dnešní době elektroniky je písmo znakem gramotnosti nevidomého člověka. V loňském roce jsme si připomněli i Brailleovo výročí úmrtí 170 let. Zemřel 6.1.1852 na tuberkulózu. Zaslouží si naší vzpomínku.

I v redakci časopisu Zora si připomínají den svého názvu ZORA, který připadá na 26.1. tento časopis je tu s námi 107 roků. Není to žádný stařík, jde s moderní dobou. Někteří z nás čtou periodika s odbornějším zaměřením nebo základní kmenový časopis.

Vracím se ke slovu „úspěch“ v názvu.

Naše členka Pavla se potýká celý život se slábnoucím zrakem. A proto se před dvěma lety vrhla do tajů teček, které se rozpoznávají prsty. Začátky byly těžké, ale chuť a motivace přetrvaly. I přes přestávku Covidu vytrvala a dovršila vše předáním DIPLOMU. Nechyběl vavřínový věnec a sladkost na posilněnou. Slabikář vyměnila za časopis a bude pilovat a trénovat. Na soutěž v braillově písmu si troufla. Brousí si zuby na bodové knihy. Je to její velký úspěch! Bez zraku je opět gramotná.

V táborské odbočce se budeme setkávat nad tímto písmem a hmatovými obrázky. Po Večerníčku budou další. I hrou se dá ledacos naučit. Přijďte mezi nás na tuto akci. Není nutné umět toto písmo. Je důležité se zúčastnit!

                                                     Odkaz pana Braillea připomněla Emilka

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Trénink paměti

Na počátku zazněla věta: „Já si určitě nebudu nic pamatovat.“ A na konci pobavení i údiv, jak lze studovat číslice. Víte na příklad, jak dlouhá je Čínská zeď? Zavřete oči a představte si, že na ní právě stojíte. Berete do ruky dalekohled, abyste se podívali na její konec (aha dalekohled má dvě čočky připomínající osmičku). Zvednete dalekohled, ale ouha, na čočkách jsou dvě klapky (klapky připomínají opět osmičku). Klapky zvednete a vidíte, jak k Vám letí pěti-hlavý čínský drak (5 hlav symbolizuje pětku). Ale nejedná se o draka ledasjakého, on je totiž invalidní, protože má jenom jednu nohu (jednička). No a máme to, Čínská zeď je dlouhá 8851 km. A to byste teprve měli slyšet, co za úžasné příběhy vymysleli účastníci. Např.:

…sedmero krkavců (7) chodilo celý týden (7) okolo rybníka (0)… (Milan)

….úřednice mě rozevřenou dlaní (ukázala 5 prstů) zastavila, a proto jsem jí vytrhnul tužku (1) z ruky a zlomil jí vejpůl (2)… (Jiří)

…týden synů (7) a týden děvčat (7) tancovalo v máji (5) kolové tance (0) nekonečně dlouho (8) od pondělí do pátku (5) kolem Májky (1) v páru (2) a pak si unavení sedli na židli (4)… (Ivanka)

A zde ještě příběh vč. komentáře od Emilky:

Prvního prosince jsem byla na aktivizaci „trénink paměti“ kde Jiří popsal a předvedl techniku zapamatování si čísel do dlouhodobější paměti. Po vysvětlení následovaly praktické ukázky.

A po příchodu domů jsem vyzkoušela na mnou vybraném telefonním čísle. Zde je:

…Ve středu (3) jsem šla nekonečnou ulicí (8) a vstoupila přesně v poledne (12) do knihovny. Bloudím mezi regály, nic nevidím (0). bloudím i v dalším patře, nic nevidím (0). tu mi padne zrak na titul „Pátá dohoda od Miguela Ruize“ (5). doma nasazuji brýle (8) a vím, že celý týden (7) budu číst oblíbenou knihu…

Telefonní číslo do knihovny v Táboře je 381 200 587. Už je nezapomenu.

A k čemu je taková hra dobrá? Přijďte a já Vám to prozradím na dalším tréninku paměti. A ujišťuji Vás, že po zvládnutí paměťových technik pro Vás už nebude žádný problém zapamatovat si jakékoliv číslo, slovíčko, hlavní město  nebo prostě text, či jméno.

Operátoři musí dávat slevu 200 Kč na volání. Kdo na ni má právo?

Od ledna budou moci zdravotně postižení a sociálně slabí občané využívat telekomunikační služby od předních tuzemských operátorů se slevou až 200 Kč. Tato povinnost se vztahuje na všechny služby, tarify a balíčky služeb poskytované těmito společnostmi. Ve čtvrtek o tom informoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Článek

Slevu mohou lidé využívat u operátorů O2, T-Mobile, Vodafone a Poda. Tyto společnosti mají povinnost slevu poskytovat, zdůraznili pracovníci ČTÚ. T-Mobile Czech Republic navíc musí umožnit využití slevy i na alespoň jeden tarif prostřednictvím předplacené karty, a to nad rámec povinností ostatních operátorů.

Každá oprávněná osoba přitom může využít zmiňovanou slevu ve výši 200 Kč pouze jednou za kalendářní měsíc.

Cenové zvýhodnění telekomunikačních služeb je určeno pro osoby zdravotně postižené s průkazem ZTP, osoby závislé na pomoci jiných lidí, opatrovníky nebo lidi, jejichž příjmy za poslední čtvrtletí nedosahovaly 2,15násobek životního minima.

Postup pro získání cenového zvýhodnění

Osoba, která splňuje výše uvedené podmínky, kontaktuje jednoho ze čtyř zmiňovaných poskytovatelů (O2, T-Mobile, Vodafone a Poda).

Při žádosti o cenové zvýhodnění doloží, že je oprávněnou osobou a jakou službu chce čerpat. Zdravotně postižené osoby předloží poskytovateli příslušné doklady (ZTP, ZTP/P), případně oznámení nebo rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči nebo rozhodnutí příslušného orgánu o svěření dítěte do péče nahrazující péči rodičů (více podrobností viz § 1 odst. 2 nařízení vlády č. 500/2021 Sb.).

Osoba s nízkými příjmy předá poskytovateli služby čestné prohlášení. Vzor čestného prohlášení, včetně postupu pro jeho vyplnění s aktuálními částkami životního minima, zveřejní úřad ještě před Vánocemi na svých webových stránkách.

Zdroj:

  1. 12. 2022, 13:21

Barbora Růžičková

https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-mobil-operatori-musi-davat-slevu-200-kc-na-volani-kdo-na-ni-ma-pravo-40417555#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest205_redesign_feedu_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

SONS a odstraňování bariér – Viktor Dudr - 5. část – historie

Spolupráce s DPP pokračuje

Dálkově ovládanými akustickými orientačními majáčky a dalšími službami VPN - úzká spolupráce s DPP začala.

Nastolili jsme další závažný problém – jak řešit samostatný a bezpečný pohyb, zvlášť nevidomých, na nástupištích metra, na nichž nejsou přirozené vodicí linie ve formě masivních sloupů, které jsou od sebe vzdáleny jen několik málo metrů.

Předem bylo zřejmé, že umělé vodicí linie v dlažbě nástupiště stanice metra musí být spolehlivě zjistitelné bílou holí, ale nesmí v žádném případě omezovat nebo dokonce ohrožovat, ostatní cestující. Například i dámy v botičkách s vysokými úzkými podpatky.

Díky již zmíněné vstřícnosti pracovníků DPP a realizátorské firmy se to zkusilo „za pochodu“. Právě se razil tunel posledních pěti stanic linky B, jak je známe z dneška: Hůrka - Lužiny - Luka - Stodůlky - Zličín. Dohoda zněla, že se to zkrátka zkusí. Vždy podél poloviny délky nástupní hrany bude v dlažbě 40 cm široký pruh mělkých úzkých drážek. Praxe pak ukáže.

Ukázalo se, že z naší strany stačí tři drážky, ale po celé délce obou hran nástupiště. A také, že takové vodicí linie by byly vhodné i na některých dalších místech metra, například v podchodech apod. K realizaci těchto vodicích linií na nástupištích stanic metra, kde bychom to nutně  potřebovali, však pak docházelo postupně po několik let. Opět šlo o potřebné finance.

Popsaný, poněkud „partyzánský“ způsob vývoje vodicích linií v metru, byl, jak nyní víme, úspěšný. Standardní postup měl být totiž takový, že se zformuluje požadavek, najde výzkumné pracoviště a přesvědčí jeho vedení, aby se věci ujalo, napsalo žádost o dotaci na takový výzkumný projekt. Pokud by byla dotace poskytnuta, hledala by se plocha, upravila se pro zkoumání různých typů vodicích linií. Možná by k tomu sehnali dostatečně početnou skupinu zrakově postižených (aby statistické zhodnocení bylo dostatečně průkazné) a nakonec by byla zpracována závěrečná zpráva, doporučující vhodné provedení linií. Uplynulo by několik let, utratilo by se opravdu mnoho peněz, ale vodicí linie v metru ani jinde by nebyly.

Tehdejší spolupráce s DPP na zlepšování podmínek při využívání městské dopravy byla pochopitelně bohatší, než jen řešení vodicích linií v metru. Dovolím si vylíčit další příhodičku, která ilustruje, jak důležitá je úzká spolupráce se stranou uživatelů při řešení jejich tak specifických problémů, jako jsou problémy nevidomých a slabozrakých. Jedním z našich podnětů při dokončování zmiňovaných pěti stanic linky B také bylo označení velkých prosklených ploch vhodně umístěným kontrastním proužkem. Již ve stávajících stanicích se stávalo i dobře vidícím, že se snažili projít sklem, jehož ohraničení po stranách i dole si nevšimli. To by právě ten kontrastní proužek ve výši hlavy chodce řešil. Nu a co se nestalo: Den před slavnostním otevřením nových stanic, které měl provést tehdejší premiér, nás přizvali k posouzení funkčnosti námi navržených opatření. Vodicí linie na nástupištích jsme s úspěchem prozkoumali a pak nám ukazovali i ony kontrastní proužky na prosklení velkých výkladů budoucích prodejen v podchodech. Budiž, šlo to řešit i jinak, ale funkční to bylo. Pak jsme přešli na WC. Krásné, prostorné, řada velkých umyvadel, nad nimi velká zrcadla. A na nich kontrastní proužky!?! Dlouho do noci je prý uklízečky žiletkami seškrabávaly.

Stavební a další předpisy a co s nimi

Od počátku činnosti pracovní skupiny, zabývající se problémem odstraňování bariér pro nevidomé a slabozraké, bylo zřejmé, že zásadním řešením je existence předpisů, které by „bezbariérovost“ definovaných novostaveb a přestaveb jednotně ukládaly na celém území ČR. Tomu předcházel z naší strany opět jeden poučný neúspěch.

Již dříve jsem se zmínil, že na ústředí Svazu invalidů pracovní skupina přes odstraňování bariér, zaujala odmítavé stanovisko k relevantní problematice zrakově postižených. Skupina se po r. 1989 transformovala na občanské sdružení a pokračovala ve své činnosti. Vedoucí tohoto občanského sdružení se navíc stal úředníkem na ministerstvu pro místní rozvoj. Odmítavý přístup k našim problémům si zachoval. V kombinaci s naší nezkušeností v jednáních na této úrovni je výsledek zřejmý. Stavební vyhláška, vydaná ministerstvem pro místní rozvoj v roce 1994 již na dosti vysoké úrovni, definovala, které novostavby a přestavby musí být přístupné, ale jen pro osoby s postižením pohybovým. Zrakově postižených se týkala jen spíše poznámka, než povinnost – že semafory na přechodech vozovky mohou být vybaveny akustickou signalizací. Mimochodem – jak už bylo zmíněno dříve, akustická signalizace se z iniciativy naší pracovní skupiny již zaváděla, nejprve v Praze, postupně i v celé ČR, nejprve jako dodatečné opatření, pak povinně na základě příslušných předpisů ministerstva dopravy.

Formulace uživatelských potřeb z naší strany byla jednoduchá, technické řešení bylo také nasnadě. Naše počáteční kiksy byly překonány a vedly k tomu, že jsme si postupně uvědomili nutnost profesionálního přístupu i z naší strany. To se v této době týkalo formulace našich potřeb směrem k technikům, kteří na jejich základě hledali technická řešení, neboť šlo o problematiku pro ně zatím zcela novou. Z téhož důvodu jsme to museli být opět my, kteří hledali výrobce potřebných materiálů a zařízení – s výjimkou už fungujících, vyráběných a v terénu se šířících akustických majáků a vysílaček k jejich ovládání. Relativně úspěšně se například dařilo oslovit v tomto směru některé výrobce dlažeb pěších komunikací, aby do svých programů zařadili dlažbu k vytváření umělých vodicích linií, hlavně signálních a varovných pásů.

Z  iniciativy Národní rady zdravotně postižených, konkrétně jejího předsedy Václava Krásy, nový stavební zákon (konečně zákon) v r. 2001 definoval, které novostavby a přestavby musí být bezbariérově přístupné pro všechny skupiny občanů s problémy. Příslušná prováděcí vyhláška tohoto zákona pak podrobně popisovala povinné úpravy pro jednotlivé druhy postižení, včetně, tentokrát již zcela z naší iniciativy,  postižení zrakového Naučili jsme se jednat i na této úrovni.

Samozřejmě jsme usilovali (a usilujeme) o doplnění předpisů technických, jako jsou české i evropské technické normy, atd.

(Příště o něčem jiném).

 

Termíny plánovaných akcí!

LEDEN - ÚNOR

  po.

 2.

leden

Oblastní rada

13:30

hod.

  st.

 4.

leden

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

  čt.

 5.

leden

Novoroční koncert – Sboráček

14:00

hod.

  pá.

 6.

leden

Pronikáme do tajů Blind Shell

9:30

hod.

  po.

9.

leden

Čtení a psaní bodového písma – večerníčky

9:30

hod.

  út.

10.

leden

Muzikoterapie

9:30

hod.

  čt.

12.

leden

Turnaj v kartách

13:00

hod.

  pá.

13.

leden

Konverzace AJ

9:00

hod.

  po.

16.

leden

Letem světem po cizích krajích - Turecko

13:30

hod.

  čt.

19.

leden

Představení fritéz a kompenzačních pomůcek do kuchyně

9:30

hod.

  pá.

20.

leden

Konverzace AJ

9:00

hod.

  po.

23.

leden

Sagita – Představení kompenzačních pomůcek

10:00

hod.

  út.

24.

leden

Muzikoterapie

9:30

hod.

  pá.

27.

leden

Konverzace AJ

9:00

hod.

  po.

30.

leden

Přednáška - Finanční gramotnost

14:00

hod.

  st.

1.

únor

Měření – nácvik sebetestování

9:00

hod.

  čt.

2.

únor

Trénink paměti

9:30

hod.

  pá.

3.

únor

Konverzace v AJ

9:00

hod.

  po.

6.

únor

Oblastní rada

13:30

hod.

  út.

7.

únor

Muzikoterapie

9:30

hod.

  pá.

10.

únor

Konverzace v AJ

9:00

hod.

  po.

13.

únor

Čtení a psaní bodového písma – večerníčky

9:30

hod.

  čt.

16.

únor

Spektra – Představení kompenzačních pomůcek

13:00

hod.

 pá.

17.

únor

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 po.

20.

únor

Letem světem po cizích krajích - Francie

10:00

hod.

 st.

22.

únor

Kdo si hraje, nezlobí.

9:30

hod.

 pá.

24.

únor

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 po.

27.

únor

Poznávání tajů kávy.

13:30

hod.

 út.

28.

únor

Muzikoterapie

9:30

hod.

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí. Také Vás prosíme, abyste  dodržovali časy jednotlivých akcí.