Informátor 1/2021

Publikováno 11.01.2021 13:13 Odbočka Tábor


Milý členové,

 

rok se s rokem sešel a je tu opět leden. Abychom udržovali své duševní zdraví po celý rok, měli bychom dodržovat pár zásad psychohygieny.

  1. Pamatujte na svou pohodu – ujistěte se, že máte dostatek spánku, čerstvého vzduchu a vyvážené stravy.
  2. Pohybujte se – najdete si nějakou fyzickou aktivitu, která vás baví a po které je vám dobře.
  3. Udělejte si čas na své myšlenky a pocity – každý den na nějaký čas vypněte počítač, telefon a televizi.
  4. Buďte součástí skupiny – věnujte čas lidem, se kterými je vám dobře.
  5. Mějte realistická očekávání od svých nálad – všichni máme někdy špatnou náladu, kdy nezvládáme být pozitivní.
  6. Nastavte si dosažitelné cíle – zvolte si cíle, které vás motivují, ale nepohlcují.
  7. Buďte na sebe hodní – pokud jste v těžké situaci, dýchejte zhluboka a zkuste k sobě mluvit tak, jako byste mluvili k dobrému příteli.

 

Pohled pod pokličku lidského těla

 

V lednu je oslabený močový měchýř. Je dutým svalovým orgánem, který je u obou pohlaví uložen v pánvi za stydkou sponou, před konečníkem. Ve dnu močového měchýře začíná močová trubice.

 

Mezi běžná onemocnění močového traktu patří bakteriální infekce, která postihuje nejčastěji močový měchýř a močovou trubici. Příčinou zánětu jsou obvykle bakterie E. coli žijící v trávicím traktu, odkud pronikají do močových cest a kde se dále množí. V porovnání s muži bývají ženy postiženy až 50x častěji hlavně proto, že jejich močová trubice je dlouhá pouze pět centimetrů oproti dvaceti centimetrům u mužů. I sousedství s konečníkem a pochvou sehrává významnou roli.

 

Jak zánětu předejít? Čaj z kopřiv nebo medvědice lékařské jsou dobrými pomocníky při léčbě zánětu, taktéž tinktura z lichořeřišnice. Prevencí je brusinková šťáva, která má schopnost okyselit moč zabraňuje bakteriím přichytit se ke sliznicím měchýře.   

 

Součástí potíží týkajících se onemocnění močového měchýře je pánevní dno. Nejsou to jenom svaly, pánevní dno dýchá, má své nálady, má své vrtochy. Je centrem chuti do života. Cvičení s ním nebude však zas až tak jednoduché. Nestačí silový trénink, je potřeba si s ním také popovídat a opečovávat ho.

 

Pánevní dno je svalová mísa, která nám nese ženské orgány a drží nám je ve správné poloze. Pomyslně v něm můžeme vidět tlusté střevo, pochvu s dělohou a močový měchýř. Připomíná nám ovoce, resp. banán, hrušku a jablko. Pokud by tam nebylo svalové pánevní dno, všechny ženské orgány by nám mohly vypadnout. I muži by měli o své pánevní dno pečovat. Vyplatí se to v případě sexuálních problémů, ale i při potížích s prostatou či močovým měchýřem.

 

Představme si pánev jako kostěnou část, která obsahuje stydkou kost, jejíž pravé a levé ramínko jsou spojené měkkou vazivovou chrupavkou, tj. sponou stydkou, která dává naší pánvi pohyblivost. Kost křížová připomíná velký trojúhelník a nesmíme zapomenout na poslední kůstku, která je malinko pohyblivá a nazývá se kostrč. Velký trojúhelník je spojen se zbytkem pánevních kostí klouby, křížokyčelním skloubením, kde je také malinkatý pohyb, když se pohybujeme. Celá naše pánev, když jdeme, dělá motýlkovitý pohyb. Za to, že se pohybuje či nepohybuje, má zodpovědnost dobrý stav našeho pánevního dna.

 

Svaly pánevního dna mají své slupky. Nejsvrchnější vrstva jsou svěrače, které se nemusí moc cvičit. Pod nimi je vrstva, která nám uzavírá pánev ze strany na stranu, rozpíná se mezi sedacími hrboly. Nejhlubší vrstva uzavírá pánev v předozadním směru a rozpíná se mezi sponou stydkou a kostrčí. Pánevní dno je součástí hlubokého stabilizačního systému neboli stabilizačního válce svalů uvnitř našeho těla, jehož je pánevní dno součástí. 

 

A jakou má dno funkci?

Pánevní dno coby pohybový sval musí unést močový měchýř s močí, tlusté střevo se stolicí nebo miminko s plodovou vodou. Musíme ustát, když jdeme, smějeme se, kašleme, kýchneme, postavíme se ze židle i se posadíme na židli. Potíže nastávají, když je pánevní dno pokleslé, svaly jsou příliš uvolněné, ale také napjaté, v křeči a dno nepruží.

Druhá funkce je uzavírací, která je hlavně u žen po těžkém porodu, které mají pocit, že jim vše vypadne a utíká jim energie spodem.

Poslední je funkce svěrací. Tyto funkce ze západní medicíny se vhodně doplňují s východním pohledem. Pánevní dno má význam i naší síly, chuti do života, radosti, přirozeného sebevědomí.

 

Proč nám pánevní dno nejčastěji poklesává? U mladých žen je to pokles díky porodu, kdy bylo dítě velké, byl rychlý nebo zafungoval nástřih, kdy jsou nastřiženy všechny tři vrstvy svalů a tím pádem výsledkem jsou jizvy, dále operace pánve a nemoci, pokles naší hormonální hladiny, dlouhé sezení i životní styl. Dalším důvodem je emoční rána. Pánevní dno na to reaguje obranou křečí, obranným kolapsem či distancem od něj. Cvičení přispívá i ženám v menopauze, může krásně pomoci prožívat tuto hormonální změnu bez těch častých nepříjemných průvodních jevů, které nemusí přijít. Také snižují dopady inkontinence, tedy úniku moči.

 

Jak na to? Cvičením, ale ne posilováním. Cvičením podle paní Mojžíšové, Kegelovy cviky, jógou nebo metodou 3x3, která se zaměřuje na vnímání nejen fyzické, ale i emoční a energetické roviny. Slouží k uvědomění si přínosů pro sebe. Budeme mít větší chuť do života, více energie, uvolníme se, zbavíme se únavy, je možné zmírnit bolest zad i se více napojíme na kořeny.

 

Členské příspěvky

Vážení členové,

 

vzhledem k situaci s COVID-19 jsme nemohli uspořádat tradiční Oblastní shromáždění, kde převážná drtina z Vás hradí členské příspěvky za uplynulý či následující rok. Chtěli bychom Vás požádat, zda byste mohli uhradit členský příspěvek v kanceláři, kdykoli po telefonické domluvě nebo každé pondělí mezi 8:00 – 12:00 hod. Částka zůstává stejná a tj. 100,-Kč za rok. Děkujeme.

 

Nepravidelné kulturní okénko – Vánoční kvíz

Nedočkaví řešitelé vánočního kvízu, posílám vám správné odpovědi na vánoční balíček otázek.

  1. Slovo advent se překládá jako?
  2. b) Příchod – označení pochází z latinského slova „adventus“, což znamená příchod. Myslí se tím příchod Vykupitele Ježíše Krista.
  3. Kolik musí být adventních nedělí do Štědrého dne?
  4. c) Čtyři. První vychází vesměs na konec listopadu. Datum první adventní neděle je pohyblivé. Poslední – čtvrtá – připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Advent vždy trvá do půlnoci 24. prosince. Jednou za čas se stane, že čtvrtá adventní neděle připadne na Štědrý den. V takovém roce trvá advent jen tři týdny.
  5. Co to jsou roráty?
  6. b) Liturgické ranní zpěvy v době adventu.
  7. Jakým skutkem získal sv. Mikuláš pověst o své dobrotivosti?
  8. c) Podle vyprávění zaslechl biskup Mikuláš z přístavního domku pláč a křik. Uviděl tři pěkná děvčata klečet před otcem, který se je snažil přemluvit k pochybné kariéře prostitutek, aby mohl zaplatit dluhy. Mikuláš nepozorovaně položil na okenní parapet tři váčky dukátů. Potom pozoroval otce, který mohl zaplatit věřitelům a dcery provdat, protože zbylo na věno.
  9. 13. prosince dříve obcházely stavení dívky Lucky, které přinášely nové světlo a krátily noc. Co Lucky v domácnosti nekontrolovaly?
  10. b) Nic takového není dochováno.
  11. Který den je hlavním vánočním svátkem?
  12. b) Vánoce začínají 25. 12. slavností Narození Páně – Ježíše Krista. První sváteční chvílí je ale už Štědrý večer, protože podle staré žido-křesťanské tradice začíná nový den večer po vyjití první hvězdy.
  13. Co je to myrha, kterou přinesli tři králové Ježíškovi?
  14. b) Dary mudrců byly tři a symbolizovaly Ježíšův mesiášský úděl – zlato náleželo králi, kadidlo knězi a myrha ukřižovanému.
  15. Zdobení stromečku jako vánoční obyčej pochází z:
  16. a) Z Německa – jedna z nejstarších zmínek o ozdobeném stromku v místnosti je zaznamenána v brémské kronice z roku 1570. V půli sedmnáctého století se vánoční stromky začaly častěji objevovat v soukromých domech. Z Německa se zvyk v 19. století rozšířil po Evropě a to spíše ve městech než na venkově.
  17. V Česku nemá vánoční stromek dlouhou tradici. Poprvé jej postavil v roce 1812:
  18. b) Jan Karel Liebich. Nový zvyk se začal prosazovat zvolna, a to až ve 40. letech 19. století v bohatých měšťanských rodinách. Zřejmě roku 1860 se na stromečku v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky.
  19. Na náměstí ve městech a obcích se umísťují velké vánoční stromy. Kdo tento zvyk u nás zavedl?
  20. a) spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Pohnula ho k tomu událost, kdy s přáteli nalezl v lese prochladlé děvčátko. O Vánocích v roce 1924 rozhodl vztyčit na brněnském náměstí Svobody strom a pod ním uspořádat sbírku na pomoc opuštěným dětem.
  21. Rostlina zvaná vánoční hvězda, latinsky Euphorbia pulcherrima má řadu názvů. Který název je nepřesný?
  22. b) Nikoliv květ porodní, ale květ svaté noci. Je obzvláště známá pro své červené a zelené listy, díky kterým je spojována s vánoční výzdobou.
  23. České slovo Vánoce pochází:
  24. a) Podle starovědců pochází z němčiny. Staré německé slovo Weihnachten si naši předkové počeštili zajímavým způsobem. První část vá- převzali beze změny a druhou počeštili (weihen = zasvětit, nachten = stmívat se, Nacht = noc)
  25. Krýzovy jesličky, největší lidový mechanický betlém na světě, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů, zdobí expozici Muzea Jindřichohradecka. Kolik má betlém figurek?
  26. b) 1398. Tvůrce, punčochářský mistr Krýza, ho vytvářel více než šedesát let. Jesličky obsahují 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž 133 se pohybuje.

 

Pro měsíc leden jsme si pro Vás připravili křížovku.

 

Prodejny Tyflopomůcek

Z důvodu vyhlášení nouzového stavu vládou ČR jsou prodejny  Tyflopomůcek v Praze a Olomouci uzavřeny. Prodejny fungují formou e-shopů prostřednictvím internetových stránek či telefonických objednávek na níže uvedených kontaktech.

 

Prodejna Praha:

Telefonní čísla: 775 438 196, 775 438 197

E-mail: prodejna-pha@sons.cz

E-shop: www.tyflopomucky.cz/praha/

 

Prodejna Olomouc:

Telefonní čísla: 777 360 348, 605 161 901

E-mail: prodejna-ol@sons.cz

E-shop: www.tyflopomucky.cz/olomouc/

 

 

Proměňte své nákupy v dobrý skutek a podpořte naší organizaci

Nakupujete fyzicky anebo přes e-shopy? Teď by se docela hodilo využít objednávání přes obchody na internetu, kde můžete spojit příjemné s užitečným. Givt.cz umožňuje nakoupit a ještě k tomu přispět.

Nejprve zvolíte, komu chcete pomáhat a pak nakupujete, jak jste zvyklí. Z každého nákupu pošle internetový obchod určité procento na dobrou věc jako poděkování a vy nezaplatíte nic navíc.

Existuje více než tisíc partnerských e-shopů, například MALL.cz, Baťa, Datart, AboutYou, Albi, Dr. Max a další, které jsou v tom s nimi a několik tisíc dobročinných organizací, kterým můžeme pomáhat. Seznam obchodů doporučujeme projít přímo na www.givt.cz. Také si můžete do počítače nainstalovat pomocníka při návštěvě e-shopu, který vás upozorní, že můžete pomáhat.

Jak to tedy funguje? Na internetu vstupujete přes stránku givt.cz. Zadáte e-shop, kde chcete nakupovat (např. Knihy Dobrovský) a pak organizaci, kam chcete přispívat (např. SONS) a kliknete na „zahájit nákup“. Buď se můžete registrovat anebo můžete přispívat anonymně. Nakoupíte, odešlete objednávku a část útraty neboli vybraná procenta pošlou vybrané neziskovce na sbírkový účet. Nezaplatíte nic navíc. Pokud nejste zastáncem nakupování na internetu, určitě máte alespoň někoho ve svém okolí, kdo tímto způsobem nakupuje. Budeme rádi, pokud ho informujete o této možnosti pomoci. Děkujeme.

 

 

Termíny plánovaných akcí

Vzhledem k trvajícímu nouzovému stavu se lze setkávat v maximálním počtu 2 osob. Věříme, že se brzy uvidíme na našich společných akcích.