IN.OK z České Třebové č.10.

Publikováno 30.10.2017 14:28 Odbočka Česká Třebová


Obrázek

___-----------------------------------------------------------------------------___

 

INTERNETOVÉ OKÉNKO

Číslo X. / 2017

Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.  v České Třebové

Vydává:          SONS ČR, z.s. Oblastní odbočka Česká Třebová

Mlýnská 900, Česká Třebová 560 02

Tel.: 465 535 325

Email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz


KONTAKTY:

                   Adresa:   OO SONS ČR z.s., Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová 

                   Telefon:  465 535 325, 607 657 188

@        email: ceskatrebova-odbocka@sons.cz

FB              Články a fotografie naleznete na facebooku pod

               SONS Česká Třebová,  také na www.sons.cz/ceskatrebova 

 

Provozní doba:

Pondělí                9:00→12:00  ↔  14:00→16:30hod.

           Středa                  9:00→11:30  ↔  12:30→16:30hod.

(((      Osobní schůzky si prosím rezervujte telefonicky předem, abychom Vám mohli poskytnout co nejkomplexnější služby a poradenství.

 

Rada oblastní odbočky...

 

Předseda: Ivo Psota      

Místopředseda: Marie Svobodová

Pokladnice: Jaroslava Simonová

 

Život odbočky…

Gratulace a přání,

našim členům zasíláme poštou osobní přání k životnímu jubileu a k narozeninám.

Vydáváme čtvrtletně „OKÉNKO“ tj. zkrácená verze informací o činnosti oblastní odbočky.

Klubová činnost, probíhá dle plánu:

Každé pondělí – Německá konverzace od 14:00 – 16:00 hod..

Lichou středu – Zpívánky od 14:00 – 16:00 hod.

Sudou středu – Šikovné ruce od 13:00 – 16:00 hod.

Turistika – každý pátek, bližší informace v kanceláři.

DŮLEŽITÁ INFORMACE…

Majáček na nástupišti ČD…

Upozorňujeme návštěvníky našeho města, že není v provozu akustický Majáček na druhém nástupišti železniční stanice Česká Třebová. Tento stav trvá již delší dobu, bohužel se nám nepodařilo zajistit jeho zprovoznění i přes kontakty, které ve stanici máme. Dráhy prošly několika reorganizacemi a není znám vlastník zařízení – Majáčku. Požádal jsem o pomoc oddělení Bariér na našem ústředí, abychom tento stav dořešili ke spokojenosti. 

                                                                                      Připravil I.P.     

                                                                                             

PŘIPRAVILI JSME NA ŘÍJEN….

►   2. října – Podzimní turnaj v kuželkách

►   14. října – Tajný zájezd

►   26. října – turnaj ve stolní hře „Člověče nezlob se“

   Turistické vycházky každý pátek, informace v kanceláři odbočky.

 

SPORTOVNÍ Aktivity, které proběhly…

Turistika…

Turisté vyráželi každý týden na trasy známé i neznámé, tady je stručný popis.

1.9.  Trasa 11 km.    Dnešní cíl cila Kunětická hora, vlakem jsme se přesunuli do Pardubic a potom MHDčkem do zastávky Ráby - Kunětická hora. Po zdolání hradu jsme se šli podívat do Perníkové chaloupky, kde se nachází Informační centrum. Po krátké občerstvovací zastávce jsme se vydali zpět do Pardubic. Výlet to byl pěkný, ale počasí nám nepřálo.

8.9.  Trasa 13 km.    Autobusem jsme se přesunuli do Skuhrova, dále jsme pokračovali lesem po naučné stezce Skuhrovského potoka. První zastávka byla na vrcholu Palice 613 m.n.m. Po občerstvení jsme se vydali na další cestu po hřebenu Třebovských stěn směrem k obci Rudoltice, kde byl cíl naší cesty. V turistické útulně jsme se občerstvili a vydali se na vlak na cestu zpět domů.

15.9. Trasa: 10 km.   Počasí bylo nevlídné, ale přesto jsme se vydali vlakem s přestupem v Ústí nad Orlicí do Jablonného nad Orlicí. Dále jsme šli pěšky po TZ směr Čenkovice. Cesta nás vedla údolím, přírodním parkem kolem potoka zvaného "Čenkovička" až do, především zimního střediska Čenkovice, málé obci, která se nachází v hlubokém údolí kde vyrostlo mnoho rekreačních staveb. Na okolních svazích se nachází několik lyžařských sjezdovek.

Po občerstvení jsme se vydali autobusem zpět do Jablonného a dále stejnou cestou zpět domů.

22.9. Trasa 13 km.    Na dnešním výšlapu se podepsalo počasí. Vlakem jsme se dojeli do Svitav a dále se vydali k památníku "Včelí matky". Je to zajímavé lesní zákoutí, kde se nachází stavba ve tvaru úlu, uprostřed je studna s rumpálem a džberem, okolo této stavby se nachází informační tabule s ukázkou dalších úlů. Krásné tiché místo.

Po občerstvení jsme pokračovali přes Valdek a Opatovec do Opatova na vlak a domů.

23.9. Trasa 10 km.    Vlakem jsme se přesunuli s přestupem v Pardubicích do Jánských lázní. Vydali jsme se prohlédnout "Stezku korunami stromů". Stavba má 12 pater a bylo to docela náročné zdolat vrchol. I přes nepřízeň počasí byl pěkný výhled na Krkonoše. Dalším cílem byla Černá hora, kterou jsme zdolali lanovkou, dále jsme pokračovali pěšky po TZ do Pece pod Sněžkou, kde jsme se občerstvili a vydali se na cestu zpět domů. Nejprve autobusem do Svobody nad Úpo a potom vlakem již domů. Výlet se vydařil, i když občas mírně zapršelo.

Připravil I.P.

Podzimní turnaj v kuželkách…

Turnaj se konal kuželně TJ. Lokomotiva Česká Třebová. Sešlo se nás 22 hráčů. Nejprve proběhla soutěž jednotlivců a pak následovala společná hra družstev "Vajíčko". Setkání se vydařilo, užili jsme si spoustu legrace a udělali něco pro své tělo.

ČLÁNKY o DALŠÍCH aktivitách …

Václavské posezení…

Ve čtvrtek 27. září se uskutečnilo Václavské posezení. Dobrovolníci, připravili chutné občerstvení a k dobré náladě hrála harmonika doprovázená vozembouchem. Po celou dobu vládla dobrá nálada, lidičky si zazpívali a probrali vše důležité. Na závěr jsme si zazpívali „Morava je krásná zem“ a pomalu se rozcházeli k domovu. Všichni se již těší na další podobné setkání.

Sbírka Bílá pastelka…

Po obdržení materiálů jsme pokladničky rozdělili podle škol, které nám přislíbili pomoc. Školy, které oslovujeme, s námi spolupracují již mnoho let. Naplánovali jsme datum rozvozu a následně svozu k tomu účelu musíme použít osobní vozidlo.

Sbírka, proběhla ve středu 11. října a následující den byl proveden svoz a příprava na předání, které proběhlo v pondělí 16tého. Jaký bude výsledek, to si musíme nějaký den počkat.

Bílá pastelka v Lanškrouně měla úspěch.

Upršené, středeční ráno 11. října nevěstilo pěkný den. Ale bylo nám přáno. Počasí se umoudřilo a kolem osmé hodiny ranní jsem se sešel s žákyněmi Gymnázia Lanškroun a ve dvou dvojicích jsme vyrazili do ulic LA.

Díky serveru www.lanskrounsko.cz mnoho lidí vědělo, že mohou přispět a tak nám pastelky rychle ubývaly. Přispěli nám lidé u nákupních center, na náměstí, zaměstnanci úřadů, ale také cyklisté z Klubu Českých turistů i Městská policie.

Díky všem přispěvatelům jsme dvě stovky pastelek určených pro Lanškroun prodali za dopoledne. A kdybychom jich měli více, tak můžeme nabízet i dále.

Děkujeme našim dobrovolnicím, podporovatelům, přispěvatelům a těšíme se zase za rok.

Pro Vás, kteří jste neměli možnost přispět ve sbírkový den je tu možnost zaslat zprávu ve tvaru DMS PASTELKA na číslo 87777 v hodnotě 30,-Kč..

Sbírku BÍLÁ PASTELKA pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. z.s. a její Oblastní odbočka v České Třebové. Bližší informace naleznete na www.bilapastelka.cz

Jakub KUboš Kročák

Tajný zájezd…

V letošním roce se Tajný zájezd uskutečnil až 14tého října.

Čekání se vyplatilo, počasí se umoudřilo a my jsme měli příjemno na cestování.

Sraz jsme měli před sídlem odbočky v půl osmé. Autobus přijel včas, všichni účastníci se v klidu usadili na svá místa a tím jsme mohli vyrazit vstříc utajené cestě.

První naše zastávka byla ve Skuhrově nad Bělou, kde nás čekala prohlídka expozice výroby železa. Celá expozice byla vlastně vzpomínka na firmu, která vyráběla domácí strojky, rámy pro piana, kamna a mnoho dalších potřebných zařízení. A když napíšu název, mnozí si jistě vzpomenou, jak doma točili klikou k mlýnku, kde byl odlit název „PORKERT“,  také mnozí přítomní si zavzpomínali. K prohlídce patřilo video, které ukázalo založení a historii firmy. Dnes jsou z budov, kdysi prosperující firmy jen ruiny, bohužel. Při odjezdu ze Skuhrova směrem na Deštné v Orlických horách se projíždí kolem bývalé továrny Porkert.

Naše cesta pokračovala dále přes Deštné. Před obcí Slavoňov jsme si ze silnice prohlédli bývalé opevnění hranic z třicátých let. Projeli jsme kolem pěchotního srubu Jaroslav, dělostřelecké pevnosti Skutina a několika Řopíků, které byly součástí opevnění.

Další naše zastávka byla v Olešnici v Orlických horách, kde jsme si prohlédli Utzův mechanický betlém. Pan Utz dokázal vyřezávaným postavám za pomocí mechanického pohonu doslova vdechnout život.  Bohužel, díky vážnému úrazu již betlém nedokončil. Po prohlídce jsme se vydali k dalšímu cíli. Cestou jsme se kochali podzimní přírodou až jsme se dostali do Rokytnice v Orlických horách, kde nás čekala prohlídka muzea "Lokálky Doudleby- Vamberk- Rokytnice", expozice je umístěna v bývalé výtopně a upravených osobních vagonech. Průvodce nás seznámil s vystavovanými exponáty, některé bylo možno si prohlédnout i rukama. Každý návštěvník obdržel jako vstupenku klasickou kartonovou jízdenku. Závěr zájezdu byl v Opatovské hospodě, kde jsme provedli vyhodnocení zájezdu. Podle účastníků se zájezd vydařil a již se těší na další.

Připravil I.P.

 

Poděkování našim sponzorům za finanční podporu v roce 2017

Oblastní odbočka SONS ČR z.s. Česká Třebová,

děkuje za finanční podporu na činnost těmto městům a obcím:

Bystré za 1.000 Kč, divácká účast na festivalu Dny umění Zr. postižených umělců na Moravě.

Česká Třebová za 20.000 Kč na provozní náklady. Poskytování služby OSP, včetně výstavy kompenzačních pomůcek.

Lanškroun za 2.000 Kč, na provozní náklady SAS, oblast kulturní, sportovní a vzdělávací činnost.

Letohrad za 2.000 Kč, na kulturní, sportovní a vzdělávací činnost.

Svitavy za 2.000 Kč, na kulturní, sportovní a vzdělávací činnost.

MĚSTO SVITAVY PODPORUJE SOCIÁLNÍ SLUŽBY A SPOLKOVOU ČINNOST.

Ústí nad Orlicí za 5.000 Kč, na pomoc Zr. postiženým v oblasti SAS a OSP.

České Libchavy za 3.000 Kč, na pořádání besed, přednášek, sportovních, kulturních a společenských aktivit.

Hradec nad Svitavou 1.000 Kč na činnost a aktivity směřující k zamezení sociálního vyloučení.

Němčice za 2.000 Kč, na činnost organizace nevidomých a slabozrakých.

Pustina za 1.000 Kč na činnost organizace nevidomých a slabozrakých.

Semanín za 2000 Kč na kulturní, sportovní a vzdělávací činnost.

Trpík za 1.000 Kč, na kulturní, sportovní a vzdělávací činnost.

 Finanční prostředky jsou použity také na zajištění akreditované služby odborného poradenství pro zrakově postižené spoluobčany formou výstav kompenzačních pomůcek, besed a osobních setkání.

Ještě jednou všem sponzorům děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

Připravil I.P.

 Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, z. s.

v České Třebové a jejich příznivců.

Tato tiskovina je neprodejná.