I sýry mohou být roztomilé
I sýry mohou být „roztomilé“
Znáte „paní Sýrovou“? A víte, kdo nebo co je „Česneková huba“ či „Plechová huba“? Kdepak, nejedná se o nadávky. Naopak, paní Sýrová je jemná, Česneková huba má svoji chuť již ve svém názvu a Plechová huba má sice říz, ale chutná také skvěle. Ano, mluvíme o výborných domácích sýrech, které jsme měli, kromě jiných, možnost ochutnat poslední zářiové pondělí.
Do naší klubovny zavítal pan Martin z „Roztomilých sýrů“, aby nás seznámil nejen s jejich výrobou. Poutavě nám povídal i o tom, jak se k vyrábění sýrů dostal on sám a jak si ji zamiloval.
Výrobou domácích sýrů se začala zabývat jeho sestra. Když se domácím sýrům začalo dařit a zájemců o ně přibývalo, pan Martin začal své sestře pomáhat a zjistil, že výroba sýrů a vymýšlení nových receptur a někdy i poetických názvů je to, co jej naplňuje a baví. A právě tak vznikla již zmiňovaná paní Sýrová, Česneková a Plechová huba a jiné výborné sýrové dobroty.
Kromě těchto tří nám pan Martin přivezl známé a tolik oblíbené Korbáčiky, uzené špalíky, Goudu a jeho plísňové sýry, při jejichž výrobě se inspiroval francouzskými sýry. V klubovně proběhla nejen ochutnávka, ale všechny sýry jsme si mohli také koupit. O tom, jak nám chutnaly, svědčí fakt, že pan Martin si zpět domů neodvezl ani jeden. Kromě sýrů přivezl i domácí tvaroh, který bylo možné si zakoupit.
Vy, kteří jste s námi na ochutnávce nemohli být a chtěli byste potěšit své chuťové pohárky, můžete tak učinit např. v Šumperku na farmářských trzích, kde jsou Roztomilé sýry také k zakoupení.
Závěrem nezbývá, než popřát, ať se domácím sýrům i nadále daří a třeba i to, abychom se někdy znovu sešli při ochutnávání dalších zajímavých receptur s neméně zajímavými názvy.