Herci Slováckého divadla zavítali do odboček

Publikováno 10.05.2021 12:46 Odbočka Vsetín


Zájemci se učili zvládat nové technologie i díky příjemnému přístupu herců Slováckého divadla

 

Po tři úterní odpoledne mezi osoby se zrakovým postižením zavítali milí herci Alžběta Mahdalová a Pavel Majkus, kteří působí ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Zprostředkovat v této covidové době setkání s herci a pomyslně se vnést do divadelního prostředí alespoň online, to byla skvělá myšlenka vedoucího pracoviště a předsedy Aktiv klubu Vojty Železníka z Uherského Hradiště. Toto setkání bylo oceněno velkým ohlasem.

Přestože ve všech třech vstupech měli zmínění herci připraven svůj pevný program v podobě čtení různých úryvků ze zajímavých knih, doplněny svými zajímavými historkami z natáčení divadla, rozhlasu a dabingu, tyto vstupy byly různé. Různé byly z důvodu, že posluchači, kteří pokládali zajímavé dotazy, se lišili a často svými odpověďmi a znalostmi účinkující docela ohromili.

Hlavní náplní scénáře bylo přiblížit osobám se zrakovým postižením co nejvíce působení v rozhlase a dabingu. Paní Alžběta i pan Pavel popisovali své začátky působení v herectví, dabingu, namlouvání rozhlasových her, své první úspěchy, neúspěchy, trapasy a zkrátka vše co během svého pracovního života zažili. Zavzpomínali na některé z titulů, kde jsme je mohli slyšet, někteří i vidět. Srovnávali zákulisí divadla, rozhlasu a dabingu v minulosti a současnosti. Z vyprávění vyplynulo, že dříve zažívali více legrace a natáčení bylo zdlouhavé. V současné době je tento čas díky technice velmi zkrácen a má úplně jiný charakter.  

Paní Alžběta velmi zaujala mimo jiné i popisem při první namlouvané erotické scéně, včetně různých dechových doprovodů.

Pan Pavel ve třetím a posledním úterním setkání  zabodoval a všechny velmi ohromil předvedením jazykolamů, které neměl připraveny a tento jeho projev vznikl až po otázce, jak se herci rozmlouvají a zvládají jazykolamy. Neuvěřitelným způsobem ze sebe P. Majkus chrlil doslova záplavu jazykolamů v několika různých říkankách bez jediného přebrebtu a hlavně velkou rychlostí.

Alžběta Mahdalová

Vystudovala JAMU, obor činoherní herectví. Působila v Divadle Letí, Národním divadle Brno, Divadle Polárka a Hoffmannově divadle. Od roku 2005 je členkou ansáblu Slováckého divadla. Je držitelkou několika cen Kolombína.

Pavel Majkus

Vystudoval Lidovou konzervatoř v Ostravě, dramatický obor a zpěv a JAMU, obor syntetické divadelní žánry. Působil v Městském divadle Zlín a Divadélku v klubu. V angažmá Slováckého divadla byl v letech 1980-1981 a od roku 2002 do současnosti. Je držitelem ceny Největší z pierotů. 

Závěrem chci podotknout, že zájemci z řad vsetínské odbočky, kteří se obávali připojení na online besedu, byli mile překvapeni nejen náplní, ale odbourala se i obava ze zvládnutí nové věci. Z ohlasů některých členů, vyplynulo poděkování naší pracovnici Martině Fojtíkové, která velmi operativně vzdáleně pomáhala s připojením na besedu a odbourala tak u mnohých obavu z nezvládnutí nové věci, což osoby se zrakovým postižením opět posunulo o krok dál.

Všichni se již těšíme na další jakékoliv online setkání a posléze setkání na živo.

Ludmila Pavelková