Exkurze do Muzea gramofonových desek v Lošticích se šumperským členům velmi líbila

Publikováno 10.08.2022 15:18 Odbočka Šumperk


Obrázek

EXKURZE DO MUZEA GRAMOFONOVÝCH DESEK V LOŠTICÍCH SE ŠUMPERSKÝM ČLENŮM VELMI LÍBILA

 

Loštice jsou vyhlášené nejenom olomouckými tvarůžky, ale také svým muzeem gramofonů a hlavně historickou synagogou. Proto jsme naplánovali exkurzi do těchto míst na velmi horký čtvrtek 4. srpna. Naštěstí jsme toto vedro moc nevnímali díky chladným interiérům muzea, synagogy  a velmi dobře nastavené klimatizaci v autobusu. 11 našich statečných členů i se dvěma dětmi neodradila tropická předpověď počasí a téměř celodenní výlet úspěšně absolvovali.

         V muzeu gramofonů a kamer se naši – vesměs senioři – vrátili do svých teenagerovských let a zavzpomínali na gramofony, ze kterých si pouštěli písničky k poslechu a tanci. Majitel muzea, pan Vyroubal nás obeznámil i se starým gramofonem s nálevkovitým amplionem na kličku. Nechyběly ani zbrusu nové moderní exponáty – současné gramofony firmy SEV Litovel, s.r.o., která navázala na tehdejší podnik Tesla Litovel. 

         Následoval nákup sýrových produktů a polední klid na loštickém náměstí Míru. Poté kroky některých z nás směřovaly do loštické synagogy. Tam se nás ujal místní historik se svým velmi zajímavým výkladem dřívější židovské komunity v Lošticích a v Šumperku. Nejvíce mě zaujal způsob čtení z tóry rabíny. Aby nepřeskakovali řádky, pomáhali si zvláštním kovovým ukazovátkem ve tvaru prstu, jimž nahrazovali ten svůj. Takto se z tóry koneckonců čte dodnes. Židé totiž věří, že v tóře je přítomen živý Bůh a tak se jí nesmí dotýkat. Proto taky likvidace opotřebované a nečitelné tóry má svoje velmi přísná pravidla. Pokud se chcete dozvědět jaká, máte skvělý tip na výlet do jakékoliv synagogy v Česku nebo třeba i v zahraničí.

 

 

 


Obrázky