Do Tokia na paralympiádu - 5. etapa - Až za Bajkal

Publikováno 11.06.2021 19:03 Hluší Zdeněk


Obrázek

Za veletokem Jenisejem jsme pokračovali o 420 km dále, do významného dopravního uzlu Tajšet. Jednak tu začínají ropovody k pobřeží Tichého oceánu a do Číny, ale hlavně se tu odpojuje Bajkalsko-amurská magistrála. Mohli bychom se držet i jí, leč přes veletoky Angaru a Lenu a přes hory k severnímu břehu Bajkalu a dále bychom šli takřka liduprázdnými končinami.

Jelikož jsme si nezašli ani k soutoku Jeniseje s Angarou, poslechněme si alespoň písničku o něm. Byla populární v 70. letech a pamětníci jistě poznají, že interpretem je Viktor Sodoma:

https://youtu.be/g18XsdUtSpM

Z Tajšetu jsme se stočili k jihu a hlubokým údolím podle toku Angary jsme pohodlně došli do Irkutska (na 7635. km naší pouti). Zrovna jsme se v tomto víc jak šestsettisícovém městě nachomýtli k oslavám výročí založení zdejší kozácké pevnosti 6. června 1661.

Pak jsme coby dup a štěk urazili 70 km k jezeru Bajkal a obcházeli jeho jižní břeh. Jde sice údajně o největší zásobárnu pitné vody na Zemi (s výjimkou pevninských ledovců), ale co do zeměpisné šířky jsme se pohybovali na úrovni naší republiky, a pokud my jsme v červnu odolali namočit se ve vodě, naši psi si jezerní koupání určitě vychutnávali. Než zase oschnou, porovnejme, jak zpíval o Bajkalu Karel Gott a jak Andrej Romanov, sólista souboru Alexandrovci:

https://youtu.be/yDXrNQlgBb0

https://youtu.be/rMfRvwmP510

Nakonec stačilo vzdálit se od Bajkalu nějakých 100 km a ocitli jsme se v Ulan-Ude, hlavním městě Burjatska (na 8100. km). Z tohoto města, o něco lidnatějšího než Brno, mívala česká armáda vrtulníky. Nás ale mnohem víc zaujaly největší skanzen zabajkalských národů a největší pozlacená socha Buddhy v Rusku...

V Ulan-Ude se na 5650. km Transsibiřské magistrály odpojuje k jihu Transmongolská magistrála, umožňující nejkratší železniční spojení Moskvy s Pekingem, a třeba i dopravu nějakého čínského zboží knám. Ale my jdeme dál - na Dálný východ, k veletoku Amur...

Do Tokia na Paralympiádu - V. etapa

Krasnojarsk - Udinsk (Ulan Ude)

8148 Km z Prahy

3809 Km do Tokia


Obrázky

Teď už krásně ostříhaná pudlinka Megy vyrazila s paničkou Káťou k Brněnské přehradě. Teď už krásně ostříhaná pudlinka Megy vyrazila s paničkou Káťou k Brněnské přehradě.
Druhá Megy - tentokrát světlá labradorka - pózuje na dvorku, v pozadí krásně kvete a určitě i voní světlefialový keř. Druhá Megy - tentokrát světlá labradorka - pózuje na dvorku, v pozadí krásně kvete a určitě i voní světlefialový keř.
Černá labradorka Kattynka jde na volno po cestě kolem ohrady, v níž se na sluníčku spokojeně vyhřívá asi 15 krav. Vzájemně je odděluje pouze jeden drát elektrického ohradníku ve výši lidského pasu. Černá labradorka Kattynka jde na volno po cestě kolem ohrady, v níž se na sluníčku spokojeně vyhřívá asi 15 krav. Vzájemně je odděluje pouze jeden drát elektrického ohradníku ve výši lidského pasu.
Světlá labradorka Menta odpočívá po cyklovýletě. Světlá labradorka Menta odpočívá po cyklovýletě.
Spokojený Gray leží v trávě a hlídá si kostičku. Spokojený Gray leží v trávě a hlídá si kostičku.
A kdy je spokojený Cedrik? Když se může brouzdat v potoce! A kdy je spokojený Cedrik? Když se může brouzdat v potoce!
Vodomilka Chica nezapře, že je Cedrikova rodná sestra. I ona se brouzdá ve vodě a možná, že si i zaplave! Vodomilka Chica nezapře, že je Cedrikova rodná sestra. I ona se brouzdá ve vodě a možná, že si i zaplave!
Goldenka Madlenka už je po koupeli. A zdá se, že si dopřála i bahenní zábal. Jestlipak se bude panička taky tak spokojeně usmívat, až to zjistí? Goldenka Madlenka už je po koupeli. A zdá se, že si dopřála i bahenní zábal. Jestlipak se bude panička taky tak spokojeně usmívat, až to zjistí?