Do Tokia na paralympiádu - 3. etapa - Z Evropy do Asie

Publikováno 26.05.2021 18:38 Hluší Zdeněk


Obrázek

Kudy jsme šli a kam jsme za týden pokročili?

Popošli jsme nejprve tak 500 km na východ a překročili Kamu, největší přítok Volhy. Tím jsme se dostali do města Perm (na 3900. km). Podle něj je nazváno jedno z období prvohor, takže jsme procházeli geologicky hodně starým územím. V tomto milionovém městě jsme se jako cizinci moc zdržovat nemohli - je centrem výroby leteckých a raketových motorů...

Stejně nás víc lákalo nedaleké pohoří Ural a na něm hranicemezi Evropou a Asií (na 4250. km naší pouti), a hned za ní čtvrté největší ruské město Jekatěrinburg, v sovětské éře zvané Sverdlovsk. Jeho dlouhodobý význam dokládají skutečnosti, že ho rok urputně držely československé legie a v roce 1960 byl poblíž sestřelen americký špionážní letoun - poprvé v historii protivzdušnou raketou.

Raději si zabroukejme Uralskou jeřabinu:

https://youtu.be/1EHSOLby9qg 

Rychle jsme sestupovali do Západosibiřské nížiny, do Ťumeně(na 4600. km), nejstaršího ruského města na Sibiři. Procházeli jsme jednou z nejvýznamnějších oblastí těžby ropy a zemního plynu.

Nakonec jsme se přiblížili k veletoku Irtyš a městu Omsk (k 5160. km). Ač tohle město, bezmála lidnaté jako Praha, leží tisíce kilometrů od moře a blízko severní hranice Kazachstánu, jeho nadmořská výška je menší, než u nejnižšího bodu ČR.

Před námi jsou dlouhé úseky stepí a lesů (tajgy). Se zdejší přírodou a jejími obyvateli se můžeme seznámit v padesátiminutovém dokumentu z cyklu Ruská divočina:

https://youtu.be/QjYhLlePHLI

III. etapa

Kirov - Petrovka (Omsk)

4975 km z Prahy

81 km do Omsku

6982 Km do Tokia

 

Stáňa Krajíčková


Obrázky

Kirov - Petrovka (Omsk) Kirov - Petrovka (Omsk)
Blondýnka Menta vzkazuje: „Není nad to trochu se při procházce osvěžit. A nejlepší je koupel - to vám řekne každý labrador!“ Blondýnka Menta vzkazuje: „Není nad to trochu se při procházce osvěžit. A nejlepší je koupel - to vám řekne každý labrador!“
Máma Chica vzala na procházku synáčka Gumpa. Máma Chica vzala na procházku synáčka Gumpa.
 „Slíbili jste procházku lesem!“ Stěžuje si malý Gray. Sedí na cestě lemované nařezanými kládami. Řádil tady kůrovec a těch pár stromů, které vidíme, připomíná „lví ocasy“ - skoro holý kmen, jen nahoře pár větví. Na obzoru můžeme zahlédnout věž Orlíka u Humpolce. „Slíbili jste procházku lesem!“ Stěžuje si malý Gray. Sedí na cestě lemované nařezanými kládami. Řádil tady kůrovec a těch pár stromů, které vidíme, připomíná „lví ocasy“ - skoro holý kmen, jen nahoře pár větví. Na obzoru můžeme zahlédnout věž Orlíka u Humpolce.
Fletka Kerri ví, že panička potřebuje po práci „vyvenčit“, a tak ji vzala do přírody. Fletka Kerri ví, že panička potřebuje po práci „vyvenčit“, a tak ji vzala do přírody.
. „Po procházce si zasloužím odpočinek,“ medituje pudlinka Megy. „A nefoťte mě, vidíte, že jsem se ještě nedostala ke kadeřnici!“ . „Po procházce si zasloužím odpočinek,“ medituje pudlinka Megy. „A nefoťte mě, vidíte, že jsem se ještě nedostala ke kadeřnici!“
Kimmi si se svou malou paničkou dobře rozumí. Kimmi si se svou malou paničkou dobře rozumí.