Den otevřených dveří a kufr plný překvapení

Publikováno 11.10.2022 12:00 Odbočka Příbram


Obrázek

Na pondělí 3. října 2022 připravilo město Příbram akci pod názvem „Den městské mobility“ a to převážně v místním Lesoparku Litavka – pěkné odpočinkové a procházkové zóně našeho města. V blízkosti rybníčků a zahrádek, s možností si opéct buřta, projet se na kole, nebo jen tak lenošit, se mohli občané Příbrami sportovně a kulturně vyřádit.

https://www.pribram.cz/clanek/pri-dni-mestske-mobility-bude-mhd-zdarma-a-odstartuje-vyzva-10-000-kroku/24705/

Město tím reagovalo na snahu omezit provoz motorových vozidel a podpořit občany v cyklo a pěších aktivitách, lidově řečeno, aby zvedli zadky a vyrazili do přírody. A také ve využívání MHD, což by výrazně přispělo k nezacpávání města zbytečně nadměrným počtem aut. MHD byla mimochodem ten den pro všechny zadarmo.

Ani my jsme nezůstali pozadu a právě 3. října od 9:00 do 11:00, ale lidé chodili až do poledne, jsme se zapojili, stejně jako další neziskové organizace sídlící na stejné adrese, do akce „Den otevřených dveří neziskových organizací.“

Bylo možné navštívit jak nás, tak Okresní organizaci svazu tělesně postižených v Příbrami, Půjčovnu kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené a Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé.

Lidé, kteří na naši adresu dorazili, pokud chtěli, si mohli zkusit informační kolečko po kancelářích všech zmíněných organizací. Všude se něco dozvěděli, leckde byli překvapeni. A SONS Příbram uvítala novou členku, se kterou se hezky a místy i trochu smutně povídalo. Ale výsledek stál za to, protože jak ona, tak my jsme zjistili, že formy rad a pomoci, které nabízíme, a lidé potřebují, mají smysl a je jenom dobře, že jsme se toho dne všichni tak šťastně potkali.

Každý náš klient má nějaký svůj životní příběh, k němuž se dříve, nebo později povídáním dostaneme. Co se kompenzačních pomůcek týče, každý preferuje něco jiného. Někomu stačí obyčejná lupa do tašky, aby v obchodě nemusel luštit složení potravin, či ceny. Jiný zase rád čte, a proto využije čtečky, nebo kamerové lupy, případně speciálně upravené počítačové programy. Několik našich klientů vlastní ozvučené telefony, tlakoměry, budíky a různé pomůcky do domácnosti, díky nimž je pak život mnohem snazší.

A cože jsme, krom informací ještě nabízeli?

Možná náhoda přispěla k tomu, že zrovna ten den ráno jsme s Radkou vybalovaly kufr plný kompenzačních překvapení.

Pomůcky z projektu IROP, jehož hlavním cílem je vytvořit podmínky pro kvalitní poskytování ambulantních a rozvoj terénních sociálních služeb v rámci 26 odboček Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, z.s., a to tak, aby kvalitně poskytovala stávající sociální služby pro maximální možný počet klientů.

(oficiální citace ze stránek https://www.sons.cz/.

Obsahoval většinu výše jmenovaných věcí a mnohem víc.

Je jasné, že po domluvě kdykoli můžete k nám na odbočku přijít a pomůcky si vyzkoušet.
Když jsme je s kolegyní zprovozňovaly, užily jsme si i trochu legrace. Například mnohým známý „Mluvík“ nám neustále něco připomíná. Jakože pořád. Metr s vodováhou se bude též hodit. Díky tlakoměru jsme zjistily, že na tom zdravotně nejsme vůbec špatně.

A také pořád platí, že vlastníme i pár her, které si s vámi rádi zahrajeme. Zima se blíží, nějaké herní odpoledne by se přímo nabízelo.

Děkujeme za přízeň a těšíme se na shledanou.

Odbočka Příbram


Obrázky