Děláme to, co máme rádi

Publikováno 16.05.2023 10:00 Odbočka Příbram


Obrázek

Mezi naše nejoblíbenější pravidelné aktivity během školního roku se řadí především cvičení Fit senior a Literární odpoledne v knihovně Křižák.

Cvičení Fit senior probíhá každé úterý odpoledne. Pravidelně se zde schází senioři a procvičují si hybnost svých kloubů a svalů. Díky tomu naše klienty udržujeme v dobrém nejen fyzickém ale z toho vyplývajícím psychickém stavu. Málo co je v seniorském věku důležité tak jako pravidelný pohyb. Sami naši klienti přiznávají, že pokud jednou či dvakrát cvičení vynechají, následky již brzy sami pociťují. Tato pravidelná ůterní odpoledne vede lektorka Lucie ze společnosti Fit senior.

S ohledem na zrakový hendikep všech účastníků vede každou lekci nejen s ohledem na fyzické možnosti, ale taktéž s důrazem na slovní popis prováděných cviků. I nevidomý klient tak může dobře chápat, co za cvik se právě provádí. Pokud je přeci jen třeba lektorka může kdykoli cvik opravit tak aby byl prováděn správně. Díky tomu, že na lekcích se schází maximálně do 10 lidí, je tento individuální přístup snadno možný.

Cvičení probíhá střídavě na podložkách na zemi vleže nebo vsedě, pokud se klienti cítí ten den hodně unavení, pak i vsedě na židlích. K některým cvikům jsou využívány taktéž cvičební a rehabilitační pomůcky pořízené naší odbočkou z dotací kraje. Klienti si tak užívají například masážních míčků, podložek, balančních disků a dalších věcí.

Po fyzickém cvičení následuje posezení nad kávou, kde zase pro změnu potrápíme naše mozkové závity. Střídavě hrajeme deskové a karetní hry nebo si povídáme o aktuálních sociálně právních tématech, která jsou právě aktuální nebo jsou stále ožehavá a naše klienty zajímají. Díky tomuto stálému opakování sociálně právních témat se naši klienti dokáží v této struktuře lépe orientovat a prosazovat si tak svá práva nejen při jednání s úřady ale taktéž s ostatními lidmi.

Literární odpoledne v knihovně Křižák je taktéž pravidelně se opakující aktivita. Zpravidla je pořádána poslední čtvrtek v měsíci. Odpoledne se scházíme přímo v knihovně, opět nad šálkem dobré kávy nebo čaje si pak povídáme o aktuálních tématech ze společnosti, politiky či přírody. Následně probíráme s pracovnicemi knihovny, co zde mají nového nejen za obyčejné papírové knihy, ale taktéž jaké novinky přibily do fondu audioknih.

Úryvky z vybraných audioknih si následně pouštíme, posloucháme a následně o nich debatujeme. Nejoblíbenějšími se tak stávají hlavně životopisy slavných osobností, humoristické glosy a povídky opět ze života osobností či cestopisy a historické knihy.

S knihovnou Jana Drdy panuje dlouholetá skvělá spolupráce, která bude i nadále pokračovat v nezměněné míře. V letošním roce jsme v naší spolupráci pokročili natolik, že kulturní, osvětové a besední akce pořádané v centrální knihovně na náměstí, máme oznamované předem, aby se na tyto akce mohli naši klienti včas připravit a naplánovat si cestu. A jako třešničku na dortu máme na každou takovouto akci v knihovně vyhrazená tři místa hned v první řadě, aby ten kdo ještě trochu vidí, viděl o něco lépe a ten, kdo již nevidí, zase měl možnost lépe slyšet, obzvlášť když jde o jeho jediný smysl, kterým přednášku vnímá.

Posezení v knihovně je přes letní měsíce přerušeno navracíme se k němu opět v září, cvičení Fit senior pokračuje i přes prázdniny, tak neváhejte se přijít podívat a zacvičit si mezi nás.

Andrea Hlaváčková

 


Obrázky