Další bronzový model v Olomouci

Publikováno 10.01.2018 11:22 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ten první byl umístěn v prostoru před orlojem v roce 2001 po generální rekonstrukci Horního náměstí. Umožňuje prohlédnout si zblízka, částečně i hmatem, celé historické jádro Olomouce.

Druhý v pořadí je nově instalován na prostranství před hotelem Palác. Představuje jednu ze zbouraných městských bran – Hradskou. Je dobře přístupný a dá se kompletně prohlédnout i hmatem.

Barokní kanalizace, nálezy z časů Velkomoravské říše a především mohutné základy Hradské brány - takové objevy přinesl rozsáhlý archeologický průzkum, který byl součástí velké proměny třídy 1. máje v historickém jádru Olomouce. Bránu tu nyní nově připomíná bronzový model na prostranství před hotelem Palác.

Model na žulovém podstavci znázorňuje bránu v podobě, v jaké ji lidé mohli pravděpodobně vidět ve středověku. Na východní straně Olomouce však stála až do léta 1876, kdy zmizela při bourání hradeb a začátku nové éry města. Její pozůstatky si ale lidé nakonec budou moci prohlédnout i přesto, že je po znovuotevření ulice opět zakrývá dlažba. Bránu bude připomínat také speciální 360stupňové video zachycující její odkryté základy. Bude umístěno na webových stránkách města.

Odkrytí zbytků brány je nejvýznamnější objev, který loňské vykopávky v historickém jádru Olomouce přinesly. Kromě nich archeologové našli i řadu předmětů z období Velké Moravy a počátku 10. století.

„Základy brány jsou velmi dobře zachované a kvalitně udělané – zatesané do více než metrové hloubky ve skalním výběžku,“ popsal již dříve Richard Zatloukal z Národního památkového ústavu, který měl v centru Olomouce záchranný archeologický výzkum spojený  s opravami třídy na starosti.

Základy, z nichž odborníci odebrali vzorky kamenů a malty, pocházejí ze 14. století, z doby lucemburské. Právě na dnešní třídě        1. máje pár desítek metrů od hotelu Palác tehdy Olomouc končila. Ještě předtím tady stával kostel, který právě kvůli budování dnešní třídy 1. máje a Hradské brány zmizel.

Nejprve byla brána zřejmě pouze dřevěná, její založení Zatloukal spojil s takzvanou lokací města, tedy samotným založením Olomouce ve 40. letech 13. století.

 

Zdroj: www.olomouc.idnes.cz – upraveno

 

Poznámka: V našem regionu se nacházejí ještě další dva bronzové modely historických center a to v Přerově a Uničově, v obou městech na náměstí T. G. Masaryka.

J.P.


Obrázky