Chodecká tlačítka SSZ


Obrázek

Nová chodecká tlačítka na přechodech pro chodce

s ohledem na pohyb osob se níženou schopností orientace, nevidobých a slabozrakých

ELTODO, a.s.
Novodvorská 1010/14

140 00  Praha 4
http://www.eltodo.cz

 

Chodecké tlačítko CHT-13

Tlačítko se používá na chodeckých přechodech se světelně signalizačním zařízením, kde umožní chodcům stisknutím tlačítka poslat žádost o uvonění přechodu a rozsvícení příslušného semaforu (volno - zelené světlo). Potvrzení požadavku je signalizováno rozsvícením červeného panelu s černým nápisem ČEKEJTE. Při stisknutí tlačítka se zárovň rozpojí akustická signalizace pro nevidomé, umožní se tak lepší orientace nevidomého.

Technický popis:                                                                                                                                                                    Základem tlačítka je žlutá plastová skříňka s černým velkoplošným hmatníkem s nízkým zdvihem. Na hmatníku je žlutý symbol ruky a kráčející chodec. V horní části je červené okénko optické signalizace s prosvětleným černým nápisem ČEKEJTE. Zadní část skříňky tvoří plastový díl s drážkou a upevňovacím otvorem. Součástí zadního dílu je průchodka s vícežilovým kabelem pro připojení tlačítka do stožárové svorkovnice. Uvnitř skříňky je spínač a plošný spoj s elektronikou, světelnými diodami a svorkovnicí. Po stisknutí hmatníku se sepne spínač, který předá informaci (žádost o volno - zelené světlo) do příslušného dopravního řadiče. Z něho přijde zpětné hlášení, signál ČEKEJTE. Po přepnutí příslušného semaforu na volno, nápis ČEKEJTE, zhasne. Je-li hmatník vybaven hmatovým prvkem, má tlačítko sdruženou funkci a umožňuje při stisknutí hmatníku tlačítka odpojení akustické signalizace pro nevidomé. Této možnosti se využívá v případech, kde jsou akustické signalizace pro nevidomé ve vzdálenosti 4 m a méně od sebe, a nebo se jedná o dělený přechod. Cílem je, aby byl slyšet pouze signál ve směru, který příslušnému tlačítku odpovídá. Nevidomá osoba stlačením tlačítka odpojí (po dobu stlačení) akustický signál nad sebou a slyší pouze signál ve směru chůze. Tlačítko se umisťuje na chodecký stožár ve výši min. 1000 mm, max. 1500 mm od úrovně chodníku, průčelně vzhledem k budoucímu směru přecházení. Není-li umístěno na stožárku, musí být označeno nápisem „Tlačítko pro chodce".

Typ: CHT – 13
Max příkon: 1,4 W při svitu nápisu
Provozní napětí: 24 VAC, 24 VDC ± 15% nebo
42 VAC, 60 VDC ± 15%
Stupeň ochrany: IP 55
Třída elektrické ochrany: II (ochranná izolace)
Přívodní kabel: délka 1 m, CMSM 7X0,75
Hmotnost: 0,87 kg
Rozměry (v x š x h): 205 x 114 x 85 mm
Spínač poptávky: 0,5 A / 70 VDC
Odpojovač akustické signalizace: 1 A / 230 VAC
Montážní poloha: svislá
Určeno pro sloup: Ø133 mm nebo Ø159 mm
Provozní teplota: -25°C až +40°C

Chodecké tlačítko CHT-13/N 

Tlačítko se používá na chodeckých přechodech se světelně signalizačním zařízením, kde umožní nevidomým a slabozrakým stisknutím tlačítka rozpojit nejbližší akustickou signalizaci pro nevidomé. Umožní se tak lepší orientace nevidomého např. v prostoru křižovatky. Tlačítko je robustní, vyrobené z modrého plastu.

Technický popis: 
Základem tlačítka je modrá plastová skříňka s černým velkoplošným hmatníkem s nízkým zdvihem. Modrá barva těla je zvolena k odlišení zařízení pro nevidomé od standardních přechodových tlačítek žluté barvy. Na hmatníku je bílý symbol kráčejícího chodce s holí a hmatový prvek pro nevidomé. Zadní část skříňky tvoří plastový díl s drážkou a upevňovacím otvorem. Součástí zadního dílu je průchodka s vícežilovým kabelem pro připojení tlačítka do stožárové svorkovnice. Uvnitř skříňky se nachází spínač. Chodecké tlačítko umožňuje, při stisknutí hmatníku tlačítka, odpojení akustické signalizace pro nevidomé. Této možnosti se využívá v případech, kde jsou akustické signalizace pro nevidomé ve vzdálenosti 4 m a méně od sebe, a nebo se jedná o dělený přechod. Cílem je, aby byl slyšet pouze signál ve směru, který příslušnému tlačítku odpovídá. Nevidomá osoba stlačením tlačítka odpojí (po dobu stlačení) akustický signál nad sebou a slyší pouze signál ve směru chůze. Toto chodecké tlačítko neumožňuje zadávat žádost o uvolnění přechodu (zelené světlo) do řadiče. Tlačítko se umísťuje na chodecký stožár ve výši minimálně 1000 mm a maximálně 1500 mm od úrovně chodníku, průčelně vzhledem k budoucímu směru přecházení. Není-li umístěno na stožárku, musí být označeno nápisem „Tlačítko pro nevidomé".

Typ: CHT – 13/N
Stupeň ochrany: IP 55
Třída elektrické ochrany: II (ochranná izolace)
Přívodní kabel: délka 1 m, CMSM 7X0,75
Hmotnost: 0,87 kg
Rozměry (v x š x h): 205 x 114 x 85 mm
Odpojovač akustické signalizace: 1A / 230 VAC
Montážní poloha: svislá
Určeno pro sloup: Ø133 mm nebo Ø159 mm
Provozní teplota: -25°C až +40°

Chodecké tlačítko CHT - 13-P

Tlačítko se používá na chodeckých přechodech se světelně signalizačním zařízením, kde umožní chodcům stisknutím tlačítka poslat žádost o uvolnění přechodu a rozsvícení příslušného semaforu (volno - zelené světlo). Potvrzení požadavku je signalizováno rozsvícením červeného panelu s černým nápisem ČEKEJTE. Při stisknutí tlačítka se zároveň rozpojí akustická signalizace pro nevidomé, umožní se tak lepší orientace nevidomého.

Technický popis:
Základem tlačítka je žlutá plastová skříňka s černým velkoplošným hmatníkem s nízkým zdvihem. Na hmatníku je žlutý symbol kráčejícího chodce. V horní části je červené okénko optické signalizace s prosvětleným černým nápisem ČEKEJTE. Zadní část skříňky tvoří plastový díl s drážkou a upevňovacím otvorem. Součástí zadního dílu je průchodka s vícežilovým kabelem pro připojení tlačítka do stožárové svorkovnice. Uvnitř skříňky je spínač a plošný spoj s elektronikou, světelnými diodami a svorkovnicí. Po stisknutí hmatníku se sepne spínač, který předá informaci (žádost o volno - zelené světlo) do příslušného dopravního řadiče. Z něho přijde zpětné hlášení, signál ČEKEJTE. Po přepnutí příslušného semaforu na volno, nápis ČEKEJTE, zhasne. Je-li hmatník vybaven hmatovým prvkem, má tlačítko sdruženou funkci a umožňuje při stisknutí hmatníku tlačítka odpojení akustické signalizace pro nevidomé. Této možnosti se využívá v případech, kde jsou akustické signalizace pro nevidomé ve vzdálenosti 4 m a méně od sebe, a nebo se jedná o dělený přechod. Cílem je, aby byl slyšet pouze signál ve směru, který příslušnému tlačítku odpovídá. Nevidomá osoba stlačením tlačítka odpojí (po dobu stlačení) akustický signál nad sebou a slyší pouze signál ve směru chůze. Tlačítko se umisťuje na chodecký stožár ve výši min. 1000 mm, max. 1500 mm od úrovně chodníku, průčelně vzhledem k budoucímu směru přecházení. Není-li umístěno na stožárku, musí být označeno nápisem „Tlačítko pro chodce“.

Typ: CHT – 13/P
Max příkon: 1,4 W při svitu nápisu
Provozní napětí: 24 VAC, 24 VDC ± 15% nebo
42 VAC, 60 VDC ± 15%
Stupeň ochrany: IP 55
Třída elektrické ochrany: II (ochranná izolace)
Přívodní kabel: délka 1 m, CMSM 7X0,75
Hmotnost: 0,87 kg
Rozměry (v x š x h): 205 x 114 x 85 mm
Spínač poptávky: 0,5 A / 70 VDC
Odpojovač akustické signalizace: 1 A / 230 VAC
Montážní poloha: svislá
Určeno pro sloup: Ø133 mm nebo Ø159 mm
Provozní teplota: -25°C až +40°C

Chodecké tlačítko - CHT13 PNB

Tlačítko je používáno na chodeckých přechodech se světelně signalizačním zařízením, kde umožní chodcům poslat žádost o uvolnění přechodu a rozsvícení příslušného semaforu (volno - zelené světlo) bezkontaktním způsobem a to přiblížením dlaně, lokte apod. Tlačítko lze aktivovat také kontaktním způsobem, stisknutím hmatníku. Tuto funkci využívají především nevidomí a slabozrací. K orientaci jim slouží hmatový prvek (výstupek) v horní části hmatníku.
Potvrzení požadavku je signalizováno rozsvícením červeného panelu s černým nápisem ČEKEJTE.
Při aktivaci chodeckého tlačítka se zároveň rozpojí nejbližší akustická signalizace pro nevidomé, umožní se tak jejich zvuková orientace směrem po přechodu.

Technický popis: 
Chodecké tlačítko je tvořeno plastovou skříňkou s velkoplošným hmatníkem s nízkým zdvihem. Na hmatníku je symbol radaru a kráčející chodec. V horní části je červeně prosvětlované okénko optické signalizace s nápisem ČEKEJTE. Zadní část skříňky tvoří plastový díl s drážkou a upevňovacím otvorem. Součástí zadního dílu je průchodka pro vícežilový kabel určený k připojení tlačítka do stožárové svorkovnice. Uvnitř skříňky je radarový snímač, mechanické spínače, plošné spoje s elektronikou, světelnými diodami a svorkovnicemi.
Při přiblížení dlaně, lokte (nebo např. aktovky apod.) na vzdálenost cca 1 až 2 cm se aktivuje radar, který vyšle signál o žádost k uvolnění přechodu pro chodce (zelené světlo) do řadiče a rozsvítí se červeně nápis ČEKEJTE na tlačítku.
Dojde-li i ke stisknutí hmatníku, je funkce tlačítka zachována. Po přepnutí chodeckého semaforu na volno (zelené světlo), nápis ČEKEJTE (na tlačítku), zhasne.
Současně má tlačítko sdruženou funkci a umožňuje při aktivaci chodeckého tlačítka odpojení nejbližší akustické signalizace pro nevidomé. Této možnosti se využívá v případech, kde jsou akustické signalizace pro nevidomé ve vzdálenosti 4 m a méně od sebe, anebo se jedná o dělený přechod. Cílem je, aby byl slyšet pouze signál ze směru, cíle přechodu. Nevidomá osoba stlačením tlačítka odpojí (po dobu stlačení) akustický signál nad sebou a slyší pouze signál ve směru chůze.
Tlačítko se umisťuje na chodecký stožár ve výši min. 1000 mm, max. 1500 mm od úrovně chodníku, průčelně vzhledem k budoucímu směru přecházení. Není-li umístěno na stožárku, musí být označeno nápisem „Tlačítko pro chodce“. Chodecké tlačítko je vyrobeno z plně recyklovatelných materiálů.

CHT – 13PNB s radarem
Max. příkon: 1,4 W při svitu nápisu
Provozní napětí: 24 až 42VAC, 24 až 60VDC ± 15%
Napájení pro modul radaru: 24VDC
Stupeň ochrany krytím: IP 55
Třída elektrické ochrany: II (ochranná izolace)
Přívodní kabel: délka 1 m, CMSM 7J×0,75
Hmotnost: 0,87 kg
Rozměry (v x š x h): 205 x 114 x 85 mm
Napájení pro kontakty: max. 0,5 A / 70 VDC
Montážní poloha: svislá
Určeno pro sloup: Ø133 mm nebo Ø159 mm
Provozní teplota: -25°C až +40°C

 


AŽD Praha s.r.o.
Obchodní úsek pro silnicní telematiku
Žirovnická 2/3146

106 17 Praha 10

www.azd.cz

Chodecké tačítko PPB-01

Akustické chodecké tlačítko slouží k zadání výzvy zeleného signálu pro chodce na přechodech vybavených světelným signalizačním zařízením. Součástí chodeckého tlačítka je zdroj akustické signalizace, který svým jednoznačným a nezaměnitelným tónem upozorňuje nevidomé a slabozraké chodce na červenou nebo zelenou na světelné signalizaci. Důležitou automatickou funkcí chodeckého tlačítka je možnost regulace hlasitosti akustického signálu, nahraných hlášení s informacemi či hlášení konce signálu podle úrovně okolního hluku. Pro lepší prostorovou orientaci nevidomého slouží tzv. funkce odpojení konkurenční akustické signalizace. Nevidomý má tak možnost slyšet pouze signál ve směru, který příslušnému tlačítku odpovídá (signál ve směru chůze). Tuto volbu nevidomí ocení hlavně v případech, kde jsou akustické signalizace od sebe vzdáleny méně než 4 m, nebo se jedná o dělený přechod s umístěním chodeckých tlačítek pro dva směry na jednom sloupu, kde se zvukový signál obtížně identifikuje. Pro potřeby nevidomých, slabozrakých a hlavně hendikepovaných s kombinovanými vadami (slepota, hluchota) je tlačítko ve spodní části vybaveno vibračním prvkem s reliéfem šipky znázorňující směr přechodu, který po aktivaci stisknutím vibruje v rytmu akustické signalizace (pomalu při signálu „STŮJ“, rychle při signálu „VOLNO“). Součástí zařízení je hmatový reliéf na boku tlačítka dle normy ÖNORM V 2100, který doplňuje informace jako například počet silničních pruhů, tramvajové koleje, cyklotrasy, nebo jinou dodatečnou informaci, která usnadní orientaci hendikepovaným chodcům a která přispěje k jejich soběstačnému pohybu na komunikaci. Systém lze doplnit o vnější reproduktor, který umožňuje směrování akustického výstupu tlačítka a tím optimální akustické navádění zrakově postižených osob.

Technický popis: 
Celoplastový kompaktní celek chodeckého tlačítka je vyroben z mechanicky odolného polykarbonátu, který je odolný vůči vysokému rozpětí teplot včetně barevné stálosti. Tělo tlačítka neobsahuje žádné mechanické ani pohyblivé prvky, čímž je zaručena jeho vysoká životnost. Na čelním reflexně žlutém krytu se nachází symbol ruky (popř. jiný symbol dle národních zvyklostí) s dotykovým senzorem pro vlastní obsluhu. Součástí chodeckého tlacítka PPB-01 je zabudovaný akustický naváděcí systém. Tento systém pracuje v několika režimech. Při signálu „STŮJ“ tlačítko pomalu klape, což je informace pro nevidomého, že se v jeho blízkosti nachází světelný přechod a svítí červená. Po dotyku čelní plochy je do řadice vygenerován požadavek na zelenou a s nápisem „ČEKEJTE PROSÍM“. Jakmile se rozsvítí na návěstidle zelená, tlačítko začne klapat v rychlejším rytmu a tím vyzývá nevidomého k přechodu. Před koncem fáze „VOLNO“ tlačítko upozorní hlášením na blížící se konec zeleného signálu. Do tlačítka lze nahrát až pět různých hlášení, která se pak v závislosti na stavu tlačítka (přechodu) přehrávají. Chodecké tlačítko umožňuje dálkový dohled, diagnostiku i dálkové nastavení operátorem. Hlasitost akustických informací (hlášení) a klepání je automaticky regulována v závislosti na okolním hluku. Na základě integrovaného modulu reálného času pro časové nastavení lze navíc zvuková hlášení v noci tlumit či vypínat. Spodní část tlačítka je vybavena mechanickým vibračním prvkem s reliéfem šipky, která znázorňuje směr přechodu. Po jeho stisknutí mechanicky několikrát zakmitá na potvrzení zadané výzvy k zelené a začne vibrovat ve shodné periodě s akustickým „klepátkem“. Pomalu při červené a rychle při zelené. V souvislosti s poskytováním maximálních informací pro zrakově postižené je na boku tlačítka sestaven svislý reliéf se symboly podle normy ÖNORM V 2100, který obsahuje informace o přechodu pro chodce dle konkrétní dopravně inženýrské situace.

Základní technické parametry:
Napájecí napetí 24 V DC +/– 40 %
Príkon do 10 W (bez audia pro vnejší reproduktor)
Pripojení LiYCY 18 žil
Stupen krytí IP54, IK 9
Rozmery 90 × 226 × 75 mm
Barva krytu reflexní žlutá + cerná
Provozní teplota – 40 °C až +70 °C
Pocet vstupu 6
Pocet výstupu 2
Upevnení šrouby M6 s vnitrním šestihranem
Zvuk digitální zvuk nebo nahrané hlášení (5 hlášek po 30 s)
Zvukový výstup 30 až 80 dBA v 1m (až 100 dBA s ext. reproduktorem)
Externí reproduktor 10 W
Regulace hlasitosti automatická/manuální
 Preference chodce na přechodu pro chodce
 Akustická a vibrační signalizace stavu křižovatky pro nevidomé, slabozraké a hendikepované s kombinovanými vadami (slepota, hluchota)
 Dálková správa a monitoring
 Digitální zvuk nebo nahrané hlášení – až 2,5 min fónických hlášení
 Automatická regulace hlasitosti hlášení a akustické signalizace dle okolního hluku
 Možnost časového nastavení intenzity akustického výstupu
 Hmatový reliéf přechodu
 Možnost připojení vnějšího reproduktoru

Chodecké tlačítko PPB-02

PPB-02 je akustické chodecké tlačítko, které slouží k zadání výzvy zeleného signálu na přechodech pro chodce vybavených světelným signalizačním zařízením (SSZ). V tlačítku je zdroj akustické signalizace, který svým jednoznačným a nezaměnitelným tónem upozorňuje nevidomé a slabozraké chodce na stav světelné signalizace a přispívá k jejich lepší orientaci v prostoru křižovatky. Součástí tlačítka je přijímač vysílačky pro nevidomé, hmatové prvky a haptický spínač.

Technický popis:
Celoplastový kompaktní celek chodeckého tlačítka je vyroben z mechanicky odolného polykarbonátu s barevnou stálostí a odolností vůči rozdílným teplotám. Na čelním reflexně žlutém krytu se nachází symbol ruky (popř. jiný symbol dle národních zvyklostí) s dotykovým senzorem.
Při dotyku senzoru se rozsvítí červený nápis „ČEKEJTE PROSÍM“ (nebo jiný v místním jazyce). Nevidomým chodcům k tomuto účelu slouží
hlasový výstup. Při stisku spodního tlačítka, nebo při zaznamenání povelu vysílače nevidomých reaguje tlačítko klapáním, případně přehrávkou předvoleného hlášení v délce až 30 sekund. Jakmile chodec dostane zelenou (signál „VOLNO“), nápis „ČEKEJTE PROSÍM“ zhasne a zabudovaný reproduktor začne klapat v rychlém rytmu. V lokalitách, kde se nachází dělený přechod a kde jsou chodecká tlačítka umístěna pro dva směry na jednom sloupu, nebo v případech, kde jsou akustické signalizace od sebe vzdáleny méně než 4 m a zvukový signál se tak obtížně identifikuje, jsou pro potřeby nevidomých instalována tlačítka s funkcí odpojení konkurenční akustické signalizace. Nevidomá osoba stiskem spodního spínače odpojí po dobu stlačení akustický signál nejbližšího tlačítka, tudíž slyší signál pouze ve směru chůze, který příslušnému tlačítku odpovídá.

Velkou výhodou výrobku GuideSWing PPB-02 je automatická regulace hlasitosti akustického výstupu v celé křižovatce dle úrovně okolního hluku (nejhlasitějšího místa křižovatky). Pro zajištění nočního klidu lze podle integrovaného obvodu reálného času omezit maximální hlasitost nebo celou akustiku vypnout. Při zaznamenání povelu vysílačky nevidomých přejdou tlačítka na přechodu po stanovenou dobu do denního režimu s vyšší úrovní hlasitosti. Nevidomý si může hlasitost dále zesílit opakovaným stiskem tlačítka vysílačky. Pro potřeby handicapovaných s kombinovanými vadami (slepota, hluchota) je tlačítko ve spodní části vybaveno spínačem s vibrační ploškou s reliéfem šipky, znázorňujícím směr přechodu. Po jeho aktivaci stisknutím dvakrát zapulzuje a rovněž odešle výzvu chodeckého přechodu. Spodní haptický spínač vibruje v rytmu akustické signalizace, pomalu při signálu „STŮJ“ a rychle při signálu „VOLNO“. Na boční straně tlačítka je sestaven svislý hmatový reliéf se symboly dle normy ÖNORM V 2100. Reliéf popisuje křižovatku podle konkrétní dopravně inženýrské situace, například počet silničních pruhů, tramvajové koleje, cyklotrasy, nebo podává jinou dodatečnou informaci. Tlačítka na křižovatce jsou vzájemně propojena, to umožňuje jejich dálkovou správu (dohled, diagnostiku případně i dálkové nastavení operátorem). Mezi sebou si předávají informace například o úrovni hluku v okolí, či o aktivaci výzvy nebo povelu vysílačky nevidomého. Jako doplňkový zdroj akustického signálu může být k PPB-02 současně připojen i externí reproduktor umístěný v horní části stožáru otočený do směru přecházení.

Základní technické parametry:
Provozní teplota –40 °C až +70 °C
Napájecí napětí 24 V DC –20/+40 %
Příkon do 10 W (bez audia pro vnější reproduktor)
Připojení kabelem 20 × 0,35 mm2
Stupeň krytí IP54, IK9
Rozměry 90 × 226 × 75 mm
Barva krytu reflexní žlutá černá
Upevnění šrouby M6 s vnitřním šestihranem
Zvuk
digitální zvuk nebo nahrané hlášení
(minimálně 5 hlášek 30 sec)
Zvukový výstup
min. 30 až 95 dBA v 1 m (interní reproduktor)
min. 40 až 110 dBA v 1 m (externí reproduktor)
Regulace hlasitosti automatická/manuální
Komunikace RS-485

Volitelné  příslušenství
Externí reproduktor
Typ: Visaton DK 115 S max. hlasitost: 110 dB
Externí anténa přijímače signálu nevidomých
Typ: Prutová 150–433 MHz konektor: SMA Male
Převodník RS-485/USB
Typ: TEDIA UC-485 konektor: USB
Rozměry 90 × 226 × 75 mm
Převodník RS-485/Ethernet
Typ: Moxa NPort 5130 konektor: DB9

Určeno pro nevidomé, slabozraké a handicapované s kombinovanými vadami (slepota, hluchota) pro vyšší bezpečnost chodců.
„ Akustická a vibrační signalizace stavu křižovatky
„ Automatická regulace hlasitosti akustického výstupu dle okolního hluku
„ Digitální nahrané hlášení – až 2,5 minut fónických hlášení
„ Možnost odpojení akustické signalizace mimo trasu chodce
„ Možnost časového nastavení intenzity akustického výstupu
„ Hmatové reliéfy s popisem přechodu
„ Dálková správa a monitoring
„ Možnost použití vnějšího a vnitřního reproduktoru současně

Chodecké tlačítko PPB-03

FlowSWing PPB-03 je chodecké tlačítko, které slouží k zadání výzvy zeleného signálu pro chodce na přechodech vybavených světelným signalizačním zařízením (SSZ). Součástí tlačítka jsou hmatové prvky pro nevidomé, umístěné na boční straně tlačítka.

Technický popis:
Tlačítko PPB-03 je aktivováno pomocí velkoplošného dotykového senzoru na čelní straně. Je vyrobeno z mechanicky odolného polykarbonátu, který vyhovuje širokému rozsahu teplot. Na čelním reflexně žlutém krytu se nachází symbol ruky s dotykovým senzorem. Pro zrakově postižené má tlačítko na boční straně sestaven svislý hmatový reliéf se symboly dle normy ÖNORM V 2100. Reliéf popisuje křižovatku podle konkrétní dopravně inženýrské situace, například počet silničních pruhů, tramvajové koleje, cyklotrasy, nebo podává jinou dodatečnou informaci.
Tlačítko je dodáváno s nerezovou vymezovací podložkou, která umožňuje upevnění chodeckého tlačítka na libovolný chodecký stožár.

Základní technické parametry: 

Provozní teplota –40 °C až +70 °C
Napájecí napětí 24 V DC –20/+40 %
Příkon do 4 W
Připojení kabelem 6 × 0,35 mm2
Stupeň krytí IP54, IK9
Rozměry 90 × 226 × 75 mm
Barva krytu reflexní žlutá + černá
Upevnění šrouby M6 s vnitřním šestihranem

Určeno pro nevidomé, slabozraké a handicapované s kombinovanými vadami (slepota, hluchota) pro vyšší bezpečnost chodců
„ Akustická a vibrační signalizace stavu křižovatky
„ Automatická regulace hlasitosti akustického výstupu dle okolního hluku
„ Digitální nahrané hlášení – až 2,5 minut fónických hlášení
„ Možnost odpojení akustické signalizace mimo trasu chodce
„ Možnost časového nastavení intenzity akustického výstupu
„ Hmatové reliéfy s popisem přechodu
„ Dálková správa a monitoring
„ Možnost použití vnějšího a vnitřního reproduktoru současně 

 


Langmatz CZ s.r.o.

Dr. Sedláka 763

339 01 Klatovy III

www.langmatz.cz 

Chodecké tlačítko Crossguide EK 533

Reproduktor a mikrofon s čidlem okolního hluku

Tlačítko u semaforu je určeno jak pro širokou veřejnost tak pro handicapované lidi, nevidomé, vozíčkáře a seniory. Přístroj je vybaven světelným LED hlášením „Čekej“, kdy chodec čeká na signál přecházení. Tlačítko budoucnosti má také reproduktor a mikrofon, což tlačítku dovoluje akusticky reagovat na pouliční hluk, tak aby byl signalizační tón slyšet i při přechodném zvýšení hluku na ulici. Vydávaný zvukový signál lze individuálně nastavovat, lze do přístroje stahovat i polyfonní tóny, je tedy plně v rukách provozovatele. Do tlačítka je možné nahrát hlasovou zprávu pro chodce, která se přehraje při aktivaci tlačítka. Může tak informovat například o názvu přecházené ulice, či zmiňovat nějaké doporučení.

Vibrační tlačítko pro nevidomé

Ve spodní části tlačítka je vibrační tlačítko s jednoduchou symbolikou struktury přechodu, které slouží ke správnému nasměrování nevidomého přes přechod a pomocí vibrace mu dá signál k přechodu. Stisknutím vibračního tlačítka lze nastavit i delší přechodovou dobu, což ocení jak nevidomí, tak starší lidé, vozíčkáři a mnozí další s omezenou hybností. 

Popis přechodu pro nevidomé

Na pravém boku přístroje je v přesné symbolice uvedena skladba přechodu. Čte se odspodu nahoru a pomáhá nevidomým zjistit, zda přecházený úsek má jednosměrné či obousměrné cyklistické pruhy, kolik jízdních pruhů zleva a zprava, zda je uprostřed ostrůvek s dalším tlačítkem, či bez, zda jsou tam tramvajové pásy, atd.

Tlačítko je připraveno na Bluetooth komunikaci

LIC technika s.r.o. nainstalovala první chodecké tlačítko budoucnosti na území ČR. Nejnovější typ tlačítka si můžete vyzkoušet v Plzni a v Pardubicích.

Reproduktor a mikrofon s čidlem okolního hluku

Tlačítko u semaforu je určeno jak pro širokou veřejnost tak pro handicapované lidi, nevidomé, vozíčkáře a seniory. Přístroj je vybaven světelným LED hlášením „Čekej“, kdy chodec čeká na signál přecházení. Tlačítko budoucnosti má také reproduktor a mikrofon, což tlačítku dovoluje akusticky reagovat na pouliční hluk, tak aby byl signalizační tón slyšet i při přechodném zvýšení hluku na ulici. Vydávaný zvukový signál lze individuálně nastavovat, lze do přístroje stahovat i polyfonní tóny, je tedy plně v rukách provozovatele. Do tlačítka je možné nahrát hlasovou zprávu pro chodce, která se přehraje při aktivaci tlačítka. Může tak informovat například o názvu přecházené ulice, či zmiňovat nějaké doporučení.

Vibrační tlačítko pro nevidomé

Ve spodní části tlačítka je vibrační tlačítko s jednoduchou symbolikou struktury přechodu, které slouží ke správnému nasměrování nevidomého přes přechod a pomocí vibrace mu dá signál k přechodu. Stisknutím vibračního tlačítka lze nastavit i delší přechodovou dobu, což ocení jak nevidomí, tak starší lidé, vozíčkáři a mnozí další s omezenou hybností. 

Popis přechodu pro nevidomé

Na pravém boku přístroje je v přesné symbolice uvedena skladba přechodu. Čte se odspodu nahoru a pomáhá nevidomým zjistit, zda přecházený úsek má jednosměrné či obousměrné cyklistické pruhy, kolik jízdních pruhů zleva a zprava, zda je uprostřed ostrůvek s dalším tlačítkem, či bez, zda jsou tam tramvajové pásy, atd.

 


Legislativa: vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích:

§ 14

(1) Akustické signály informují osoby se zrakovým postižením o aktuálním světelném signálu na křižovatkách a přechodech pro chodce řízených světelnými signály. V místech křížení dráhy s pozemní komunikací akustické signály informují o aktuálním světelném signálu dvou vedle sebe umístěných střídavě přerušovaných červených světel. 

(2) Akustické signály na přechodech pro chodce mají zvuk tikání nebo krátkých tónů o frekvenci 450 až 550 Hz. 

(3) Zařízení pro akustickou signalizaci musí umožňovat osobě se zrakovým postižením, která přistupuje k místu (stožáru) s akustickou signalizací, bezpečně rozlišit, je-li v jejím směru chůze signál pro chodce se znamením „Stůj!“ nebo signál pro chodce se znamením „Volno“.                                                                                                   

(4) „Signál pro chodce se znamením Stůj!“, „Signál pro chodce a cyklisty se znamením Stůj!“ a „Signál dvou vedle sebe umístěných střídavě přerušovaných červených světel“ jsou vyjádřeny akustickým signálem.                                             

(5) „Signál pro chodce se znamením Volno“ a „Signál pro chodce a cyklisty se znamením Volno“ jsou vyjádřeny akustickým signálem.

 

Vyhláška č. 398/2009 Sb. Příloha č. 2: 2.0.1. Přechody pro chodce řízené světelnou signalizací


Metodické centrum odstraňování bariér SONS ČR, z. s.