Červen 2023 - informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 28.07.2023 14:03 Zajíc Luboš


Obrázek

Vítejte u čtení o vybraných aktivitách, kterým jsme věnovali čas v červnu tohoto roku.

První zásadní červnovou událostí SONS bylo pravidelné zasedání Republikové rady, tedy nejvyššího orgánu mezi jednou za čtyři roky konanými celostátními shromážděními. RR, jak tomuto orgánu interně přezdíváme, se sešla v pátek 2. června. Stručnou zprávu o jejím jednání připravil viceprezident Jan Šnyrych.

Akční plány zpřístupňování televizního vysílání a audiovizuálních služeb na vyžádání

Celý červen byl doslova nabitý schůzkami (fyzickými i onlinovými) s provozovateli televizního vysílání a poskytovateli audiovizuálních služeb na vyžádání. Přiznávám, že jsem netušil, kolik takových subjektů existuje a je pravděpodobné, že se na nás dosud neobrátili všichni, kterých se povinnost sestavit akční plán týká. Jde o to, že do 30. června měly být připraveny dokumenty, v nichž se provozovatelé i poskytovatelé zaváží, jak budou v následujících dvou letech zvyšovat počet pořadů či jiných audiovizuálních děl, která budou zpřístupněna i zrakově postiženým. Při jednáních jsme prezentovali následující zásady:

  • Zpřístupňování audiopopisem je vhodné zejm. pro dramatickou tvorbu (seriály, filmy), v určité míře pro dokumentární tvorbu
  • U pořadů či děl přinášejících zejména hudební obsah bychom uvítali, kdyby těžce zrakově postižený konzument zvukem získal informaci o skladbě a interpretovi, je-li tato uváděna v titulcích.
  • Pořady jiného charakteru (zpravodajství, publicistika, rozhovory, sportovní přenosy) není účelné zpřístupňovat audiopopisem, zde je účelné využít vhodná dramaturgická opatření, která osobám se zrakovým postižením takové pořady zpřístupní: tedy klíčové informace, které jsou sděleny pouze vizuálně, je třeba verbalizovat.
  • Všechny cizojazyčné promluvy ve zpravodajství a publicistice mají být přeloženy do češtiny zvukem!
  • U dramatických děl požadujeme po poskytovatelích, aby díla, která již mají vytvořený audiopopis, byla s takovým audiopopisem poskytována na všech platformách a aby tyto platformy byly osobám se zrakovým postižením přístupné, tedy aby webové stránky či mobilní aplikace splňovaly přístupnostní standardy dané evropskou legislativou.

Po neveřejnoprávních poskytovatelích i provozovatelích žádáme nárůst audiopopisem zpřístupněných děl v řádu jednotek procent za rok.

U veřejnoprávní televize jsme požadovali nárůst vyšší.

S mnoha zástupci televizí či platforem audiovizuálních služeb na vyžádání jsme se sešli separátně, Česká televize svolala společné jednání i se zástupci osob se sluchovým postižením; představy ČT a naše se na počátku dosti rozcházely, ani druhý návrh ČT, který reagoval na námi vyslovená přání a požadavky, nás neuspokojil, což jsme vyjádřili ve stanovisku k předloženému akčnímu plánu. Nyní bude záležet na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, jak se k našemu rozporu postaví.

Účast na oblastním shromáždění

Šestého června jsem se zúčastnil oblastního shromáždění kladenské odbočky SONS, kde jsme nejdříve samozřejmě s velkým smutkem vzpomínali na odchod tamního dlouholetého předsedy Miloše Burdy, který nás navždy opustil 26. dubna. Nicméně nad smutněním převážil vděk za všechno, co Miloš nejen pro kladenskou odbočku udělal. S radostí jsem podpořil a vzal na vědomí volbu nového předsedy odbočky, jímž se stal pan Antonín Bozděch. Věřím, že s podporou oblastní rady a v tandemu s poměrně nedávno přijatou pracovnicí paní Petrou Kaštánkovou bude nový předseda a celá odbočka i nadále pracovat ku prospěchu nevidomých a slabozrakých z Kladna a okolí.

Kultura

Poslední měsíc školního roku byl bohatý také na kulturní události, jichž jsem se měl možnost zúčastnit. Šestého června se konal tradiční koncert Tyfloservisu s názvem S jarem za ruku, po letech opět ve velmi reprezentativním sále Černínského paláce. Vystoupení Lenky Filipové předcházela kratší produkce nevidomého hudebníka Jakuba Blažka na melodiku a foukací harmoniku.

O kousek větší prostor měl pro ukázku svého umění Jakub Blažek na koncertě ve Werichově vile, , který tentokrát pro své přátele a donátory pořádala SONS. Spolu s ním vystoupila také Ráchel Skleničková a ještě před nimi zahrál známé melodie z celého světa akordeonista Miroslav Orság. Před samotným koncertem mohli hosté absolvovat prohlídku vily, kterou po desítky let jako nájemce užíval Jan Werich. Koncert proběhl ve venkovním prostoru před vilou, kde si bylo možné vyzkoušet zvukovou střelbu, prohlédnout ukázku ze sortimentu prodejny tyflopomůcek, zkusit si chůzi s bílou holí (pro nejodvážnější i s klapkami na očích) a lehce se občerstvit.

Když už je řeč o kultuře, mrzelo mě, že jsem si musel zvolit mezi tradičním koncertem Klubu zrakově postižených učitelů, který proběhl – a dle účastníků velmi úspěšně – opět v pražském Atriu a mezi koncertem Vokálklubu, který premiérově organizovala v rámci festivalu Dnů umění nevidomých rokycanská odbočka. Ale není to tak zcela výjimečné, že se sejde více akcí v jeden termín, a tak jsem v sobotu 17. června po absolvování dopoledního shromáždění Cechu ZP masérů rychle spěchal do kostela Panny Marie Sněžné v Rokycanech, abych nepropásl 15. hodinu. Tehdy uvedla taktéž tamní nedlouho působící pracovnice odbočky paní Bogdan koncert, při němž Vokálklub zazpíval svůj osvědčený sborový program; jsem si jist, že v příštích letech si už občané Rokycan v mnohem větším počtu nenechají tak příjemnou událost ujít.

Poslední kulturní událostí, která obohatila zejména ty, kdo vládnou alespoň nějakým zbytkem zraku, byla výstava fotografií Václava Fanty; ten na přelomu 80. a 90. let, tedy v době, kdy se mu začal rapidně zhoršovat zrak, pořídil mnoho velmi zajímavých leteckých snímků tehdejší Prahy. Vernisáž výstavy těchto fotografií proběhla za hudebního doprovodu kytaristky a zpěvačky Katky Schejbalové v Týnské kavárně.

Účast na zasedání správních rad

Poslední měsíc kalendářního pololetí je také typický tím, že se v jeho průběhu scházejí dozorčí a správní rady obecně prospěšných společností, které SONS založila, tedy Tyfloservisu, Dědiny i TyfloCenter, aby projednaly výroční zprávu za předcházející rok, včetně účetní závěrky. To byl opět pro mě i viceprezidenta důvod sejít se (někdy osobně jindy jen s pomocí telekomunikačních prostředků s ředitelkami a řediteli, někdy i dalšími zaměstnanci společností, které poskytují těžce zrakově postiženým specifické sociální služby.

Zkoušky lektorů výpočetní techniky

Honza Šnyrych se 15. a 16. června účastnil zkoušek počítačových lektorů, kteří tak završili kurz pořádaný Tyflokabinetem. Díky úspěšnému absolvování zkoušek mají TyfloCentra k dispozici další tři plně kvalifikované lektory, aby učili nevidomé a slabozraké klienty pracovat s náročnými kompenzačními pomůckami.

Návštěva kolegů z SKN Matěja Hrebendu

O kontaktech se Slovenskou Úniou nevidiacich a slabozrakých jsme psali v minulých dvou článcích, ale i v červnovém mají kolegové ze Slovenska své místo. Měli jsme tu čest u nás přivítat vedení Slovenskej knižnice pre nevidiacich Matěja Hrebendu v Levoči v čele s panem ředitelem Ing. Františkem Hasajem. Kromě milého (řekněme oficiálního) setkání vedení SONS a SKN delegace knihovny absolvovala pracovní rozhovory s kolegy z naší Knihovny digitálních dokumentů a redakce Zora; jsem přesvědčen, že návštěva nadále ponese své ovoce v bližší spolupráci obou institucí, např. věřím, že se podaří o něco zlepšit možnosti objednávání a plateb ze Slovenska za časopisy z produkce naší Zory a nebo se vzájemně inspirovat v rozvoji tyflografiky.

O červnu referoval Luboš Zajíc