Časopis Informátor 4/2018

Publikováno 27.03.2018 10:19 Odbočka Tábor


 

 

SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

Vážení členové naší odbočky,

i když to tak nevypadá, blíží se nám jaro a s ním je spojeno pořádání pravidelného

Oblastního shromáždění dne 12. dubna v 14:00 hod. v Tabačce,

na které se jistě už všichni těšíme.

Mnozí z Vás se dlouho neviděli a tak už se jistě těšíte, jak si spolu zase popovídáte a něco nového se dozvíte. Věřte, že informace, které se na shromáždění dozvíte, jsou velmi důležité hlavně pro Vás všechny a věřte, že jsou to informace, o kterých byste se třeba nikdy nedozvěděli, protože všechny informace jsou čerpány ze zdrojů určených právě pro Vás nevidomé a slabozraké.

Věřím, že se na shromáždění uvidíme a zase si poklábosíme.

Těší se na Vás

 

Iveta Najman

předsedkyně OR odbočky Tábor

 

 

Naši oslavenci v měsíci duben

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

 

Čechová Jana

Divíšek Jiří

Ketnerová Helena

Kopáček Lukáš

Marunová Jindřiška

Šárka Luboš

Voborská Kristýna

 

 

Za celou organizaci Vám přejeme hodně zdraví, štěstí a elánu

 

 

Milí přátelé,

vzpomínka na loňskou rekondici určila téma dnešního zamyšlení stoletá a staletá tradice v českých zemích. Navštívili jsme Buškův hamr, místo kde se důmyslným způsobem využívala energie přírodních živlů – voda, oheň, vzduch k obrábění kovů. Hamerník byl vlastně velmi organizačně schopný a technicky a ekonomicky vzdělaný podnikatel, který dokázal využít přírodu zdejší krajiny k vybudování malého podniku zaměřeného na opracování dovezeného železa za minimální energetické náročnosti s využitím místních zdrojů. Navíc to byl člověk přemýšlivý a dokázal s nápady a důvtipem řešit technické a výrobní složitosti. Tradice výroby a kovoobrábění děděná od hamerníka a jeho mistrů v malých kovárnách se přenesla do středně těžkého a lehkého průmyslu. Postupně se zabydlovala dále ve větších či menších strojírenských podnicích.  Tradice nakonec byla spoutána do velkých podniků s velkým managementem, plánováním výroby zdrojů, je to dobře??? Je jasné, že právě tradice a poctivost řemesla posouvala hodnocení českého průmyslu a českých „zlatých ručiček“ směrem k celosvětovému uznání. Český řemeslný fortel děděný nejenom od hamerníků byl vždy zárukou kvality.

Někdy vnímám naše hospodářství, jakoby někdo nechal vyhasnout tradici českého průmyslu, věnoval se jen problémům s elektronikou a komunikací. Jsme země s takovou průmyslovou vizitkou, že nemusíme znovu o svoji tradici usilovat. Měli bychom ji udržet. Velký podíl průmyslu na hospodářství byla pro Česko vždy výhoda a průmyslové podniky stále celou zemi živí. Průmysl postupně dohání ztráty ve výzkumu a realizaci. Má se celosvětově za to, že Češi jsou schopní neotřelých a pohotových nápadů a řešení. V tom se projevuje právě důmyslná česká historií daná technická inteligence, která sahá k prvním kovárnám a hamrům do středověku.

 

Dnešní pokrok ve strojírenství jde však ruku v ruce s elektronikou a elektronickými pomůckami a elektronickou komunikací. V této podobě je už neodmyslitelnou součástí našich životů. Pohled na tradici by nám měl přeci jen pomoci v jednom základním: naši předci byli poctiví a zakořenění lidé, uznávali poctiví přístup k práci, životu, vztahům k rodině, v rodině i ke svému okolí, k člověku, ke zvířatům i přírodě. I v době, kdy virtuálně můžeme cokoli a kdekoliv, bychom měli stát pevnýma nohama na zemi a nenechat se ohlupovat medii, spamy, řetězovými e-maily apod., které v nás chtějí vyvolat pocity ohrožení, nenávisti, hromadné zloby na svět. Historicky došlo k odsouzení těch, kteří si libovali ve zneužívání informací k šíření neověřených polopravd a lží ve vlastním zájmu (nacisté, procesy v 50. letech, atd). Čas ukázal pravdu. Se zdravým rozumem tedy stůjme pevně na zemi a naučme se uvážlivě využívat jednotlivé zdroje informací, hmotné či nehmotné, které nám pomohou se orientovat a nacházet vždy pevný bod a radost v životě, a velice jednoduše: RADUJME SE! 

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

MINI dny zdraví v SONS Tábor jsou každý měsíc

 

Poslední dobou se dovídáme o mimořádné příležitosti při nějaké akci nechat si přeměřit krevní tlak či hladinu cukru v krvi. Je to milé když nám tuto službu někdo nabízí a snažíte se to i využít. Vždyť je naše povinnost starat se o své zdraví a pečovat o něj:

 

U hladiny cukru v krvi (glukózy) tím spíše, že většina z nás má různým způsobem postižené oči. Preventivní kontrola hodnot hladiny cukru v krvi pomáhá včas zjistit a předcházet rozvoji cukrovky, která neléčená působí těžká onemocnění ledvin, oční sítnice, cév, končetin. Víte, že ještě v roce 1920 nebyl Inzulín a cukrovka byla smrtelná nemoc? Stav před rozvojem cukrovky nemusí mít žádné příznaky kromě vyšší hladiny cukru.

 

Naše organizace Vám službu měření poskytuje již několik let pravidelně. Pro Vaši prevenci (léčba patří do rukou lékaře) Vám dle Vašeho přání změříme: krevní tlak, tep, váhu. Z kapky krve z prstu měříme Glukózu a Cholesterol. Vhodné je přijít na měření nalačno, poté si sníst donesou svačinu a vypít si s námi případně i kafíčko nebo čaj.

 

Měříme každou 1. STŘEDU V MĚSÍCI (mimo červenec a srpen)

od  9.00 do 11.00 hodin v kanceláři naší organizace.

 

Pokud budete mít zájem, rádi Vás i naučíme, jak změřit sám sebe. Nechci strašit. Doufám, že se nám podobné komplikace zdaleka vyhnou. Příjemný je i pocit, že jsme proto něco udělali i my sami.                      

Přeji Všem hodně zdraví a těším se na setkání jak při zdravotních, tak i všech zájmových akcích.                              

Mária Heřmánková    

 

 

Změna letního času a mluvící hodinky – praktický návod

Každý rok na konci března posouváme hodinky o hodinu napřed a na konci října o hodinu zpět. U hodinek klasických nebo digitálních je to jasné. Ale jak je to s hodinkami mluvícími?

Pravé horní tlačítko nám řekne aktuální čas. Například sedm hodin třicet minut. Stiskneme jednou pravé dolní tlačítko a ozve se pípnutí.  Potom stiskneme levé horní tlačítko jednou a uslyšíme pípnutí a hlas řekne osm hodin. Poté stiskneme pravé dolní tlačítko třikrát za sebou. Po třech pípnutích máme změnu času nastavenou. A pro kontrolu si zmáčkneme pravé horní tlačítko a uslyšíme osm hodin a třicet minut. Hotovo.

Při změně na zimní čas postupujeme stejně jen s tím rozdílem, že levé horní tlačítko nestiskneme jednou o hodinu napřed, ale dvacet třikrát. O hodinu zpět se nelze posouvat.

Mluvící hodinky mají funkci budíku. Můžete si zvolit ze tří druhů tónů. A dále nastavit, aby každou hodinu oznámily čas a to ve dvou režimech. Dále si zvolit PM AM čas nebo středoevropský. Hodinky můžeme seřizovat bez kontroly zraku.

Článeček slouží ke změně času. Není to doslovný návod, ten je daleko rozsáhlejší. V případě zájmu mohu popsat podrobně další funkce. Hodinky prodávají Tyflopomůcky Praha za 700 Kč i na dobírku. Proslýchá se, že za dva roky by se měl zrušit letní čas. Zatím tomu tak není a proto už víte, jak vyzrát nad seřízením toho správného času.

Hodně zdaru při pokoření techniky a krůčku k samostatnosti.

Štěstí v jakémkoliv čase přeje

Emilka Kumherová

                                                          

Doporučení k přesazování květin v květináči

nám ještě k článku o zdraví poslala Maruška Heřmánková.

 

Představte si, jaké má účinky skořice v květináči:

1) Pokud jste při přesazovaní rostliny poškodily kořeny, tak jednoduše nasypte do květináče trochu skořice. Má dezinfekční účinky a díky tomu pomáhá rostlině lépe zakořenit.

2) Pokud chcete urychlit růst rostliny, tak jednoduše posypte listy rostliny trochou skořice.

3) Skořice také chrání proti škůdcům, jako jsou například mravenci. Stačí přidat 1 lžičku do květináče a rostlina bude chráněna před invazí škůdců.

4) Vůně skořice navíc stimuluje mozek, pokud tedy přidáte do květináče skořici. Budete se v místnosti cítit lépe a během dne budete více aktivní

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

  1. března Večer s poezií aneb Poetické vítání jara

Zdravím a chtěla bych se s ostatními členy SONSu podělit o nevšední zážitek formou malého příspěvku do našeho měsíčníku: Zdeňka Vlková

Poetické vítání jara.

     V úterý 13. března jsem prožila krásný podvečer. V soběslavské knihovně, která je vybudovaná v prostorách Starého hradu Hláska, probíhalo již 10. setkání s poezií. Celým večerem zněly verše z pera 3 autorek: Hany Veselé, Věry Hanzalové a naší členky Ladislavy Svobodové.

     Krásné básně - vážné i veselé,  dojímavé i zádumčivé byly podbarveny příjemnou hudbou linoucí se z kláves v podání Martiny Pechové, občas proložené zpěvem Ivanky Törökové. Zazněly verše převážně o jaru - jaro vítající, opěvující, probouzející se, dávající sílu a energii i lásce přející. Slyšeli jsme i pohádkové, o věcech všedních i nevšedních, o lásce k muži i o lásce k vlasti a rodné zemi, ale i o té naší písničce české (tu jsme si pak všichni zazpívali). Básničky nás potěšily, některé zahřály u srdíčka, jiné rozesmály, ale byly i takové, při kterých nám ukápla i slzička. 

     Zvláště pozorně a s velkou zvědavostí jsme však naslouchali veršům naší Laděnky Svobodové. A věřte, byly krásné.

Asi mnoho z nás netušilo (a ti, co je neslyšeli, ani doteď netuší), jaký talent se v Laďce skrývá. Doufejme, že aspoň některá z jejích básniček zazní i na některé naší společné akci!

 

Nepravidelné tentokrát sportovní okénko – Ivana Töröková

 

téma:   Chůze je zdravý pohyb

Chůze je ten nejzákladnější pohyb, jaký lidé dělají. Jedna francouzská studie došla k závěru, že přínosům chůze bychom měli věnovat mnohem větší pozornost, než to zatím děláme. Platí to hlavně s přibývajícím věkem.

Zdravotní přínosy chůze

Přínos chůze u lidí ve věku nad 65 let je přímo neskutečný. Během 12 leté studie o vlivu chůze na tuto věkovou kategorii lidí se zjistilo, že pouze 15 minut chůze snížilo úmrtnost až o 22 %! Uvedený efekt byl ještě výraznější s přibývajícími minutami. Jak uvádí Dr. David Hupin, lékař z Oddělení klinické a pohybové fyziologie z Univerzitní nemocnice v Etienne ve Francii, který se na uvedené studii podílel:

„Věk není žádná výmluva pro necvičení. Je dokázáno, že pravidelná fyzická aktivita má na zdraví mnohem lepší vliv než medicínské terapie. Avšak jen méně než polovina starších lidí mívá doporučených 150 minut středně namáhavé nebo 75 minut náročnější fyzické aktivity každý týden.“ Uvedené zjištění by nemělo být žádným překvapením. Jelikož chůze je nejzákladnějším pohybem pro člověka, její efekt na různá onemocnění byl důkladně prozkoumán.

Závěr:

Na závěr zmiňme ještě jednu meta-analýzu ze 7 zemí, která trvala 11 let. Zjistila, že pravidelná chůze snížila výskyt kardiovaskulárních příhod (infarktů a mrtvice) o 31 % a úmrtnost na ně o 32 %. Chůze pár kilometrů denně rychlostí jen 3 až 4 km/h vás ochrání před mnoha vážnými onemocněními. Ne každý z nás může cvičit hodiny v tělocvičně nebo běhat po schodech. Téměř každý z nás však může chodit. Všechny přínosy uvedené v tomto článku skutečně stojí za to, abyste každý den trochu procházeli. Jediné, co k tomu potřebujete, je

pár kvalitních bot a 15 minut denně chůze! A když už budete na cestě, zastavte se u nás na některý program nebo jen tak. 

 

Plán akcí odbočky

DUBEN

út.

 3.

dubna

Oblastní rada

13:30

hod.

 st.

 4.

dubna

Měření

 9:00

hod.

 pá.

 6.

dubna

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

 út.

10.

dubna

Vědomostní zápolení

13:00

hod.

čt.

12.

dubna

Oblastní shromáždění Tabačka

14:00

hod.

pá.

13.

dubna

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

út.

17.

dubna

Jarní posezení

13:00

Hod.

st.

18.

dubna

Literární setkávání

13:00

hod.

pá.

20.

dubna

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

24.

dubna

Pedig

13:00

hod.

st.

25.

dubna

Pedig

13:00

hod.

 

KVĚTEN

st.

 2.

května

Měření

 9:00

hod.

pá.

 4.

května

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

po.

 7.

května

Oblastní rada

13:30

hod.

čt.

10.

května

Vystoupení dětského sboru Sboráček

14:00

hod.

út.

15.

května

Literární setkávání

13:00

hod.

čt.

17.

května

Termální lázně Bad Füssing

 6:00

hod.

pá.

18.

května

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

út.

22.

května

Pedig

13:00

hod.

st.

23.

května

Pedig

13:00

hod.

 

 

Na květnové dny připravujeme zájezd do Termálních lázní Bad Füssing v Německu, na který se můžete již nyní hlásit. Dále plánujeme exkurzi do pražské botanické zahrady, kde ve skleníku Fata Morgana nebudou jen krásné rostliny, ale v květnu tam budou poletovat také motýli. A když už budeme v Tróji, navštívíme i haptickou výstavu.

Máte zájem? Ozvěte se.