ATM

Publikováno 23.07.2020 00:22 Odbočka Kyjov


Obrázek

ATM neboli Axmanova technika modelování je mezinárodně uznávanou metodou modelování a slouží všem lidem, kteří kvůli zdravotnímu handicapu nemohou absolvovat klasické řemeslné nebo výtvarné vzdělání. Vznikla původně pro potřeby nevidomých lidí a založena je na základě převedení vizuálních proporcí do hmatové matematiky, kdy jeho jednotkou je hmatový had. Ten udává jak vysokou nádobu postavit, odkud kam udělat dekor, jak umístit symetricky uši nádoby a používá se i při tvorbě obličejů, hlav, figur, reliéfů. 
Zázemí pro tuto činnost poskytuje Sochařská škola Aliterra z Tasova, jejíž zakladatel je absolvent uherskohradišťské Střední uměleckoprůmyslové školy Štěpán Axman.

A právě zde, v Uherském Hradišti, probíhala plně haptická výstava pro vidomé i nevidomé, absolventů ATM, s názvem Podoby vína. Jelikož náš člen je jedním ze žáků Axmanovy školy a na této výstavě měl svá díla, byl to důvod výstavu navštívit v jeho doprovodu a od něj si nechat popsat, jak vznikají z hmatových hadů umělecká díla inspirovaná vínem - jeho chutí a vůní.

A nejen to, následně jsme pro naše členy na klubovém setkání uspořádali besedu, na které nám František popsal a názorně předvedl jak se s hmatovými hady pracuje a my na obřím plátně dataprojektoru představili jeho výrobky v časové posloupnosti. Opět jsme dali příležitost, aby si naši členové odprezentovali, jak svůj handicap zvládají nejen v každodenním životě, ale jak jej dokáží využít k zhmotnění svých různorodých dovedností, v tomto případě na poli uměleckém.


Obrázky